Waarom blijft mijn kat niezen? 7 waarschijnlijke oorzaken


Het is gebruikelijk dat katten af en toe niezen. Katten moeten irriterende stoffen uit hun neus persen (net als mensen) en het is een normale lichaamsfunctie. Als uw kat overmatig niest, dan kan er een onderliggend gezondheidsprobleem zijn dat dit veroorzaakt. Niezen is natuurlijk bij katten, maar als uw kat meer niest dan normaal, kan dat katteneigenaren ongerust maken.

Als uw kat niest als gevolg van een onderliggende ziekte, zullen ze andere bijkomende symptomen hebben dan aanhoudend niezen. Als je merkt dat je kat meer niest dan normaal, hebben we een aantal redenen opgesomd waardoor katten meer niezen dan normaal.

3 kat gezicht verdeler

De 7 redenen waarom uw kat blijft niezen

1. Nasale Irritatie

Abessijnse kat miauwt
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Neusirritatie is een veel voorkomende reden voor katten die niezen. Dit kan gebeuren als er iets in de neus van je kat komt. De natuurlijke reactie van uw kat zal zijn om te niezen in een poging zich te ontdoen van de irriterende stof. Dit kan worden veroorzaakt door stofdeeltjes, verstopping en sterke geuren die uw kat aanzetten tot niezen. Dit is meestal geen reden tot bezorgdheid, vooral als uw kat geen andere symptomen heeft.

thematische onderbreking

2. Allergieën

huidziekte bij katten
Image Credit: eremeevdv, Shutterstock

Seizoensgebonden allergieën kunnen ook voorkomen bij katten, meestal als gevolg van een immuunrespons veroorzaakt door bepaalde allergenen zoals stof, schimmel en pollen. Een kat kan echter vaak last hebben van een droge huid als ze allergieën hebben en niezen zal zelden de hoofdoorzaak zijn, tenzij hun sinussen verstopt raken. Als uw kat niest vanwege allergieën, kan een dierenarts een antihistaminicum voorstellen om de allergiesymptomen van uw kat onder controle te krijgen.

thematische onderbreking

3. Buitenlands Materiaal

kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Image Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Groter vreemd materiaal, zoals grassprieten die worden ingeademd, kan moeilijk zijn voor uw kat om zelf te verwijderen, dus zal de dierenarts van uw kat een rhinoscopie of neusspoeling doen om de verstopping op te heffen. Als uw kat een groot vreemd materiaal in zijn neus heeft, kan hij voortdurend niezen en waterige ogen hebben, en het neusgat waar het vreemde materiaal vastzit kan een kleine zwelling vertonen en verstopt zijn.

thematische onderbreking

4. Infecties van de luchtwegen

kat onderzocht door dierenartsen
Image Credit: Kzenon, Shutterstock

Bepaalde virale luchtweginfecties kunnen de reden zijn dat je kat niest. Het feline herpesvirus veroorzaakt bij katten symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen en de symptomen kunnen erger worden als je kat gestrest is. Een veel voorkomend symptoom van een infectie van de luchtwegen bij katten is aanhoudend niezen, tranende ogen en een loopneus. Het calicivirus kan ook luchtweginfectiesymptomen bij katten veroorzaken en besmette katten moeten worden behandeld door een dierenarts die tests zal uitvoeren voor een juiste diagnose van de aandoening. Sommige virale infecties van de luchtwegen, zoals het feline herpesvirus, zijn niet te genezen, maar kunnen op lange termijn worden behandeld.

thematische onderbreking

5. Tandziekte

dierenarts controleert gebit van maine coon kat
Image Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Tandziekte is een verrassende bijdrager die ervoor kan zorgen dat katten meer niezen dan normaal. De wortels van de tanden van een kat bevinden zich op hun bovenkaak in de buurt van hun neusholte, dus als je kat een infectie met ontsteking heeft, kan dat de reflex van je kat om te niezen opwekken. Infecties in de wortels van de tanden van uw kat kunnen er ook voor zorgen dat bacteriën in de neusholte terechtkomen, wat kan leiden tot niezen en ontstekingen. Tandziekten zijn onaangenaam voor katten, en ze zullen door een dierenarts moeten worden behandeld.

thematische onderbreking

6. Schimmelinfecties

Huidziekte bij een kat
Image Credit: Vlamin, Shutterstock

Een veel voorkomende systemische schimmel genaamd cryptococcus veroorzaakt waarschijnlijk niezen bij katten, samen met zwelling en moeite met ademhalen. De schimmelsporen worden ingeademd via de neus van je kat, waar de infectie zich begint te ontwikkelen in hun neusholtes. Uw kat krijgt last van een moeizame ademhaling, neusuitvloeiing, aanhoudend niezen en wondjes rond de neus. Een andere veel voorkomende schimmel is Histoplasma capsulatumdie door uw kat kan worden ingeademd en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Schimmelinfecties moeten onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld voordat ze in de bloedbaan terechtkomen en gevaarlijk worden voor uw kat.

thematische onderbreking

7. Sterke geuren

katten ruikend plastic
Image Credit: Faqih03, Shutterstock

Sterke geuren zoals chemische irriterende stoffen die te vinden zijn in veel luchtverfrissers, deodorantsprays, parfums, sigaretten- of vape-rook en andere agressieve oplosmiddelen kunnen de neus van je kat irriteren. Omdat de neus van een kat veel sterker is dan die van een mens, kan hij gevoelig worden voor chemische stoffen en dampen in zijn omgeving. Deze oplosmiddelen kunnen ook de neus van uw kat verstoppen en de neusvliezen van uw kat irriteren, waardoor hun niesreflex wordt geactiveerd.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als u zich zorgen maakt over het aanhoudende niezen van uw kat of ze hebben niezen samen met andere zorgwekkende symptomen, dan is het belangrijk om ze naar een dierenarts te brengen voor een controle en mogelijke behandeling. Als uw kat af en toe niest, is dat meestal geen reden tot bezorgdheid. Als uw kat een loopneus, zwellingen, wonden, ontstekingen of een moeizame ademhaling heeft die gepaard gaat met niezen, dan is dat zeer waarschijnlijk een symptoom van een onderliggende gezondheidstoestand.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Jupiter_79, Pixabay