Hoe verontschuldig ik me bij mijn kat op een manier die ze begrijpen? (7 effectieve manieren)

Na slechts een korte tijd met uw huisdier, ontwikkelt u een speciale band, en een van de dingen die het zo speciaal maakt, is het kunnen lezen van hun lichaamstaal en stemmingen. Maar net als onze relaties met degenen van wie we houden in de menselijke wereld, is het niet perfect, en soms handelen we en zeggen en doen we dingen die niet in lijn zijn. Bij onze katten kan het zijn om ze agressief van het bed te gooien of tegen ze te schreeuwen. Soms is het onbedoeld, zoals een reis naar de dierenarts of verhuizen naar een nieuw huis.

Nadat we met ons kleine schuldgevoel en zelfreflectie hebben gezeten, is de volgende stap om ons te verontschuldigen. Een verontschuldiging kan de wereld betekenen voor je katachtige vriend, en door kalm te blijven en hem met genegenheid te overladen, kun je je effectief verontschuldigen op een manier die hij kan begrijpen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat kan mijn kat verdrietig of boos op mij maken?

Hoewel katten meestal afstandelijk en onaangedaan lijken, zijn ze gevoelig voor stress, emoties en geluiden. Mensen kunnen vaak de gevoelens van hun katten over het hoofd zien of zich niet realiseren dat hun acties emotionele stress hebben veroorzaakt. Hier zijn enkele dingen die ervoor zorgen dat uw kat boos op u is en mogelijk een verontschuldiging vereist.


 • Katten zijn gevoelig voor harde geluiden en een verhoogde stem kan hen angst aanjagen.

 • Door je kat te slaan of te duwen of zijn gezicht in zijn puinhoop te wrijven om hem te straffen, zal je kat waarschijnlijk bang voor je worden.

 • Als u de kattenbak van uw kat vies achterlaat, kan deze gestrest raken en de badkamer elders gebruiken.

 • Plagen wordt meestal gedaan door kinderen zonder de intentie om de kat pijn te doen. Ze kunnen aan zijn staart trekken, hem als een pop behandelen of de kat tegenwerken.

 • Uitstapjes naar de dierenarts kunnen de angst van uw kat vergroten

 • Verhuizen naar een nieuw huis is altijd stressvol voor katten.

 • Vuil voedsel of waterbakken kunnen katten van streek maken.

 • Vergeten om uw kat op het juiste moment te voeren, kan uw huisdier van streek maken.

 • Het bieden van geen mentale stimulatie of speeltijd kan katten prikkelbaar maken.
overstuur uitziende kat
Afbeelding Credit: Paul Hanaoka, Unsplash

De 7 manieren waarop u zich kunt verontschuldigen bij uw kat, zodat ze het begrijpen

1. Begrijp hoe u uw kat van streek maakt of beledigt

Dit is de eerste stap in het maken van een verontschuldiging. Het is erkennen dat je iets verkeerd hebt gedaan en dat je bereid bent om het goed te maken. Wanneer je begrijpt wat je verkeerd hebt gedaan, is je verzoek om vergeving oprechter en wordt je kans om het opnieuw te doen verminderd. Het kan u ook helpen met uw aanpak om u te verontschuldigen

kattenpraat
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

2. Timing

Net als mensen is de timing van je poging belangrijk. Als uw kat nog steeds overstuur of geïrriteerd is, is hij misschien niet zo ontvankelijk en zal hij waarschijnlijk wegrennen of u negeren wanneer u probeert zich te verontschuldigen. Wacht tot je kat gekalmeerd is. Laat wat ruimte toe en overhaast het niet en overmeester je kat niet. Dat gezegd hebbende, moet je de tijd ook niet te lang laten verstrijken, omdat je kat misschien denkt dat je het nu negeert.

Houd de lichaamstaal van uw kat in de gaten. De tijd kan geschikt zijn wanneer zijn oren niet naar achteren zijn gedraaid en zijn spieren meer ontspannen en niet zo gespannen lijken. Als je kat zich nog steeds verstopt of je ontwijkt, bel hem dan zachtjes om te zien of hij klaar is om naar buiten te komen. Als je kat je benadert, geef hem dan lof en geef een traktatie.

thematische pauze

3. Blijf kalm en benader zorgvuldig

Als u uw kat per ongeluk of opzettelijk van streek maakt, kan dit ook een reactie bij u oproepen. Als je per ongeluk op de staart van je kat bent gestapt, kun je je meteen vreselijk voelen en er achteraan rennen. Dit kan echter meer angst bij uw kat veroorzaken. Wacht om te kalmeren en benader dan je kat.

Benader je kat rustig en langzaam. Zodra je kat ontvankelijk lijkt, kun je hem wat aandacht geven. Steek langzaam je hand uit zodat ze je kunnen ruiken en ga naar het niveau van je kat, zodat je niet bedreigend overkomt. Houd je stem zacht, ontspan je ogen en behoud een kalme energie.

Als uw kat zich veilig voelt, zal hij meestal langzaam knipperen en spinnen.

thematische pauze

4. Verbaal excuses aanbieden

Wat is een verontschuldiging zonder woorden, toch? Zelfs voor je kat gaat het meer om de toon van de stem. Sommige onderzoeken suggereren echter dat katten sommige woorden herkennen, zoals hun namen. Je kunt beginnen met de naam van je kat te roepen om zijn aandacht te trekken.

Het gehoor van een kat is gevoelig en kan onderscheid maken tussen tonen. Roep zachtjes de naam van je kat en wacht tot hij je benadert. Je kunt een baby-achtige stem gebruiken om de boodschap naar je kat te sturen dat je ervan houdt en dat jehet spijt je. Experts suggereren dat katten ontvankelijker zijn voor babypraat.

vrouw die tegen haar kat praat
Afbeelding Credit: garetsworkshop, Shutterstock
thematische pauze

5. Toon de genegenheid van je kat

Een verbale verontschuldiging is een geweldige voorbode voor genegenheid, omdat je de persoonlijke ruimte langzaam wilt benaderen. Zodra u zachtjes met uw kat hebt gesproken en de sfeer meer ontspannen is, kunt u de ontvankelijkheid van uw kat testen door uw hand uit te steken. Als je kat tegen je hand snuffelt of wrijft, heb je groen licht gekregen voor wat zachtjes aaien.

Krab achter de oren van je kat of onder zijn kin, of als je zijn favoriete plekjes kent, is dat waar je je aandacht op moet richten. Zet de genegenheid later voort door knuffels en wrijven te geven terwijl je katten in je schoot of op je bed kruipen.

thematische pauze

6. Playtime

Hoewel katten vrij onafhankelijk zijn en geen dagelijkse wandelingen zoals honden nodig hebben, hebben ze nog steeds speeltijd nodig. Als speeltijd al is opgenomen in uw relatie met uw kat, is het aanbieden van een speelsessie een andere manier om uw relatie en verbinding te herstellen.

Het kan ook helpen om hen af te leiden van het incident dat zich heeft voorgedaan, terwijl uw kat meer gericht is op het leuke jachtspel en de band met zijn eigenaar. Spelen met je kat zal laten zien dat je om hem geeft, en als je klaar bent, zal je kat meer ontspannen, dankbaar en vergevingsgezind zijn.

thematische pauze

7. Geef uw kat een traktatie

Deze stap is alleen van toepassing als je de vorige tips hebt gedaan en je kat nog steeds lijkt te worstelen met verdriet. Wanneer u uw kat een traktatie geeft, wordt dit meestal gepresenteerd als een beloning. Het aanbieden van een traktatie na je verontschuldiging zal je kat laten zien dat je om hem geeft. Een traktatie of zelfs een favoriet speeltje kan helpen om je kat een emotionele boost te geven.

Het is echter van vitaal belang dat traktaties niet worden gebruikt als de enige vorm van een verontschuldiging, omdat uw kat ze waarschijnlijk zal accepteren, maar het kan u daarna de koude schouder geven.

Kat eet zelfgemaakt voedsel
Afbeelding credit: Lia Kos, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Hoe weet ik wanneer mijn kat overstuur of beledigd is?

Katten kunnen meestal afstandelijk zijn en soms kunnen hun rustende gezichten eruit zien alsof ze beledigd zijn, en het is moeilijk om te zeggen hoe je kat zich echt voelt. Het lezen en observeren van de lichaamstaal van uw kat is een van de beste manieren om te bepalen of ze van streek of beledigd zijn.


 • De staart van je kat is een geweldige communicator! Een staart die omhoog of liggend is, betekent dat je kat tevreden is. Als ze het echter op de grond slaan of ermee zwaaien, kan dit betekenen dat ze geïrriteerd en mogelijk boos zijn. Als uw kat bang is, zal zijn staart meestal opblazen en zal zijn rug gebogen zijn.

 • Als de oren van uw kat naar boven en ontspannen zijn, kan dit erop wijzen dat deze ontspannen is. Oren die plat tegen het hoofd staan, geven aan dat je kat bang of boos is.

 • Een kalme kat zal een kalme blik hebben, maar verwijde pupillen en brede ogen kunnen wijzen op angst.

 • Een gespannen lichaam is een goede indicatie dat je kat bang is.

 • Als uw kat boos op u is, kan hij zijn kop en gezicht van u af bewegen.

 • Sissen is een heel duidelijk teken dat je je kat ongelukkig hebt gemaakt en hem veel ruimte en tijd moet gunnen.

 • De klassieke pootveeg is een ander klassiek teken en spreekt voor zich.

 • Je kat kan je de koude schouder geven en je negeren als hij boos op je is.
kat verdrietig
Afbeelding Credit: Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

We kunnen onze katachtige metgezellen gemakkelijk van streek maken door per ongeluk en soms door te acteren. Onze huisdieren verdienen een verontschuldiging om het vertrouwen te herwinnen en de band tussen mens en huisdier te behouden. Excuses gericht aan onze katten gaan niet over de woorden die we spreken, maar hoe we ze zeggen, samen met onze acties. Katten zijn gevoelig voor geluiden, dus een zachte stem is ideaal om je kat te laten zien dat je om hem geeft. Voordat u zich verontschuldigt, moet u uw kat de tijd geven om te kalmeren, zijn lichaamstaal in de gaten houden en hem langzaam benaderen. Zodra uw kat ontvankelijk is, zal het praten met een kalme stem en wat zacht aaien uw wroeging communiceren, en op zijn beurt zal uw kat waarschijnlijk vergeving tonen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: medveda, Shutterstock