Hoeveel katten leefden er op de Titanic? Het interessante antwoord

De RMS Titanic is een van de beroemdste (en beruchtste) schepen in de geschiedenis. Duizendvijfhonderd mensen verloren hun leven aan boord van de eerste reis van het schip op 15 april 1912, toen de Titanic een ijsberg raakte en tragisch zonk. Maar hoe zit het met de dieren aan boord? We weten dat ten minste één kat genaamd Jenny was aan boord van de Titanic. Haar verhaal was er een van tragedie (of mogelijk groot geluk), en ze had misschien een nest kittens bij zich. We kunnen echter nooit het werkelijke aantal katten op de RMS Titanic weten.

3 kattenverdeler

Jenny de Scheepskat

Jenny was een volwassen vrouwelijke kat aan boord van de Titanic die werd overgebracht van het zusterschip van de oceaanstomer, de Olympic. Jenny had een baan aan boord van het schip en diende als knaagdierbestrijding voor de vele ratten die veel boten van die tijd teisterden. Ondanks de weelde van de Titanic werd Jenny bezig gehouden toen overlevenden meldden dat er veel ratten aan boord waren gevonden. Diners zagen zelfs een van de knaagdieren door de eetzaal rennen voordat de noodlottige reis zijn einde bereikte, wat leidde tot geschreeuw van de vrouwen en een gekke achtervolging van de mannen!

Jenny sliep in de buurt van haar favoriete persoon aan boord, een scheepsscullion. Deze man zou voor Jenny hebben gezorgd en haar keukenresten (samen met de rest van de bemanning) en genegenheid hebben gegeven. Violet Jessop, een stewardess aan boord van het schip, schreef in haar memoires dat Jenny altijd “haar warme toewijding” gaf aan de scullion. Jenny zocht altijd zijn goedkeuring.

Toen Jenny werd overgeplaatst van de Olympische Spelen, was ze zwanger. Het katje beviel een week voor haar eerste reis aan boord van de Titanic van haar nestje. Verwoestend genoeg lijken alle gegevens aan te tonen dat Jenny en haar kittens verloren zijn gegaan op zee toen de Titanic zonk.

Er is echter een gerucht (of misschien een mythe) dat Jenny haar kittens één voor één van de Titanic droeg. voor het zonk toen het schip stopte in Southampton. Toen Jenny met haar nest van boord ging, dacht de man die haar zogenaamd zag dat het een voorteken van pech was en weigerde weer aan boord te gaan. Hij zou gelijk hebben gehad!

De katten en honden aan boord van de Titanic

We weten dat Jenny en haar kittens aan boord van de Titanic waren, maar we hebben geen gegevens over andere katten die aan boord waren. Er waren echter honden aan boord van de Titanic (minstens 12) en ze moesten elk hun eigen ticket hebben om aan boord te gaan. Vanwege de luxe en de kosten hiervan hadden alleen eersteklas passagiers honden aan boord. Van de 12 honden aan boord (en waarschijnlijk meer) waren er drie overlevenden: twee Pomeranians en een Pekinese.

Het schip had honden van alle groottes, waaronder een Spaniel, een Airedale Terrier en zelfs een Duitse dog. De honden werden in kennels op het poepdek gehouden en werden verzorgd en geoefend door John Hutchinson, de scheepstimmerman. Er zou op 15 april een hondenshow zijn voor de honden om aan deel te nemen, maar helaas is het er nooit van gekomen.

De overlevende drie honden kregen ruimtes in reddingsboten omdat ze klein genoeg waren om te worden verborgen in jassen of dekens en aan boord te worden genomen1. Deze kleine honden zouden in de kamers van de passagier zijn gehouden (tegen de regels in) omdat ze “te mooi” waren om met de andere honden in de kennels te zijn. De andere honden werden vrijgelaten uit de kennels toen het schip zonk en renden in paniek op en neer over het dek.

Cavalier King Spaniël
Afbeelding Credit: PicsbyFran, Pixabay

Hoeveel dieren verloren hun leven op de Titanic?

Het is onmogelijk om precies te weten hoeveel dieren er in de nacht van 15 april 1912 zijn omgekomen. De logboeken en overlevingsverslagen van het schip vertellen ons echter dat ten minste één kat, twee honden, verschillende kippen, een onbekend aantal knaagdieren en één Canarische hond aan boord van het schip waren toen het begon te zinken. Helaas hebben we alleen bevestigde verslagen van de drie kleine honden die overleven. Dit betekent dat veel meer dieren hun leven hadden kunnen verliezen toen het schip zonk, en er zijn enkele bevestigde meldingen.

Een tragisch verhaal van een hondeneigenaar vertelt over eersteklas passagier Ann Elizabeth Isham. Ze was met haar geliefde Duitse dog aan boord van de Titanic gegaan en weigerde zijn zijde te verlaten toen het schip begon te zinken. Mevrouw Isham werd bevestigd als een van de slechts vier vrouwelijke eersteklas passagiers die haar leven verloren bij het zinken; haar lichaam werd bevroren op zee gevonden, nog steeds vastgeklampt aan het lichaam van haar trouwe hond.

Duitse Dog
Afbeelding credit: Ralphs_Fotos, Pixabay

Waarom had de Titanic een scheepskat?

Net als veel andere schepen uit die tijd had de Titanic een scheepskat om de knaagdierpopulatie laag te houden. Jenny werd dus overgeplaatst van de RMS Olympic, waar ze diende als rattenvanger en dezelfde belangrijke taak had aan boord van de Titani.c.

Ratten en muizen vormden een groot probleem op schepen van die tijd, omdat ze vaak beschadigden en kauwden door touw, elektrische bedrading en houtwerk. Levensmiddelen werden besmet of vernietigd door de knaagdieren en ze konden lading beschadigen of ziekten verspreiden. Het hebben van een kat aan boord zou (theoretisch) de aantallen laag houden en een grote morele boost geven aan de zeilers die aan boord werken.

Scheepskatten waren gebruikelijk op zeeschepen tot 1975 toen de Royal Navy om veiligheidsredenen dieren verbood om op hun boten te worden toegelaten. Tot nu toe was het echter niet alleen Jenny die haar strips (of vlekken) aan boord van een schip verdiende.

Een andere beroemde scheepskat leefde een prestigieuzer leven dan de afdeling van de Titanic en was de enige zeevarende kat die de Dickin Medal ontving voor militaire dienst. Simon werd benoemd tot Able Seacat nadat hij in 1949 op het Britse schip HMS Amethyst had gediend. Hij was aan boord toen het schip vocht met de communistische troepen van de Yangtze.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Schepen katten werden vaak benoemd tot 1975 in het Verenigd Koninkrijk, en de Titanic had een van zijn eigen. Jenny was de enige bevestigde kat aan boord van het noodlottige schip, maar er zijn verhalen dat ze een week voordat het schip vertrok een nest kittens had gehad. Geruchten beweerden dat Jenny zichzelf en haar kittens van de Titanic had gehaald voordat deze zonk toen deze in Southampton werd aangemeerd, maar dat is niet bevestigd.

Jenny was waarschijnlijk verdwaald op zee naast ten minste negen honden en verschillende kippen en knaagdieren. Drie kleine honden overleefden, die werden gesmokkeld in de reddingsboten die vrouwen en kinderen uit de ijzige oceaan redden. Duizendvijfhonderd mensen stierven die dag en veel dieren bezweken samen met hen aan de koude zee.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: David_Do , Pixabay