Proviable voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Proviable voor katten is een probiotisch supplement gemaakt door Nutramax. In dit artikel leert u wat Proviable is, hoe het werkt op het spijsverteringsstelsel als een probioticum, bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen en enkele veelgestelde vragen te verkennen.

Proviable For Cats Overzicht

Type medicatie:

Probiotisch/synbiotisch

Recept vereist?:

Proviable DC is over de toonbank, hoewel Proviable Forte alleen beschikbaar is via veteinaire praktijken.

FDA goedgekeurd?:

Als aanvulling is Proviable niet onderworpen aan goedkeuring door de FDA voorafgaand aan de release.

Beschikbare doseringen:

Proviable DC bevat 5 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) van nuttige micro-organismen. Proviable Forte bevat 10 miljard CFU’s. Beide vormen komen ook in kits met een probiotische pasta die oplosbare vezels bevat.

Vervaldatum:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Proviable For Cats

Kat wandelen in de avond

De spijsvertering van uw kat vereist een bepaalde hoeveelheid evenwicht in de bacteriën die in hun darmkanaal groeien.

Proviable is een probiotisch supplement geïndiceerd om te helpen bevorderen een betere ontlasting kwaliteit en spijsvertering gezondheid en balans. Het darmkanaal is een omgeving die vele stammen van verschillende soorten bacteriën ondersteunt. Het moet allemaal binnen een bepaald evenwicht worden gehouden om te helpen bij een goede spijsvertering en darmgezondheid, en om spijsverteringsstoornissen te voorkomen.

Katten kunnen triljoenen bacteriën hebben. Het grootste deel ervan is geconcentreerd in hun darmkanaal, waarbij elke kat een uniek evenwicht heeft, afhankelijk van dieet, algehele gezondheid, levensstijl en andere factoren.

Een verschuiving in de bacteriële balans in het spijsverteringskanaal kan leiden tot de overgroei van sommige bacteriën die bijdragen aan wat dysbiose wordt genoemd. Wanneer dysbiose optreedt, ontwikkelt zich diarree. Verschuivingen in de balans van het spijsverteringskanaal van een kat worden veroorzaakt door stress, veranderingen in het dieet, infectie en andere factoren.

Wat doet Proviable voor katten?

Kat die in de tuin rent

Probiotica kunnen helpen de kwaliteit van het spijsverteringskanaal van uw kat te verbeteren en zijn zeer veilig in gebruik.

Probiotica helpen het evenwicht te herstellen en te behouden door een of meer stammen van gunstige commensale bacteriën te bieden. Dit gaat de groei van andere bacteriën tegen die schadelijker kunnen zijn als ze de darm overbevolken.

Proviable bevat zeven verschillende bacteriestammen. Er zijn twee hoofdversies van Proviable, namelijk Proviable-DC en Proviable Forte. Beide producten bevatten dezelfde zeven stammen van nuttige micro-organismen, maar er zijn een paar verschillen om op te letten.

Proviable-DC capsules bevatten 5 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) van nuttige bacteriën. Proviable Forte bevat het dubbele van de totale hoeveelheid bacteriën of 10 miljard CFU’s.

Proviable is een supplement, dus het vereist over het algemeen geen recept. Hoewel Proviable-DC direct beschikbaar is via vele bronnen over de toonbank of online, is Proviable Forte alleen beschikbaar via aankoop bij een dierenartsenpraktijk.

Elke versie van Proviable wordt geleverd in de vorm van een strooidop, waarbij één capsule wordt geopend en het poeder binnenin aan voedsel wordt toegevoegd. Dit wordt meestal gebruikt voor dagelijks onderhoud.

In gevallen van diarree of andere tekenen van acute dysbiose of overstuur, wordt elke versie ook geleverd in een kit die een orale spuit met pasta bevat, samen met de capsules. De pasta bevat zowel probiotica als oplosbare vezels om te helpen bij dunne ontlasting en wordt een paar dagen gegeven. De capsules worden vervolgens ook eenmaal daags gedurende enkele dagen gebruikt voor voortdurende spijsverteringsondersteuning.

Beide Proviable producten bevatten ook prebiotica, die de groei van probiotische bacteriën in de darm stimuleren. Producten die zowel probiotica als prebiotica bevatten, worden ‘synbiotica’ genoemd.

Lees ook: FortiFlora Probiotica voor katten: overzicht, dosering & bijwerkingen

Hoe werkt proviable Work?

Kat die natvoer eet in kattenbak

Proviable wordt meestal toegediend door het te mengen met het voer van een kat.

De bacteriestammen die Proviable bevat, zijn bacteriestammen die van nature in het spijsverteringskanaal voorkomen. Enterococcus faecium is een van de meest voorkomende bacteriestammen in een probioticum voor huisdieren.

Enterococcus-bacteriën hebben enkele specifieke kenmerken die ze een nuttig bacterieel type kunnen maken om op te nemen in een probioticum. Een artikel uit 2018 in Grenzen van de microbiologie getiteld “The Genus Enterococcus: Between Probiotic Potential and Safety Concerns—An Update” beschrijft enkele van dee kenmerken.

Enterococcus bacteriën zijn zeer concurrerend en bestand tegen veranderingen in temperatuur en pH. Dit betekent dat ze gemakkelijker omgevingsveranderingen kunnen overleven die van een probiotisch poeder door de maag en in het darmkanaal gaan.

Enterococcus-bacteriën produceren verbindingen die bacteriocinen worden genoemd en die het vermogen hebben om zich te richten op bepaalde andere bacteriestammen, vooral pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën zoals Salmonella, Listeriaen Clostridium soort.

De combinatie van het wegconcurreren van ongewenste bacteriën en het kunnen richten en remmen ervan is wat Proviable enkele van zijn onderscheidende voordelen geeft. Er zijn slechts een paar goedgekeurde veterinaire supplementen die Enterococcus faecium bevatten.

Andere soorten in producten zoals Proviable zijn Lactobacillus, Bifidobacterium en Streptococcus thermophilus. Dit zijn ook commensale bacteriën die normaal in het lichaam worden aangetroffen, vooral de darm. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van voedingsstoffen en helpen bij de spijsvertering.

Zoals veel probiotische supplementen bevatten Proviable capsules een poeder dat wordt oversprenkeld of gemengd met voedsel. Sommige mensen vragen zich misschien af hoe een poedervormig supplement dat bij kamertemperatuur wordt bewaard, mogelijk levende bacteriën kan bevatten.

Een blogartikel uit 2020 op de website van de International Scientific Association for Probiotic and Prebiotics (ISAPP) beantwoordt deze vraag.

In het artikel beschrijft professor Gabriel Vinderola, universitair hoofddocent microbiologie aan de Nationale Universiteit van Litoral in Argentinië, dat de meeste probiotische producten verschijnen als wit poeder als gevolg van het proces van vriesdrogen. Door snel water van rond en in de bacteriële cellen te verwijderen, worden de microben niet gedood, maar komen ze in een slapende toestand waarin hun metabole activiteit wordt opgeschort.

Wanneer deze slapende kleine bacteriën de darm binnendringen, veroorzaken de omgevingsomstandigheden een herstart in de metabolische processen van de bacteriën, waardoor ze kunnen groeien, zich kunnen voortplanten en over het algemeen actief kunnen zijn om hun gezondheidsvoordelen te bieden.

Een bepaalde hoeveelheid celdood kan nog steeds optreden tijdens de houdbaarheid van een product. Dit is een van de redenen waarom zulke hoge niveaus van kolonievormende eenheden (CFU’s) worden aangetroffen in probiotica.

Lees ook: 10 beste probiotica voor katten

Bijwerkingen van proviable voor katten

kat slaapt in krulpositie

Wanneer correct gedoseerd, vertoont Proviable weinig tot geen bijwerkingen bij de meeste katten.

Van proviable voor katten is niet bekend dat het waargenomen of verwachte bijwerkingen heeft. Over het algemeen zijn probiotica veilig en worden ze goed verdragen door een meerderheid van de huisdieren.

De pasta die in de kit zit, kan mogelijk leiden tot constipatie als deze te vaak of te lang wordt gegeven. Dit is ongebruikelijk om te zien wanneer het wordt gebruikt voor korte periodes van 2-3 dagen voor katten die diarree ervaren.

Een van de bacteriestammen van Proviable Enterokokken omdat een bacterie het potentieel heeft om ziekte te veroorzaken, soms gekweekt uit sommige infecties. De auteurs van het hierboven genoemde artikel bespreken dit als onderdeel van de risico/ batenanalyse voor het gebruik van Entercoccusas als probioticum.

Hoewel Entercoccus faecium af en toe kan bijdragen aan infecties bij menselijke patiënten, komt dit voornamelijk voor bij gehospitaliseerde patiënten. Hoewel deze infecties zeer ernstig kunnen zijn, worden ze als zeer zeldzaam beschouwd buiten een ziekenhuisomgeving waar patiënten al ziek zijn en een gecompromitteerd immuunsysteem hebben.

In dezelfde geest moeten probiotica die Enterococcus faecium bevatten voorzichtig worden gebruikt bij huisdieren met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem. Bespreek Proviable gebruik met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem kan hebben.

In de poedervorm die u aan het voedsel van uw kat toevoegt, bevinden de bacteriën zich in een slapende toestand en worden ze niet “actief” totdat ze de darm bereiken. Het hanteren van probiotisch poeder wordt daarom niet beschouwd als een significant besmettingsrisico.

Lees ook: De 7 beste supplementen voor de gezondheid van kattenurines

Proviable voor katten Dosering

kat die naar het capsulegeneesmiddel kijkt

De meeste katten reageren goed op het nemen van Proviable in zijn poedervorm. Het als een hele capsule aan uw kat geven is ook een optie.

De doos met Proviable-DC strooidoppen wordt geleverd in blisterverpakkingen met 30 of 80 met poeder gevulde capsules. Elke capsule bevat 5 miljard CFU’s.

Proviable Forte wordt geleverd in een vergelijkbare verpakking, maar met 45 capsules per verpakking. Volgens de fabrikant is de dosis van de Proviable capsules eenmaal daags één capsule.

De capsule wordt geopend en het poeder wordt besprenkeld als een actuele or gemengd met voedsel. Het kan ook direct via de mond worden toegediend zonder de capsule te openen. Bij het pillen van een kat, follow-up toediening van een capsule of tablet met 1-2 ml water.

De Proviable kits met de combinatie pasta en strooicapsule zijn ontworpen om gelijktijdig samen te worden gebruikt. De pasta wordt 2-3 dagen gebruikt om te helpen bij diarree en de capsules worden tien dagen gegeven totdat ze klaar zijn.

Voor katten is de dosering van de pasta 1 ml 2-3 keer per dag gegeven, of elke 8-12 uur, gedurende 48-72 uur in totaal.

Hoewel de pasta is ontworpen voor slechts kortdurend gebruik, kunnen de capsules gedurende langere perioden worden voortgezet. Bespreek met uw dierenarts wanneer uw kat op een probioticum moet worden geplaatst en voor hoe lang.

Uw kat kan andere gezondheidsproblemen hebben waarbij een probioticum kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik. Of Proviable wordt gebruikt voor korte of lange termijn periodes hangt af van de beoordeling door uw dierenarts van de toestand van uw kat.

Lees ook: De beste zelfgemaakte kattenvoerrecepten voor nierziekte

In het kort

dierenarts die een kat vasthoudt en controleert

Proviable-DC is zonder recept beschikbaar, terwijl Proviable Forte moet worden verkregen van een dierenarts.

Proviable is een van de beste probiotica die in de diergeneeskunde worden gebruikt om huisdieren met diarree te helpen. Zoals de meeste probiotica, wordt het beschouwd als veilig en gunstig bij het helpen herstellen van het evenwicht in het spijsverteringskanaal van een kat.

De zeven bacteriestammen in Proviable zijn allemaal normale commensale organismen van het spijsverteringskanaal. Ze hebben veel meer voordelen dan risico’s in suppletie. Hoewel het geen receptartikel is, moet u uw dierenarts raadplegen over wanneer u Proviable moet gebruiken en hoe lang het moet worden gebruikt. Proviable Forte, dat meer CFU’s bevat, is ook alleen beschikbaar via dierenartsen, terwijl Proviable-DC over de toonbank kan worden gevonden.

Lees ook: De 9 beste kattenvoer voor diarree

Veelgestelde vragen

Wat doet Proviable voor katten?

Proviable is een probiotisch poedervormig supplement dat bedoeld is om een gezonde darmbalans in het spijsverteringskanaal te ondersteunen. Op deze manier kan het katten helpen die diarree ervaren als gevolg van een onbalans van het bacteriële evenwicht of microbioom van de darm.

Is Proviable veilig voor katten?

Proviable wordt beschouwd als zeer veilig in gebruik. De bacteriën in Proviable zijn dezelfde stammen die al in het darmkanaal worden aangetroffen en die helpen bij de spijsvertering en andere bacteriën in balans houden. De bacteriën in Proviable bevinden zich in een geïnactiveerde toestand totdat ze het spijsverteringskanaal bereiken.

Bijwerkingen van Proviable worden niet vaak gemeld, hoewel de pasta die in de kits zit slechts een paar dagen mag worden gebruikt om het risico op constipatie te voorkomen.

Hoe geef ik mijn kat een Proviable capsule?

Proviable capsules kunnen worden geopend en het poeder erin op voedsel worden gestrooid of ermee worden gemengd, of ze kunnen rechtstreeks via de mond worden toegediend.

Veel katten vinden de smaak van het Proviable poeder niet erg, dus het mengen met voedsel heeft over het algemeen de voorkeur. Het pillen van een capsule kan stressvoller zijn voor een kat en het kan vast komen te zitten in de slokdarm op de weg naar beneden. Als het rechtstreeks wordt toegediend, geef de capsule dan aan uw kat met 1-2 ml water om ervoor te zorgen dat de capsule in de maag terechtkomt.

Een andere strategie is om het poeder toe te voegen aan een pillenzak of een vergelijkbare traktatie die is ontworpen voor het toedienen van medicatie.

Helpt Proviable bij diarree?

In veel gevallen kan Proviable helpen bij diarree. Een studie in het Journal of Feline Medicine and Surgery uit 2012 wees uit dat toen Proviable-DC strooidoppen werden gegeven aan volwassen katten met chronische diarree, 72% van de eigenaren een verbetering zag na een 21-daagse kuur van Proviable.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat diarree vele oorzaken kan hebben. Proviable zal het meest helpen in gevallen waarin er een bacteriële onbalans optreedt, die dysbiose wordt genoemd. Diarree kan ook worden veroorzaakt door darmparasieten, ontstekingsziekten, voedselallergieën en andere aandoeningen die andere primaire behandelingen hebben waarbij een probioticum alleen mogelijk niet helpt bij het oplossen van de diarree.