Hoeveel beweging heeft mijn kat nodig? Door dierenartsen goedgekeurde adviezen en methoden

Katten zijn over het algemeen nieuwsgierige en speelse huisdieren die een bepaalde hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging vereisen. De hoeveelheid lichaamsbeweging is afhankelijk van de leeftijd, het ras en de gezondheidstoestand van uw kat. In het algemeen Katten hebben minstens 30 minuten beweging per dag nodig. Jongere katten hebben mogelijk meer beweging en speeltijd nodig, terwijl oudere katten misschien niet zoveel lichaamsbeweging nodig hebben. Weten hoeveel beweging uw kat nodig heeft, zal een positieve invloed hebben op zijn algehele gezondheid en welzijn.

Cat kogelverdeler 1

Waarom katten moeten bewegen

Een van de meest voor de hand liggende redenen om te sporten is om in vorm te blijven. Katten die regelmatig sporten hebben minder kans op overgewicht en lopen een lager risico om zwaarlijvig te worden. Lichaamsbeweging is ook gunstig voor het emotionele en mentale welzijn van een kat. Het aanbieden van veel speelsessies vermindert bijvoorbeeld de kans op verveling voor uw kat.

Een constante staat van verveling kan snel escaleren tot katten destructief gedrag ontwikkelen. Wanneer katten geen gezonde uitlaatklep hebben om te oefenen en hun energie te verbruiken, kunnen ze zich gestrest en gefrustreerd gaan voelen. Velen zullen kattenkwaad uithalen dat kan eindigen met vernielde meubels. Andere katten kunnen agressie gaan vertonen of een depressie ontwikkelen.

Een vrouw met een kat aan de lijn die over een pad in het park loopt
Afbeelding credit: Nau Nau, Shutterstock

Hoeveel beweging heeft een kat nodig?

Katten hebben meestal ongeveer 30 minuten beweging per dag nodig. Het is zeer waarschijnlijk dat uw kat niet in één keer 30 minuten beweging zal doen. In de meeste gevallen blijven katten ongeveer 10 tot 15 minuten per keer geïnteresseerd. Dat gezegd hebbende, is het vaak handig om speelsessies van ongeveer 10 minuten op verschillende delen van de dag te plannen.

De meeste volwassen katten zullen tevreden zijn met twee tot drie speelsessies per dag. Kittens hebben meestal veel meer energie, dus ze hebben mogelijk meer sessies en frequentere intervallen nodig. Oudere katten hebben niet zoveel beweging nodig en het is belangrijk om vooral rekening te houden met hoeveel beweging een oudere kat krijgt. Je wilt het niet overdrijven voor hen omdat het kan leiden tot spierpijn en verdere gezondheidscomplicaties.

Het ras van uw kat zal ook een rol spelen in de hoeveelheid beweging die het nodig heeft, omdat sommige rassen veel actiever zijn dan andere. Enkele van de meest actieve kattenrassen zijn Abessijnen, Bengalen en Savannes. Deze actieve en atletische rassen kunnen twee keer zoveel beweging nodig hebben als de gemiddelde kat.

verdeler-catclaw1

De 4 manieren om uw kat beweging te geven

Het trainen van je kat betekent niet altijd dat je alleen maar met hem speelt. Je kunt heel creatief worden in het opnemen van lichaamsbeweging in de dagelijkse routine van je kat zonder jouw deelname. Een gezonde mix van verschillende oefeningen kan uw kat helpen betrokken te blijven en te voorkomen dat hij zich snel verveelt.

1. Speelgoed

Een van de beste manieren om uw kat te betrekken bij beweging en spel is om leuk speelgoed te bieden. Katten hebben hun eigen voorkeuren voor het soort speelgoed dat ze leuk vinden. Sommigen zullen het leuk vinden om met klein knuffels te spelen, terwijl anderen het leuk zullen vinden om een laserpointer of opwindspeelgoed na te jagen. Leer de persoonlijke voorkeuren van uw kat voor speelgoed kennen om hem aan te moedigen om te spelen en plezier te hebben tijdens het sporten.

Het is ook handig om maar een paar speeltjes tegelijk neer te leggen. Als je je hele voorraad speelgoed neerlegt, zal je kat zich eerder sneller vervelen. Als je echter een rotatie van verschillende sets speelgoed hebt, zal je kat waarschijnlijk langer met zijn speelgoed spelen, omdat elke set als nieuw speelgoed zal aanvoelen.

kat spelen kattenkruid speelgoed
Image Credit: Chendongshan, Shutterstock
thematische pauze

2. Milieu

Soms is het hebben van speelgoed niet genoeg om katten bezig te houden en voldoende beweging te krijgen. Eigenaren van kattenrassen die energieker en atletischer zijn, moeten vaak enkele aanpassingen aan het huis doen om tegemoet te komen aan de trainingsbehoeften van hun kat. Het installeren van kattenbomen en het creëren van planken voor katten om op te springen en te springen is een geweldige manier om katten te laten oefenen. Het creëren van meer verticale ruimtes en schuilplaatsen kan ook voorkomen dat katten klimmen en klauteren op uw meubels en gordijnen.

thematische pauze

3. Maaltijden

Een andere manier om uw kat aan te moedigen om te oefenen, is door uw stationaire voerbak te verwijderen en uw kat te laten “jagen” op zijn voedsel. Je kunt dit doen door traktatiespeelgoed te gebruiken of brokjes rond verschillende delen van het huis te verbergen. Dit is een geweldige manier voor uw kat om wat beweging te krijgen zonder uw deelname.

thematische pauze

4. Leash Opleiding

Sommige actieve katten zijn in staat om te leren om aan de lijn te lopen. Het kan enige tijd duren om een kat te trainen om te wennen aan het dragen van een harnas. Zodra ze echter leren en je in staat bent om het aan een riem te haken, kun je genieten van veel tijd buiten. Dit biedt zowel lichaamsbeweging als mentale stimulatie voor uw kat als ze kennis maken met een nieuwe omgeving. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om te trainen en je kat bloot te stellen aan nieuwe dingen. Door in een langzaam, beheersbaar tempo te gaan, vermindert u de kans dat uw kat zich angstig voelt en het vertrouwen verliest.

Kat met harnas en riem in het park
Afbeelding credit: Laura Sanchez-Ubanell, Shutterstock

garen kogelverdeler

Conclusie

Oefening komt zowel de fysieke als mentale gezondheid van een kat ten goede. Het helpt katten in vorm te blijven en vermindert verveling gedurende de dag. Het vinden van de juiste hoeveelheid beweging en het bedenken van creatieve oefenmogelijkheden zal uw kat enorm helpen. Je kat zal alle manieren waarderen waarop je in zijn behoeften voorziet, en dit zal de band die je deelt alleen maar vergroten. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om een trainingsroutine voor je kat te ontwikkelen en begin met het plukken van alle voordelen die een gezonde balans van lichaamsbeweging te bieden heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nils Jacobi, Shutterstock