Hoeveel tenen heeft een kat? Het interessante antwoord

Katten hebben geweldige poten. Ze gebruiken ze voor verschillende activiteiten, van het detecteren van trillingen tot het verspreiden van feromonen. De meeste hebben 18 tenen – 10 vooraan en acht achteraan. De 5e voorste teen is iets verder weg geplaatst, waar je een katachtige duim zou verwachten als kitties zulke dingen hadden. De meeste katten hebben vier tenen aan elke achterpoot. Elke katachtige teen heeft een ingebedde klauw die het laatste bot in het cijfer van uw kat is. Maar tenen zijn slechts een deel van katachtige poten en hun poten spelen een enorme rol in hoe katten omgaan met en de wereld begrijpen. Blijf lezen voor meer informatie over katten en hun poten.

3 kat face divider

Basic Kattenpoot Anatomie

Naast hun teencijfers hebben katten rubberachtige pads aan de onderkant van hun poten die demping en bescherming tegen de elementen bieden. Ze hebben zelfs speciale pads die voor extra tractie zorgen. Elk cijfer heeft een klauw gemaakt van keratine die katten gebruiken bij het jagen en klimmen. De duimachtige teen wordt de wolfsklauw genoemd. Het is vooral handig wanneer katten klimmen. De poten van katten zitten vol zenuwen en bloedvaten en zijn geweldig in het opvangen van minuscule trillingen.

Rode tabby kat toont zijn voetzolen
Afbeelding credit: Kevin Bidwell, Pexels

Hoe gebruiken katten hun poten?

Met de poten van katten kunnen ze stiekem door de omgeving bewegen en krijgen ze een voorsprong als het gaat om snelheid. En hun gewrichten, ledematen en poten zijn geoptimaliseerd om ze te dempen wanneer ze van hoogte springen. Katachtige poten hebben ook zweetklieren die katten helpen koel te blijven wanneer de temperatuur stijgt. Ze hebben ook zweetklieren op hun kin en rond hun lippen!

Kitties hebben geurklieren in hun poten waarmee ze feromonen kunnen achterlaten vol informatie die andere katten kunnen interpreteren met een snelle snuif. Feromonen communiceren informatie over hun gezondheid en reproductieve status. Veel communicatie tussen katten vindt plaats door het uitwisselen van deze chemische markers. Katten krabben vaak, niet alleen omdat het een prachtige rek biedt, maar ook omdat het feromonen achterlaat.

blauwe tabby maine coon kat die buiten rent
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Hebben alle katten 18 tenen?

Polydactylie katten hebben meer tenen dan gewone katten. Het is een genetische mutatie die in sommige delen van de wereld vaker voorkomt dan in andere, met name in de oostelijke delen van Noord-Amerika. De voorpoten van katten worden het vaakst getroffen en het is zeldzaam om extra cijfers op alle vier de poten te zien. Maar de genetische eigenschap zorgt voor de ontwikkeling van vijf tot negen tenen op elke poot.

Hoewel ze niet zeldzaam of waardevol zijn, zijn polydactylkatten vrij beroemd dankzij hun associatie met de Nobelprijswinnende auteur Earnest Hemmingway. Een scheepskapitein gaf Hemingway een kat met meerdere tenen. Ongeveer 50 afstammelingen van de oorspronkelijke polydactylkat van de auteur wonen op het terrein van het Hemingway Home and Museum in Key West.

De eigenschap is niet gekoppeld aan een specifiek ras, maar het komt veel voor bij Maine Coon-katten. Er is geen verband tussen polydactylie en vachtkleur of persoonlijkheid. Het hebben van extra tenen heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van katten; De meeste polydactylkatten zijn volledig gezond. En ze hebben misschien zelfs een voorsprong als het gaat om klimmen!

Maine Coon kat liggend op de grond
Afbeelding credit: Remark_Anna, Shutterstock

kat face divider 2

Hoe vaak moet ik de klauwen van mijn kat trimmen?

Katten moeten hun klauwen ongeveer elke 10 tot 14 dagen laten knippen om te voorkomen dat ze pijnlijke ingegroeide nagels ontwikkelen. De klauwen van binnenkatten vereisen vaak vaker aandacht dan buitenhuisdieren. Zorg ervoor dat u tondeuses gebruikt die zijn ontworpen voor katten.

Houd uw kat gewoon op schoot en druk op een cijfer om de nagel en clip te verlengen. Blijf snel ver weg van het roze om te voorkomen dat je je maatje pijn doet. Sommige katten blijven kalmer tijdens het proces wanneer ze zachtjes in een handdoek worden geknuffeld.

Het is prima als je kat je maar een paar nagels tegelijk laat knippen. Als u uw metgezel niet kunt laten meewerken of zich niet op uw gemak voelt bij het proces, overweeg dan om een snelle afspraak te maken met een trimmer om ervoor te zorgen dat uw huisdier comfortabel en gezond blijft.

Kat in een dierenkliniek kapper nagels knippen
Afbeelding credit: 135pixels, Shutterstock

kattenpootverdeler

Zijn er andere dingen om op te letten met kattenpoten?

Er zijn verschillende dingen om op te letten als het gaat om het in topconditie houden van de poten van uw kat, waaronder scherpe voorwerpen, agressieve chemicaliën en infecties.

Dingen om op te letten:

  • Scherpe voorwerpen: Katten die buiten zijn geweest, kunnen gemakkelijk eindigen met een doorn of een splinter van iets scherps ingebed in hun poot, wat irritatie kan veroorzaken. Nadat uw kat tijd buiten heeft doorgebracht, controleert u zijn poten zorgvuldig op vreemde voorwerpen.
  • Agressieve chemicaliën: Besteed extra aandacht aan de poten van je metgezel tijdens koud weer. Overweeg om hun voedselpads snel af te vegen als er een kans is dat je metgezel door dooichemicaliën is geslenterd, die vaak giftige materialen bevatten en hard kunnen zijn voor gevoelige katachtige voetzolen.
  • Infecties: Katten ontwikkelen soms ontstekingsaandoeningen die hun voeten en voetzolen beïnvloeden. Ziekten zoals kanker en hypothyreoïdie kunnen ontstekingen en blootstelling aan allergische triggers en trauma veroorzaken. Ontstoken gebieden worden vaak jeukend, waardoor katten likken en bijten voor verlichting, wat kan leiden tot secundaire infecties.
Gewonde poot van een kat
Afbeelding credit: Phatara, Shutterstock

Wanneer moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen voor pootproblemen?

Maak een afspraak met uw dierenarts als uw kat moeite heeft met lopen of mank lopen. Houd een oogje in het zeil als je iets scherps van de poot van je huisdier hebt verwijderd en laat je buddy zien als ze voorkomen dat ze gewicht op de ledemaat zetten of tekenen van infectie beginnen te ontwikkelen. Let op tekenen zoals pus, lethargie en gebrek aan eetlust. Neem contact op voor hulp als de poot van je buddy gezwollen of verkleurd lijkt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten hebben meestal 18 tenen, met vijf op elke voorpoot en vier op elke achterpoot. Sommige katten worden echter geboren met meer dan de standaard set cijfers! Polydactylie is een genetische mutatie die meerdere cijfers uitdrukt. Hiermee kunnen katten tot negen tenen op elke poot ontwikkelen! De eigenschap komt vooral veel voor bij Maine Coon-katten, maar kan in elk ras worden gevonden. Katten van alle kleuren, persoonlijkheden en maten kunnen de mutatie hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Orhan Cam, Shutterstock