Kan een kat zwanger worden als ze niet loops is (wat je moet weten!)

Als uw kat niet is gesteriliseerd, kunt u zich zorgen maken dat u binnenkort te maken krijgt met een zwangere moeder en uiteindelijk een nest kittens. Wanneer uw kat loops is, loopt ze het risico zwanger te worden, maar als de tijd is verstreken, hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken over de Katers in de buurt.

3 katten gezichtsverdeler

Het korte antwoord is nee

Warmte is een tijd waarin een vrouwelijke kat paring toestaat. Buiten deze tijd is een vrouwelijke kat niet geïnteresseerd in paring omdat het niet kan leiden tot zwangerschap. Een kat die niet is gesteriliseerd, zal warmtecycli ervaren gedurende de lente, zomer en vroege herfst, tenzij ze zwanger wordt.

Loopse kat liggend
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

divider-catclaw1

De wetenschap achter kattenparing

De technische term voor “warmte” is oestrus1. Tijdens oestrus ovuleert een vrouwelijke kat en is er een mogelijkheid om zwanger te worden. Deze cycli kunnen al na 4 maanden beginnen, maar beginnen meestal rond 6 maanden. Ze zijn vergelijkbaar met de menstruatiecyclus van een mens en zullen regelmatig voorkomen, tussen 12 en 26 dagen gedurende het broedseizoen.

divider-catclaw1

Het broedseizoen

Afhankelijk van waar je woont, beginnen vrouwelijke katten deze hittecycli rond februari of maart, wanneer de dagen langer beginnen te worden en rond september stoppen. Dit kattenbroedseizoen1 zorgt ervoor dat een nest kittens niet wordt geboren tijdens de koudste maanden van het jaar, wanneer het voor hen het meest uitdagend zou zijn om buiten te overleven.

divider-catclaw1

Tekenen dat uw kat loops is

Oestrus tekens1 zijn meestal gemakkelijk te herkennen als ze eenmaal zijn ingetreden. Als uw kat zich uit karakter gedraagt en niet wordt gesteriliseerd, houd dan een oogje in het zeil voor extra tekenen dat hij mogelijk loops wordt. Ze zijn klaar om te paren en zwanger te worden, zelfs aan het begin van de meest subtiele tekenen.


  • Luid gejoel, waarschijnlijk anders dan hun gebruikelijke vocalisatie

  • Rollen op de vloer

  • Overmatig wrijven en geurmarkering

  • Ongewone urinegeur of buiten hun kattenbak gaan

  • Hun achterkant omhoog brengen met hun staart opzij geplaatst

  • Steeds aanhankelijker gedrag

  • Algemene rusteloosheid of ongemak

  • Pogingen om te ontsnappen (binnenkatten)
kat in hittebuigingen in een fauteuil
Afbeelding Credit: iwciagr, Shutterstock

divider-catclaw1

Stille hitte

Hoewel zeldzaam, kan een kat loops worden zonder symptomen van haar toestand te vertonen. In dit geval is ze nog steeds ovulerend en klaar om te paren en kan ze zwanger worden terwijl ze vruchtbaar is. Als dit gebeurt, kan het lijken alsof uw kat zwanger is geworden zonder loops te zijn. Omdat een kat niet zwanger kan worden buiten oestrus, is het waarschijnlijker dat ze stille hitte ervoer en niet de typische tekenen vertoonde.

divider-catclaw1

Kattenzwangerschap voorkomen

Sterilisatie

De meest voorkomende methode om een zwangerschap te voorkomen is sterilisatie. Dit wordt aanbevolen rond de tijd dat ze geslachtsrijp worden, na 6 maanden. Andere voordelen van het laten steriliseren van uw kat1 omvatten het voorkomen van bepaalde ziekten en kankers. Deze procedure is permanent en wordt beschouwd als een grote operatie, maar komt vaak voor en wordt regelmatig uitgevoerd in de meeste dierenklinieken. Lokale opvangcentra en reddingen kunnen gratis of goedkope sterilisatie- en castratiediensten of vouchers aanbieden.

Houd ze binnen

vrouwelijke Europese birmese kat
Afbeelding Credit: Swann Ricourt, Wikimedia Commons

Als je weet dat je kat binnenkort loops wordt, kun je hem ook binnen houden. Als uw kat al binnen wordt gehouden, moet u ervoor zorgen dat hij niet naar buiten komt. Dit kan lastig zijn, omdat ze in deze tijd misschien willen ontsnappen om een partner te vinden.

Contraceptie

Anticonceptiemethoden voor katten1 kan worden toegediend door injectie of pillen en werkt op dezelfde manier als die voor mensen worden gebruikt. Ze moeten regelmatig worden toegediend, afhankelijk van het type medicatie, om effectief te blijven. Omdat deze medicijnen anders werken en mogelijk bijwerkingen kunnen hebben, moet u het gebruik ervan met uw dierenarts bespreken. Het zijn echter tijdelijke preventieve maatregelen waarmee uw kat in de toekomst normaal kan fokken wanneer hun zwangerschap is gepland.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Vrouwelijke katten kunnen alleen zwanger worden terwijl ze loops zijn. Deze warmtecycli komen regelmatig voor gedurende het broedseizoen en hebben meestal zeer duidelijke tekenen. Echter, sommige katten ervaren een stille hitte, waarin geen tekenen zichtbaar zijn, maar ze kunnen nog steeds paren en zwanger worden. Gelukkig zijn er manieren om een ongewenst nest kittens te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Faeröer, Shutterstock