Is kokosolie goed voor katten?

Als een van de belangrijkste ‘superfoods’ die de natuur te bieden heeft, kan kokosolie op een aantal manieren gunstig zijn voor mensen voor alles, van koken tot het behandelen van een droge huid, tot zelfs het stimuleren van de functie van het immuunsysteem.

Maar als het gaat om huisdieren – en met name katten – biedt kokosolie dezelfde geweldige voordelen of kan het gebruik ervan in de loop van de tijd eigenlijk meer kwaad dan goed doen voor katten?

We bespreken hieronder enkele van de voor- en nadelen van het gebruik van kokosolie op katten.

Hoe kokosolie werkt

katten kokosolie

Het gebruik van kokosolie voor alles lijkt op dit moment misschien slechts een rage, maar de waarheid is dat deze olie een aantal geweldige voordelen heeft en dat de populariteit ervan waarschijnlijk niet zal veranderen.

Kokosolie komt van het vlees van gerijpte kokosnoten. Nadat het is geëxtraheerd, kan die olie op een aantal manieren worden verwerkt.

Extra vierge kokosolie – ook bekend als het soort dat we het sterkst aanbevelen voor katten en mensen – wordt meestal als de beste beschouwd. Dat komt omdat het niet is gehydrogeneerd (wat betekent chemisch verwerkt) en het is in feite de zuiverste vorm van de beschikbare olie.

Omdat kokosolie is gemaakt van middellange keten vetzuren, kunnen mensen het gemakkelijk verteren en zelfs die eetbare olie omzetten in energie terwijl ze in het lichaam zijn, en dat is waar al die geweldige gezondheidsvoordelen ook in het spel komen.

Van kokosolie is aangetoond dat het helpt de huid te hydrateren, de symptomen van hypertensie te verminderen, de immuunfunctie te verbeteren en zelfs het lichaam te helpen het cholesterolgehalte te handhaven.

Het kan ook een uitstekende bron van gezonde verzadigde vetten zijn.

Katten en kokosolie

Kokosolie is 100% vet, waarvan 80-90% verzadigd vet is

Mensen hebben misschien geen problemen met het verteren van kokosolie, maar kan hetzelfde worden gezegd voor katten? Er is veel anekdotisch bewijs om te suggereren dat kokosolie eigenlijk zeer gunstig kan zijn als een holistische remedie voor katten.

Een van de meest voorkomende toepassingen voor kokosolie bij katten is voor de behandeling van atopische huidallergie, waardoor een gezonde huid en vacht bij katten wordt bevorderd. Het kan topisch of oraal worden gebruikt om broodnodige voedingsstoffen naar getroffen gebieden te brengen.

Omdat kokosolie ook van nature antimicrobieel en ontstekingsremmend is, raden sommigen aan om het op open wonden te gebruiken en om beten van parasieten of vlooien te voorkomen.

Lees ook: Beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Sommigen raden ook aan om kokosolie te gebruiken voor katten met inflammatoire darmaandoeningen, omdat het kan helpen hun algehele gezondheid te verbeteren.

Zijn er risico’s?

Volgens petmd.com kan kokosolie het immuunsysteem van een kat ten goede komen

Het gebruik van kokosolie om de gezondheid van uw kat te verbeteren, kan op een aantal manieren geweldig zijn. Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik ervan die cruciaal zijn om in gedachten te houden.

Zal kokosolie katten pijn doen? Omdat kokosolie rijk is aan verzadigde vetten, kan het schadelijk zijn voor katten met of risico lopen op het ontwikkelen van pancreatitis, zeggen sommige experts.

Het op een consistente manier toevoegen aan het dieet van een kat kan deze risico’s mogelijk verhogen, daarom kan het topisch aanbrengen van de olie meer voordelen hebben voor huisdieren, vooral als ze zich in een gebied bevinden dat ze niet kunnen likken.

Kokosolie wordt ook opgenomen in de ASPCA-verzameling voedingsmiddelen om te voorkomen dat huisdieren worden gevoerd, omdat de melk en het vlees van verse kokosnoten kunnen leiden tot maagklachten, dunne ontlasting of zelfs diarree voor katten.

Lees ook: Beste kattenvoer voor gevoelige maag

Maar de organisatie merkt ook op dat deze risico’s alleen van toepassing zijn wanneer de olie regelmatig in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Nog een potentiële risicofactor om in gedachten te houden over kokosolie? Het bevat extreem veel calorieën en kan leiden tot ongewenste gewichtstoename, vooral bij katten die al aan de zwaardere kant zijn.

Manieren om kokosolie te gebruiken met katten

Hoewel er enkele risico’s zijn om in gedachten te houden voordat u uw kat kokosolie geeft, wegen voor sommige huisdierouders de voordelen van het gebruik ervan veel zwaarder dan de nadelen.

Als je graag kokosolie aan de routine van je kat wilt toevoegen, zijn er een aantal manieren waarop je het thuis kunt doen. Zorg ervoor dat u een dierenarts raadpleegt, omdat het aanbrengen van aanzienlijke wijzigingen in het dieet of de routine van uw kat een grote impact kan hebben op hun algehele gezondheid en nooit eerst zonder professioneel advies mag worden gedaan.

Lees ook: Beste kattenvoer

Klaar om dit geheime wapen goed te gebruiken voor je kat? Overweeg een paar van de onderstaande opties om deze eetbare olie vandaag in het regime van uw huisdier op te nemen.

  1. Gebruik het als een vochtinbrengende crème. Kokosolie kan wonderen doen op de huid, vooral als het droog is. Masseer een popup van kokosolie in de huid van uw huisdier en niet alleen kunt u helpen het uiterlijk van een droge jeukende huid te verminderen, maar u kunt ook helpen hun vacht glanzender en zachter aan te raken.
  2. Voorkom haarballen. Voor langharige katten die van nature worstelen met haarballen, kan kokosolie een goede natuurlijke remedie zijn, omdat je het rechtstreeks aan hen kunt voeren en het functioneert als een niet op aardolie gebaseerd smeermiddel. De meeste kattenexperts raden aan om kokosolie langzaam in het dieet van een kat te introduceren. Volgens PetMD kan het ideaal zijn om katten van gemiddelde grootte een of twee keer per dag 1/8 tot 1/2 theelepel te geven, maar misschien wilt u langzaam beginnen voor het geval uw kat een allergische reactie heeft.
  3. Behandel milde gingivitis. Gingivitis, of ontsteking van het tandvlees, is een veel voorkomende mondziekte bij huisdieren die ongemak kan veroorzaken en kan leiden tot langdurige tandheelkundige gezondheidsproblemen. Volgens experts kan het wrijven van kokosolie op tandvlees helpen pijn te verminderen en een beter tandvleeswelzijn voor katten te ondersteunen.
  4. Gebruik het als topcoat. Als je je kat graag aan de lijn meeneemt voor wandelingen, weet je dat zijn poten aan allerlei dingen kunnen worden blootgesteld, vooral schade door kleine rotsen en mogelijk zout. Breng een dunne laag kokosolie aan op de poten van je kat en het zal eigenlijk dienen als een goede toplaag, die de gevoelige huid beschermt.
  5. Verbeter de cognitieve functie. Volgens sommige experts kan kokosolie helpen de hersenfunctie bij geriatrische katten te verbeteren, omdat het rijk is aan middellange keten triglyceriden (MCT’s), waarvan klinisch is aangetoond dat het het energiemetabolisme van de hersenen helpt stimuleren.
  6. Genees wonden. Voor open snijwonden of andere krassen die katten kunnen hebben, kan kokosolie infecties helpen voorkomen en wonden helpen sneller te genezen dan ze anders zouden doen, en gemoedsrust brengen aan ouders van huisdieren in het proces.