Wat is de prijs van het hebben van een kat in Canada (kosten in 2023)

Als je overweegt om dit jaar een nieuwe kat te adopteren, ben je in goed gezelschap. Het aantal Canadese huishoudens dat een kat bezit, neemt gestaag toe. In 2020 werden in Canada 8,1 miljoen katten als huisdier gehouden. Op het moment van schrijven is dit aantal opgelopen tot 8,5 miljoen.

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen voordat u een nieuw huisdier adopteert, is of u ruimte in uw budget heeft om ervoor te zorgen. Hoewel kattenbezit minder duur is dan het bezitten van een hond, moet je jezelf nog steeds informeren over de kosten van het bezitten van een kat. Blijf lezen om alles te leren wat je moet weten over de prijs van het hebben van een kat in Canada.

3 katten gezichtsverdeler

Een nieuwe kat mee naar huis nemen: eenmalige kosten

Er zijn verschillende eenmalige kosten die u moet verwachten te betalen bij het thuisbrengen van uw nieuwe huisdier. Deze kosten omvatten het aanschaffen van de kat en de basisbenodigdheden die je nodig hebt als hij thuiskomt.

Vrij

Het adopteren van een nieuwe kat hoeft helemaal geen geld te kosten. Hoewel het vinden van een gratis gratis vandaag de dag niet meer zo gewoon is als vroeger, kun je geluk hebben. Soms moeten liefhebbende eigenaren van gezelschapsdieren hun katten herhuisvesten om redenen buiten hun controle. Ze kunnen je door een doorlichtingsproces leiden om ervoor te zorgen dat je de beste keuze bent voor hun geliefde huisdier, dus je moet bereid zijn om ze van tevoren te ontmoeten.

Sommige dierenasielen kunnen ook afzien van de adoptiekosten voor hun speciale behoeften of oudere huisdieren.

Perzische kittens op gras
Afbeelding Credit: Yossapong tulachom, Shutterstock

Adoptie

Het adopteren van een kat is een fantastische manier om een kat een liefdevol thuis te geven, terwijl je geld bespaart en je lokale dierenasiel ondersteunt. Bovendien is adoptie veel betaalbaarder dan het kopen bij een fokker, en uw adoptiekosten omvatten vaak sterilisatie of castratie en eerste vaccinaties.

Katten die beschikbaar zijn voor adoptie zijn dakloos en worden vaak van de straat gehaald, dus wanneer u adopteert, redt u het leven van een anders risicokat.

Organisaties zoals de SPCA houden vaak adoptie-evenementen waar ze de kosten verlagen in een poging om huizen te vinden voor de vele dieren die ze verzorgen. Als u een krap budget heeft, wilt u misschien contact opnemen met uw lokale SPCA om te zien wanneer hun volgende adoptie-evenement zal worden gehouden.

Fokker

Fokkers houden zich bezig met het fokken van katten. Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is vermeldenswaard omdat sommige mensen zich tegenstrijdig kunnen voelen over de ethiek van het fokken. De controverse is dat fokkers bijdragen aan overbevolking, terwijl asielen zich richten op het redden van zwerfkatten en dakloze katten. Dat gezegd hebbende, katten van gerenommeerde fokkers kunnen zich beter gedragen omdat ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.

Een grote aantrekkingskracht van het kopen bij een fokker is dat u vaak genetische testresultaten krijgt om de gezondheid van uw nieuwe huisdier te bevestigen. Je weet ook precies wat je krijgt met betrekking tot de afstamming van je kat.

De kosten van het kopen van een kat van een fokker zijn volledig afhankelijk van het ras in kwestie. Uitzonderlijk zeldzame katten zullen moeilijk te vinden zijn en er is veel vraag naar. Een Savannah-kattenfokker op Vancouver Island verkoopt kittens bijvoorbeeld voor maximaal $ 35.000.

een vrouw die siamese kittens in haar armen houdt
Afbeelding credit: Yulia Kostyushina, Shutterstock

Initiële installatie en benodigdheden

De eerste installatie en benodigdheden die je nodig hebt voor je nieuwe kat hangt af van het feit of je al dan niet eerder een kat hebt gehad. Als u echter een aantal van deze benodigdheden bij de hand hebt, kunt u behoorlijk wat geld besparen.

Als u uw kat uit een asiel adopteert, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over de sterilisatie- of castratiekosten, omdat de meeste dat opnemen in de adoptiekosten.

Lijst met verzorgingsbenodigdheden en -kosten voor katten

ID-tag en halsband 50 dollar
Sterilisatie/Castratie 150 dollar
Initieel dierenartsexamen $ 200 – $ 500
Microchip $45-$55
Bed $ 30- $ 50 +
Kattenbak $ 30 – $ 100
Nestschep 10 dollar
Speelgoed $ 20 – $ 50
Vervoerder $ 50 – $ 100
Voedsel- en waterbakken 20 dollar
Krabpaal $ 75 – $ 100 +
Nagelknipper (optioneel) 7 dollar
Borstel (optioneel) 10 dollar

Hoeveel kost een kat per maand?

Volgens Rover lopen de jaarlijkse kosten van kattenbezit eigenaren ergens tussen de $ 495 en $ 1.570. Natuurlijk zal dit nummer niet elk huishouden nauwkeurig weergeven.

Hoeveel u per maand betaalt voor de verzorging van uw huisdier, hangt van veel factoren af. Hun gezondheid, uw budget en uw winkelwijsheid zullen de belangrijkste bepalende factoren zijn voor uw jaarlijkse kosten. Voor eKatten met gezondheidsproblemen zoals diabetes of nierziekte hebben bijvoorbeeld speciaal (lees: duur) voedsel nodig om gezond te blijven.

katteneigenaar
Afbeelding Credit: Piqsels

Gezondheidszorg

Als uw kat jong en gezond is, is de kans groot dat u geen maandelijkse zorgkosten heeft om zich zorgen over te maken. Maar als uw huisdier gezondheidsproblemen heeft of medicijnen nodig heeft, moet u natuurlijk beginnen met het incalculeren van de zorgkosten in uw maandelijkse budget.

Als uw kat gezond is, moet u kijken naar de jaarlijkse kosten voor zijn gezondheidszorg. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts wordt aanbevolen en kost u ongeveer $ 200.

Voedsel

Voedsel is een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het uitwerken van uw budget, omdat het iets is dat u voortdurend voor uw kat moet kopen.

Hoeveel u uitgeeft aan het voedsel van uw kat, hangt af van het voedsel dat u kiest om hem te voeren en de gezondheid van uw kat. Zoals hierboven vermeld, hebben katten met bepaalde gezondheidsproblemen voedsel van hogere kwaliteit en vaak op recept sterkte nodig.

Ongeacht hun gezondheidstoestand, moet u uw katten altijd een dieet van hoge kwaliteit geven. Goedkoop voedsel boordevol vulstoffen en ongezonde ingrediënten kan je een paar dollar besparen, maar kost je op de lange termijn meer. Als uw kat niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft uit zijn dieet, zult u veel geld uitgeven bij de dierenarts.

oranje kat die natvoer eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Grooming

De meeste katteneigenaren kunnen de verzorgingsbehoeften van hun huisdier thuis aan. In tegenstelling tot honden hebben katten geen regelmatige baden of bezoeken aan de trimmer nodig om hun vacht in topvorm te houden. Het borstelen van de vacht van je kat is vaak alles wat nodig is, omdat ze zelf voor het baden zorgen. Hoe vaak je borstelt, hangt af van de vachtlengte van je kat. Katten met lange, dikke jassen, zoals Perzen, hebben dagelijks borstelen nodig om knopen en matten te voorkomen.

Als u besluit om uw kat naar de trimmer te brengen, hangt de prijs af van wat er moet worden uitgevoerd. Als uw kat bijvoorbeeld gematteerd is, moet uw trimmer hem mogelijk een scheerbeurt geven die meer kost dan alleen een borstel en nagels knippen.

Medicijnen en dierenartsbezoeken

Tenzij uw huisdier een gezondheidstoestand heeft, heeft u geen medicatie of maandelijkse bezoeken aan de dierenarts nodig. Er zijn echter jaarlijkse kosten waarmee u rekening moet houden. Op zijn minst moet u ruimte maken in uw budget voor het jaarlijkse welzijnsonderzoek en de vaccins van uw kat. De examens kosten meestal ergens tussen de $ 100 en $ 200. Vaccins kosten u ongeveer $ 75, afhankelijk van welke en hoeveel uw kat te laat is. Examens en vaccins vallen uiteen in een gemiddelde van $ 15 tot $ 25 per maand.

Tandheelkundige zorg is een aanzienlijke uitgave die u ook moet overwegen. Tandextractie omvat bijvoorbeeld anesthesie en chirurgie, dus het kan ergens tussen $ 300 en $ 1.300 kosten. Een professionele gebitsreiniging kan tussen de $ 100 en $ 600 kosten.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering is een optionele uitgave, maar u kunt het overwegen als u ruimte in uw budget heeft. Hoewel de verzekering een maandelijkse betaling vereist, ongeacht of u het gebruikt of niet, kan het gemoedsrust bieden als uw kat een ongeluk zou krijgen of ziek zou worden, omdat het niet lang duurt voordat de dierenartsrekeningen zich beginnen op te stapelen.

Huisdierenverzekeringen variëren in zowel kosten als dekking. We raden aan om onderzoek te doen voordat u een bedrijf kiest, omdat u de grootste waar voor uw geld wilt krijgen. Gebruik onze kosten- en vergelijkingsblog voor huisdierenverzekeringen als startpunt.

Onderhoud van de omgeving

Milieuonderhoud verwijst naar dingen in de omgeving van uw kat die u af en toe moet vervangen om hun kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Dit omvat items zoals strooisel, kartonnen krabbers en ontgeurende sprays. Zwerfvuil is de enige uitgave die je consequent moet kopen. De andere onderstaande producten hoeven mogelijk niet elke maand te worden vervangen, maar de kans is groot dat u ze waarschijnlijk één keer per jaar moet vervangen.

Afval $20/maand
Ontgeurende spray $5/maand
Kartonnen krabber $20/maand
Schattig huisdier slijpen klauwen op krabpaal thuis
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Vermaak

Kattenspeelgoed is een absolute must. Je kunt niet 24/7 bij je kat zijn, dus speelgoed geeft je huisdier iets om zichzelf bezig te houden als je het druk hebt of op het werk bent. Verveelde katten kunnen in allerlei problemen komen en kunnen hun toevlucht nemen tot het krabben aan uw meubels om de tijd te doden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat katten die niet genoeg speeltijd krijgen, ook snel overgewicht kunnen krijgen, vooral als ze de hele tijd binnen zijn. Zie kattenspeelgoed als een noodzakelijke uitgave omdat ze niet alleen entertainment bieden, maar ook lichaamsbeweging.

We raden aan om het speelgoed van je kat om de paar weken te verwisselen om de dingen fris te houden. Je zou ook een kattenspeelgoedabonnementsdoos kunnen overwegen, zoals Meowbox. Je ontvangt maandelijks een nieuw speeltje en traktatie voor slechts $ 29,95 CAD.

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een kat

Laat je niet afschrikken door de bovenkant van dat prijscijfer. Eerlijk gezegd is de kans groter dat u aan de onderkant van die schatting betaalt. Katten met complexe medische aandoeningen kunnen veel kosten, maar tenzij u $ 1.000 per maand uitgeeft aan medicatie of dierenartsbezoeken, betaalt u nergens in de buurt van de bovenkant van de schatting.

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Extra kosten om rekening mee te houden

Het bezitten van een huisdier kan andere incidentele kosten met zich meebrengen. U hoeft niet per se ruimte te maken voor deze kosten in uw reguliere maandelijkse budget, maar het is altijd een goed idee om een noodfonds te hebben dat u indien nodig kunt aanboren. Als u niet kiest voor een huisdierenverzekering, moet u een aparte bankrekening hebben waarop u geld kunt reserveren voor het geval uw huisdier ziek wordt.

Als je op vakantie wilt, moet je een oppas inhuren of betalen voor een pension. Deze services worden per dag in rekening gebracht en kunnen oplopen tot $ 30 per dag.

Een kat bezitten met een beperkt budget

Je kunt een kat bezitten zonder je budget te breken. Je moet in je budget ruimte maken voor de benodigdheden: voedsel, zwerfvuil en gezondheidszorg. Maar er zijn tal van manieren om geld te besparen op de andere dingen die uw kat nodig heeft.

Geld besparen op kattenverzorging

Gebruik apps zoals Flipp om deals te vinden voor benodigdheden zoals voedsel en zwerfvuil. Download extensies zoals Rakuten of Honey in uw internetbrowser om u te helpen geld terug te verdienen of inwisselbare couponcodes voor online aankopen te vinden. U kunt zelfs uw lokale garageverkoopwebsites doorzoeken op tweedehands items zoals krabpalen en kattenbedden. Houd er echter rekening mee dat katten territoriaal zijn en dat sommigen misschien niet goed omgaan met dingen die eerder in eigendom waren.

Je kunt bijna alles doen wat je kat nodig heeft, behalve voedsel, water en kattenbakvulling. Bekijk onze blogs over doe-het-zelf kattenbedden en kartonnen kattenbomen voor inspiratie.

Mannelijke marmeren kat die in kattenbed ligt
Afbeelding Credit: Iva Vagnerova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het mee naar huis nemen van een nieuw huisdier kan duur zijn, maar het is vooral prijzig als je helemaal opnieuw begint en nog nooit een huisdier hebt gehad. De initiële installatiekosten voor het kopen van een kat in Canada kunnen oplopen tot $ 900, maar als je eenmaal de benodigdheden hebt, hoef je je alleen maar zorgen te maken over maandelijkse kosten.

Zorg voor uw kat kan ergens tussen de $ 50 en $ 1.500 per maand kosten. Het hogere einde van deze prijsschatting is eigenlijk alleen van toepassing op katten met speciale behoeften. Als uw kat gezond is, moeten uw maandelijkse uitgaven alleen voedsel, kattenbakvulling, speelgoed en een huisdierenverzekering zijn als u ervoor kiest.

Voordat u een nieuw huisdier mee naar huis neemt, is het altijd een goed idee om uw budget te overschrijden om ervoor te zorgen dat u voldoende vervangbaar inkomen heeft om uw nieuwe aanwinst te betalen. Zodra uw financiën onder controle zijn, bent u klaar om uw kat in zijn nieuwe huis te verwelkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rock-the-stock, Shutterstock