Hoeveel tepels hebben katten?


Als je ooit een zwangere kat hebt zien zogen, dan weet je dat er genoeg voederplekken zijn. Zowel katers als poezen hebben tepels op hun buik, gerangschikt in twee parallelle rijen. Maar het aantal tepels is niet altijd hetzelfde bij alle katten. De meeste katten hebben zes tot acht tepels, maar sommige hebben er meer of minder. Ze hebben ook niet altijd een even aantal tepels. Wees dus niet verbaasd als uw kat negen tepels heeft! Dat is volkomen normaal, ook al lijkt het een beetje vreemd. Uw kat zou echter zijn hele leven lang hetzelfde aantal tepels moeten hebben, hoewel ze misschien klein en niet erg opvallend zijn.

kat + scheidingslijn

Waarom hebben katten zoveel tepels?

Een zwangere Donskoy Sphinx kat slaapt
Image Credit: Azovsky, Shutterstock

Katten staan bekend om het hebben van grote nesten kittens, dus het is niet verwonderlijk dat ze gebouwd zijn om al die kittens te voeden. De meeste katten krijgen acht of minder kittens per keer, en de meeste katten hebben ook acht of minder tepels. Dat betekent dat een moederpoes meestal al haar kittens tegelijk kan voeden. Elke tepel produceert zijn eigen melkvoorraad terwijl de moederpoes borstvoeding geeft.

Hebben katers minder tepels?

Je zou misschien verwachten dat katers minder tepels hebben dan poezen, maar dat is niet het geval. Ook al hebben katers kleinere en minder ontwikkelde tepels, toch hebben ze over het algemeen evenveel. Net als bij poezen hebben sommige katten maar vier tepels, terwijl andere er acht of meer hebben. Het is mogelijk dat genetica van invloed is op hoeveel tepels uw katten hebben, waarbij sommige rassen meer tepels hebben dan andere, maar we weten het niet zeker.

Bij volwassen katten, vooral katers, kunnen de tepels echter moeilijk te vinden zijn. Ze zijn vrij klein, behalve bij zogende moeders, en dus zitten ze misschien verborgen in de buikvacht van uw kat.

Kunnen katten borstkanker krijgen?

Net als mensen kunnen katten kanker krijgen, en vooral poezen zijn gevoelig voor borstkanker. Dit is een tumor in het gebied rond de tepels van uw kat, en borsttumoren vormen ongeveer een derde van de kankerdiagnoses bij katten. Deze tumoren komen veel vaker voor bij niet-gesteriliseerde poezen dan bij gesteriliseerde poezen. Sommige rassen zijn ook vatbaarder voor kanker, waarbij Siamese katten de lijst aanvoeren. Als u ooit een knobbeltje rond de tepels van uw kat voelt, is het een goed idee om er voor de zekerheid een dierenarts naar te laten kijken. Katers kunnen ook borstkanker krijgen en het is helaas meestal agressief, dus laat het snel nakijken als u een knobbeltje vindt.

Hoe veranderen tepels tijdens de zwangerschap van een kat?

Zwangere witte kat
Image Credit: Boy77, Shutterstock

Tijdens de zwangerschap ondergaan de tepels van katten dramatische veranderingen. Eerst worden ze groter en rozer. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren en kan het eerste teken zijn dat je veranderingen ziet. Als de moederpoes bijna melk gaat produceren, ziet u het gebied rond de tepels groter worden, zodat ze goed zichtbaar zijn en niet door de vacht worden verborgen. Laat in de zwangerschap kunt u de eerste sporen van melkachtig vocht uit de tepels zien lekken. Zodra uw kat is bevallen, zal ze melk produceren tot al haar kittens zijn gespeend – meestal een paar maanden.

Kunnen kattentepels melk produceren?

Hoewel zowel katers als poezen tepels hebben, zijn ze bij katers niet volledig ontwikkeld. Dat betekent dat katers meestal geen melk kunnen produceren. Sommige katers laten kittens wel op hun tepels zuigen, maar die krijgen dan geen eten – dat is hetzelfde als een kitten een fopspeen geven. In zeldzame gevallen kunnen katers melk produceren door verhoogde hormoonspiegels. Dit is meestal een bijwerking van hormoonveranderende medicijnen, en het kan de moeite waard zijn om er met uw dierenarts over te praten.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Of uw kat nu zes tepels heeft, acht, of zelfs vijf, het hebben van een willekeurig aantal tepels is vrij normaal. Zowel katers als poezen hebben tepels, maar je zult ze waarschijnlijk niet opmerken als je kat niet zwanger is of borstvoeding geeft. Bij de meeste katten blijven de tepels klein en ontwikkelen ze zich niet om melk te produceren.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Bill Roque, Shutterstock