Hoe spint een kat? De evolutie en betekenis van het spinnen


Katten staan bekend om hun schattige stemgeluid en hun gespin is meestal een teken van tevredenheid en geluk. Maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe uw kat die rustgevende trilling maakt? Katten spinnen door de spieren in hun strottenhoofd te laten trillen, wat een laagfrequent geluid produceert in hun keel. Wanneer een kat spint, pulseren hun stembanden met een ongelooflijke snelheid van 25 tot 150 trillingen per seconde!

Hoewel elke katteneigenaar bekend is met dit kenmerkende geluid, blijkt dat er meer achter het spinnen van een kat zit dan we denken, en dat ze niet altijd gewoon blij zijn als ze spinnen. Laten we eens dieper ingaan op hoe een kat spint en waarom hij dat doet.

kattengezicht verdeler 2

De evoluerende wetenschap van het spinnen

Het heeft lang geduurd om het “hoe” van het spinnen te achterhalen. Oorspronkelijk dacht men dat het werd veroorzaakt door zuurstofloos bloed dat door de inferieure vena cava stroomt, een ader aan de rechterkant van het hart. Tegenwoordig lijkt het veel waarschijnlijker dat het geluid afkomstig is van de spieren in het strottenhoofd van de kat, en dat wanneer een kat in- of uitademt, de glottis – het deel van het strottenhoofd dat de stembanden omsluit – zich ritmisch verwijdt en vernauwt. Er is echter nog geen definitief antwoord op de vraag wat deze reactie veroorzaakt.

Toch zijn wetenschappers er vrij zeker van dat dit het proces is en dat het gecontroleerd wordt door een neurale oscillator diep in de hersenen van de kat, omdat dit gebied van de katachtige hersenen geen andere duidelijke functie heeft.

witte kat spint
Image Credit: AleksDaria, Shutterstock

Zijn katten gelukkig als ze spinnen?

Er is nog steeds veel dat we niet begrijpen over het spinnen van katten, maar wat we wel weten is dat het vaak een teken is van tevredenheid en geluk bij katten. Spinnen gaat meestal gepaard met ander vrolijk gedrag zoals kneden, ontspannen lichaamstaal en halfgesloten ogen. Dus als uw kat aan het spinnen is, is de kans groot dat hij zich goed voelt! Katten spinnen als ze gelukkig, tevreden en ontspannen zijn.

Het spinnen kan kalmerend en therapeutisch zijn voor zowel de kat als de eigenaar. Van spinnen wordt ook gedacht dat het voordelen heeft voor de gezondheid, omdat het stress kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en de genezing van katten kan bevorderen.

Wanneer spinnen katten?

De individuele factoren die een bepaalde kat doen spinnen kunnen heel mysterieus zijn. Het is soms onmogelijk voor ons om katten te zien spinnen, tenzij we ze toevallig aaien op een plek en op een manier die zij prettig vinden. Toch kunnen ze ook spinnen als we niet in de buurt zijn, en de mate waarin ze spinnen verschilt van kat tot kat. Het is belangrijk te onthouden dat elke kat anders is – sommige katten spinnen nooit, terwijl andere het voortdurend doen.

gapend en spinnend brits korthaar kitten_Dmitry Kalinovsky_shutterstock
Image Credit: Jolanta Jd, Shutterstock

Wat betekent spinnen?

Het is pas sinds kort dat de wetenschappelijke gemeenschap spinnen begint te begrijpen. Als het om dit gedrag gaat, kan het makkelijker lijken om vragen te stellen dan om antwoorden te vinden. Dat komt deels omdat studies naar het gedrag en de communicatie van katten verwaarloosd zijn in vergelijking met die van honden. Gedeeltelijk omdat honden gewoonlijk gewilligere proefpersonen zijn, en gemakkelijker te motiveren, vooral als het om voedsel gaat.

Toch heeft de studie van katten – het spinnen in het bijzonder – de laatste jaren meer aandacht gekregen. Het idee dat spinnen een communicatietechniek van katten is, bestaat al tientallen jaren. Begin jaren 2000 stelden onderzoekers dat spinnen meerdere doelen dient.

Tegenwoordig geloven deskundigen dat spinnen voor katten over het algemeen wordt geassocieerd met tevredenheid, maar het kan ook een teken zijn van nervositeit, ongemak of stress. Daarnaast zijn er mogelijk genezende, communicatieve en vredesmakende factoren betrokken bij het spinnen.

Wanneer gaat een kitten voor het eerst spinnen?

Als je het geluk hebt om in de buurt van een nestje kittens te zijn, merk je misschien dat deze schattige kleine haarballen al beginnen te spinnen als ze nog maar een paar dagen oud zijn. Kittens, net als volwassen katten, spinnen om verschillende redenen. Eén reden is dat het een manier is om met hun moeder te communiceren. Als ze honger hebben, spinnen ze om haar dat te laten weten. Men denkt dat dit zachte geluid hun moeder helpt hen te vinden als het etenstijd is.

Kittens kunnen blijven spinnen tijdens het voeden, als een manier om hun tevredenheid te tonen. Als ze gelukkig en comfortabel zijn, zullen ze spinnen. Het spinnen wordt ook beschouwd als een kalmerend gedrag dat kittens helpt zich rustig en ontspannen te voelen.

Kittens liggen op de grond
Image Credit: kleutruongphoto, Pixabay

De taal van het spinnen

Wetenschappers lijken meer te hebben ontdekt over het spinnen naarmate ze er dieper in zijn gedoken. Onderzoekers hebben zowel gewoon spinnen als spinnen met de bedoeling om voedsel te krijgen vastgelegd. Het verschil tussen deze twee geluiden kan zelfs door niet-katteneigenaren worden waargenomen. In het lage spinnen zit een kreet met een hogere frequentie, vergelijkbaar met miauwen. Deze kreet klinkt enigszins als de isolatiekreet van kittens of de noodkreet van een baby.

Onze natuurlijke menselijke gevoeligheid voor babygeluiden maakt ons wellicht ontvankelijker voor de roep in het spinnen. Zo hebben wetenschappers bewezen dat veel volwassen katten spinnen tijdens het eten of spinnen als ze gevoed willen worden. Sommige katten zullen luid spinnen als ze een nieuwe plek aan het verkennen zijn. Katten spinnen ook vaak als ze schrikken of als ze bang zijn, bijvoorbeeld als ze door een hond worden achtervolgd.

Spinnen en gezondheid: Hoe spinnen kan helpen bij het genezen van verwondingen en het verlichten van stress.

Onderzoek heeft aangetoond dat de trillingen die door spinnen worden geproduceerd een aantal gezondheidsvoordelen hebben voor zowel katten als mensen. Voor katten kan spinnen helpen om verwondingen te genezen en stress te verlichten. Voor mensen is aangetoond dat blootstelling aan spinnen de bloeddruk verlaagt en stress vermindert. Bovendien kunnen de trillingen van het spinnen helpen om pijn te verminderen en genezing te bevorderen bij zowel katten als mensen.

Wanneer een kat spint, toont hij niet alleen tevredenheid, maar kan hij ook zichzelf genezen. De frequentie van het spinnen van een kat ligt tussen 25 en 150 Hertz, wat toevallig dezelfde frequentie is als veel apparaten die botten en spieren genezen. Bovendien kan deze lage frequentie helpen stress te verlichten en de pijn te verzachten. Het is bekend dat katten spinnen als ze gewond zijn of pijn hebben om zichzelf te troosten.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Tot slot begrijpen we nog steeds niet helemaal hoe katten spinnen. Algemeen wordt echter aangenomen dat het spinnende geluid wordt voortgebracht door trillingen van de stembanden. Deze trillingen ontstaan door de beweging van lucht door de glottis, die gecontroleerd wordt door spieren in het strottenhoofd. Katten spinnen als ze tevreden en gelukkig zijn, maar ze spinnen ook als ze gewond zijn of pijn hebben. Dit suggereert dat spinnen een therapeutisch effect heeft op katten.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Amandad, Pixabay