Is tarwegras goed voor katten?

Grijze Britse korthaar kat die tarwegras voor katten snuift

Shutterstock.com

Tarwegras is de naam voor een tarweplant voordat het de kans krijgt om een tarwekop te laten ontkiemen. Tarwegras is ook bekend als huisdiergras of kattengras en is anders dan kattenkruid. Het is een veilige, voedzame plant die kan worden gevoerd aan katten van elke leeftijd, ras en levensfase. De meeste katten vinden tarwegras een leuke en plezierige traktatie om op te knabbelen, waardoor variatie aan hun dag en dieet wordt toegevoegd.

Snel overzicht

01

Tarwegras is een soort plant die leuk en veilig is voor katten om in kleine hoeveelheden te eten.

02

Tarwegras heeft meerdere gezondheidsvoordelen en kan helpen om het leven van uw kat te verrijken.

03

Het consumeren van te veel tarwegras kan spijsverteringsproblemen bij uw kat veroorzaken.

Voordelen van tarwegras voor katten

Tarwegras is een bron van vitamine A, C en E. Het is een rijke bron van antioxidanten en chlorofyl. Tarwegras bevat bètacaroteen, essentieel voor een goed zicht en plantaardige eiwitten. Ondanks de naam bevat tarwegras geen gluten, dus het is veilig voor huisdieren met glutenintoleranties.

Is tarwegras gezond voor katten?

Tarwegras wordt beschouwd als een gezonde snack, vooral in vergelijking met andere calorierijke lekkernijen uit de dierenwinkel. Het is een goede snack voor katten met een afslankprogramma omdat het weinig calorieën bevat en uw kat calorieën gebruikt in de graasactiviteit. Het is dus een win-win voor katten die proberen af te vallen.

In kleine hoeveelheden voegt tarwegras vezels toe aan het dieet van uw kat, wat goed is voor katten die worstelen met de kwaliteit van de ontlasting.  Vezels hebben veel gezondheidsvoordelen voor het spijsverteringskanaal, zoals het verminderen van het aantal haarballen dat uw kat krijgt. Vezels verminderen de kans op constipatie en aandoeningen zoals megacolon bij katten.

Tarwegras biedt voldoende mentale stimulatie voor uw kat. Deze snack voegt variatie toe aan de dag, vult de tijd door te eten en stimuleert de zintuigen van aanraking, smaak en geluid. Een kat heeft zowel fysieke als mentale stimulatie nodig voor een gelukkig leven, dus tarwegras is een gemakkelijke en goedkope manier om het welzijn van uw kat te verbeteren.

Hoeveel tarwegras moet mijn kat eten?

Leuke gemberkat met een takje tarwegras voor katten

Shutterstock.com

Probeer je elke dag aan een kleine hoeveelheid te houden, niet meer dan een paar mesjes of ongeveer vijf tot tien minuten knabbelen aan het tarwegras. Dit geeft uw kat de tijd om alle plezier en voedingsvoordelen van kattengras te krijgen zonder de bijwerkingen.

Als uw kat een tarwegrasfan is, kunt u merken dat ze geneigd zijn om dagelijks iets te veel te consumeren. Een grote hoeveelheid tarwegras kan buikklachten veroorzaken, omdat katten overwegend obligate carnivoren zijn en moeite hebben om grote hoeveelheden plantaardig materiaal te verteren.

Te veel eten van tarwegras kan een teken zijn van verveling bij katten, dus zorg ervoor dat je kat een goede verscheidenheid aan speelgoed en puzzelvoeders heeft en tijd doorbrengt met mensen voor gezelschap. Dit kan helpen om uw kat bezig te houden en overeten van tarwegras te voorkomen.

Als uw kat veel tarwegras eet en nog steeds klaagt dat hij honger heeft, is het mogelijk dat hij niet het juiste kattenvoer voor hem heeft. Laat uw kat controleren om gezondheidsproblemen zoals diabetes uit te sluiten, dan kan uw dierenarts een geschikt dieet voorstellen. Katten die ondervoed zijn of het verkeerde type dieet krijgen, kunnen voedingsonevenwichtigheden hebben die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid op de lange termijn.

Wat als mijn kat geen tarwegras eet?

Dat is niet erg! Tarwegras is niet essentieel voor een goede gezondheid en er zijn andere soorten eetbare grassen die je in plaats daarvan kunt proberen. Geef je kat minstens twee tot drie weken de tijd om te wennen aan het gras in je huis voordat je toegeeft dat hij volledig ongeïnteresseerd is. Duw hun hoofd of gezicht niet in het gras – dit kan een angstassociatie met het gras creëren. Niet alle katten vinden het leuk om gras te eten, dus als je kat het niet lekker vindt, bedenk dan andere manieren om hun dag leuk te maken.

Het snoeien van gras en het persen van tarwegras om uw kat te voeden wordt niet aanbevolen, omdat er het potentieel is om uw kat te overvoeren, waardoor het spijsverteringsstelsel van streek raakt. Katten hebben ook de neiging om de smaak van geperst tarwegras niet lekker te vinden.

Waar kan ik tarwegras vandaan halen?

Je kunt zelfgekweekt of opgeslagen tarwegras aan je kat voeren. Ze hebben allebei dezelfde gezondheidsvoordelen. Je kunt tarwegraszaden kweken en het gras als kleine kamerplanten rond het huis hebben. Dit voegt een extra niveau van plezier toe voor uw kat, omdat de potten regelmatig kunnen worden verplaatst zodat uw kat op jacht kan gaan naar de pot.

U kunt voorgroeid gras kopen bij dierenwinkels of online retailers zoals Amazon. Als je niet van nature groene vingers hebt, kan het kopen van een kweekset een goede manier zijn om je zelfvertrouwen te krijgen rond het kweken van tarwegras omhoog. Het kweken van tarwegras is een eenvoudig en eenvoudig proces en katteneigenaren kunnen ook genieten van de voordelen van plantenbezit.

Hoe kweek je je eigen katvriendelijke tarwegras

Kat in de buurt van vers tarwegras voor katten op een vensterbank binnenshuis

Shutterstock.com

Je tarwegras heeft indirect zonlicht en een dagelijkse verneveling van water nodig. De ideale temperatuur is 60-75 graden Fahrenheit. Het is een winterharde plant en gemakkelijk voor de beginnende kweker. Als je uit zaden groeit, zul je na het planten scheuten rond het merkteken van een week opmerken.

Als uw kat het gras niet regelmatig eet, moet u het met een tuinschaar trimmen om te voorkomen dat het zaadkoppen ontkiemt. De ideale lengte is 3-4 cm en je moet je kat niet aan de plant laten knabbelen als deze minder dan 2 cm lang is om de plant op lange termijn gezond te houden. Met meerdere potten tarwegras kun je ze roteren. Laat je kat op één pot kauwen terwijl de andere weer aangroeien.

Gebruik bij het kweken of verzorgen van het tarwegras van uw kat geen pesticiden of meststoffen, omdat deze giftig kunnen zijn voor katten. Het is ook de moeite waard om te overwegen welke andere planten je in huis hebt, omdat katten die leren knabbelen aan tarwegras in de verleiding kunnen komen om andere planten in je huis te proberen. Dit kan problemen veroorzaken als die planten giftig zijn voor katten, zoals lelieplanten. Als u niet zeker weet of een plant giftig is voor katten of niet, neem dan altijd contact op met een dierenarts die u graag zal helpen adviseren over soorten katveilige planten voor uw huis.