Is het waar dat alle zwarte katten gele ogen hebben? Het verrassende antwoord…


Zwarte katten hebben iets spookachtigs en toch aantrekkelijks. Eeuwenlang zijn ze geassocieerd met hekserij, ongeluk en de dood. Maar zwarte katten worden in sommige culturen ook als geluksbrengers beschouwd en worden vaak vereerd als mystieke wezens. Of je nu gelooft dat zwarte katten goede of slechte voortekenen zijn, het valt niet te ontkennen dat het fascinerende en elegante dieren zijn.

Een aspect van het uiterlijk van een zwarte kat dat genetisch bepaald is, is hun oogkleur. Als gevolg van hun hoge melaninegehalte hebben de meeste zwarte katten gouden irissen. Hoewel gele, hazelnootkleurige en groene ogen het meest voorkomen bij zwarte katten in het algemeen, zijn andere kleuren zoals koper en zelfs verschillend gekleurde ogen niet ongehoord. Het is dus niet waar dat alle zwarte katten gele ogen hebben. Lees verder om meer te ontdekken over de factoren die van invloed zijn op het voorkomen van gele ogen bij zwarte katten.

kattengezicht verdeler 2

De mythe: alle zwarte katten hebben gele ogen

Er zijn veel verschillende soorten oogkleuren bij huiskatten, meer dan bij alle andere huisdiersoorten, inclusief honden. Hoewel sommige oogkleuren kenmerkend zijn voor specifieke rassen, zijn er vele soorten oogkleuren te vinden bij een verscheidenheid aan gemengde en raskatten. De oogkleur van een zwarte kat wordt bepaald door dezelfde factoren die de oogkleur van elke andere kat bepalen – de pigmentatie van de iris. De hoeveelheid en het type melanine in de iris bepaalt de kleur van het oog.

Katten met blauwe ogen hebben heel weinig melanine in hun iris, terwijl katten met gele ogen veel melanine hebben. Er zijn ook tussenliggende niveaus van melanine, die resulteren in groene, hazelnootkleurige of oranje ogen. Er wordt vaak gedacht dat alle zwarte katten gele ogen hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel de meeste zwarte katten gele ogen hebben, kunnen anderen groene, hazelnootkleurige of zelfs oranje ogen hebben.

zwarte bombay kat zittend op gras
Image Credit: xiclography, Pixabay

Beroemde zwarte katten met gele ogen

Misschien is een deel van de reden dat mensen geloven dat alle zwarte katten gele ogen hebben, dat er een paar zwarte katten met gele ogen zijn geweest die beroemd zijn geweest in de geschiedenis.

Enkele van deze katten zijn:


  • Black Panther: Deze zwarte kat is een superheld die voor het eerst verscheen in Marvel Comics in 1966. Sindsdien is hij te zien geweest in verschillende films, tv-shows en videospelletjes. Hij wordt meestal, maar niet altijd, afgebeeld met gouden of gele ogen.

  • Salem: Een van de bekendste zwarte katten is Salem uit het tv-programma Sabrina the Teenage Witch. Salem is een wijze zwarte kat die zijn tiener heks eigenaar helpt met het oplossen van mysteries en het bestrijden van het kwaad. Salem heeft gele ogen met een vleugje groen.

  • Een andere beroemde kat met gele ogen is Binx uit de film Hocus Pocus uit 1993. Binx is een menselijke jongen die in een zwarte kat verandert nadat hij een jong meisje probeert te redden van de dood door drie heksen. Vervolgens helpt hij het meisje en haar broer te voorkomen dat de heksen de stad overnemen op Halloweenavond. Binx is een dappere en trouwe vriend, en hij heeft felgele ogen.

Zwarte kattenrassen met gele ogen

Een andere reden waarom veel mensen misschien denken dat alle zwarte katten gele ogen hebben, zou kunnen zijn dat sommige zwartharige kattenrassen veel vaker gele ogen hebben dan andere. Laten we eens kijken naar twee zwarte kattenrassen die bijna altijd gele ogen hebben.

bombay kat zittend op gras buiten
Image Credit: Viktor Sergeevich, Shutterstock

Het Bombay Kattenras

Het Bombay kattenras is een relatief nieuw type huiskat, ontwikkeld aan het eind van de 20e eeuw. De Bombay is een kruising tussen een zwartharige Amerikaanse Korthaar en een sabelkleurige Birmaan. Deze combinatie resulteert in een slanke, kortharige zwarte kat met koperen ogen en een uitgesproken “wild” uiterlijk. Het Bombay-ras is erkend door verschillende grote kattenregisters, waaronder de International Cat Association (TICA) en de American Cat Fanciers Association (ACFA). Ze staan bekend om hun speelse en aanhankelijke aard.

De Korn Ja

Het Korn Ja kattenras komt uit Thailand en is klein van stuk. Ze kunnen een reeks monochrome vachtkleuren hebben – waaronder zwart – en levendige gele ogen. Het ras heeft aan populariteit gewonnen door het geloof van de Thaise bevolking dat dit een gelukskat is. Ze schieten goed op met mensen en genieten van regelmatige interactie met hen. Korn Ja katten zijn nieuwsgierig, intelligent en aanhankelijk. Het zijn uitstekende binnenkatten, en ze zijn gewend aan het leven in kleine appartementen met andere katten. Beginnende katteneigenaren zullen de Korn Ja gemakkelijk vinden om voor te zorgen, en hun verzorgingseisen zijn gemakkelijk te vervullen.

korn ja kattenrust
Image Credit: Bangtalay, Shutterstock

De wetenschap achter de oogkleur van zwarte katten

Je zult bij katten geen bruine of zwarte ogen vinden die vergelijkbaar zijn met die van mensen. De donkerste kleur die je in de ogen van een kat kunt zien is een levendige, intense koperkleur. Melanocyten zijn cellen die melanine produceren, het pigment dat kleur geeft aan de huid, vacht en ogen. Bij katten worden melanocyten aangetroffen in de buitenste laag van de huid en vacht en in de iris van het oog. Het melaninegehalte dat van de moeder en de vader wordt doorgegeven, bepaalt de kleur van uw kat. De vacht van uw kat zal donkerder zijn naarmate hij meer melanine erft.

Het is veel waarschijnlijker dat zwarte katten gouden ogen hebben. En bij witte katten komen blauwe ogen statistisch gezien vaker voor. Dit komt omdat het epistatische witte gen dominant is en andere kleuren maskeert. Maar genetisch overgeërfde melanine kan de ogen van katten anders beïnvloeden dan hun vacht. Dat betekent dat het heel goed mogelijk is dat de melanocyten in de vacht een ander activiteitsniveau hebben dan die in de ogen. Daarom kan een zwarte kat, hoewel het niet zo waarschijnlijk is, groene of zelfs vreemd gekleurde ogen hebben.

Verandert de kleur van de ogen van een zwarte kat als ze ouder worden?

De kleur van de ogen van een kat kan veranderen als ze ouder worden. Wanneer kittens worden geboren, zijn hun ogen meestal blauw. Naarmate ze ouder worden, kan de kleur van hun ogen veranderen in groen, geel of zelfs bruin. De kans is groot dat deze verandering bij uw kitten ergens tussen de 3 en 8 weken oud begint. U zou moeten merken dat dit proces voltooid is tegen de tijd dat uw kitten 3 maanden oud wordt.

zwarte bombay kat buiten likken mond
Image Credit: Henrik Veres, Pixabay

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Het antwoord op de vraag of alle zwarte katten gele ogen hebben is dus nee. Zwarte katten kunnen groene, hazelnootkleurige of zelfs oranje ogen hebben. De meerderheid van de zwarte katten heeft echter gele ogen. Wat de kleur van de vacht of de ogen van uw kat ook is, het zijn speciale wezens die onze zorg en genegenheid verdienen. Maar als je ooit het geluk hebt om een van deze bijzondere, geelogige, zwartharige katachtigen tegen te komen, geef hem dan zeker wat extra liefde en aandacht.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: PetrFromMoravia, Pixabay