Is het goed om maar één kat te hebben? Het interessante antwoord

Katten, hoewel schijnbaar afstandelijk, zijn sociale wezens die in de buurt van andere katten of dieren moeten zijn om een gelukkig leven te leiden. De meeste katten houden ervan om in de buurt van hun mensen te zijn en de aandacht die ze krijgen, maar er is één vraag die veel katteneigenaren hebben als ze maar één kat hebben; is het OK? Het is een belangrijke vraag die schijnbaar een enorme impact heeft op het leven van je kat. Ja, het is OK om maar één kat te hebben. Zolang de kat genoeg aandacht en liefde krijgt van zijn menselijke familie, zal het prima zijn en het goed doen zonder andere katten in de buurt.

Veel kattenexperts raden echter nog steeds aan om twee katten te nemen in plaats van één wanneer u een kat adopteert. Daar zijn verschillende redenen voor, die we hieronder bespreken. Als je nieuwsgierig bent om meer te weten te komen over de vraag of twee (of meer) katten beter zijn dan één, lees dan verder!

divider-catclaw1

De 4 redenen waarom het hebben van twee katten gunstiger is

Afgezien van het verdubbelen van het voedsel dat je moet kopen en het aantal keren dat je de kattenbak moet legen, is het hebben van twee katten niet veel anders dan het hebben van één, althans voor jou als eigenaar. Voor een kat kan het hebben van een andere kat echter verschillende uitstekende voordelen bieden, zowel fysiek als mentaal, waaronder de volgende:

1. Meer bewegen

Een verveelde en eenzame kat zal minder dan twee katten trainen die kunnen spelen, rennen, vechten en elkaar anders opgewonden en in beweging houden.

thematische pauze

2. Meer mentale stimulatie

Zelfs als je dol bent op je kat, is het waarschijnlijk niet haalbaar om 24 uur per dag met hem door te brengen, wat minder mentale stimulatie voor je katachtige vriend betekent. Als er echter een andere kat in de buurt is, zullen beide katten veel meer gestimuleerd worden.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

3. Snellere zindelijkheidstraining

Een kitten kan moeite hebben om te leren hoe hij zindelijk moet worden in de kattenbak. Als er twee kittens zijn en de ene krijgt het sneller, zal de tweede meestal volgen. Dit kan de tijd voor zindelijkheidstraining aanzienlijk verkorten. Het helpt ook op andere manieren, omdat het ene kitten het andere ‘de touwen’ laat zien.

thematische pauze

4. Twee katten kunnen veel dingen delen

Het hebben van twee katten is niet veel anders of duurder dan het hebben van slechts één. Je hebt twee kattenbakken nodig, maar de katten kunnen speelgoed en klimuitrusting zoals kattenbomen delen.

oosterse korthaar katten in bed
Afbeelding Credit: Pexels

kattenpootverdelerWorden katten eenzaam?

Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen wat je kat voelt, geloven onderzoekers dat katten zich eenzaam kunnen voelen. Ze verliezen hun eetlust, vertonen destructief gedrag zoals het krabben aan meubels of gaan zindelijk buiten hun kattenbak. Deze acties zijn de acties van een eenzame kat, die bijna altijd kunnen worden opgelost door een andere katachtige te introduceren.

Is het wreed om maar één kat te hebben?

Zoals alle sociale dieren hebben katten constante interactie en betrokkenheid nodig met andere wezens, waaronder mensen, katten en andere huisdieren. Miljoenen mensen wereldwijd hebben maar één kat en ze doen het prima met de juiste hoeveelheid mentale stimulatie. Zolang je dagelijks met je kat communiceert, hem wat TLC geeft en ervoor zorgt dat je er bent als hij je nodig heeft, is het houden van een enkele kat niet wreed en kan het zeer de moeite waard zijn.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Zijn katten gelukkiger in paren?

Hoewel de gemiddelde kat het prima alleen zal doen, is aangetoond dat twee katten die samenleven meestal gelukkiger en beter aangepast zijn dan één kat die alleen woont. Katten die een band hebben, zullen elkaar ondersteunen en koesteren, elkaar gezelschap houden, samen spelen, elkaar kalmeren wanneer dat nodig is en veel tevredener zijn met hun leven dan alleenstaande katten.

Wat is single-kitten syndroom?

Wanneer je een kat uit de meeste asielen adopteert, zullen ze je vragen om er twee te adopteren. De reden dat ze dit doen is om te voorkomen dat single kitten syndroom. Single kitten syndroom treedt op wanneer een kitten wordt opgevoed met andere kittens en zijn moeder, socialiseren met hen gedurende vele weken. Dan wordt het arme ding vanzelf geadopteerd en moet het “alleen” leven met zijn nieuwe mensen, waar het gestrest, agressief, angstig en nog erger kan worden. Met andere woorden, het single kitten syndroom is iets om op te letten bij het adopteren van een kitten en een reden waarom u zou moeten overwegen om er in plaats daarvan twee te adopteren.

bang kitten verstopt zich
Afbeelding Credit: Khamidulin Sergey, Shutterstock

Hoe weet u of uw kat een metgezel nodig heeft

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of je kat zich eenzaam voelt en een metgezel nodig heeft. Katten vertonen echter tekenen van eenzaamheid en willen een vriend in sommige van hun gedragingen. Als je ze de dingen op de onderstaande lijst ziet doen, is de kans groot dat je harige maatje een eigen metgezel nodig heeft.

De tekenen dat ze dat wel doen, omvatten het volgende:

  • Aanhankelijker zijn dan normaal
  • Ze verzorgen zichzelf overmatig
  • Ze beginnen expres de kattenbak te missen
  • Hun eetgewoonten veranderen drastisch
  • Ze hebben een verandering in slaapgewoonten

Hoe kun je zien of het moeilijk zal zijn om nog een kat in huis te hebben?

De meeste katten kunnen goed overweg met andere katten zolang ze goed gesocialiseerd zijn en voldoende tijd samen hebben doorgebracht. Een paar factoren kunnen het echter moeilijk maken om een andere kat te houden.

  • Je kat kan niet overweg met andere katten in de buurt
  • Uw kat is ouder en ingesteld op zijn manier
  • Uw huis of appartement is klein
  • Uw kat is nog intact
agressieve tabby kat
Afbeelding Credit: Marlon Soares, Unsplash

Wat moet je doen als je twee katten hebt en er een sterft?

Als je twee katten hebt en een van de arme dingen overlijdt, kan je eerste impuls zijn om onmiddellijk een andere kat te nemen. Dat is echter niet nodig en kan het rouwproces van je overlevende kat belemmeren. Het is beter om een paar weken of langer te wachten voordat je een nieuwe kat in huis introduceert.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Ja, het is oké om één kat te houden, maar meer mensen zeggen dat twee katten beter zijn dan één. Het is bekend dat twee katten elkaar ondersteunen, met elkaar spelen en elkaar de mentale en fysieke stimulatie geven die ze allebei nodig hebben, vooral als hun eigenaar altijd bezig is. Katten zijn sociale dieren en zullen, als ze met een andere kat worden opgevoed, meer tevreden, gelukkig en tevreden zijn dan een enkele kat, althans in de meeste gevallen. Met andere woorden, terwijl katten alleen in een huis kunnen wonen en het prima kunnen doen, wordt het ten zeerste aanbevolen om een andere kat in huis te hebben om ze gezelschap te houden. Met twee katten in de buurt, weet je zeker dat je het dubbele van het kattenplezier hebt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Wanwajee Weeraphukdee, Shutterstock