Hoe ver kunnen katten reizen in een dag? Het verrassende antwoord…


Grote wilde katten zwerven dagelijks door uitgestrekte gebieden om prooien te vinden, concurrenten te weren en in het algemeen hun land in de gaten te houden. De gemiddelde tijger heeft ongeveer 20 vierkante kilometer nodig om zichzelf te onderhouden en kan dagelijks 5 tot 60 kilometer afleggen. Ze kunnen zelfs gemakkelijk tot 7 mijl zwemmen om hun favoriete waterwegen in de gaten te houden!

Leeuwen hebben territoria die variëren van zo klein als 8 vierkante mijl tot zo groot als 150 vierkante mijl. Dat laatste gebeurt meestal alleen als er niet veel voedsel in de buurt is. Leeuwen zwerven meestal 2 tot 8 mijl per dag.

Maar hoe zit het met uw zogenaamd gedomesticeerde katachtige metgezel? Katten kunnen territoria hebben van zo’n 2½ vierkante mijl, maar de meeste komen uit op ongeveer ¼ vierkante mijl.

verdeler-kattenklauw1

Hoe ver reizen katten van huis?

Katers hebben een groter bereik dan poezen en zwerven waarschijnlijk verder van huis. Katers hebben vaak een bereik van een kwart vierkante kilometer en kunnen vaak tot 1500 meter van hun woonplaats gevonden worden.

Vrouwelijke katten hebben meestal een kleiner bereik, meestal minder dan ⅒ vierkante mijl, en de meeste zwerven niet verder dan 750 meter van huis.

Katten hebben uitzonderlijke navigatie vaardigheden, en het is gebruikelijk om verhalen te horen van kittens die lange afstanden afleggen om terug te keren naar hun oude woonplaats na een recente verhuizing. Howie, een Perzische kat die in Australië woont, heeft meer dan 1000 mijl gelopen nadat hij naar familie in een afgelegen stad was gestuurd terwijl zijn familie op vakantie was.

Een Canadees poesje, Madonna, liep 150 mijl van Kitchener naar Windsor nadat haar mensen waren verhuisd. Er zijn aanwijzingen dat katten een thuisinstinct of zesde zintuig hebben dat hen terugbrengt naar waar ze horen.

Wetenschappers weten niet helemaal zeker hoe deze vaardigheid werkt, maar velen denken dat katten geurinformatie aftappen en de elektromagnetische velden van de aarde kunnen lezen. Het instinct is zo sterk dat tot 30% van de katten probeert “naar huis” terug te keren in de dagen vlak na een verhuizing.

Laat uw kat voor de zekerheid minstens 30 dagen na een verhuizing niet zonder toezicht buiten. Als uw kat absoluut een beetje frisse lucht moet krijgen, overweeg dan om hem mee te nemen voor een wandeling aan de lijn om ervoor te zorgen dat hij niet probeert te ontsnappen en terug te keren naar zijn oude huis.

Amerikaanse Polydactyle kat loopt buiten
Image Credit: Jenny Margarette, Shutterstock

Waarom zwerven katten weg van huis?

Huiskatten zwerven vaak rond op zoek naar voedsel en partners. Buitenkatten zwerven door het gebied om voedsel te vinden tijdens de jacht. Intacte katten kunnen veel terrein afleggen op zoek naar een geschikte partner.

Vooral katachtigen gaan op pad om ervoor te zorgen dat andere katten uit hun zwaar bevochten territorium blijven. Vrouwelijke katten zijn meer geneigd om territoria te hebben die overlappen met die van andere katten, waardoor ze kleinere gebieden hebben die minder verkenning en verdediging vereisen.

Waarom keren katten niet terug naar huis?

Katten die niet terugkeren naar huis doen dat soms omdat ze ziek of gewond zijn. Kitties die hebben gevochten of ziek zijn geworden, verstoppen zich vaak op de veiligste plek in de buurt die ze kunnen vinden om te genezen, vaak onder een veranda of in een schuur.

Het is ook bekend dat buitenkatten kalmere plekken vinden om hun harige oren te leggen wanneer hun thuisomgeving te chaotisch of overstimulerend wordt naar hun zin.

een grijze zwerfkat loopt over het trottoir
Image Credit: Gansstock, Shutterstock

Wat is de beste manier om te voorkomen dat mijn kat gaat zwerven?

De beste manier om uw kat veilig te houden is hem niet zonder toezicht buiten te laten. Dit zal niet alleen voorkomen dat uw kat afdwaalt, maar het zal ook voorkomen dat ze in gevaarlijke ontmoetingen komen met wilde dieren zoals wasberen en eekhoorns. De kans dat uw kat bij een kattengevecht ernstige verwondingen oploopt, wordt ook veel kleiner.

Uw huisdier binnen houden is ook de beste manier om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan gevaarlijke ziekten zoals kattenleukemie, kattenhiv en hondsdolheid. Ook zijn katten kwetsbaar voor de prooi van grotere agressieve dieren zoals honden, arenden en coyotes.

Buitenkatten zijn ook kwetsbaar voor trauma’s, waaronder de kans om aangereden te worden door een motorvoertuig. Door uw huisdier binnen te houden, weet u zeker dat u geen boze buren krijgt die klagen over het gedrag van uw kat. Het belangrijkste is dat buitenkatten veel korter leven. De gemiddelde buitenkat sterft 10 jaar eerder dan de meeste binnenkatten.

Bovendien helpt het binnen houden van uw kat, of het onder toezicht uitlaten aan de lijn, de ecologische impact van uw huisdier op het milieu te minimaliseren. Elk jaar zijn katten verantwoordelijk voor de dood van 1,3 tot 4 miljard vogels. Katten hebben ook ernstige gevolgen voor de populaties van kleine zoogdieren en reptielen, omdat ze vaak dol zijn op mollen, konijnen, hagedissen en spitsmuizen. Huiskatten waren verantwoordelijk voor het uitsterven van 20 soorten op het Australische continent.

Uw kat steriliseren of castreren is een andere uitstekende manier om hun drang tot zwerven te beperken. Ongesteriliseerde katten gaan regelmatig de straat op op zoek naar partners. Ongesteriliseerde vrouwelijke binnenkatten zijn berucht om het ontsnappen en zwerven als ze krols zijn. Ongecastreerde katers zijn vaak agressief, hebben de neiging om binnen te sproeien en raken vaker betrokken bij gevechten.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De beste manier om te voorkomen dat uw kat gaat zwerven is ze binnenshuis te houden, tenzij onder toezicht en aangelijnd, en goed verzorgde binnenkatten krijgen meer dan genoeg mentale en fysieke stimulatie!

U kunt verschillende spelletjes spelen met uw viervoetige maatje en speeltjes kopen om uw metgezel gezond en gelukkig te houden. Er zijn zelfs, geloof het of niet, natuurvideo’s ontworpen voor katten die uw huisdier zullen vermaken terwijl u weg bent!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Seregraff, Shutterstock