Hoe u uw kat kunt helpen zich beter te voelen na vaccinaties

Dierenarts die kat vaccineert in een dierenkliniek

Als katteneigenaren is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen voor de gezondheid van onze kat om ze te laten vaccineren. Kattenvaccinaties beschermen hen tegen enkele van de ernstigste infectieziekten en helpen voorkomen dat deze ziekten zich verspreiden.

Moderne kattenvaccinaties zijn zeer veilig en de meeste katten zullen zich na hun vaccinaties volledig normaal voelen en gedragen. Een klein percentage van de katten kan echter enkele kleine bijwerkingen ervaren. Dit is normaal en meestal herstellen ze binnen een paar dagen zonder enige veterinaire zorg. Maar er zijn een aantal dingen die je thuis kunt doen om te helpen.

Lees ook: Inzicht in het vaccinatieschema en de kosten van katten

Waar moet ik mijn kat tegen vaccineren?

  dierenarts geeft schot aan de kat

Het laten vaccineren van uw kat is een van de belangrijkste aspecten van verantwoord huisdierbezit.

De ziekten waarvoor uw kat het meeste risico loopt, variëren afhankelijk van waar ze wonen en hun levensstijl. Uw dierenarts zal u adviseren over de kernvaccinaties voor katten en het vaccinatieschema dat wordt aanbevolen voor de behoeften van uw kat. Deze omvatten meestal:

Uw dierenarts kan ook niet-kernvaccins aanbevelen, zoals feline leukemievirus (FeLV) of rabiësvaccin, afhankelijk van de locatie van uw kat en of ze naar buiten gaan of reizen.

Lees ook: Hondenziektevaccin voor katten (schema, kosten en bijwerkingen)

Wat zijn de bijwerkingen van kattenvaccinaties?

Grijze korthaar kat slapend op bank

Sommige katten voelen zich slaperig na stressvolle uitstapjes naar de dierenarts en hebben gewoon ruimte nodig om te rusten.

Kattenvaccinaties stimuleren het immuunsysteem van uw kat, wat enkele milde bijwerkingen kan veroorzaken. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn:

Deze symptomen zijn meestal mild en zullen binnen een paar dagen verdwijnen. Als u een knobbeltje of zwelling op de plaats van de injectie opmerkt, kan dit iets langer duren om op te lossen. Neem contact op met uw dierenarts als het niet binnen twee weken kleiner wordt.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Wat kan ik doen om mijn kat te helpen zich beter te voelen?

Schattige kat ligt in zijn kattenmand

Ervoor zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt en al zijn behoeften in de buurt heeft, is het beste wat u kunt doen om uw kat te helpen.

De meeste katten voelen en gedragen zich volledig normaal na hun vaccinaties. Pas wel op dat je ze niet aait in de buurt van waar ze hun injectie hebben gehad, want het is vaak een paar dagen een beetje zacht.

Als uw kat een beetje uit de toon valt na zijn vaccinatie, zijn hier een paar tips om hem te helpen zich beter te voelen:

  • Zorg voor een warm, zacht bed ergens rustig en uit de weg.
  • Vergeet niet dat ze zich slaperiger kunnen voelen dan normaal of met rust gelaten willen worden.
  • Vermijd ze te aaien in de buurt van de injectieplaats waar het zacht is.
  • Geef ze alles wat ze nodig hebben in de buurt, zoals voedsel, water en hun kattenbak.
  • Als ze van hun eten af zijn, moet je ze misschien verleiden met iets lekkers zoals gekookte kip of tonijn.

Hoe graag we onze katten ook troost en geruststelling willen bieden, ze geven er vaak de voorkeur aan om wat tijd voor zichzelf te hebben na de stress van een dierenartsbezoek. Maak je niet druk; Laat je kat rusten en ze komen naar je toe als ze er klaar voor zijn. Houd ze gewoon goed in de gaten en controleer ze regelmatig.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Als uw kat er een beetje naast blijft zitten of als er een knobbeltje in de buurt van de vaccinatieplaats is dat binnen twee weken niet afneemt, bel dan uw dierenarts.

Slaperig, een beetje pijnlijk en een beetje “eruit” zijn voor een paar dagen is volkomen normaal na vaccinatie. Je kat zou zich binnen een dag of twee veel meer zichzelf moeten gaan voelen. Als ze nog steeds niet zichzelf lijken, of als hun toestand verslechtert, bel dan uw dierenarts voor advies.

Als u een klein knobbeltje of zwelling heeft opgemerkt in de buurt van waar uw kat zijn injectie heeft gehad, kan dit iets langer duren om beter te worden. Dit is heel normaal, maar boek een dierenartsbezoek als het niet met ongeveer twee weken in omvang afneemt – of als het groter wordt.

Meestal zijn de bijwerkingen van vaccins bij katten zeldzaam en zeer mild. Maar af en toe kan een kat een zeer ernstige reactie hebben. Dit wordt een “anafylactische reactie” (of “anafylaxie”) genoemd en treedt meestal op binnen enkele minuten tot uren na ontvangst van de vaccinatie. Anafylaxie is een plotselinge en ernstige allergische reactie die kan optreden als reactie op medicatie.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Tekenen van anafylaxie

kat-gezicht-zwelling

Anafylactische shock is een emergency en vereist een onmiddellijke reis naar de dierenarts.

Anafylaxie is een noodgeval, dus u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts als u een van deze symptomen ziet.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Laatste gedachten

Blauwogige kat die op tafel ligt terwijl dierenartsen vaccin geven.

Hoewel katten niet gek zijn op het krijgen van vaccins, zullen de meeste daarna weinig tot geen bijwerkingen hebben.

Als dierenarts geef ik jaarlijks honderden – zo niet duizenden – kattenvaccinaties. Hoewel het een van de gemakkelijkere onderdelen van mijn werk is, is het een van de belangrijkste. Deze vaccinaties beschermen onze katten tegen ziektes die hen ernstig onwel kunnen maken. De overgrote meerderheid van de katten ervaart daarna geen problemen.

Toch is het natuurlijk om je angstig te voelen als het gaat om je eigen huisdier. Als er bijwerkingen optreden, zijn deze meestal zeer mild en van korte duur, vooral in vergelijking met de ziekten waartegen u uw kat beschermt.

Het belangrijkste is dat als u vragen of zorgen heeft over het vaccineren van uw kat, uw dierenarts u graag zal helpen.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Veelgestelde vragen

Voelen katten zich onwel na vaccinaties?

De meerderheid van de katten voelt en gedraagt zich normaal na hun vaccinaties. Maar het is niet ongewoon voor sommigen om milde bijwerkingen te ervaren, net als wij. Deze kunnen vermoeidheid, lichte koorts, verlies van eetlust of milde verkoudheidsverschijnselen omvatten.

Hoe lang duurt het voordat een kat zich beter voelt na een vaccinatie?

Veel katten ervaren helemaal geen bijwerkingen na vaccinaties. Als ze dat doen, voelen ze zich meestal binnen 1-2 dagen beter. Als ze erg onwel zijn of geen tekenen van verbetering vertonen, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Hoe behandel je een kat met een vaccinreactie?

De meeste bijwerkingen van het vaccin bij katten zijn mild en verdwijnen vanzelf binnen 1-2 dagen. Maar als uw kat een ernstige vaccinreactie ervaart (ook wel anafylaxie genoemd), is dit een noodgeval. Neem in dit geval onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan uw kat behandelen met epinefrine (adrenaline), antihistaminica of steroïden om de reactie onder controle te houden.

Hoe lang kunnen katten pijn hebben na vaccinaties?

Het is gebruikelijk dat katten zwelling of een klein knobbeltje ontwikkelen op de plaats van hun injectie. Dit kan een paar dagen zacht zijn. De knobbel zou binnen twee weken tekenen van vermindering moeten vertonen. Zo niet, of het neemt in omvang toe, neem dan contact op met uw dierenarts.