Hoe behoed ik een kat voor verstikking? Kan ik de Heimlich Manoeuvre doen?

Dankzij hun kieskeurigheid, katten zelden stikken. Echte verstikking treedt op wanneer iets helemaal achter in de keel van een kat vastzit, wat ertoe leidt dat de luchtpijp wordt belemmerd. Vaak gebeurt dit wanneer het dier niet grondig kauwt of iets eet dat ze niet zouden moeten eten. Gelukkig zijn katten vrij goed in kauwen en eten ze zelden iets oneetbaars.

Dat betekent echter niet dat verstikking niet kan optreden, en het kan voorkomen bij katten. Meestal is er geen tijd om de kat naar de dierenarts te haasten, maar gelukkig zijn er manieren om een verstikkende kat thuis te helpen die een bit zoals de Heimlich Maneuver. Het werkt echter een beetje anders dan bij mensen.

Dat gezegd hebbende, veel dingen kunnen kijken zoals stikken zonder daadwerkelijk te stikken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen echte verstikking en “nep” verstikking. Je wilt een kat immers niet verkeerd behandelen.

cat + lijnverdeler

Bepaal of de Kat Is Verstikking

Uitzoeken of je kat stikt of niet, kan een uitdaging zijn. Verstikking kan lijken op verschillende andere aandoeningen. Deze aandoeningen moeten echter vaak anders worden behandeld dan verstikking, dus het is van vitaal belang dat u ze (en snel) kunt onderscheiden.

Verstikking omvat meestal het onvermogen om te ademen, kokhalzen, kwijlen, poten in de mond en hoesten. Katten zullen geen lawaai maken als hun luchtweg volledig is geblokkeerd. Als er geen lucht in of uit kan, kan hun strottenhoofd er ook geen lucht doorheen laten.

Katten die bontballen ophoesten (of zo ongeveer iets anders) kunnen eruit zien alsof ze stikken. Ze zullen echter vaak hun hele lichaam gebruiken om te ademen en een bepaalde hoeveelheid lucht zal bewegen. Ze kunnen hun hoofd heen en weer bewegen en fluitende geluiden maken. Dit Niet verstikking en vereist meestal geen menselijke tussenkomst. (Als het echter veel gebeurt, wilt u misschien naar uw dierenarts gaan.)

Extravagated ademhaling om welke reden dan ook kan lijken op verstikking. Sommige lucht beweegt echter meestal en andere symptomen van verstikking zullen niet aanwezig zijn (zoals poten in de mond). Uw kat kan piepende of fluitende geluiden maken. Bij echte verstikking maken katten vaak geen geluid.

Je moet overwegen wat je kat deed vlak voordat de episode plaatsvond. Als de kat sliep of rustig rondliep, stikt hij waarschijnlijk niet. Als de kat speelde met een stuk speelgoed dat niet kan worden gevonden, zou hij kunnen stikken. Overweeg of ze toegang hadden tot iets dat vastzit.

Als je nog steeds geen idee hebt, kun je de kleur van het tandvlees van je kat controleren. Roze tandvlees geeft aan dat je kat voldoende zuurstof krijgt. Paars of blauw tandvlees geeft echter aan dat uw kat niet genoeg lucht krijgt. Dit is meestal een duidelijk teken van verstikking.

kattenhoest
Afbeelding Credit: Ihtar, Pixabay

De obstructie verwijderen

Zodra je hebt gemerkt dat de kat stikt, moet je meteen handelen. Hoewel u na het incident dierenartszorg moet zoeken, is er meestal niet genoeg tijd om meteen dierenartszorg te krijgen. Verstikking is levensbedreigend en moet binnen enkele minuten worden behandeld.

*Als je zeker weet dat je kat stikt, begin dan hier*

Bevestig eerst de kat in een handdoek of een ander materiaal. Laat het hoofd bloot. Hierdoor kunt u de kat helpen zonder geklauwd te worden. Neem indien mogelijk een helper om de kat in de handdoek te houden.

Kijk vervolgens in de mond van de kat en hoek het hoofd van de kat iets naar achteren om in de keel te kijken. Houd het bovenste deel van de snuit van de kat met één hand vast en gebruik de andere om de onderkaak te openen. Als u het object kunt zien, probeert u het te verwijderen (het hebben van een helper is hier uiterst nuttig).

Als u de blokkade niet kunt zien of niet gemakkelijk kunt verwijderen, probeer dit dan niet en ga verder met de volgende stap. Loop niet het risico de verstopping verder te duwen als je hem niet gemakkelijk kunt vastpakken.

Als dat niet werkt, gebruik dan knijpcompressies om de blokkade te helpen verwijderen. Gebruik eerst de palm van je hand om je kat stevig tussen de schouderbladen te slaan. Probeer het een paar keer. Als dat niet werkt, moet u knijpcompressies gebruiken.

Om dit te doen, zit de kat op de grond met het gezicht van je af. Til de achterpoten van de kat op en plaats ze tussen je knieën. Plaats een hand aan weerszijden van de borst van de kat en knijp om de borst van de kat met ongeveer een derde samen te drukken. Oefen niet zoveel druk uit dat je verwondingen veroorzaakt en de ribben van de kat breekt. Gebruik schokkende bewegingen om zoveel mogelijk lucht zo snel mogelijk te verdrijven.

Als je kat hoest, werkt het. Knijp tot vijf keer. Als het voor de vijfde keer niet werkt, zal het waarschijnlijk niet werken.

Een Unconscio behandelenons Kat

Als de kat om de een of andere reden bewusteloos raakt, moet de behandeling anders zijn. In verstikkingssituaties is dit het gevolg van te weinig zuurstof. Hoewel bewusteloze katten meteen moeten worden behandeld, zijn ze een beetje gemakkelijker te behandelen (omdat ze niet tegen je zullen vechten).

Open eerst de bek van de kat zo wijd mogelijk. Zoek naar de obstructie. Als u het gemakkelijk kunt zien, verwijder het dan indien mogelijk. Oefen geen druk uit op het object, omdat u het niet verder in de luchtweg wilt duwen.

Ten tweede veeg je alle vloeistof weg en kantel je het hoofd van je kat naar beneden. Je wilt niet dat de vloeistof naar beneden in de longen terechtkomt. Je wilt dat het uit de mond van de kat komt.

Begin vervolgens met reddingsademhalingen als de luchtweg vrij is. Om dit te doen, plaatst u uw mond over de gesloten mond en neus van uw kat en ademt u krachtig in.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Zoek veterinaire zorg

Katten hebben een zeer gevoelig strottenhoofd. Tijdens een verstikkingsepisode is het strottenhoofd waarschijnlijk beschadigd of geïrriteerd. Dit kan ervoor zorgen dat het spasmen krijgt, wat een kat kan verstikken. Daarom moet u veterinaire aandacht zoeken na een verstikkingsepisode, zelfs als de kat in orde lijkt. De dierenarts kan de schade aan het strottenhoofd beoordelen en zelfs medicatie verstrekken om dit te voorkomen.

Laat indien mogelijk een helper de dierenarts bellen terwijl u aan de kat werkt, zodat zij zich kunnen voorbereiden op uw komst.

Uw kat kan ook zuurstofarm zijn en extra zuurstof nodig hebben om orgaanschade te voorkomen. Uw dierenarts kan bepalen of dit het geval is en op de juiste manier aanvullende zuurstof aanbrengen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel verstikking bij katten zeer zeldzaam is, is het niet onmogelijk. Deze aandoening is levensbedreigend en kan al na enkele minuten hersenschade veroorzaken. Daarom moet het meteen thuis worden behandeld. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

De meest eenvoudige manier is om de obstructie te verwijderen, maar u wilt niet te veel druk uitoefenen op het object, omdat dit het verder in de luchtweg kan laten glijden. Als het verwijderen van de obstructie niet mogelijk is, zijn er twee manieren om druk uit te oefenen om het te helpen verdrijven.

Een daarvan is om de rug van de kat krachtig tussen de schouderbladen te slaan. De andere is om in de ribben van de kat te knijpen om hoesten aan te moedigen. Beide kunnen helpen de obstructie te verdrijven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ada K, Pixabay