Hoeveel spinnen katers? Wat u moet weten


Het spinnen van een kat is een van de meest geruststellende geluiden, zowel voor hen als voor ons, maar hoeveel een kat spint hangt echt af van hun persoonlijkheid. Man of vrouw, er is geen quotum voor hoeveel een kat wel of niet moet spinnen – sommige katten spinnen nauwelijks en andere zijn net kleine motoren! Over het algemeen spinnen katers evenveel als poezen, hoewel er gevallen zijn waarin poezen iets meer spinnen.

In sommige situaties kan een kat meer of minder spinnen dan hij gewoonlijk doet. In dit bericht bespreken we waarom katten spinnen en delen we waarom ze misschien meer of minder spinnen dan normaal.

kattengezicht verdeler 2

Hoe spinnen katten?

kat rustend met eigenaar op sofa thuis
Image Credit: U__Photo, Shutterstock

Hoewel het niet zeker is hoe een kat precies spint, hebben wetenschappers ontdekt dat de meest waarschijnlijke verklaring is dat de spieren in het strottenhoofd van een kat verantwoordelijk zijn voor het produceren van het spinnende geluid.

De beweging van deze spieren zorgt ervoor dat het strottenhoofd zich verwijdt en aanspant, waardoor de lucht gaat trillen als de kat in- en uitademt. Dit is wat het spinnen produceert. De frequentie van het spinnen ligt tussen 25 en 150 Hertz.

Waarom spinnen katten?

Katten spinnen om de meest uiteenlopende redenen. Het geslacht heeft geen invloed op hoeveel een kat spint, hoewel er enkele gevallen zijn waarin vrouwelijke katten meer spinnen. Als een poes krols wordt, kan ze veel meer vocaliseren en spinnen dan normaal.

Als een moederpoes bevalt, kan ze spinnen gebruiken als een manier om een band met haar kittens op te bouwen. Evenzo spinnen kittens als een manier om met hun moeder te communiceren – sommige beginnen zelfs te spinnen binnen een paar dagen na hun geboorte. Poezen spinnen ook tijdens de bevalling om zichzelf te kalmeren.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat katten alleen spinnen als ze blij zijn of genieten van een goede krab achter de oren, is het eigenlijk ook een kalmerend mechanisme voor als ze zich gestrest, bang of in pijn voelen. Volgens onderzoek is het zeer waarschijnlijk dat spinnen de genezing bevordert en de botdichtheid ondersteunt, daarom kunnen katten spinnen als ze zich niet lekker voelen.

Natuurlijk spinnen katten ook als uiting van tevredenheid. Daarom hoort u uw kat vaak spinnen als u hem aait of als hij uitrust na een lange, zware dag van aanbidding. Ze kunnen het ook doen om met u te communiceren, bijvoorbeeld als ze klaar zijn voor het eten en u dat willen laten weten.

Hoeveel spinnen is normaal?

kat slaapt op schoot van eigenaar
Image Credit: Karpova, Shutterstock

Elke kat is uniek en zal verschillende spinnende gewoonten hebben, ongeacht het geslacht – sommige katten spinnen veel en andere nauwelijks of helemaal niet. Sommige spinnen zo zachtjes dat het moeilijk is om ze te horen en sommige gebruiken alternatieve communicatiemethoden in plaats van te spinnen. Als uw kat nooit graag spint, is dat waarschijnlijk gewoon hun karakter.

Soms echter houden katten die vroeger spinden ermee op, wat het gevolg kan zijn van een ziekte of verwonding. Hoewel een kat die stopt met spinnen misschien niets is om je zorgen over te maken, is het het beste om ze voor de zekerheid door een dierenarts te laten bekijken.

Evenzo, zoals hierboven besproken, spinnen katten soms meer dan normaal – soms als ze gestrest zijn of pijn hebben. Als uw voorheen matige of onregelmatige spinner plotseling heel veel begint te spinnen, kunt u hem meenemen naar een dierenarts om er zeker van te zijn dat hij geen pijn heeft of aan angst lijdt.

Een laatste opmerking: hier bij Excited Cats spinde een van onze katten zelden en begon ongeveer 2 jaar geleden te spinnen! Dit begon toen we een andere kat adopteerden, dus het is mogelijk dat ze meer begon te spinnen als communicatiemiddel met de nieuwe kat. Ze is heel gelukkig en gezond, dus veranderingen in de spinnerij van een kat betekenen niet noodzakelijk dat er iets mis is.

3 katten gezicht verdeler

Laatste gedachten

Kortom, hoeveel een kat spint wordt niet beïnvloed door of het een kater of een poes is – het hangt meer af van hun persoonlijkheid. Katten communiceren op verschillende manieren naast het spinnen, zoals lichaamstaal, miauwen, je aanraken met hun poten of tegen je aan wrijven.

Het is niet ongebruikelijk dat sommige katten zelden spinnen, maar andere manieren gebruiken om met u te communiceren. Aan de andere kant lijken sommige katten nooit te stoppen met spinnen! Als u zich zorgen maakt over hoeveel uw kat spint of over het gebrek aan spinnen, is het misschien de moeite waard om voor uw gemoedsrust een dierenarts te raadplegen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Fabrizio Misson, Shutterstock