Hoe tonen katten genegenheid? (12 veel voorkomende manieren)

Als je thuis een kat hebt, vraag je je misschien af of je maatje van je houdt. En zo ja, hoe kun je dat zien? Omdat katten niet kunnen praten, is het redelijk om je af te vragen hoe ze genegenheid tonen. Katten tonen hun liefde op verschillende manieren, van slapen op je hoofd tot wrijven tegen je benen als je thuiskomt na een paar uur weg te zijn geweest.

Veel katten hebben een diepe band met hun menselijke metgezellen en vertrouwen vaak op hen voor liefde, vriendschap, comfort en plezier. Ze rouwen zelfs om het verlies van mensen met wie ze enkele jaren hebben doorgebracht en waar ze van zijn gaan houden. Lees verder voor meer informatie over de manieren waarop katten genegenheid tonen.

3 katten gezichtsverdeler

De 12 manieren waarop je kat genegenheid toont

1. Miauwen

Volwassen katten miauwen meestal alleen om met mensen te communiceren, omdat ze vaak meer vertrouwen op geur en lichaamstaal bij interactie met andere katten. Katten miauwen vaak om de aandacht van hun favoriete mensen te krijgen. Velen miauwen om speeltijd of eten te vragen. Sommigen begeleiden verzoeken om knuffeltijd met lieve kleine pootjes om hun wensen glashelder te maken.

thematische pauze

2. Wrijven

Katten begroeten geliefden vaak door tegen hen aan te wrijven. Dit begint vaak met een paar kopstoten. Katten gaan dan verder met het wrijven van de lengtes van hun lichaam tegen hun favoriete mensen. Ze hebben geurklieren rond hun snorharen, oren en kinnen. Deze klieren produceren feromonen die informatie bevatten die katten gebruiken om met elkaar te communiceren.

Wanneer je kat tegen je aan wrijft, laat hij zijn feromonen achter en neemt een beetje van je geur op, waardoor een nieuwe geur ontstaat die katten eraan herinnert warm, gelukkig, geliefd en comfortabel te zijn.

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

3. Rollend

Sommige katten rollen opgewonden over de grond rond hun favoriete mensen. Het gebeurt vaak wanneer geliefde menselijke metgezellen voor het eerst thuiskomen nadat ze weg zijn geweest. Katten beschermen vaak hun kwetsbare buiken, dus het is een belangrijk teken van vertrouwen en genegenheid wanneer een kat zo blij is om je te zien dat ze rondrollen en je uitnodigen om zijn buik te aaien.

thematische pauze

4. Lichaamstaal

Gelukkige katten zien er zelfverzekerd en ontspannen uit en lopen vaak met hun staart hoog gehouden en hun oren naar achteren wanneer ze zich comfortabel en thuis voelen. Als je kat je bij de deur begroet met zijn staart hoog gehouden en de punt licht gebogen, is dit een teken van genegenheid. Kittens nemen deze houding vaak aan bij hun moeder, dus het laat zien dat je kat je ziet als een liefdevolle, beschermende aanwezigheid die ze graag in de buurt hebben.

thematische pauze

5. Spinnen

Bengaalse kat die door de hand van de mens wordt geaaid en spint
Afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock

Katten spinnen vaak als ze gelukkig zijn, wat aangeeft dat ze helemaal ontspannen en gelukzalig zijn, vooral in combinatie met kneden of knuffelen. Hoewel katten vaak spinnen als ze tevreden zijn, kan dit er soms op wijzen dat een kat zich niet vreselijk goed voelt, omdat sommigen spinnen om pijn onder controle te houden. Spinnen kan helpen de genezing van gebroken botten te versnellen, en zwangere koninginnen spinnen vaak om de ontspanning tijdens de eerste stadia van de geboorte te vergroten.

thematische pauze

6. Geschenken geven

Sommige huisdieren met toegang tot het buitenleven geven geschenken aan hun menselijke metgezellen in de vorm van kleine, dode of bijna dode beestjes. Sommige katten vangen en geven regelmatig geschenken, en anderen laten slechts af en toe traktaties achter voor hun mensen. Het laat zien dat je kat van je houdt en geeft je een concreet voorbeeld van hoeveel ze om jou en je welzijn geven. Het is het absolute bewijs dat je kat aan jou denkt als familie.

thematische pauze

7. Spelen

Katten hebben vaak favorieten en velen laten iedereen in het huishouden graag weten wie er op en naast de lijst staat. Sommigen zoeken specifiek hun beste vrienden wanneer ze een beetje aandacht of speeltijd willen. Speels zijn in je aanwezigheid is vaak een teken dat je kat zich veilig en geliefd voelt als je in de buurt bent.

thematische pauze

8. Krassen

Katten hebben geurklieren in hun poten, wat een van de redenen is waarom ze graag graven en dingen krabben – het voelt goed, biedt een mooie stretch en laat een geurspoor achter. Katten krabben soms plaatsen waar hun favoriete mensen vaak zitten, omdat het hen in staat stelt om het gebied te markeren. Niet alleen vertellen deze katachtige feromonen andere beestjes om weg te blijven, maar ze creëren ook een geruststellende geur die je kat eraan herinnert hoeveel je van ze houdt.

Kat krabben post sisal touw
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstsok
thematische pauze

9. Slapend

Katten kunnen bijzonder zijn over waar ze slapen. Hoewel het natuurlijke roofdieren zijn, zijn ze kwetsbaar om te worden besprongen door vossen, coyotes en stinkdieren. Als gevolg hiervan houden de meesten ervan om hoog boven alles te hangen, waar ze een oogje in het zeil kunnen houden en gevaar kunnen zien naderen terwijl het lekker ver weg is, waardoor er meer tijd is om te ontsnappen. Katten slapen het liefst waar ze zich veilig voelen, waardoor velen een dutje doen op hun mensen. Het hoofd, de benen en de voeten van een eigenaar zijn populaire rustplaatsen.

thematische pauze

10. Knipperen

Het langzame knipperen is een zeker teken dat je kat van je houdt; het laat zien dat je buddy zich ontspannen, tevreden en veilig voelt. Het is een uitnodiging om met dezelfde openheid en liefde te reageren. Zie het als een soort zachte kattenkus. Katten knipperen vaak langzaam met hun ogen om mensen te laten weten dat verder contact wordt getolereerd.

thematische pauze

11. Grooming

Kattenmoeders verzorgen regelmatig hun kittens. Het houdt niet alleen kleine katten schoon, maar het stimuleert ze ook om te eten en naar de wc te gaan. Moederkatten gebruiken ook verzorging om liefde en band met hun baby’s te tonen. Katten tonen soms op dezelfde manier genegenheid van mensen door zachtjes hun favorieten te likken tijdens het knuffelen.

Bengaalse kat die het gezicht van de man likt
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock
thematische pauze

12. Kneden

Kittens kneden om de melkproductie van hun moeder te stimuleren. Veel volwassen katten houden de gewoonte aan en genieten van een goede kneed met de arm of schoot van hun favoriete persoon. Sommige katten kneden vlak voordat ze zich settelen voor een snooze. Het kan ook gestreste huisdieren ontspannen. Hoewel sommigen dachten dat het gedrag verband hield met katten die te vroeg werden gespeend, geloven de meeste experts nu dat het normaal instinctief gedrag is, zelfs bij volwassen katten.

kattenpootverdeler

Conclusie

De meeste katten zijn lieve, vriendelijke wezens die graag tijd doorbrengen met hun geliefde mensen. Velen ontwikkelen diepe banden van genegenheid met hun favoriete mensen en kunnen zelfs depressief worden wanneer ze worden beroofd van het gezelschap van hun favoriete mensen. Katten tonen genegenheid op verschillende manieren, waaronder wrijven tegen hun geliefden en knuffelen naast hun eigenaren in bed. Ze tonen ook liefde door mensen te volgen en op schoot te zitten. Sommigen tonen hun liefde door geschenken van kleine dode dieren te geven, en anderen genieten van het kneden van de maag of benen van hun eigenaar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: yuris, Shutterstock