Kan een kat in een boom klimmen? Wat u moet weten

Het redden van een kat uit een boom is een van die stereotiepe tropen die je in veel cartoons ziet, maar heb je er ooit bij stilgestaan waarom katten vast komen te zitten in bomen en meestal terughoudend zijn om naar beneden te gaan? Katten zijn misschien sierlijk, behendig en atletisch, en dat is hoe ze het zo gemakkelijk maken om in een boom te komen, maar het blijkt dat terug naar beneden klimmen niet iets is dat ze onder de knie hebben.

Een kat klimt om verschillende redenen in een boom, maar vanwege het intrekbare ontwerp van hun klauwen hebben ze moeite om weer naar beneden te komen. Laten we dus eens kijken waarom katten in bomen terechtkomen en hoe je ze veilig kunt ophalen.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom klimmen katten in bomen?

Het voelt misschien niet noodzakelijk om te begrijpen waarom ze hun weg naar de boom hebben gevonden, maar het “waarom” kan ook van invloed zijn op hoe je de kat naar beneden krijgt. Ze zitten misschien niet vast als ze bang zijn, gewoon niet bereid om naar beneden te springen.

Ontsnappen

Katten zijn vleesetende roofdieren, maar ze zijn ook klein en kunnen soms zelf prooi worden. Afhankelijk van waar je woont, kunnen coyotes, bobcats of honden je kat achtervolgen, en de oplossing is om beschutting te zoeken in een boom. De kat kan ook proberen uit het huis te ontsnappen als hij het beu is om binnen te zijn, en een boom is een uitstekende schuilplaats.

kat klimt in de boom
Afbeelding Credit: Pixabay

Jacht

Katten houden van een goede achtervolging en zijn fervente jagers. Zodra hun zinnen op een prooi zijn gezet, zal niets hen ervan weerhouden om er achteraan te jagen. Als ze iets als een eekhoorn proberen te vangen, kan dit hen in een boom leiden.

Nieuwsgierigheid en plezier

Soms is in een boom belanden niets meer dan gewoon oud plezier. Katten houden van avontuur en een boom geeft hen een veel beter uitzicht over de buurt dan hun krabpaal bij hun favoriete raam.

Waarom komen katten vast te zitten in bomen?

Als katten gemakkelijk in een boom kunnen klimmen, waarom is het dan zo moeilijk om weer naar beneden te komen? Nou, het komt door de anatomie van de kat, die perfect is om ze omhoog te stuwen met hun haakachtige klauwen. Helaas kunnen ze hun voor- en achtervoeten niet coördineren om hun weg naar beneden te vinden; tijdens het klimmen trekken hun klauwen zich naar buiten terug, maar dit nuttige ontwerp belemmert neerwaartse beweging.

Katten die zijn gedeclameerd, vinden de afdaling niet gemakkelijker en ze lopen een hoger risico om vast te komen te zitten. Gedeclameerde katten klimmen niet erg goed en het wordt bijna onmogelijk om weer naar beneden te komen, omdat ze geen klauwen hebben om enige tractie te bieden.

Bengaalse kat op hout
Afbeelding credit: Uschi Dugulin, Pixabay

divider-catclaw1

Wat doe je als een kat vast komt te zitten in een boom?

Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven. Als de kat voelt dat je geagiteerd of gestrest bent, zal het hem alleen maar geagiteerd en gestrest maken. Dit kan het uitdagender maken om ze uit de boom te krijgen.

1. Maak een hellingbaan

Je zou een hellingbaan kunnen maken van een plank, zodat de kat door de boom kan klimmen. Dit zou minder stressvol zijn voor de kat en is een goede optie als de kat niet vastzit, maar misschien onzeker is over het naar beneden springen van zo hoog. Dit hangt af van hoe hoog in de boom ze staan, en het zal niet mogelijk zijn als ze te hoog zijn.

thematische pauze

2. Verleid ze naar beneden

oranje tabby kat op boomtak
Afbeelding Credit: Piqsels

Eten is een goede optie, hoewel het tijdrovend is. Je kunt wat verleidelijk voedsel zoals zalm, tonijn, kattenvoer of een lekkere traktatie opwarmen om je kat te overtuigen om naar beneden te springen. Je kunt ze ook verleiden met een favoriet speeltje. Dit werkt misschien niet als de kat zich angstig of bedreigd voelt, omdat hij zich veilig moet voelen om naar beneden te gaan.

thematische pauze

3. Klim achter ze aan

Dit kan riskant zijn, vooral als de kat je niet kent of vertrouwt. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat de kat eerst kalm is, omdat dit tot een verwonding kan leiden als dat niet het geval is. Als de kat te bang is, kan hij verder in de boom klimmen en de situatie verergeren. We raden aan om iemand te vragen om je te helpen, omdat ze de ladder kunnen stabiliseren als je er een gebruikt en hulp krijgen als er iets misgaat.

thematische pauze

4. Bel om hulp

Als geen van de vorige opties haalbaar is, kunt u altijd om hulp vragen. Een nutswerker, boomverzorger of reddingsgroep die gespecialiseerd is in het ophalen van dieren zijn allemaal uitstekende opties. Helaas kun je, in tegenstelling tot in de films, de brandweer, de politie of de lokale superheld niet bellen om de kat te redden.

man klimboom
Image Credit: Grondfoto, Shutterstock

divider-catclaw1

Zal een bange kat uit dee Boom Uiteindelijk?

We hebben gezegd dat katten die zich bedreigd of bang voelen, misschien niet per se vastzitten, maar niet bereid zijn om uit de boom te ontsnappen. Kun je wachten tot ze hun eigen weg naar buiten vinden?

Ze kunnen inderdaad zonder hulp uit de boom komen, maar het is niet te zeggen wanneer dat zal zijn. We zouden niet adviseren om de kat in de boom te laten. Alert zijn en niet in staat zijn om lange tijd te rusten naast mogelijk barre weersomstandigheden kan uw kat traumatiseren en verwondingen veroorzaken. Om deze reden raden we aan om de kat niet langer dan een paar uur voordat u een redding probeert te laten.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Helaas zijn katten niet ontworpen om in bomen te klimmen, wat betekent dat als je een kat in een boom tegenkomt, het misschien aan jou is om een oplossing te vinden om ze weer naar beneden te krijgen. Er zijn een paar manieren om ze zelf uit de boom te krijgen, maar als het niet je kat is die van streek lijkt of aan de top van een zeer hoge boom staat, is het misschien het beste om de professionals in te schakelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels