Hoe krijg je een zwerfkat om naar je toe te komen

Tortoise Shell zwerfkatje

Ongeveer 30 tot 80 miljoen gemeenschapskatten leven in de Verenigde Staten. Gemeenschapskatten omvatten verwilderde en niet-eigen (zwerf)katten die buiten leven, voornamelijk in de buurt van waar we wonen of werken en waar voedsel en onderdak gemakkelijk toegankelijk zijn.

Wanneer een kat je naar huis volgt, of je vindt een katachtige op straat en wilt helpen, is het essentieel om te bepalen of de kat die je hebt gevonden verdwaald of verwilderd is.

Een zwerfkat vrijwillig naar je toe laten komen, vereist geduld, toewijding, mededogen en een kalmerende instelling. Lees verder om te leren hoe je een zwerfkat met een paar eenvoudige stappen naar je toe kunt laten komen.

Lees ook: Kunnen katten voelen als je ze niet leuk vindt?

Snel overzicht

01

Er zijn belangrijke verschillen op te merken tussen zwerfkatten en verwilderde katten.

02

Het benaderen en vangen van zwerfkatten kost tijd, maar kan met geduld en consistentie worden gedaan.

03

Of u nu een zwerfkat adopteert, herenigt met zijn eigenaar of naar een asiel brengt voor eventuele adoptie, geredde katten moeten naar een dierenarts worden gebracht om hun gezondheid te beoordelen en naar microchips te zoeken.

Hoe krijg je een zwerfkat zover dat hij naar je toe komt?

Rode straat dakloze kat eet droogvoer

Er zijn verschillen tussen zwerfkatten en verwilderde katten die moeten worden opgemerkt voordat ze een onbekende kat benaderen.

Volg de onderstaande acht stappen om vertrouwen op te bouwen met een zwerfkat en ervoor te zorgen dat ze binnen handbereik komen.

Stap 1: Bepaal of de kat een zwerfkat of verwilderd is

Zwerfkatten

Sommige zwerfkatten en verwilderde katten leven in kolonies in de buurt van handige middelen om te overleven.

Verwilderde katten zijn vrijlevende als alleenstaande of koloniekatten, meestal in het wild geboren uit verlaten huiskatten of wilde niet-gecastreerde katachtigen. Verwilderde katten hebben over het algemeen weinig of geen directe menselijke interactie en zijn bang voor mensen.

Als je buiten een kat vindt waarvan de kop en staart laag zijn, ogen wijd open met vergrote pupillen, klaar om te vechten of te vluchten op het moment dat je afstand neemt, en dan sissen en wegrennen, is het hoogstwaarschijnlijk een verwilderde kat.

Wanneer u een kat vindt met zijn oortip geknipt, betekent dit dat deze gemeenschapskat deel heeft uitgemaakt van een Trap-Neuter-Return (TNR) -programma en door de dierenarts is gecontroleerd, gevaccineerd, gecastreerd en weer in het gebied is vrijgelaten.

Zwerfkatten leefden voorheen binnen en werden verzorgd door mensen en leven nu vrij buiten door verlating of verdwaaling. Zwerfkatten kunnen mensen tolereren of benaderen, menselijk contact toestaan en tot op zekere hoogte aaien en voedsel accepteren.

Wanneer je een kat tegenkomt die je begroet met opgeheven hoofd en staart, miauwend alsof je wilt zeggen: “Ik ben verloren, help me”, dan is het zeker een zwerfkat. De meeste zwerfdieren vinden het een uitdaging om zich aan te passen aan het leven buiten en voedsel te kopen wanneer ze verloren of verwaarloosd zijn. Hun vacht zal waarschijnlijk vuiler en verwarder zijn en ze zullen ondervoed zijn in vergelijking met een verwilderde kat die in het wild kan overleven en zich meestal overdag zal verbergen.

Zwerfkatten kunnen onder de juiste omstandigheden en met de juiste zorg huiskatten worden. Als je zeker weet dat het een zwerfkat is, ga dan verder met de volgende stap.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

Stap 2: Win het vertrouwen van de kat door hem te lokken met voedsel en water

Zwerfkatten voeren

Voedsel en water zijn belangrijke drijfveren voor zwerfkatten om een vreemde te benaderen.

Zwerfkatten hebben altijd honger omdat ze niet gewend zijn om op voedsel te jagen, omdat voogden altijd hun maaltijden verstrekten. Voedsel en water zijn belangrijke motieven en een gegarandeerde methode om vertrouwen op te bouwen.

Plaats stinkend voedsel zoals tonijn, ingeblikt kattenvoer of gekookt vlees om ze uit hun schuilplaats te lokken. Laat geen melk achter, omdat de meeste katten lactose-intolerant zijn, wat maagklachten kan veroorzaken.

Terwijl de kat zijn voedsel consumeert, ga je weg. Dn’t staren naar de kat omdat katachtigen solitaire jagers / feeders zijn. Ze moeten zich veilig en geborgen voelen en eten het liefst alleen.

Plaats de kom uit het zicht van andere prooidieren en uit de buurt van de elementen. Houd dezelfde voedingsroutines aan gedurende enkele dagen, weken en maanden totdat de kat zich veilig voelt om uit zijn schuilplaats te komen.

Lees ook: Hoeveel moeten katten eten en hoe vaak

Stap 3: Vooruitgang naar het opbouwen van een positieve relatie met de niet-eigen kat

meisje dat zwerfkatten voedt

Wees geduldig bij het ontwikkelen van een relatie met een zwerfkat. Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen dat zal leiden tot een positieve associatie.

Bouw geduldig een positieve band op met de zwerfkat door zijn voerbak steeds dichter bij je te bewegen. Ga rustig op de grond of op een lage stoel zitten terwijl de kat feels comfortabel eten in uw aanwezigheid. Je kunt met de kat praten met een kalme, rustige stem, waarbij je je onthoudt van plotselinge bewegingen.

Als de kat zich veilig genoeg voelt om vrijwillig zijn schuilplaats te verlaten en je te benaderen, aai hem dan niet. Als je dit doet, kan al het vertrouwen dat je hebt opgebouwd ongedaan worden gemaakt, vooral als de kat angstig is. Als het buiten vriest, maak dan een tijdelijk kattenasiel van piepschuim of plaats een zacht kattenbed in de buurt om de kat warm te houden totdat hij zich zelfverzekerd voelt om je te benaderen of gered te worden.

Sommige niet-eigen katten zullen dagenlang verdwijnen, maar de meeste zullen terugkeren na een genomineerde periode. Als je je zorgen maakt over het welzijn van de kat en hem wilt redden, ga dan verder met de volgende fase.

Lees ook: De 5 beste kattenhuisjes in de buitenlucht

Stap 4: Bereid een reddingskit voor met verschillende opties voor het vangen van katten

EHBO-kit en schattige kat

Zodra u klaar bent om de kat te redden, moet u ervoor zorgen dat u voldoende voorbereid bent om voor hen te zorgen.

Nu je een band hebt opgebouwd met de niet-eigen kat die je vertrouwt, bereid je een reddingskit voor. Een reddingspakket bestaat uit handschoenen, een kattenmand, een kennel of een kattenval, handdoeken of dekens, ingeblikt kattenvoer, water, een EHBO-kit en een lijst met dierenartsen in de omgeving.

Lees ook: Wat is TNR voor katten?

Stap 5: Wen de kat een paar weken voor het vangen aan de reismand of kooi

Bruine Tabby Kat in reismand

Kies een reismand, kennel of kooi en laat de kat er een paar weken voor het vangen aan wennen door het ingeblikt voedsel dicht bij de humane val te plaatsen. Plaats geleidelijk voedsel, water en een deken in de kist en laat de deur open. De kat moet vertrouwd raken met het betreden en verlaten van het verblijf zonder angst of incident.

Lees ook: Hoe krijg je een kat in een reismand: 6 stappen voor succes

Stap 6: Plan de exacte tijd van de opname

Vrouw voedt een zwerfkat

Timing is cruciaal als het gaat om het redden van katten.

Het is essentieel om de timing van uw opname te plannen. Blijf uit de buurt van drukke, drukke gebieden en periodes. Vermijd extreem weer zoals hittegolven of stormen, omdat de meeste katten tijdens hen verborgen blijven. Zorg ervoor dat de omgeving rustig is en dat de kat zich comfortabel voelt bij het betreden van het verblijf terwijl u in de buurt bent.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten

Stap 7: Ga verder met het rustig vangen van de zwerfkat

Zwerfkatten die naar een voedselval gaan

Doe dit bij het vangen van zwerfkatten met geduld en zo min mogelijk stress voor de kat.

Voer de zwerfkat niet vierentwintig uur voordat hij wordt gevangen om ervoor te zorgen dat hij honger heeft. Plaats de val in een vertrouwde omgeving naast waar ze meestal eten om minder bedreigend over te komen. Plaats een kleine hoeveelheid tonijn in de drager of kist. Blijf kalm en rustig, maar wend je blik af. Als de kat binnen is, sluit je de poort. Zodra je de zwerfhond hebt gevangen, bedek je de val met een handdoek of deken om het slaan te minimaliseren.

Lees ook: Hoe vang je een kat met een handdoek

Stap 8: Breng de zwerfkat naar de dierenarts voor een controle

dierenarts in een dierenkliniek, die PCR-tests voor infectie uitvoert

Een dierenarts kan de gezondheid van een zwerfkat beoordelen en ook controleren op microchips om een eigenaar te vinden.

Nu heb je de zwerfkat met succes en humaan gevangen. Idealiter breng je de kat naar de dierenarts voor een grondig lichamelijk onderzoek en microchipscanning. Als u ze niet onmiddellijk naar de dierenarts kunt brengen, plaatst u ze thuis in quarantaine in een afgesloten kamer uit de buurt van andere huisdieren en mensen in geval van ziekten.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Hoe erachter te komen of een zwerfkat een huis heeft

Een zwerfkat op straat voeren

Laat een zwerfkat naar je toe komen en maak geen plotselinge alarmerende bewegingen.

Je kunt verschillende dingen doen als je bent benaderd door een zwerfkat of er een hebt gered en vermoedt dat ze een huis hebben.

1. Stel vast of de kat een eigenaar heeft

Man maakt foto's van zwerfkat

Maak een foto van de kat en klop op deuren in je buurt. Vraag buren of iemand een kat heeft verloren, want we weten allemaal hoe hartverscheurend het is als een geliefd huisdier spoorloos vermist raakt.

Controleer of de zwerfkat een halsband heeft met een tag die de identiteit van zijn eigenaar kan bevestigen. Als ze dat niet doen, breng de kat dan naar de dierenarts of vraag een reddingsgroep om de microchipgegevens te controleren.

Stel dat de kat geen halsband met een tag draagt. Voorzie de kat van een papieren halsband met uw telefoonnummer in de hoop dat de eigenaar u belt.

Lees ook: De 7 beste Cat ID-tags

2. Verspreid flyers en posters

Verdwaalde kat poster

Flyers in de buurtod van een gevonden zwerfkat zijn vaak zeer nuttig bij het vinden van een eigenaar.

Verspreid pamfletten en posters in je buurt. Vermeld de reden voor het bord, een foto van de kat met unieke kenmerken en uw contactgegevens. Het is niet ongebruikelijk dat mannelijke katten dagelijks tot een halve mijl rondzwerven.

Lees ook: Hoe vind je een verloren kat

3. Verifieer sociale media, inclusief pagina’s voor verloren en gevonden huisdieren

ontbrekende kattenposter die aan boomstam hangt

Tegenwoordig kunnen sociale media een cruciale rol spelen bij het herenigen van verloren huisdieren met hun eigenaren.

Gebruik sociale mediasites om de geredde katachtige te vermelden. Voeg de foto van de kat toe met een gedetailleerde locatie en beschrijving om de voogd te vinden. Dien vervolgens een gevonden huisdierrapport in op de Lost and Found Pet Database.

Lees ook: Rapport over gevonden voorwerpen van huisdieren

4. Neem contact op met dierenartsen, lokale schuilplaatsen en ponden

  meisje dat kitten voedt in dierenasiel

Het herenigen van een verloren kat met zijn persoon is zeer de moeite waard en het beste voor de kat.

Controleer de website van het dierenasiel verloren en gevonden pagina of neem contact op met asielen, ponden en dierenartsen in uw omgeving voor het geval de eigenaar zijn kat verliest.

Lees ook: 10 belangrijke vragen die je moet stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

Laatste gedachten

Een groep wilde zwerfkatten op straat voeren

Zwerfkatten doen het vaak veel beter in asielen dan alleen in de buitenwereld.

Zodra u een zwerfkat vangt, moet u deze naar de dierenarts brengen en voor zijn welzijn zorgen. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat een zwerfkat zich op zijn gemak voelt of zich in een nieuwe omgeving nestelt.

Als je het niet wilt adopteren, overweeg dan om het naar een dierenasiel te brengen in plaats van het in het wild te laten overleven.

Lees ook: Kan ik de naam van mijn geadopteerde kat veranderen?

Bekijk bronnen

Bondgenoten, A. C. (2022). Verwilderde en zwerfkattenEen belangrijk verschil. Geraadpleegd op 10 februari 2023, van Alley Cat Allies:

Hallen, V. (2022). Overvullen. Geraadpleegd op 09 februari 2023, van International Cat Care:

Veelgestelde vragen over buitenkatten. (2022). Geraadpleegd op 13 februari 2023, van The Humane Society of the United States: