Houden katten van het geluid van witte ruis? Wat u moet weten!

Het is geen nieuws dat katten genieten van hun eenzaamheid, inclusief rust en stilte. Maar terwijl je op de rand van de bank of de warme vensterbank ligt, zijn er tal van externe geluiden die storend kunnen zijn en sommige die zelfs je kat angst kunnen bezorgen, van het geluid van blaffende buurthonden of autotoeters die toeteren tot onweer en vuurwerk als het een feestelijke tijd is.

Als uw kat angst ervaart door bepaalde geluiden, kunt u overwegen witte ruis te gebruiken om de geluiden consistenter te houden en de geluiden te overstemmen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat bang is. Er zijn echter geluiden die katten over het algemeen niet leuk vinden, maar is witte ruis er een van? In dit artikel bespreken we waarom een kat baat kan hebben bij witte ruis, welke geluiden ze leuk vinden en of uw kat zal genieten van het geluid van witte ruis.

kattengezichtsverdeler 2

Wat is White Noise voor katten?

Terwijl we slapen, stoppen onze hersenen niet met scannen op geluiden. Je hebt het misschien ervaren wanneer het te stil is en elk licht of plotseling geluid je uit je slaap trekt. Onze katten delen hetzelfde fenomeen, vooral omdat ze natuurlijke jagers zijn. Ze zijn meestal alert en worden vaak wakker geschud door het minste geluid dat hun slaap onderbreekt.

Witte ruis kan een geluid zijn dat wordt gegenereerd door een machine of andere huishoudelijke apparaten, zoals een ventilator, tv of radio, die een consistent geluid creëren om eventuele ruisonderbrekingen te maskeren. Het verstrekken van witte ruis voor uw kat kan helpen om eventuele geluiden te overstemmen die problemen kunnen veroorzaken, vooral als uw kat alleen thuis wordt gelaten.

Het gebruik van witte ruismachines voor katten is niet goed gedocumenteerd. Witte ruis is effectief voor sommige mensen, dus het kan zinvol zijn om aan te nemen dat het gebruik van een witte ruismachine geluidspieken in de omgeving voor katten kan verminderen.

kat die in broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay

Zijn katten gevoelig voor lawaai?

Katten hebben een uitstekend gehoor. Omdat ze zo goed kunnen horen, betekent dit dat ze gevoelig zijn voor geluid. Hoe gevoelig ze zijn, hangt af van hoe en waar ze zijn opgevoed en het niveau van angst dat ze kunnen ervaren. Een nerveuze kat zal eerder worden opgeschrikt door plotselinge geluiden, of een kat die zijn hele leven op een vredige ranch heeft gewoond, kan gevoelig zijn voor de geluiden van de stad als ze van omgeving zouden veranderen.

Katten zullen over het algemeen het rustigste deel van het huis kiezen en, als ze de keuze krijgen, altijd de rustigste locatie selecteren. Ze jagen op geluid, dus ze willen natuurlijk geen afleiding. Ze voelen zich veiliger omdat de kans om in een hinderlaag te lopen minder waarschijnlijk is in de stilte, en natuurlijk, net als mensen, is slapen gemakkelijker en aangenamer als er geen verstoringen of afleidingen zijn.

Van welke geluiden genieten katten?

Hoewel katten gemakkelijk kunnen schrikken en over het algemeen de voorkeur geven aan het geluid van stilte, zijn er een paar geluiden die ze kunnen verdragen en waarvan ze kunnen genieten.


 • Geluiden van andere katten

 • Geluiden gemaakt door prooidieren zoals muizen

 • Tassen ritselen

 • Natuurgeluiden

 • Klassieke muziek

 • De stem van hun eigenaar

 • Schudden en rammelen
gelukkige kat
Afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock

Welke geluiden haten katten?

De meeste katten zijn intolerant voor harde geluiden. Geluiden die angst kunnen veroorzaken of hen bang kunnen maken, zijn onder meer:

 • Plotselinge, harde geluiden
 • Alarmerende geluiden op elk volume
 • Hoogfrequente geluiden
 • Langdurig gedreun

Plotselinge harde geluiden kunnen vuurwerk, onweer, auto’s die terugslaan, claxons die toeteren en deuren die dichtslaan, om maar een paar mogelijkheden te noemen. Deze geluiden zorgen er meestal voor dat uw kat opspringt en rent voor de veiligheid, en het kan voor u als katteneigenaar onmogelijk zijn om te controleren.

Andere verontrustende geluiden kunnen stofzuigen, bouwgeluiden, huilende baby’s, keukenapparatuur en elektrisch gereedschap zijn.

Houden katten van muziek?

Muziek kan een geweldige vorm van witte ruis zijn en rustgevend en kalmerend zijn.

Veel eigenaren van gezelschapsdieren hebben ontdekt dat hun katten meestal genieten van klassieke muziek of muziek die op een laag volume wordt afgespeeld. Sommige katachtigen houden van muziek, maar alleen als het voor hen bedoeld is. Maar wat betekent dit?

Muziek die expliciet voor katten is gemaakt, bevat geluiden die ze leuk vinden en waarmee ze vertrouwd zijn, en het tempo is ontworpen om hun zintuigen aan te spreken. Kattenmuziek bestaat uit de geluiden van fluitende vogels en spinnende katten. Toen wetenschappers dit experiment op de proef stelden, reageerden de katten positief en wrijven ze zich tegen de luidspreker in een poging om de muziek als hun eigen muziek te claimen.

Je kunt kattendeuntjes vinden op platforms zoals YouTube, Spotify en Deezer, en het kan een ideale bron van witte ruis zijn en een geweldige manier om angst bij uw kat te verlichten.

kat ligt in de buurt van amazon echo slimme luidspreker
Afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock

Houden katten van witte ruis?

Hoewel katten gevoeliger zijn voor geluiden, kan het moeilijk zijn om te bepalen of ze van witte ruis houden, en elke kat kan anders reageren, dus je zult een beetje moeten experimenteren om te beslissen of je kat positief reageert op witte ruis.

Als u een witte ruismachine voor uzelf of een ander familielid gebruikt, let dan op hoe uw kat reageert. Als uw kat het gebied verlaat, kan dit erop wijzen dat hij last heeft van het geluid.

Sommige katten kunnen zich aangetrokken voelen tot het geluid van witte ruis omdat ze van routine houden. Over het algemeen geven katten de voorkeur aan een rustige en onderbroken omgeving. Ze kunnen sommige geluiden verdragen en zelfs ongevoelig worden voor sommige ervan, maar omdat ze gevoelig zijn voor geluid, kan het nuttig zijn om uw kat af te leiden van verontrustende geluiden door witte ruis.

Wat te overwegen bij het gebruik van een white noise machine

Als u van plan bent om een witte ruismachine voor uw kat te gebruiken, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden.


 • Ga op zoek naar een geluidsmachine met meerdere instellingen. Meerdere instellingen zorgen voor afwisseling zodat u iets kunt vinden dat geschikt is voor uw kat.

 • Sommige witte ruismachines bevatten geluiden die uw kat van streek kunnen maken, zoals onweersgeluiden. Je kunt die geluiden overslaan.

 • Zoek naar een machine met een lange levensduur van de batterij als u van plan bent uw kat voor lange periodes te verlaten.
witte ruismachine op het nachtkastje
Afbeelding Credit: luca pbl, Shutterstock

Hoe u uw kat kunt beschermen tegen harde geluiden

Als uw kat niet reageert op witte ruis, volgen hier enkele andere tips die u kunt gebruiken om uw kat te helpen zich veilig te voelen.


 • Trek de gordijnen om de geluiden te dempen en blokkeer alle beelden die gepaard gaan met donder of vuurwerk.

 • Leid je kat af met speeltjes en spelletjes als je thuis bent met je kat.

 • Creëer een veilige ruimte voor uw kat. Zorg ervoor dat er een ruimte is voor uw kat om zich te verstoppen waar hij zich niet bedreigd voelt. Dit zal meestal onder het bed of in een hoek zijn, dus maak het gezellig met een deken en het favoriete speelgoed van je kat.

 • Een dondershirt drukt zachtjes tegen de borst van uw kat om hem kalm te laten voelen, vooral als uw kat last heeft van verlatingsangst.

 • CBD-olie die veilig is voor huisdieren kan helpen de angst van uw kat te kalmeren. Als u besluit een CBD-product te gebruiken, zorg er dan voor dat het THC-vrij en huisdiervriendelijk is.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Er is niet veel onderzoek om te onthullen of katten genieten van het geluid van witte ruis, maar elke kat zal er anders op reageren. Sommige katten kunnen genieten van het geluid van witte ruis als het gestaag geluid afgeeft en andere geluiden van buitenaf blokkeert. Sommige katten genieten ook van klassieke muziek of muziek die speciaal voor katten is gemaakt. Als je huis lawaaierig is en je een angstige kat hebt, kan witte ruis zeer nuttig zijn. Anders is het belangrijk om de geluiden te herkennen die van invloed zijn op uw kat en de nodige veranderingen in zijn omgeving aan te brengen terwijl u een veilige ruimte voor uw kat biedt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: DimaBerlin, Shutterstock