Hoe krijg je een kat te stoppen met kneden

hoe krijg je een kat te stoppen met kneden

Veel kattenouders houden ervan als katten kneden! Daarom hebben we er zo veel namen voor, variërend van koekjes maken, piano spelen, taters stampen, blije pootjes en nog veel meer!

Maar soms is kneden niet zo geweldig. Dat kan zijn omdat katten kneden op dingen waar we geen klauwen op willen, ons midden in de nacht wakker maken om koekjes te maken (figuurlijk natuurlijk) of omdat ze ons kneden en dat doet pijn!

Dus hoe kunnen we een kat stoppen met kneden? Het zal moeilijk zijn om uw kat volledig te laten stoppen met kneden, in plaats daarvan is een betere optie om de nagels van uw kat getrimd te houden en het gedrag om te leiden naar meer geschikte gebieden waar kneden geen probleem zal zijn. Veel katten geven de voorkeur aan het kneden van fleecedekens, dus deze zijn een goede optie om het kneedgedrag van uw kat om te buigen.

We gaan alles behandelen wat je moet weten over het effectief ombuigen van het kneedgedrag van je kat, maar laten we er eerst voor zorgen dat we begrijpen waarom onze katten in de eerste plaats kneden.

Waarom kneden katten?

Kneden is een instinctief gedrag bij onze katten en het begint al voordat onze kleine katachtige vrienden hun ogen openen! Dat komt omdat katten op hun moeder kneden om melk vrij te maken, wat betekent dat kneden onmiddellijk een ton belangrijke positieve bekrachtiging krijgt, omdat kittens kneden snel associëren met heerlijke melk.

Hoewel kneden belangrijk is voor kittens, verklaart dat niet waarom dit gedrag tot lang in de volwassenheid voortduurt.

Dus laten we eens kijken naar een paar redenen waarom onze katten houden kneden.

Katten kneden als ze blij zijn!

Vergelijkbaar met spinnen, dat ook zijn wortels heeft in de vroege kittentijd, kneden veel katten als ze zich comfortabel, veilig en gelukkig voelen!

Helaas kan dit ook leiden tot een van de meest voorkomende problematische kneed-scenario’s, omdat sommige katten bijna alles kneden wanneer ze geaaid worden, wat een beetje ongemakkelijk voor ons kan zijn!

De meeste deskundigen suggereren dat katten kneden associëren met hun vroegste gevoelens van geluk en veiligheid en niet alleen zetten ze het gedrag voort wanneer ze gelukkig zijn als volwassenen, maar ze kunnen kneden ook troostend vinden helemaal op zichzelf.

Nestgedrag

In het wild zullen katten met hun poten en kneedharen elk materiaal dat ze voorhanden hebben bewerken om een comfortabel en goed geïsoleerd bed te maken. Onze katten zouden dit ook hun moeder hebben zien doen, terwijl zij een nest voor haar kleine kittens voorbereidde.

Hoewel dit niet echt nodig is voor de moderne huiskat die meestal over voldoende comfortabel beddengoed beschikt, leeft het instinct nog steeds voort.

Markeren van hun territorium

Ook al is het niet altijd duidelijk in het moderne huis, onze katten zijn territoriale wezens. In het wild beheersten zij grote stukken land en hun verwilderde neven en nichten doen dit nog steeds.

Onze katten gebruiken verschillende hulpmiddelen om hun territorium af te bakenen en een van de krachtigste is geur. Katten hebben verschillende geurklieren, waaronder een speciale geurklier in hun poten en kneden is voor hen een uitstekende manier om deze geur te plaatsen. Hoewel er zeker andere manieren zijn waarop katten hun ruimte markeren, zoals wangmarkering en krabben, lijken sommige katten de voorkeur te geven aan kneden.

Instincten zijn zeer moeilijk te veranderen

Met slechts een kort overzicht van waarom katten kneden zou het duidelijk moeten zijn dat dit gedrag diep geworteld is in instincten en versterkt wordt voordat kittens zelfs hun ogen kunnen openen.

Dat betekent dat het kneedgedrag moeilijk, zo niet onmogelijk zal zijn om eenvoudigweg te stoppen.

In plaats daarvan zullen we ons willen concentreren op het beheersen van de negatieve aspecten van het kneden en proberen het kneden te heroriënteren naar een meer geschikte plaats en tijd.

Niet straffen

Als het gaat om het stoppen van onze katten met kneden, zou straffen niet op de lijst van opties moeten staan. Het is over het algemeen niet effectief en ronduit verwarrend voor onze katten. Immers, kneden is een instinctief gedrag voor onze katachtige vrienden en het laatste wat we willen doen is hen straffen voor het nastreven van hun natuurlijke instincten.

We hebben dit uitgebreid behandeld toen we bespraken waarom je je kat niet met water moet besproeien, maar het idee dat een hard geluid of wat water een paar duizend jaar van evolutie en instinct gaat terugdraaien is gek! Het is ook erg dat uw kat geen verband zal leggen tussen de straf die u gebruikt en het kneden. Het is veel waarschijnlijker dat ze de negatieve ervaring met u zullen associëren, wat de band tussen mens en kat alleen maar zal schaden.

Een ander groot probleem met straffen is dat je niet te allen tijde aanwezig kunt zijn. Uw kat zal nog steeds kneden, ze zullen alleen leren dat ze het niet kunnen doen als u aanwezig bent.

Dus sla de waterflessen over, potten vol centen, of het proberen om je kat bang te maken om het kneedinstinct te stoppen. In plaats daarvan zullen we ons richten op drie bewezen strategieën: management, omleiding en afschrikking.

Beheersen van te veel kneden

Het precieze proces om te veel kneden in de hand te houden hangt af van het probleem dat het kneden veroorzaakt, maar laten we eens kijken naar een paar voorbeelden.

Houd de nagels bijgeknipt

Scherpe nagels kunnen pijnlijk zijn voor mensen of zelfs stoffen kapot maken. Sommige katten zijn goed in het maken van koekjes zonder hun klauwen te gebruiken, maar anderen lijken het niet te kunnen laten.

Maar veel van de problemen rond het kneden kunnen worden opgelost door de nagels van uw kat getrimd te houden. Niet alleen zal het regelmatig trimmen van de nagels van uw kat helpen bij kneedproblemen, maar het is ook een belangrijk onderdeel van de reguliere kattenverzorging en iets wat u niet kunt negeren.

Sommige mensen zijn geïntimideerd door het proces van het trimmen van de nagels van hun kat en hoewel het waar is dat veel katten niet bepaald fans zijn van het proces, als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het heel snel gedaan worden. Je zult een vriend moeten vinden om te helpen en zorg ervoor dat je een trimmer hebt die gemaakt is voor katten, omdat ze kleiner zijn en makkelijker vast te houden. Ik raad altijd dit eenvoudige en budgetvriendelijke paar op Amazon aan.

Als je merkt dat je kat vast komt te zitten aan stof als ze kneden, of zelfs gewoon rondlopen, dan is een nageltrim zeker op zijn plaats.

Nagelkappen zijn een goede optie

Hoewel trimmen een goed begin is, zullen sommige krachtige kneders zelfs na het trimmen nog stof scheuren of de huid verwonden. Voor deze kittens kunnen nagel kapjes of hoezen een goede optie zijn. Nogmaals, sommige mensen zullen een beetje geïntimideerd zijn door het plaatsen ervan, maar ik beloof je dat je het snel onder de knie zult krijgen!

Toen deze voor het eerst populair werden, waren ze een beetje prijzig, maar nu kunt u een pak van 140 caps op Amazon vinden die geweldige recensies hebben zonder de begroting te breken. Hoewel het is duidelijk niet het belangrijkste aspect hier, deze caps kunnen kijken vrij leuk, ook. Bekijk de foto’s van een Amazon reviewer van een knappe kitty die pronkt met zijn klauwhoedjes!

Wat geweldig is aan nagel caps is dat ze volledig bedekken de klauwen zodat uw kat zo enthousiast kan kneden als hij wil zonder problemen.

Ontklauwen is niet eens een keuze

Hoewel het verwijderen van de klauwen een simpele oplossing lijkt voor het stoppen van probleemkneuzingen…is het dat niet.

Ontklauwen doet veel meer dan alleen de nagels verwijderen. Zoals de Humane Society of the United States uitlegt: “Maar al te vaak denken mensen dat het ontklauwen een simpele operatie is waarbij de nagels van de kat worden verwijderd – het equivalent van het laten knippen van je vingernagels. Helaas is dit ver bezijden de waarheid. Bij het ontklauwen wordt traditioneel het laatste botje van elke teen geamputeerd. Bij een mens zou dat hetzelfde zijn als het afsnijden van elke vinger bij de laatste knokkel”.

Auw. Niet alleen de eigenlijke procedure is pijnlijk, maar het kan ook langdurige negatieve gevolgen hebben, waaronder pijn, artritis en gedragsveranderingen.

Met opties zoals klauwhoedjes gemakkelijk beschikbaar, is er echt geen goede reden om een kat ooit te ontklauwen.

Als kneden pijn doet, laat het je kat weten

Wanneer kneden pijn doet, kun je je kat dat laten weten met een hoog gilletje dat het geluid nabootst dat een kitten zou maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit onmiddellijk gebeurt, omdat katten onmiddellijke feedback nodig hebben dat het kneden pijn doet. U moet ook stoppen met uw kat te aaien of op een andere manier met uw kat bezig te zijn, om de boodschap echt over te brengen.

Hoewel dit niet je primaire methode zou moeten zijn om problematisch kneden te beheersen, heeft het de kans om effectief te zijn, vooral bij jongere katten. Het idee hier is om de reactie na te bootsen die een kitten of moederpoes zou geven wanneer het spel te ruw wordt.

Verwacht niet dat dit wonderen verricht, maar het kan uw kat helpen begrijpen dat het gebruik van klauwen bij het kneden pijn doet en eindigt wat voor aandacht ze ook kregen.

Het gedrag ombuigen

Nadat we onze opties voor het beheren van het gedrag hebben bekeken, is het tijd om te kijken naar omleidingsmethodes.

Maar wat is omleiding?

Het doel van redirectie is niet om het gedrag te stoppen, maar in plaats daarvan onze kat aan te moedigen om het ergens te doen waar het gepast is. Onthoud, het is onwaarschijnlijk dat we onze kat gewoon kunnen laten stoppen met kneden. Het is een instinctief gedrag en het is eerlijk gezegd gewoon een deel van het kat zijn.

Maar in plaats daarvan kunnen we onze kat aanmoedigen om ergens te kneden dat het geen probleem zal zijn.

Bied een passend alternatief

Katten die graag kneden, kunnen fleece meestal niet weerstaan! Het was zelfs onze nummer één aanbeveling om katten aan te moedigen om te kneden in ons artikel over waarom sommige katten helemaal niet kneden. Hoewel dat een heel ander en tegengesteld probleem is, zal een handig fleecedekentje hier toch helpen!

Je kunt elk soort fleece materiaal gebruiken, maar ik raad deze eenvoudige en budgetvriendelijke optie op Amazon aan. Het komt in meer dan een dozijn kleuren en het is het soort zachte, microfiber fleece waar katten dol op zijn.

Een beetje zoals deze kleine jongen:

Kies de Perfecte Plek

Als u uw kat voor het eerst fleece geeft, wilt u het op de plek leggen waar uw kat al kneedt, ook al is dat niet de ideale plek. Dus als uw kat ’s nachts op de kussens kneedt (en u wakker maakt), kunt u het beste beginnen met de fleece op de kussens te leggen.

Ik weet dat dat een beetje teleurstellend is en dat je waarschijnlijk staat te popelen om je kat ergens anders te laten beginnen met kneden. Maar eerst willen we onze kat enthousiast maken over het gebruik van de fleece en het associëren van kneden met de fleece boven andere items. Na een paar dagen kunt u het deken verplaatsen naar een favoriete plek.

Maak de deal mooier met Feliway, Catnip, of andere geuren

Hoewel het fleece materiaal alleen al aantrekkelijk genoeg zal zijn voor veel katten, wil je de deal misschien nog wat zoeter maken met wat extra geurtjes of traktaties. Je hebt eigenlijk een heleboel opties hier en als er iets is waar je kat zich al tot aangetrokken voelt, kun je daarmee beginnen.

Onthoud, ons doel is om onze kat aan te moedigen om te verkennen en uiteindelijk te kneden op de fleecedeken in plaats van iets anders. Na verloop van tijd zullen ze merken dat de combinatie van interessante geuren en materiaal de deken een betere plek maken om te kneden dan op je hoofd in het midden van de nacht! Het gebruik van geurtjes is niet verplicht, maar het kan wel helpen.

Gebruik je eigen geur

De gemakkelijkste, en absoluut gratis optie, is om je eigen geur aan de deken toe te voegen. Slaap gewoon een nachtje met de deken en leg hem dan op de plek van uw voorkeur. De fleece zal onmiddellijk de vertrouwde geur van u en uw huis hebben en de meeste katten zullen dat rustgevend vinden.

Overweeg Feliway

Maar als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je wat Feliway kopen en op de fleecedeken spuiten. Volgens de Ohio State School of Veterinary Medicine, “Feliway spray is een katachtige gezichtsferomoon analoog. Dat betekent dat het een door de mens gemaakte versie is van de stof die uw kat afgeeft als ze met haar wang over uw been of meubels wrijft. De geur vertelt de kat dat ze op een veilige plek is.”

Feliway kan katten aanmoedigen om de deken te gebruiken en hoewel er aan beide kanten argumenten en studies zijn wat betreft de effectiviteit van Feliway, is het meestal een geur waar katten op zijn minst in geïnteresseerd zijn. U kunt de laatste prijs voor een enkele spray fles Feliway op Amazon zien door hier te klikken.

Catnip kan een geweldige optie zijn

Dan is er nog de klassieke catnip optie. Sommige katten zullen een knedende reactie hebben met kattenkruid op elke dus een beetje op het fleecedekentje strooien kan ze echt geïnteresseerd maken in het kneden. Je kunt ook een hele stapel kattenkruid van Amazon kopen zonder dat het je geld kost en dan heb je nog genoeg over voor speciale gelegenheden ook!

Weet alleen dat jongere katten, jonger dan 6 maanden, waarschijnlijk geen reactie zullen hebben en volgens sommige studies zullen zelfs 50% van de katten helemaal geen reactie hebben. Maar als je kat al een bekende catnip liefhebber is dan kan dit een geweldige optie zijn.

Hou het simpel met voer of traktaties!

Voedsel is altijd een goede optie en je kunt proberen een paar traktaties in de deken te wikkelen. Niet alleen zal de geur je kat aantrekken, maar ze zullen er ook aan wennen om in de deken te graven, wat ze weer een stapje dichter bij het kneden brengt!

Wanneer Katten Zuigen en Kneden

Sommige katten gebruiken meer dan alleen hun klauwen en zullen ook zuigen en bijten terwijl ze kneden. Dit kan er niet alleen toe leiden dat klauwen stof kapot maken, maar het is ook niet bepaald geweldig om een hoop kattenkwijl op je favoriete dekentje te hebben!

Hoewel het vaker voorkomt bij Siamese en Birmaanse katten, is het meest voorkomende materiaal voor dit gedrag wol. Ik heb geen onderzoek gevonden dat aantoont waarom wol de voorkeur heeft van katten, maar het is een duidelijke winnaar. Wat dit wat ingewikkelder maakt, is dat sommige katten zich zo aangetrokken voelen tot wol, dat ze het ook daadwerkelijk opeten. Dit is een aandoening die pica wordt genoemd, wanneer katten voorwerpen eten die geen voedsel zijn.

Niet alle katten die zuigen en kneden op dekens of andere voorwerpen hebben pica, maar de lijnen kunnen soms wazig worden, wat de reden is waarom het belangrijk is om goed op te letten wat je kat eigenlijk doet. Als u denkt dat uw kat iets anders eet dan voedsel, dan zult u de toegang tot deze voorwerpen moeten verwijderen en uw dierenarts moeten raadplegen.

Aan de andere kant, als je kat alleen maar aan het kneden en zuigen is op stof dan kan het introduceren van een budgetvriendelijke wollen deken zoals deze op Amazon een geweldige omleidingstechniek zijn. Zolang het zuigen en kneden niet omslaat in eten, kan een eenvoudige wollen deken in staat zijn om uw andere stoffen items te redden.

Versterk het gedrag positief

Telkens als je kat iets doet wat jij wilt, zorg er dan voor dat je hem veel positieve versterking geeft om het gedrag verder aan te moedigen! Het kan zo simpel zijn als het geven van extra knuffels wanneer je je kat ziet kneden op hun aangewezen deken of op een specifieke plaats.

Je kat zal snel leren dat wanneer ze op de juiste plek op hun fleece kneden, ze ook wat extra aaien krijgen.

Hoe zit het met afweermiddelen?

Eens we een systeem hebben om problematisch kneden te beheren en om te buigen, terwijl we de goede kneedgewoonten positief versterken, kunnen we enkele eenvoudige ontmoedigingsmiddelen toevoegen om het hele proces te helpen.

Hoewel ze op het eerste zicht gelijkaardig lijken, zijn afschrikmiddelen op twee belangrijke manieren verschillend van straffen.

Ten eerste, afschrikmiddelen werken 24 uur per dag en 7 dagen per week- of je nu thuis bent of niet. Straffen daarentegen zijn meestal afhankelijk van jouw aanwezigheid. Ten tweede, afschrikmiddelen creëren geen negatieve associatie met… je. In plaats daarvan is het gewoon iets in de wereld dat uw kat ervan weerhoudt om op een bepaald gebied te kneden en heeft het niets te maken met hun menselijke vriend.

Dus welke afschrikmiddelen werken? De beste optie zal een dubbelzijdige tape zijn. Als uw kat op een bepaalde plaats aan het kneden is, dan kunt u dubbelzijdige plakband gebruiken om te voorkomen dat uw kat hun stoute kneedplaats kan bereiken. Dit soort tape wordt meestal aanbevolen voor katten die aan meubels krabben, maar het kan hier ook absoluut werken.

Nogmaals, omleiding is hier van cruciaal belang en je moet niet zoiets als plakband gebruiken zonder je kat een goed alternatief te geven om te kneden. Je zou plakband kunnen gebruiken dat je in huis hebt, maar je beste optie is om kattenspecifiek plakband te gebruiken, zoals dit op Amazon. Niet alleen is het speciaal gemaakt om te fungeren als een kat afschrikmiddel zonder beschadiging van huishoudelijke artikelen, maar het is ook niet-toxisch en lijm kan een verrassende hoeveelheid van ongewenste verbindingen in hen hebben.

Slotgedachten

Katten kneden is schattig!

Behalve wanneer het dat niet is.

Kneden kan huishoudelijke artikelen beschadigen en in veel gevallen doet het gewoon pijn!

Maar we kunnen onze katten niet vertellen om gewoon te stoppen met kneden! Het is een gedrag dat diep geworteld zit in hun katachtige instincten. In plaats daarvan moeten we ons richten op het beheersen van het kneden, het gedrag ombuigen naar iets meer geschikt, en in sommige gevallen zelfs een afschrikmiddel toevoegen om onze kat verder te ontmoedigen van het kneden.

Dit is niet alleen effectiever dan straffen, maar het zorgt ook voor blijere katten!