Kunnen katten sinaasappelsap drinken?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

kunnen katten sinaasappelsap drinken

Het is altijd goed om te delen, toch?

Je deelt je huis met je katachtige vriend, dus waarom zou je ook niet een beetje eten met hem delen?

Maar is het eigenlijk wel veilig voor je kat om menselijk voedsel te eten? En hoe zit het met ongewone dingen zoals… sinaasappelsap?

Kunnen katten sinaasappelsap drinken en is het veilig? De essentiële oliën in sinaasappels worden beschouwd als giftig voor katten en het sap is niet veel beter, dus het is het beste om volledig te vermijden uw kat sinaasappelsap te geven. Niet alleen is sinaasappelsap licht giftig, maar het hoge suikergehalte zal waarschijnlijk leiden tot een verstoord spijsverteringskanaal en diarree.

Laten we een beetje dieper duiken in waarom sinaasappelsap het beste vermeden kan worden, samen met enkele betere opties om te delen met je kat. Het eerste wat we moeten overwegen is wat uw kat van nature zou eten en dat is zeker geen sinaasappelsap!

Katten zijn obligate carnivoren

Katten worden beschouwd als obligate carnivoren, wat betekent dat ze absoluut nodig hebben vlees nodig om al hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor katten is vlees overslaan gewoon geen optie en er bestaat niet zoiets als een veganistische kat. Hoewel katten plantaardig materiaal in kleine hoeveelheden kunnen verteren, zijn ze miljoenen jaren geëvolueerd met een volledig plantvrij dieet. Volgens Chewy, “zijn de systemen van katten niet in staat om alle planten te verteren; daarom geven ze over om hun lichaam te ontdoen van het onverteerde deel.” Sommige wetenschappers suggereren zelfs dat katten planten eten om over te geven en hun spijsverteringsstelsel op te ruimen.

Maar planten veroorzaken niet alleen onrust in de spijsvertering, katten zijn geëvolueerd tot zulke toegewijde carnivoren dat ze hun benodigde voedingsstoffen eigenlijk niet uit planten kunnen halen en dierlijke weefsels nodig hebben om al hun vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Bijvoorbeeld, de meeste mensen weten dat wortelen een goede bron van vitamine A zijn voor mensen, maar het is eigenlijk beta-caroteen dat hier het werk doet. Dat komt omdat wij in staat zijn om de beta-caroteen in wortelen om te zetten in de essentiële vitamine A. Maar het maakt niet uit hoeveel wortelen onze katachtige vrienden eten, ze zullen nooit in staat zijn om dezelfde omzetting te voltooien. In plaats daarvan hebben ze dierlijke bronnen van vitamine A nodig en een van de rijkste bronnen is de lever.

Dus niet alleen zijn plantaardige voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap manier buiten wat onze katten normaal zouden eten, de vitaminen die ze bevatten komen niet noodzakelijkerwijs ten goede aan onze katten zoals ze dat voor ons zouden doen.

Sinaasappels zijn giftig voor katten

Volgens de ASPCA worden sinaasappels als giftig voor katten beschouwd vanwege de essentiële oliën die ze bevatten. Etherische oliën zijn de geconcentreerde vloeistoffen van planten en hoewel sinaasappelsap niet dezelfde concentratie heeft als een fles pure etherische oliën, wordt het nog steeds als giftig voor katten beschouwd. Volgens VCA Veterinary Hospitals zijn etherische oliën zo giftig voor katten dat “Slechts een paar likjes of een kleine hoeveelheid op de huid schadelijk kan zijn voor een kat, afhankelijk van de ingrediënten in een specifiek product en hoe het huisdier wordt blootgesteld.”

Katten die lijden aan vergiftiging door essentiële oliën kunnen kwijlen, moeite met lopen, huidirritatie en meer vertonen. Zoals altijd maakt de dosis het vergif en hoewel sinaasappelsap veel minder essentiële olie zal bevatten in vergelijking met een flesje dat wordt gebruikt voor potpourri of aromatherapie, is het nog steeds het beste om te voorkomen dat uw kat er helemaal aan wordt blootgesteld.

Katten kunnen geen zoete dingen proeven

Het feit dat sinaasappels giftig zijn voor katten maakt het een gemakkelijke beslissing om ze gewoon helemaal te vermijden. Maar voordat je teleurgesteld raakt dat je kat nooit de zoete smaak van een versgeperste sinaasappel zal kunnen proeven, moet je weten dat katten niet eens zoete smaken kunnen proeven! Wetenschappers hebben ontdekt dat katten helemaal niet over de vereiste receptoren beschikken om zoet te proeven zoals wij dat doen. In plaats daarvan is het waarschijnlijk dat ze helemaal niets proeven of het wordt gewoon overheerst door andere smaken.

Nogmaals, dit heeft te maken met de evolutionaire geschiedenis van uw kat. Smaak helpt dieren het juiste voedsel te vinden en slechte te vermijden. Omdat zoete planten weinig voedingswaarde hebben voor onze katten, zijn de smaakpapillen om zoete traktaties na te streven nooit versterkt.

Dus uw kat mist echt niets als het gaat om het overslaan van de jus d’orange!

Katten houden niet van Citrus

Alsof sinaasappelsap op zichzelf nog niet erg genoeg was voor katten, moet je ook bedenken dat de meeste katten een hekel hebben aan de geur van citrusvruchten. Er zijn ook tientallen video’s waarop te zien is hoe katten aan een sinaasappel snuffelen en dan wegrennen, omdat ze zo’n hekel hebben aan de geur van sinaasappels.

Maar waarom is dit?

Hoewel we het niet zeker kunnen weten, weten we wel dat katten een reukzin hebben die meer dan 6 keer sterker is dan die van ons. Dus de manier waarop wij oranje ruiken is zeer zeker heel anders dan wat onze kat ervaart. Er is een kans dat het krachtige en machtige aroma van sinaasappels en andere citrusvruchten gewoon te veel is voor de krachtige neus van onze katten.

Als je bedenkt dat ze niet eens zoet kunnen proeven, is het niet verwonderlijk dat wat ze ruiken niet geweldig is!

Zo doen katten Zelfs Zoals sinaasappelsap?

Als we bedenken dat katten geen zoet kunnen proeven, de voorkeur geven aan vlees boven planten, en hun best doen om de geur van citrusvruchten te vermijden, is het een wonder dat een kat sinaasappelsap überhaupt zou drinken!

Dus waarom zou een kat zelfs proberen sinaasappelsap te drinken?

Hoewel ik geen duidelijk antwoord heb, is het waarschijnlijk dat sommige katten gewoon iets nieuws willen proberen. Katten staan bekend om hun voorliefde voor nieuwe waterbronnen en mijn beste gok voor waarom ze voor sinaasappelsap zouden gaan is dat het gewoon een nieuwe vloeistof is op een nieuwe locatie.

Het hangt er ook van af wat er in het sinaasappelsap gemengd is. Hoewel niet zo populair in de Verenigde Staten, kunnen drankjes als de Morir soñando, een mix van sinaasappelsap en melk, een kat zeker aanmoedigen om een paar slokjes te proberen! Dat komt omdat uw kat zou worden aangetrokken door de geur en smaak van de met vet gevulde melk.

Wat is een betere traktatie voor katten?

Hoewel sinaasappelsap duidelijk geen geweldige optie is voor katten, zijn er nog genoeg vloeistoffen die katten kunnen drinken als een smakelijke traktatie. Laten we eens een snelle blik werpen op enkele van mijn favorieten:

Bouillon

Bottenbouillon is een geweldige traktatie voor katten. Het is perfect in lijn met wat je vleesetende kat zou eten en bottenbouillon zit ook boordevol katvriendelijke voedingsstoffen. Je kunt het zelf maken of kant-en-klaar kopen op Amazon. Bottenbouillon is ook lager in calorieën, zodat u het gewicht van uw kat kunt beheren terwijl u hem laat genieten van de fijnere dingen!

Tonijn Water

Tonijn is een bekende traktatie voor katten, maar u kunt ook alleen het water serveren om uw kat een traktatie te geven die minder calorieën bevat maar wel veel smaak heeft! Maar zoals met alles, is het best met mate en mag tonijn nooit het grootste deel uitmaken van het dieet van uw kat.

Geitenmelk

Hoewel de meeste katten lactose-intolerant zijn, wat betekent dat koemelk uit den boze is, kunnen ze wel geitenmelk drinken. Je kunt deze studie lezen om de wetenschap hierachter te leren, maar geitenmelk kan een geweldige en meer unieke traktatie zijn voor je katachtige vriend. Omdat ik het zelf niet drink, kies ik graag voor de poedervorm (hier op Amazon), zodat ik kleine partijen tegelijk kan maken.

Slotgedachten

Hoewel mensen sinaasappelsap heerlijk vinden, is er werkelijk geen enkel voordeel verbonden aan het voeren ervan aan onze katten. De essentiële oliën die het bevat zijn giftig en katachtigen kunnen geen zoet proeven of plantaardig voedsel goed verteren. Er is dus geen enkele reden om onze kat sinaasappelsap te geven – zeker niet als je bedenkt dat er genoeg andere geweldige traktaties zijn die niet alleen gezond maar ook lekker zijn voor onze katachtige vrienden!