Mijn kat neemt voedsel uit de kom om te eten – wat is er aan de hand?


Als je ooit een kat als huisdier hebt gehad, heb je misschien gezien hoe ze het eten uit hun bakje halen, het op de grond zetten en het dan opeten. Soms pakt een kat zelfs het voer en rent ermee weg om het ergens in een hoekje op te eten.

Dit is verontrustend voor sommige ouders, en zij denken dat er iets mis is met hun kat, het voer, of de voerbak.

Waarom halen sommige katten hun eten uit hun bakje om te eten? Is er iets mis? We beantwoorden deze vragen, geven je een lijst met mogelijke redenen, en meer in de onderstaande lijst.

kattenpoot verdeler

De 5 redenen waarom uw kat voedsel uit de kom neemt om te eten

1. Het is een natuurlijk instinct

kat ligt bij kom met eten_Pixel-shot_shutterstock
Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Het is belangrijk om te onthouden dat onze huiskatten afstammen van Afrikaanse wilde katten. Hun l instinct is om alleen te jagen en alleen te eten. Uw kat kan het voedsel uit de kom pakken om alleen te eten, omdat hij van nature tot dit gedrag geneigd is.

thematische onderbreking

2. Bescherming van de prooi

Het instinct van een kat om zijn voedsel te beschermen wordt prooibescherming genoemd. Hoewel de kat zich geen zorgen hoeft te maken over haviken en grote katten die zijn voedsel stelen, kan uw kat, als u andere huisdieren heeft, zoals honden of katten, denken dat hij zijn voedsel moet beschermen tegen zijn huisgenoten. Dit is analoog aan jaguars en ocelots die zich kunnen verstoppen om hun voedsel te eten, zodat ze het kunnen beschermen tegen andere roofdieren.

thematische onderbreking

3. Katten eten niet graag in de buurt van water

kat die gekookte eieren eet
Image Credit: Anastasiya Tsiasemnikava, Shutterstock

In sommige gevallen kan de etensbak van je kat te dicht bij de waterbak staan. In het wild eten katten hun voedsel niet naast waterlichamen. Eten naast een waterlichaam betekent dat er andere dieren langs kunnen komen, en de kat weet niet of het water besmet is. In het wild trekken ze hun prooi weg van het water. Dit zou de reden kunnen zijn waarom uw kat hetzelfde doet met zijn voedsel. Als u denkt dat dit het geval is met uw kat, zet dan zijn etensbak weg van de waterbak en kijk of dat helpt.

thematische onderbreking

4. De kom is te diep en te smal

Als een kom te diep en te smal is, kan het de snorharen van uw kat pijn doen om eruit te eten, wat hem ertoe aanzet om het voedsel uit de kom te trekken om in plaats daarvan te eten. De kom duwt de snorharen van de kat terug, wat pijnlijk kan zijn. Gebruik in plaats daarvan een ondiepe voerbak voor de beste resultaten.

thematische onderbreking

5. De kat zoekt bescherming

grijze kat die voedsel eet
Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Als je kat het eten uit zijn kom naar je toe brengt om te eten, dan kan het zijn dat hij bescherming zoekt. De kat ziet jou als het hoofd van zijn “trots”, dus is het logisch dat jij er bent om je huisdier te beschermen als hij aan het eten is.

verdeler-kattenklauw1

Is voedsel dragen iets om je zorgen over te maken?

Hoewel het dragen van voedsel geen probleem is en niets om je zorgen over te maken, is het misschien tijd om andere afspraken te maken als je meerdere katten hebt die om hun eten vechten.

Je kunt proberen het eten van de kat op verschillende plaatsen te zetten, of je kunt maaltijden op specifieke tijden geven in plaats van het eten gewoon uit te zetten en ze te laten eten wanneer ze daar zin in hebben.

kat + scheidingslijn

Conclusie

Het eten uit de kom halen is niet verschrikkelijk, en er is niets mis met je kat. Het is natuurlijk voor katten in het wild om hun prooi te verplaatsen, en onze gedomesticeerde baby’s hebben nog steeds een aantal van die instincten. Als u meerdere katten heeft, kunt u de voerbakjes scheiden om de competitieve drang om de voedselvoorraad van een andere kat te plunderen te verminderen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Patrick Foto, Shutterstock