Hoeveel soorten wilde katten zijn er in Louisiana?


De Bayou State is de thuisbasis van een heleboel wilde dieren. De wetlands herbergen typische moerasdieren zoals de alligator, maar je kunt er zelfs exotische soorten spotten zoals de West-Indische Manatee bij Lake Pontchartrain in New Orleans. Ondanks de overvloed aan wilde dieren heeft Louisiana eigenlijk niet veel wilde katten. Hoewel cougars ooit in de staat rondzwierven, zijn bobcats en verwilderde katten de enige niet-gedomesticeerde katachtigen die momenteel in de staat leven.

verdeler-kattenklauw1

Kenmerken & feiten van de Bobcat

Algemene naam: Bobcat
Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Type: Zoogdieren
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde levensduur in het wild: 10 tot 12 jaar
Gewicht: 11 tot 30 pond

Ongeveer twee keer zo groot als de gemiddelde huiskat, zijn bobcats de kleinste soort lynx. Ondanks hun grootte, is het moeilijk om een bobcat te zien omdat ze stil en snel zijn. Ze sluipen graag in dennenbossen op jacht naar kleine prooien zoals vogels en kwartels.

In tegenstelling tot huiskittens die binnen 8-12 weken klaar zijn om hun moeder te verlaten, blijven bobcatkittens bijna een jaar bij hun moeder terwijl zij hen cruciale overlevingsvaardigheden leert. Toch zijn baby bobcats al op jonge leeftijd bedreven in de jacht en kunnen ze gemakkelijk een vogel doden in hun eerste levensmaanden.

Bobcat staat op bij een tak
Image Credit: Geoffrey Kuchera, Shutterstock

Bobcat, wilde kat, huiskat: hoe zie je het verschil?

Je kunt een bobcat gemakkelijk herkennen aan zijn oorpluimen, korte staart en relatief grote omvang. Ze lijken op andere wilde katten zoals de Canadese lynx, maar de Canadese lynx leeft niet in Louisiana, dus je hoeft je geen zorgen te maken om ze uit elkaar te houden.

De enige twee veel voorkomende soorten katten in Louisiana die voor een bobcat kunnen worden aangezien zijn de huiskat en de verwilderde kat. Huiskatten zijn gewend aan menselijke interactie. Ook al zijn ze niet altijd de vriendelijkste, ze hebben wel nauwe menselijke banden en ze zijn ook kleiner dan bobcats en sommige verwilderde katten.

Verwilderde katten zijn meestal van dezelfde soort als de huiskat (Felis catus)maar kan zich gedragen als een wilde kat. Deze katachtigen verafschuwen menselijk gezelschap, maar vaak waren hun recente voorouders huisdieren die werden achtergelaten of ontsnapten. Sommige verwilderde katten kunnen fokken met huiskatten en zelfs met wilde katten, waardoor nakomelingen ontstaan die niet helemaal gedomesticeerd zijn, maar ook niet als wild worden beschouwd.

Wat te doen als je denkt dat je een wilde kat hebt gevonden?

Als je vermoedt dat je een bobcat hebt gevonden, kun je hem met rust laten, of een plaatselijk opvangcentrum voor wilde dieren bellen om hem door hen te laten behandelen als hij in een stedelijk gebied zit waar ze gewoonlijk niet leven. Het is eigenlijk illegaal om een bobcat als huisdier te houden in Louisiana, en ze zullen waarschijnlijk wegrennen als je ze probeert te achtervolgen. Verwilderde katten kunnen ook weglopen, maar die worden eerder agressief als ze bang zijn dan bobcats of huiskatten, die eerder terugdeinzen en geen gevecht beginnen.

Bobcats hebben een slechte reputatie voor het eten van herten en kleine huisdieren, dus mensen proberen ze vaak af te schieten. Hoewel ze in staat zijn herten en kleine huisdieren zoals kittens en honden van kleine rassen te doden, zijn deze dieren meestal niet hun favoriete maaltijd, tenzij ze uitgehongerd zijn. Bobcats eten vooral knaagdieren, vogels en slangen, dus ze helpen eigenlijk ons ecosysteem door ons te verlossen van ongedierte en de konijnenpopulatie onder controle te houden.

Bobcat zittend op rots met mos in een bos
Image Credit: Unexpected_Images, Shutterstock

Wat is er gebeurd met de poema?

Grotere wilde katten zoals de poema leefden meer dan honderd jaar geleden in Louisiana. Maar men schat dat ze begin 1900 waren uitgeroeid.

In de afgelopen twintig jaar zijn er verschillende waarnemingen van poema’s bevestigd door het Louisiana Department of Wildlife and Fisheries. Hoewel het een mysterie blijft, hebben deze waarnemingen geruchten aangewakkerd dat de poema’s misschien zijn teruggekeerd naar delen van de staat als tijdelijke reizigers uit Texas. Er zijn geen bekende kolonies van poema’s in de staat, dus ambtenaren vermoeden dat deze grote katten door de staat trekken tijdens het niet-broedseizoen.

Als u denkt een poema te hebben gezien, bel dan het Louisiana Department of Wildlife and Fisheries op 337-262-2080. Alle informatie en foto’s die u kunt verstrekken kunnen helpen bij het bepalen van de soort van uw kat bezoeker.

Hoe zit het met de LSU Tigers?

Aangezien LSU een belangrijk voetbalteam is in Louisiana, vraag je je misschien af waarom hun mascotte een tijger is, want grote wilde katten leven niet in de staat. Het blijkt dat LSU hun naam niet van het dier zelf heeft gekregen, maar van een troep Confederale soldaten uit de Burgeroorlog. Het was een geduchte strijdgroep uit New Orleans die vocht in Gettysburg.

Toch heeft LSU sinds 1936 een echte levende tijger op de campus. De tijgers heten altijd Mike. Momenteel zitten ze op hun zevende generatie tijgers.

3 katten verdeler

Conclusie

De bobcat is de enige wilde kat die tegenwoordig nog in Louisiana voorkomt. Door recente waarnemingen van poema’s speculeren ambtenaren dat een klein aantal tijdens het broedseizoen vanuit Texas naar de staat migreert, maar er zijn in meer dan een eeuw geen permanente kolonies ontstaan. Als je een grote kat ziet, is het waarschijnlijk een bobcat of een groot huiskattenras zoals de Maine Coon. Huiskatten en verwilderde katten zijn aanzienlijk kleiner dan bobcats, en ze kunnen mensen al dan niet verdragen. Bobcats zijn bang voor mensen en moeten met rust gelaten worden, tenzij ze zich in een gevaarlijk gebied bevinden, zoals een stedelijk gebied, waar ze huisdieren kunnen opeten als ze hongerig genoeg worden.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: patrice-schoefolt, Pexels