Houden katten van seks of paring?

Als je ooit getuige bent geweest van de daad van katachtige paring, zou het je vergeven zijn als je dacht dat je in plaats daarvan naar een eersteklas gevecht keek. Wat met al het bijten, krijsen en kronkelen, zelfs alleen al loops zijn een heel drama lijkt voor katten.

Snel overzicht

01

Katten worden hormonaal gedreven om te paren en deze geslachtsdrift zal ertoe leiden dat ze actief op zoek gaan naar een partner.

02

Het is onwaarschijnlijk dat vrouwelijke katten genieten van paring, omdat de mannelijke kat een prikkelende penis heeft en de vrouwelijke kat vaak schreeuwt en probeert weg te komen tijdens penetratie.

03

Katten kunnen meerdere keren per loopsheid paren en hebben meerdere nesten per jaar, dus het steriliseren of castreren van uw kat is raadzaam om ongewenste kittens te voorkomen.

Vrouwelijke katten zijn polyestrous (ze hebben meerdere cycli per jaar) en staan meerdere paringen per warmtecyclus toe, dus hormonale katten zijn een veel voorkomend spektakel in de warmere, lichtere maanden.

De paring van katten is vaak vrij kort en gewelddadig, waarbij de koningin (vrouwelijke kat) vaak schreeuwt en probeert zichzelf te bevrijden. Dit wordt verondersteld te wijten te zijn aan de prikkelende penis van de kat, en zeker, de handeling zelf ziet er pijnlijk uit.

Lees verder voor meer informatie over de kattenfokkerijcyclus en wat u moet doen als u niet wilt dat er een nest kittens verschijnt.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

1. Oestrus

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Vrouwelijke katten bereiken de puberteit van ongeveer 4 tot 6 maanden oud. Na de puberteit beginnen ze regelmatige oestruscycli (heats of warmtecycli) te hebben. Katten zijn seizoensgebonden fokkers en worden tijdens de warmere, lichtere maanden elke 2 tot 3 weken loops. Het broedseizoen op het noordelijk halfrond loopt van februari tot oktober. Binnenkatten kunnen het hele jaar door fietsen als de omstandigheden correct zijn.

Oestrus, de periode waarin de vrouwelijke kat ontvankelijk is voor paring, is vrij duidelijk bij katten. Tekenen dat uw kat loops is, zijn onder meer:

De loopsheidscyclus van elke kat duurt ongeveer vijf tot acht dagen, hoewel sommige langer kunnen zijn, tot ongeveer 21 dagen. Als er geen paring optreedt, ovuleert de vrouwelijke kat niet en komt hij in een nieuwe cyclus. Dit patroon gaat door gedurende de paartijd, tenzij er een zwangerschap optreedt. De cyclus van een kat keert snel terug na zwangerschap en geboorte.

Lees ook: Loopse kat (oestruscycli): tekenen, symptomen en verzorging

2. Paring

Het paringsproces van de kat wordt verondersteld pijnlijk te zijn vanwege de prikkelende (spiked) penis van de mannelijke kat.

Als een loopse vrouwelijke kat een ontvankelijk mannetje ontmoet, zal ze haar bereidheid om te paren tonen door een onderscheidende houding aan te nemen die lordose wordt genoemd. Ze zal haar voorbenen buigen, met haar borst naar de grond weggestopt en de achterkant hoog opgetrokken. Haar staart zal naar één kant bewegen, om haar genitale gebied bloot te leggen.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Het mannetje bijt in de nek van het vrouwtje en beklimt haar. De penis van een mannelijke kat is prikkeldraad – het is bedekt met kleine spikes. De functie van deze weerhaken wordt verondersteld te zijn om tijdens de penetratie tegen de vagina van de vrouw te schrapen, wat vervolgens de ovulatie stimuleert.

Het maakt het proces ook pijnlijk en de koningin schreeuwt, rolt en probeert weg te komen van het mannetje, dat haar stevig vasthoudt door in haar nek te bijten. Na het voltooien van het paringsgedrag zal de vrouwelijke kat meestal wat ongemak vertonen, de nareactie genoemd, meestal rondrollen en zichzelf verwoed schoonmaken. Dit kan ongeveer 10 minuten aanhouden.

Kattenseks is gewelddadig, snel en lijkt niet plezierig te zijn – althans niet voor het vrouwtje. Katten zijn inderdaad hormonaal gedreven om te paren, en deze geslachtsdrift zal ertoe leiden dat ze actief op zoek gaan naar een partner. De handeling van geslachtsgemeenschap zelf lijkt echter functioneler te zijn dan al het andere.

Vrouwelijke katten kunnen gedurende een vrij korte periode door meerdere mannetjes worden gedekt. Dit geldt ook voor familieleden, zoals een vader of broer. Het paringsproces is erg snel – het is gemakkelijk voor een niet-betaalde kat om per ongeluk zwanger te worden.

Lees ook: Kunnen katten homo zijn?

3. Zwangerschap

Uw dierenarts kan helpen bepalen of uw kat zwanger is.

Ovulatie vindt plaats 20 tot 50 uur na de paring en implantatie vindt plaats na ongeveer 12 tot 13 dagen. De zwangerschapsduur (zwangerschap) is 64 tot 69 dagen. Tekenen van zwangerschap zijn een grotere buik, een verhoogde eetlust en gezwollen borstklieren. Deze symptomen kunnen echter ook aanwezig zijn bij een schijnzwangerschap.

Het is mogelijk om zwangerschap te bepalen door palpatie van de buik door een gekwalificeerde professional zoals een dierenarts, maar de meest nauwkeurige manier om dit te vertellen is door een echografie. Dit is veilig voor zowel moeder als kittens en is meestal ongeveer 30 dagen na de paring gedaan.

Katten hebben meestal meerdere kittens per nest, met gemiddeld vier tot vijf kittens. Ze kunnen heel snel na de geboorte weer zwanger worden, zelfs als ze hun nest nog steeds voeden. Katten hebben zelden hulp nodig bij de bevalling. Hier zijn enkele scenario’s waarin professioneel veterinair advies moet worden ingewonnen:

  • Groene afscheiding, of meer dan een paar druppels bloed tijdens de bevalling.
  • Als uw kat langer dan 30 minuten actief overbelasting is zonder een kitten te produceren.
  • Uitputting.
  • Een kitten zit vast in het bekkenkanaal. Probeer het kitten niet zelf te geven, omdat dit schade kan toebrengen aan zowel de koningin als het kitten.
  • Eventuele problemen met de zak of navelstreng. De moeder moet deze verwijderen, maar nieuwe moeders hebben misschien wat hulp nodig.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

4. Castratie

Sterilisatie en castratie zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat katten geen ongewenste nesten hebben.

Omdat katten al vanaf 4 maanden geslachtsrijp kunnen worden en meerdere nesten van meerdere kittens per jaar hebben, is castratie een verantwoorde beslissing voor alle katteneigenaren, tenzij u specifiek wilt fokken. Een vrouwelijke kat kan een sterilisatieprocedure ondergaan, waarbij de voortplantingsorganen (eierstokken en baarmoeder) operatief worden verwijderd.

Katers kunnen worden gecastreerd, waarbij hun testikels worden verwijderd. Deze snelle operatie verwijdert de organen die nodig zijn voor de voortplanting, maar verwijdert ook de hormonale invloeden die leiden tot de waargenomen gedragsveranderingen.

Van intacte mannelijke katten is aangetoond dat ze verder van huis rondlopen en beide geslachten willen graag ontsnappen als ze vrijers in de buurt voelen. Castratie kan ook beschermen tegen ziekten van het voortplantingssysteem.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Paring bij katten: laatste gedachten

Paring is kort en pijnlijk voor het vrouwtje, dus het is onwaarschijnlijk dat vrouwelijke katten van de daad zullen genieten.

Katten zijn seizoensgebonden fokkers, met een paarseizoen in de warmere en lichtere maanden van het jaar. Vrouwelijke katten gaan om de paar weken in oestrus gedurende deze periode vanaf geslachtsrijpheid op ongeveer 4 maanden oud. Wanneer ze op loops zijn, zullen koninginnen jodelen, rondrollen en wrijven tegen voorwerpen en mensen, urine spuiten en proberen bij mannetjes te komen.

De paring is kort en pijnlijk, met de prikkelende penis van de mannelijke kat die aan de vagina van het vrouwtje schraapt en de ovulatie stimuleert. Katten kunnen meerdere paringen per loopsheid hebben en meerdere nesten per jaar, dus castratie is in de meeste gevallen aan te raden.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Veelgestelde vragen

Halen katten plezier uit paring?

Nee, dit lijkt onwaarschijnlijk – de paring van katten is kort en behoorlijk gewelddadig. De kater heeft een prikkelbare penis en de vrouwelijke kat schreeuwt vaak en probeert weg te komen tijdens de penetratie.

Worden katten verliefd na de paring?

Katten kunnen sociale banden vormen, maar zijn zeker niet monogaam en vormen geen consistente man-vrouwparen. In feite kunnen vrouwelijke katten paren met meerdere verschillende mannetjes tijdens een enkele loopsheid.

Waarom huilen vrouwelijke katten tijdens de paring?

De penis van een mannelijke kat is prikkeldraad en deze kleine spikes schrapen langs de vagina van de vrouwelijke kat tijdens copulatie. Dit heeft de functie om het vrouwtje te stimuleren om te ovuleren, maar is pijnlijk en leidt ertoe dat de vrouwelijke kat schreeuwt en probeert weg te komen.

Wat doen katten als ze willen paren?

Tijdens het broedseizoen zullen niet-gecastreerde katten wanhopig proberen potentiële partners te bereiken. Ze worden erg vocaal, spuiten urine en rollen rond op de vloer. Vrouwelijke katten wrijven hun lichaam tegen elk oppervlak en nemen een positie aan met hun voorkant naar beneden en hun achterkant omhoog.