Een kat borstelen die niet geborsteld wil worden (stap voor stap)


Veel katteneigenaren denken er niet aan om hun kat te borstelen (katten zijn tenslotte vrij goed in het verzorgen van zichzelf), maar het is een goed idee om dit wel te doen. Niet alleen helpt het de kat om klit- en matvrij te blijven, maar het biedt ook andere voordelen. En als je een ouder of gehandicapt huisdier hebt, heeft het misschien meer moeite met verzorgen en kan het een helpende hand waarderen.

Het probleem met het borstelen van je kat is echter dat sommige katten er een hekel aan hebben. Als je weet dat borstelen goed is, maar je huisdier wil niets met de handeling te maken hebben, wat doe je dan? U volgt de onderstaande stap-voor-stap gids! Met de volgende stappen zou je in staat moeten zijn om het borstelen van je kat veel gemakkelijker te maken voor jullie allebei.

kat + lijnverdeler

De voordelen van het borstelen van uw kat

man borstelt Noorse boskat
Image Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Het wegwerken van viltjes of het klitvrij houden van de vacht van je huisdier zijn niet de enige voordelen van het borstelen van je kat. Er zijn nog veel meer redenen waarom je wekelijks een goede borstelbeurt wilt uitvoeren.

Het borstelen van je huisdier leidt tot:


 • Binding tussen jou en je huisdier

 • Het verwijderen van dode huid en haar

 • Een vermindering van het verharen

 • Het wegwerken van vuil

 • Stimuleert de doorbloeding en natuurlijke oli├źn om de vacht van uw huisdier gezond te houden

 • Vermindert de kans op haarballen

Dat zijn een heleboel uitstekende redenen om uw kat graag te laten borstelen!

verdeler-kattenklauw1

Hoe poets je een kat die niet gepoetst wil worden?

Nu je weet waarom je je kat moet borstelen, leer je hier hoe je een kat borstelt die er niet van houdt. Gebruik deze gids om je kat te veranderen in een liefhebber van goed borstelen.

1. Haal het juiste type borstel.

U kunt kiezen uit vele soorten kattenborstels, en elk zal een beetje anders werken. Hier zijn de soorten borstels en hoe ze gebruikt kunnen worden.

 • Borstel van varkenshaar: Het beste voor kortharige katten, maar kan worden gebruikt als tweede borstel voor langharige katten om hun vacht glanzend te houden.
 • Ontharingsborstel: Beter voor langharige katten of katten met een dubbele vacht en gebruikt om losse haren kwijt te raken.
 • Pinborstel: Goed voor katten met middellang tot lang haar of krullende vachten.
 • Dubbelzijdige borstel: Een borstel met haren aan de ene kant en pinnen aan de andere kant; werkt op alle vachttypes maar is vooral goed voor langharige katten
 • Slickerborstel: Uitstekend voor het uitwerken van klitten
 • Ondervachthark: Goed voor katten met een ondervacht of die gevoelig zijn voor vervilting en klitten.
 • Curryborstel: Gemaakt van siliconen of rubber en zacht voor de huid; een uitstekende borstel voor katten die niet van borstelen houden, maar het werkt geen klitten weg.
 • Verzorgingshandschoen: Prachtige keuze voor katten die een hekel hebben aan borstelen en fantastisch voor verharders.
thematische onderbreking

2. Borstel op het juiste moment.

vrouw die een oranje kat borstelt
Image Credit: cottonbro, Pexels

Timing is alles, vooral als je je kat borstelt. Je wilt een rustige, ontspannen kat borstelen, niet een angstige of hyperactieve. Dus, probeer uw huisdier te borstelen wanneer het gewoon bij u aan het chillen is of misschien een dutje doet, in plaats van wanneer het huis in chaos is of uw huisdier net de muren heeft beklommen. Je hebt veel meer kans dat je de klus afmaakt als je een rustig moment kiest.

thematische onderbreking

3. Begin met borstelen als uw kat jong is.

Als u in staat bent, kunt u uw huisdier het beste vanaf jonge leeftijd laten wennen aan het idee om geborsteld te worden. Dat betekent beginnen met borstelen als uw huisdier nog een kitten is. Natuurlijk kan dit niet altijd, en dat is ook prima. Maar als u al als kitten met uw borstelroutine begint, raakt uw kat sneller gewend aan het idee van borstelen.

thematische onderbreking

4. Gebruik de juiste poetstechniek.

vrouw die de Perzische kat borstelt
Image Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Begin bij het hoofd of de nek (gebieden waar katten over het algemeen graag geborsteld worden) en werk naar beneden naar de achterkant. Borstel niet te snel of te hard, want dan zou je de huid van je huisdier kunnen irriteren of bang maken. Als je een vervelende klit tegenkomt, probeer die dan eerst met je vingers weg te krijgen voordat je het met een borstel probeert. En als uw huisdier aangeeft dat het klaar is met borstelen, laat hem dan gaan; dwing uw kat niet om te blijven zitten, want dan krijgt hij nog meer een hekel aan borstelen.

thematische onderbreking

5. Ga langzaam.

Uw kat borstelen is zeker een gebied waar langzaam en gestaag de race wint. Begin met een paar seconden borstelen en probeer dan elke keer meer tijd uit te trekken. Borstelsessies moeten niet langer duren dan een paar minuten. Daarna kunt u het aantal keren per week dat u uw huisdier moet borstelen verhogen. Hoe lang de vacht van uw kat is, bepaalt hoe vaak u hem borstelt – kortharige katten moeten over het algemeen wekelijks worden geborsteld, terwijl langharige katten dagelijks moeten worden geborsteld.

thematische onderbreking

6. Tenslotte, als al het andere faalt, probeer dan de kattensnoepjes tevoorschijn te halen.

Het is geen schande om steekpenningen te gebruiken! Misschien moet je beginnen met de borstel op de grond naast wat kattensnoepjes, dan de borstel vasthouden en zo verder. Het kan een langzaam gewenningsproces zijn dat een paar weken kan duren. Likmatten zijn ook handig om uw kat anders bezig te houden.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Uw kat borstelen kan een karwei zijn als ze niet graag geborsteld worden, maar met deze stap-voor-stap gids, zou u in staat moeten zijn om uw kat te laten genieten van de handeling. Dan kunt u beiden genieten van de voordelen van borstelen, zoals minder verharen, een betere band en minder kans op haarballen. Een van de belangrijkste factoren die bepalen hoe goed uw kat omgaat met borstelen is het type borstel dat u gebruikt, dus zorg ervoor dat u er een koopt die het beste werkt voor uw huisdier (en overweeg om te beginnen met een borstelhandschoen of een curryborstel)!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock