Hoeveel kattenkruid moet ik mijn kat geven en hoe vaak is veilig?

Als huisdierouders willen we allemaal doen wat goed is voor onze katachtige familieleden, of het nu gaat om het geven van het juiste kattenvoer of het gebruik van de perfecte kattenbakvulling in hun kattenbak. Soms is het echter niet gemakkelijk om te zeggen of iets veilig is, zelfs als iedereen het doet. Neem bijvoorbeeld kattenkruid. Weet je wat kattenkruid is, hoe het katten beïnvloedt en of er een giftige hoeveelheid is? Laten we eens kijken naar de details die elke katteneigenaar zou moeten weten over kattenkruid.

Snel overzicht

01

Kattenkruid is een kruid uit de muntfamilie dat nepetalacton bevat.

02

Kattenkruid kan leiden tot prikkelbaarheid of sedatie, afhankelijk van de individuele kat.

03

Een overdosis kattenkruid is zeer onwaarschijnlijk omdat katten de neiging hebben om weg te lopen van de plant als ze er genoeg van hebben.

Wat is kattenkruid?

katten- en kattenkruid

Je kunt je eigen kattenkruid kweken of kattenkruidspeelgoed, traktaties of sterilisaties kopen.

Kattenkruid, ook bekend als kattenmunt of Nepeta cataria is een kruidachtige plant die behoort tot de muntfamilie. Het is een winterharde vaste plant die vrij gemakkelijk groeit en zich verspreidt, net als andere muntvariëteiten. Het is over de hele wereld te vinden in landen met een gematigd klimaat, waaronder Noord-Amerika en Europa.

Je kunt kattenkruidplanten kweken in je tuin of misschien in een plantenbak of vensterbak, maar je kunt ook kattenkruidsprays, kattenkruidspeelgoed en kattenkruidtraktaties krijgen. Kattenkruid bevat een verbinding genaamd nepetalacton, die verantwoordelijk is voor het effect op katten wanneer ze de plant besnuffelen.

Lees ook: Maakt kattenkruid katten high?

Hoe beïnvloedt kattenkruid katten?

kat die in kattenkruid rolt

Kattenkruid kan katten ontspannen en aanhankelijk maken of opgewonden en speels.

Kattenkruid heeft een snel en diepgaand effect op katten wanneer ze het ruiken. Hun pupillen kunnen verwijd raken, hun oren kunnen platter op hun hoofd liggen en hun ogen kunnen rondschieten terwijl ze alles in zich opnemen. Je kat kan verwoed rondrennen, zijn eigen staart aanvallen of een plotselinge episode hebben van krabben aan het meubilair of kangoeroe schoppen tegen zijn favoriete zachte speeltje.

Kattenkruid geeft je kat dus een uitbarsting van energie, toch? Nou, niet altijd! In feite, wanneer ze in contact zijn geweest met kattenkruid, worden sommige katten erg ontspannen en aanhankelijk in plaats van speels en schichtig. Deze katten kunnen tegen oppervlakken of de benen van hun eigenaar wrijven, waardoor hun geur achterblijft.

Ze kunnen veel spinnen en je aanhankelijke kopstoten geven (bekend als gorzen). Als het gaat om kattenkruid, is elke kat anders. Het effect hangt af van hun gevoeligheid en kan dramatischer zijn bij kittens.

Lees ook: Wat doet kattenkruid met katten & Waarom katten het leuk vinden?

Is kattenkruid veilig voor katten?

kattensnuivend kattenkruid

Kattenkruid staat erom bekend zeer veilig te zijn voor katten, hoewel maagklachten kunnen optreden als katten het in grote hoeveelheden eten.

Katten die kattenkruid hebben ingenomen of ingeademd, kunnen “high” lijken, waardoor je kunt aannemen dat het, zoals veel medicijnen, gevaarlijk kan zijn. Er is echter geen bewijs dat kattenkruid schadelijk kan zijn voor uw kat. Hoewel een overdosis theoretisch mogelijk is, hebben katten niet de neiging om overmatig te zijn en zullen ze na een korte periode weggaan van het kattenkruid.

Gelukkig zijn de effecten van kattenkruid tijdelijk en duren ze meestal ergens tussen de vijf minuten en een half uur. Hierna moet uw kat terug naar zijn normale zelf. Niet alle katten proberen kattenkruid te eten – de meesten zijn tevreden met de geur. Maar als uw kat te veel kattenkruid eet, kan het zijn maag van streek maken, waardoor braken of diarree ontstaat.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Hoeveel kattenkruid moet je je kat geven?

katten- en kattenkruidplant

Als je kattenkruid kweekt, kan je kat zo vaak als hij wil een snuifje of knabbeltje geven.

Als het gaat om kattenkruid, is minder echt meer, want een beetje gaat een lange weg! Probeer een beetje kattenkruid op hun speelgoed, krabpalen, krabpaal of activiteitencentrum te strooien om krachtiger en enthousiaster spelen aan te moedigen. Je kunt ook specifiek speelgoed kopen dat kattenkruid bevat of kan worden gevuld met gedroogd kattenkruid.

Dit kan vooral handig zijn als uw kat een paar kilo moet afvallen door actiever te zijn. Vergeet echter niet dat je maar een kleine hagelslag nodig hebt. Je zou ook kunnen merken dat kattenkruid je kat helpt zich meer ontspannen te voelen of hem afleidt op momenten dat hij zich normaal gesproken angstig zou voelen. Als dit het geval is, kunt u een beetje in hun kattenmand of kattenmand strooien.

Als je een kleine hoeveelheid kattenkruid geeft en merkt dat er geen effect is, probeer dan de volgende keer iets meer te geven, maar dit is onwaarschijnlijk! Sommige mensen kweken vers kattenkruid en hun katten helpen zichzelf als en wanneer ze willen.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Hoe vaak kun je je kat kattenkruid geven?

kat die in de buurt van kattenkruidplant staat

De effecten van kattenkruid kunnen verminderen als u het te vaak aan uw kat geeft.

Het kan verleidelijk zijn om je kat elke dag kattenkruid te geven, vooral als je kat veel plezier lijkt te hebben of echt gekoeld lijkt. De trieste realiteit van kattenkruid is echter dat hoe meer het wordt gebruikt, hoe minder effect het heeft op uw kat.

Dus, vooral als je erop vertrouwt om gedragsproblemen te bestrijden, is het het beste om het alleen af en toe te gebruiken, wanneer het nodig is. Er is ook gesuggereerd dat overmatige blootstelling aan kattenkruid uw kat gefrustreerd kan laten voelen, wat kan leiden tot andere gedragsproblemen.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

In het kort

kattensnuivend kattenkruid

Als je kat van kattenkruid houdt, kun je het af en toe aan hem geven voor wat verrijking en plezier.

Het is hartverwarmend om je kat gelukkig te zien spelen, en het kan ook best grappig zijn! Gelukkig, tenzij uw kat overvloedige hoeveelheden kattenkruid eet, zou het hem geen gezondheidsproblemen moeten veroorzaken. Als uw kat echter onwel lijkt, ongeacht of hij toegang heeft gehad tot kattenkruid, is het een goed idee om met een dierenarts te praten.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Veelgestelde vragen

Is het OK om katten elke dag kattenkruid te geven?

Het is helemaal prima om je kat kattenkruid te geven, soms. Het is echter geen goed idee om het elke dag te geven. Dit komt omdat, hoe meer ze eraan worden blootgesteld, hoe minder effect het op uw kat zal hebben.

Hoe vaak kan ik mijn katten kattenkruid geven?

In plaats van het dagelijks te geven, is het een beter idee om je kat slechts af en toe kattenkruid te geven, zodat het nog steeds effect heeft. Dit is vooral belangrijk als kattenkruid de angst van uw kat verbetert.

Kun je te vaak kattenkruid geven?

Als je kattenkruid te vaak geeft, zal het niet zo’n diepgaand effect hebben. Het systeem van uw kat zal eraan wennen en zal niet reageren. Geef het in plaats daarvan af en toe om hen te helpen genieten van speeltijd of om hen te helpen ontspannen.

Kan te veel kattenkruid schadelijk zijn voor katten?

Er zijn geen aanwijzingen dat kattenkruid uw kat schade zal berokkenen. Gelukkig, hoewel een overdosis mogelijk is, lijken katten te weten wanneer genoeg genoeg is en hun blootstelling onder controle te houden.