Is drie katten te veel?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Is drie katten te veel

Als kind droomde ik ervan een kasteel te bezitten gevuld met alle dakloze katten die ik kon vinden, maar nu ik ouder ben, iets wijzer en een kattenouder van twee, zie ik een paar gebreken in mijn kinderdroom.

Het vergt veel werk om mijn multi-katten huishouden gelukkig te houden, maar ook al kan ik niet alle katten van de wereld hebben, betrap ik mezelf er soms op dat ik er aan denk om een derde kat te nemen

Zijn drie katten te veel?

Het hebben van drie katten kan overweldigend zijn, maar met genoeg ruimte, geld en de juiste leefomstandigheden kan het heel normaal zijn. Voordat je een derde kat neemt, moet je rekening houden met de persoonlijkheden van je katten en of je de tijd en de middelen hebt om ze gelukkig te houden.

We hebben misschien geen universeel kattenaantal dat voor iedereen werkt, maar we kunnen je wel vertellen wat het betekent om meer dan twee katten te hebben, dus blijf lezen!

Is drie katten te veel?

We denken vaak dat katten solitaire dieren zijn, en hoewel dat tot op zekere hoogte waar kan zijn, zijn onze kitties, net als de leeuw, meestal sociale wezens.

Volgens Gary M. Landsberg, DVM, zijn de meeste katten solitaire jagers, maar het zijn ook “sociale dieren die, in verwilderde omstandigheden, leven in groepen die hoofdzakelijk bestaan uit poezen en hun nesten.”

Maar hoe zit het met huiskatten, zouden ze blij zijn om je huis te delen met meer dan één kat?

Nou, huiskatten zijn meestal gesteriliseerd en gecastreerd, wat hun agressie vermindert, vooral bij katers, ze kunnen ook beter opschieten met mensen en andere katten, en ze hebben de neiging om zachtaardiger en liefdevoller te zijn.

Dit toont aan dat er niets mis is met het hebben van drie katten als aan hun behoeften wordt voldaan. Drie katten kunnen het duidelijk goed met elkaar vinden, en er zijn genoeg katten die een diepe band delen, vooral als ze uit hetzelfde nest zijn grootgebracht.

Echter, een kattenouder zijn kan een uitdaging zijn, ongeacht het aantal katten dat je hebt. Dus, het is zeker een beslissing die je niet lichtvaardig moet nemen.

Ik ben er zeker van dat er genoeg katteneigenaren zijn die blij zijn met de harige drie-eenheid die in hun huis woont. Ik bedoel Taylor Swift zelf heeft drie katten!

Waar moet je op letten voordat je een derde kat neemt?

Het is gemakkelijk te zien dat het hebben van drie katten je verantwoordelijkheden als kattenouder kan verdrievoudigen en als je erover denkt om je kattenfamilie uit te breiden, dan moet deze beslissing bewust en goed doordacht zijn.

Dus, laten we eens nader kijken naar de mogelijke veranderingen die je zult ervaren en de dingen die je moet overwegen.

De Persoonlijkheden van Uw Katten

Hoewel alle punten in deze sectie erg belangrijk zijn, denk ik dat de persoonlijkheden van je katten een grote rol gaan spelen in de vraag of je een derde kat zult nemen.

Hoewel katten sociale wezens zijn, hebben ze ook hun eigen unieke karakter en kunnen ze verschillend reageren op een nieuw gezinslid. De machtsdynamiek zal hoogstwaarschijnlijk verschuiven, tenminste de eerste paar dagen en misschien maanden. Deze verschuiving kan een negatieve of positieve invloed hebben op alle drie de katten.

Voor de katten die erg vriendelijk en ontspannen zijn, kan deze overgang gemakkelijk zijn en zult u merken dat de drie binnen de kortste keren met elkaar overweg kunnen. Mijn beste vriendin helpt vaak pleegkatten en kittens aan een nieuw thuis, en haar kat is net zo en ze is altijd blij om andere medekatten te ontmoeten.

Aan de andere kant hebben sommige katten een minder positieve kijk op het leven, en ze hebben de neiging om op zichzelf te blijven, dus de nieuwkomer zou hen wel eens op het verkeerde been kunnen zetten. Mijn katten zouden nooit zo ruimdenkend zijn. Zelfs tijdens hun eerste kennismaking maakten ze ruzie, en tot op de dag van vandaag hebben ze dagen dat ze niet met elkaar overweg kunnen of dat ze op zichzelf zijn.

Maar zelfs de vriendelijkste katten geven u misschien niet de resultaten die u wenst. Zoals u zich kunt voorstellen kan een derde kat een impact hebben op de vriendschap die uw beide katten al hebben. Uw twee katten kunnen jaloers worden op elkaar, wat kan leiden tot gedragsproblemen en zelfs agressie.

Het introduceren van een nieuwe kat in een bestaande groep zal hoogstwaarschijnlijk hoe dan ook stress veroorzaken, tenzij je momenteel nul katten hebt en je overweegt om drie kittens uit hetzelfde nest te adopteren.

Katten uit hetzelfde nest zullen een gevestigde vertrouwdheid hebben, en hoewel ze zich nog steeds kunnen misdragen als ze ouder zijn, zullen ze ook geleerd hebben hoe ze zich tegenover elkaar moeten gedragen.

Je zult ook rekening moeten houden met de persoonlijkheid van de kat of het kitten dat je adopteert. Als het een verlegen en “asociale” kat is, kan het zijn dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het leven met een groep onbekende katten. Als ze zijn opgevoed om met andere huisdieren om te gaan, zijn ze misschien wat meegaander en integreren ze zich soepel in deze nieuwe roedel.

Het is ook gemakkelijker om een kitten te introduceren dan een oudere kat. Ze zijn minder gevoelig en beginnen net met het opbouwen van hun sociale vaardigheden en het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. Dit betekent dat ze kunnen leren de regels te accepteren die de oudere katten al hebben ingesteld.

Eén ding is zeker, de komst van een nieuwe kat kan alles veranderen en het is uw verantwoordelijkheid om uit te zoeken of uw twee katten dit aankunnen.

Jouw Ruimte

Hoe goed uw twee katten een derde kat zullen verwelkomen, hangt niet alleen af van hoe goed hun persoonlijkheden bij elkaar passen, maar ook van de grootte van uw huis of appartement.

Natuurlijk hebben katten geen landhuis nodig, maar ze nemen hun territorium serieus, en om een katvriendelijke omgeving te creëren zul je heel strategisch te werk moeten gaan.

Om er zeker van te zijn dat al je katten hun kattenbakken goed gebruiken, stelt de ASPCA voor “om een kattenbak voor elk van uw katten te hebben, evenals een extra.” Het is ook het beste om ze te verspreiden over uw huis, in plaats van ze naast elkaar te plaatsen, anders zien ze ze als één grote kattenbak.

Je moet ook hun eet- en drinkbakjes gescheiden houden van de kattenbak en afhankelijk van de individuele voeding van uw katten, moet u ze misschien apart van de anderen voeren.

Alleen al uit de kattenbak blijkt dat je meer ruimte nodig hebt voor drie katten, maar dat is niet alles. U zult ook kattenbomen moeten toevoegen die ontworpen zijn voor meerdere katten, of kattenplanken om verhoogde gebieden te creëren waar uw katten zich kunnen verstoppen en wat alleen tijd kunnen hebben wanneer dat nodig is.

Met het juiste ruimtebeheer, kun je zelfs de kleinste huizen benutten, maar het zal veel planning en veranderingen vergen, om te voorkomen dat je katten vechten om hun territorium.

Uw budget

Hoewel geld niet alles is, en katten niet de duurste huisdieren zijn om te houden, is een derde kat toch een extra mond die je zult moeten voeden.

Sommige katten vereisen ook speciale diëten, die u meer kunnen kosten, en bepaalde rassen zoals de Maine Coon eten meer dan de gemiddelde grootte kat. Vergeet niet dat je ook een extra kattenbak moet kopen en dat drie katten meer kattenbakvulling gebruiken.

Afgezien van het voer en de kattenbakvulling, moet u ook extra dierenartskosten betalen. Dit zijn onder andere incidentele behandelingen, procedures zoals sterilisatie, vaccinaties en natuurlijk de jaarlijkse controle.

Om de perfecte omgeving te creëren en uw katten bezig te houden, zult u waarschijnlijk het volgende moeten aanschaffen extra krabpalen, kattenbedden en speeltjes aanschaffen.

Terwijl met één of twee katten deze zaken beheersbaar lijken, kan een derde kat een grote impact hebben op uw financiën. En dan hebben we het nog niet eens over eventuele reizen, waarvoor katdragers nodig zijn, en extra kosten van bepaalde luchtvaartmaatschappijen.

Dus, voordat je op zoek gaat naar nog een kat, is het altijd een goed idee om even te gaan zitten en uit te zoeken welke extra kosten er op je pad kunnen komen, en of je in staat bent om zo’n lange termijn verplichting aan te gaan.

Uw tijd

Ten slotte overschatten we vaak hoeveel tijd we hebben, en ik maak me daar zeker schuldig aan.

Het adopteren van de derde kat betekent dat je veel van je tijd en energie zult moeten besteden om ze allemaal tevreden te houden, vooral tijdens de introductie- en integratieperiode.

Meestal zal de nieuwe kat gescheiden moeten worden en geleidelijk geïntroduceerd moeten worden aan uw katten, wat weken en maanden kan duren. Een derde kat kan invloed hebben op uw twee katten en misschien moet u ze allemaal scheiden en langzaam toewerken naar een soepele herintroductie wanneer alle partijen minder agressief of gestrest zijn.

Zelfs als de introductieperiode voorbij is, zul je de nieuwe kat moeten trainen aan de regels van je huis. Sommige kittens hebben misschien kattenbak training nodig, anderen kunnen erg actief zijn en je zult ervoor moeten zorgen dat ze niet in de problemen komen.

Dan moet je ook rekening houden met de extra tijd die je nodig hebt voor regelmatiger kattenbak onderhoud.

Het voeden kan ook veeleisender zijn vooral wanneer de nieuwe kat of kitten het voedsel van uw katten blijft opeten of vice versa.

Spelen is ook een essentiële katachtige behoefte, en nu zul je niet één, niet twee, maar drie katten moeten vermaken. En hoewel ze met elkaar kunnen spelen, zal dit nog steeds hun jachtinstincten niet bevredigen.

Als kattenouder zul je interactie moeten hebben met je katten, anders zouden ze kunnen eindigen met vechten en hun frustratie op elkaar loslaten.

Hoeveel katten zijn er te veel?

Je huis delen met katten is een geweldige ervaring en er is geen fout of goed als het op aantallen aankomt.

Voor sommige baasjes, zoals ik, is twee precies goed, maar voor anderen kan dit aantal meer dan drie zijn. Het hangt allemaal af van de individuele eigenaar, het soort omgeving dat ze kunnen bieden, en de aandacht die ze kunnen besteden aan hun katachtige metgezellen.

Natuurlijk betekent dit niet dat je een onbeperkt aantal katten kunt hebben, omdat je het moeilijk zult vinden om voor elk katje te zorgen.

Je zou kunnen denken dat katten niet per se onze fulltime aandacht nodig hebben, maar ze zijn nog steeds afhankelijk en hebben onze zorg nodig.

Met te veel katten op uw bord, zult u het moeilijk hebben om een band met hen individueel te krijgen en dit kan leiden tot ofwel jaloezie of stress. Het zal ook moeilijk zijn om uw katten in de gaten te houden en een zieke kat of een kat die het moeilijk heeft om met zijn soortgenoten samen te leven, kan onopgemerkt blijven.

Katten die zich verwaarloosd voelen, of gepest worden door andere katten, kunnen gedragsproblemen gaan vertonen zoals agressie, kattenbak afkeer, buitensporig gedrag zoals miauwen, en overbeharing.

Het beste wat u kunt doen voor uw katten, en uzelf, is een nummer aan te houden dat voor u allen comfortabel aanvoelt en uw leven gemakkelijk maakt!

Hoe zit het met drie katten en een hond?

Of je nu een extra kat, een hond, of beide wilt toevoegen aan een huishouden met meerdere katten, mijn eerdere zorgen en gedachten blijven hetzelfde. Maar ik moet wel opmerken dat een hond absoluut een dier is dat een andere set verantwoordelijkheden vereist en ze zijn minder onafhankelijk dan onze katten.

Door een hond mee naar huis te nemen, voeg je opnieuw stress toe aan je katachtige metgezellen en verander je de bestaande dynamiek. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak, en het hoeft niet slecht af te lopen, maar deze nieuwe aanwinst kan op drie verschillende manieren een negatieve invloed hebben op uw drie katten als u de introductie niet goed aanpakt.

Laten we niet vergeten dat je dagelijkse wandelingen moet toevoegen aan je routine, samen met regelmatig spelen met de kat. Je moet ook al je huisdieren in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze niet vechten of pesten.

Sommige honden hebben de neiging om kattenuitwerpselen te eten in het slechtste geval en kattenvoer in het beste geval, dus je zult ofwel de kattenbakken in een gebied moeten houden waar het nieuwe hondje geen toegang heeft, een kattenbak behuizing moeten kopen waar ze niet in kunnen, of een hond-proof kattenbak.

Een geweldige en betaalbare optie is de Petmade Booda Dome die de toiletzaken van uw kat kan beschermen. U kunt de huidige prijs en klantenbeoordelingen bekijken door hier te klikken!

Natuurlijk is het niet allemaal slecht, en voor veel dierenouders werkt deze levensstijl, maar ik weet zeker dat ze je ook zullen vertellen dat ze er veel moeite voor hebben moeten doen.

Net als deze gelukkige kat en hond familie!

Het laatste punt dat ik wil maken is dat, hoeveel huisdieren je ook wilt hebben, je moet nadenken over je eigen grenzen, en natuurlijk moet je nadenken over je bestaande katten en hoe goed ze in staat zullen zijn om te gaan met een nieuwe kat en een hond, of alleen een hond.

Kunnen drie katten in een klein appartement wonen?

Zoals ik hierboven al heb vermeld, hebben katten niet per se een ton aan ruimte nodig, sommigen van hen zijn blij om al hun tijd in één kamer door te brengen en sommige kattenouders hebben niet meer dan één kamer te bieden.

Natuurlijk, een piepklein appartement is misschien niet de beste deal voor drie katten, maar dat betekent niet dat je het niet kunt laten werken.

Je zult moeten uitzoeken hoe je drie tot vier kattenbakken beschikbaar kunt hebben in je appartement. Eén manier is om kattenbakken te kopen die geschikt zijn voor kleine appartementen, zoals kattenbakken met boveningang, of hoekkattenbakken. U kunt ook kattenbakoverdekkingen gebruiken om de kattenbakken te verbergen en ze te gebruiken als extra opbergruimte.

Met beperkte ruimte kunt u ook meer “ruimte” toevoegen door kattenplanken aan bepaalde muren toe te voegen. Katten houden ervan om dingen van bovenaf te observeren en met voldoende planken en extra hoge kattenbomen, zullen je katten meer verticaal territorium en ruimte hebben.

De meeste appartementen waarin ik woonde waren piepklein, maar met wat doe-het-zelf projecten slaagde ik erin om gebruik te maken van mijn muren, en ik creëerde genoeg verstopplekken. Dus ik geloof echt dat kleine ruimtes je nog meer kunnen motiveren om een ruimte te creëren die een ware kattenhemel is!

Hoeveel katten mag je wettelijk hebben?

Het aantal huisdieren dat we hebben wordt meestal bepaald door onze eigen mogelijkheden en door de behoeften en persoonlijkheden van onze katten, maar de wet heeft hier ook iets over te zeggen.

Afhankelijk van het land, of de staat, waar je woont, kun je te maken krijgen met wettelijke limieten voor huisdieren. Bijvoorbeeld, in Amerika, staat Illinois is er een drie-honden limiet voor eengezinswoningen, terwijl in Currituck County in Noord-Californië de limiet vier volwassen katten en honden is.

In Canada, Toronto bepaalt de wet dat “niemand meer dan drie (3) honden en zes (6) katten in en om een wooneenheid mag houden.” In Griekenland, waar ik woon, hangt het aantal huisdieren dat je mag hebben af van de grootte van je huis, maar over het algemeen mag je drie katten hebben in een appartement.

Dus, voordat je een derde kat in huis neemt, is het belangrijk om na te gaan of het legaal is in jouw gebied. Maar zelfs als je drie of meer huisdieren mag hebben, is het belangrijk om in gedachten te houden dat mensen die meer huisdieren bezitten dan waar ze goed voor kunnen zorgen, geconfronteerd kunnen worden met juridische gevolgen en aangeklaagd kunnen worden voor dierenmishandeling.

Helaas kunnen we niet alle katten in de wereld adopteren, en het is ook niet gunstig voor ons of de katten. Zelfs als je gepensioneerd bent of de meeste tijd thuis doorbrengt, is de zorg voor een groot aantal katten een vermoeiende taak.

Niet iedereen heeft de energie en tijd om het schoonmaken bij te houden en hygiëne kan een groot probleem worden voor huisdiereigenaren, vooral als het aantal katten te groot is. In deze situaties kunnen bacteriën uit uitwerpselen, parasieten en ziekten moeilijk te controleren en te elimineren zijn, wat schadelijk kan zijn voor de katten en voor uzelf.

Ik begrijp ook dat het hamsteren van dieren een ingewikkeld en delicaat onderwerp is. Mensen die proberen een groot aantal katten op te nemen waar ze niet voor kunnen zorgen, lijden meestal aan psychische aandoeningen, en zij hebben onze hulp en goede zorg nodig.

Als u denkt dat iemand uit uw vriendengroep of uw familie, of zelfs uw buurman, te veel katten opneemt en zij kunnen de verzorging niet bijhouden, dan kunt u misschien proberen hen te helpen, door contact op te nemen met een professional of hen te helpen de steun te vinden die zij nodig hebben.

Sommige landen bieden zelfs diensten aan om mensen te helpen die toevallig dieren hamsteren en zij kunnen ook de dieren zelf beschermen.

Slotgedachten

Aan het eind van de dag is er geen magisch kattenaantal, en ik geloof echt dat het beter is om drie, vier, en zelfs vijf katten te hebben die het goed met elkaar kunnen vinden en blij zijn om met elkaar samen te leven, dan twee katten die voortdurend ruzie maken.

Met drie katachtige metgezellen krijg je drie keer meer kitty-love, maar het betekent ook dat je drie keer harder je best zult moeten doen om iedereen tevreden te houden, en de vraag is of je daar klaar voor bent!

Vertel ons nu, denk je eraan om een derde kat te nemen, en zullen je katten het goedkeuren?