Gabapentine voor katten: gebruik, doses en bijwerkingen (Vet Antwoord)

Veel menselijke medicijnen worden ook gebruikt bij huisdieren, en gabapentine is zo’n medicijn. Dit geneesmiddel wordt in de diergeneeskunde gebruikt als adjuvans bij de controle van chronische pijn (vooral in het geval van artritis) en acute pijn (bijv. Postoperatieve pijn) en bij het beheersen van aanvallen.

Gabapentine wordt ook gebruikt om angst en stress te verlichten die worden veroorzaakt door een bezoek aan de dierenarts, worden behandeld en tijdens transport, onweer, vuurwerk en andere, soortgelijke situaties.

Het geneesmiddel heeft de vorm van capsules of orale oplossingen en kan gemakkelijk door eigenaren thuis worden toegediend of zelfs over voedsel worden gestrooid, waarbij de smaak onbeduidend is voor katten.

Gabapentine heeft weinig bijwerkingen en kan worden toegediend bij bepaalde pathologieën, omdat het een redding is voor onwillige maar zeer zieke katten. Af en toe kunnen katteneigenaren verhoogde slaperigheid melden, waardoor hun huisdieren een wiebelige wandeling kunnen krijgen, maar dit effect verdwijnt over het algemeen binnen de eerste 12 uur na toediening.

3 kat face divider

Wat is Gabapentine?

Gabapentine is een geneesmiddel dat is ontworpen voor menselijk gebruik voor de behandeling van epilepsie en pijn door perifere neuropathie (langdurige pijn veroorzaakt door zenuwbeschadiging).

Voor dieren kan het alleen worden voorgeschreven door een dierenarts en wordt het toegediend in de vorm van tabletten, capsules of orale oplossingen. Het wordt gevonden onder de merknamen Neurontin®, Gralise® en Horizant®.

Gabapentine wordt gebruikt bij katten om chronische pijn te behandelen, vooral van neuropathische oorsprong, acute pijn en angst. Voor pijn lijkt dit medicijn het meest effectief te zijn in combinatie met andere soorten analgetica (bijvoorbeeld niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals meloxicam), waardoor het voorschrijven van lagere doses mogelijk is. Het wordt ook gebruikt als aanvullende therapie in het geval van refractaire idiopathische epilepsie (epilepsie zonder een oorzaak die niet reageert op de klassieke behandeling).

Met betrekking tot stress en angst tonen studies aan dat het gebruik van gabapentine bij katten tekenen van stress aanzienlijk vermindert, waardoor transport en bezoeken aan de dierenarts gemakkelijker worden 1. Twintig katten met een voorgeschiedenis van stress tijdens bezoeken aan de dierenarts kregen 100 mg gabapentine. Een week later kregen ze een placebopil. Zodra de katten bij de dierenkliniek aankwamen, werden ze onderzocht en vulden de eigenaren de tabel in met de stressscore. De resultaten van het onderzoek brachten het volgende aan het licht:

 • Bij katten die gabapentine kregen, merkten de eigenaren minder tekenen van stress op tijdens het bezoek aan de dierenarts.
 • Dierenartsen beoordeelden de katten die gabapentine kregen voorafgaand aan het bezoek als vriendelijker en volgzamer.
 • De eigenaren meldden dat het maximale effect van het medicijn 2-3 uur na toediening was.
 • De meest frequent gemelde bijwerking was slaperigheid. Andere tekenen waren wiebelig lopen, overmatige speekselvloed en braken. Alle tekenen waren in 8 uur opgelost.

Gabapentine moet worden bewaard bij een temperatuur van 77 ° F (25 ° C) op een droge plaats, beschermd tegen licht en ontoegankelijk voor kinderen en huisdieren. De drank moet in de koelkast worden bewaard bij 36 °F-46 °F (2 °C-8 °C) 2. Orale oplossingen kunnen xylitol bevatten, een kunstmatige zoetstof die toxisch potentieel heeft. Van deze stof is bekend dat deze gevaarlijk is voor honden. Met betrekking tot katten hebben studies echter aangetoond dat xylitol niet dezelfde toxiciteit heeft als bij honden 3. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om geneesmiddelen en producten die xylitol bevatten uit de buurt van katten te houden.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Hoe wordt gabapentine toegediend?

Gabapentine wordt oraal toegediend op zichzelf of met voedsel. Als uw kat het medicijn niet oraal wil innemen, kunt u de tablet verpletteren of het poeder van de capsule over het voedsel van uw kat verspreiden.

Uw dierenarts kan aanbevelen om Gabapentine 2-3 uur voor een bezoek aan de dierenarts of een andere stressvolle situatie aan uw kat te geven. De dosering is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld, de leeftijd van uw kat en hun nierfunctie, omdat het geneesmiddel via de nieren wordt geëlimineerd. Het effect van gabapentine zal bijvoorbeeld snel slijten bij katten die lijden aan hyperthyreoïdie.

Voor angstige en agressieve katten raden dierenartsen aan om afspraken vroeg op de dag te plannen voor het geval het een tijdje duurt voordat de medicatie effect heeft.

Soms biedt gabapentine niet het gewenste anxiolytische effect om het onderzoek of de behandeling te voltooien. In deze gevallen kan de dierenarts sedatie aanbevelen om stress voor uw kat te voorkomen.

Wat gebeurt er als u een dosis mist?

Als uw kat wordt behandeld voor chronische of acute pijn en u mist een dosis, raak dan niet in paniek. Geef uw kat zijn dosis zodra eens weet je nog. Als u een dosis bent vergeten, maar dicht bij de volgende bent, slaat u de gemiste dosis over en gaat u terug naar het normale schema van uw kat. Verdubbel de doses niet.

Een medicijn dat aan een kat wordt gegeven
Afbeelding credit: Iryna Imago, Shutterstock

Mogelijke bijwerkingen van gabapentine

Gabapentine wordt beschouwd als een veilig medicijn voor katten.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Lichte sedatie
 • Slaperigheid
 • Verlies van evenwicht (wiebelige loop)
 • Af en toe diarree

Als uw kat een urinetest moet ondergaan, breng dan de dierenarts op de hoogte. Het eiwitgehalte in de urine kan worden verhoogd wanneer katten Gabapentine gebruiken.

Gabapentine Drug Interacties en voorzorgsmaatregelen

 • Gabapentine is effectiever in combinatie met pijnstillers. Na een tijdje kunt u de pijnstillers verwijderen en uw kat alleen Gabapentine geven (voor langdurig gebruik).
 • U moet Gabapentine 2 uur na orale toediening van antacida toedienen en niet eerder omdat het de absorptie van gabapentine zal voorkomen, waardoor het minder effectief wordt.
 • Vermijd het toedienen van gabapentine aan zwangere katten.
 • Stop niet plotseling met gabapentine als uw kat het al lange tijd gebruikt voor epilepsie, omdat ontwenningsaanvallen kunnen optreden. Het wordt aanbevolen om de dosis gabapentine binnen 2-3 weken geleidelijk te verlagen.
 • Gebruik gabapentine met voorzichtigheid bij katten die lijden aan nier- of leverfalen.
kat met pillenfles
Afbeelding credit: Lightspruch, Shutterstock

3 kat face divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is 100 mg gabapentine een grote hoeveelheid voor een kat?

Om gabapentine veilig te houden, zal de dosis voor katten meestal niet hoger zijn dan 50-100 mg per dier. De dosering varieert afhankelijk van de aandoening. Voor aanvallen is de dosering voor katten 2,5-5 mg per lb. (5-10 mg / kg), oraal toegediend om de 8-12 uur. Voor pijn kan de dosis gabapentine elke 12 uur 1,5-5 mg per pond (1,25-2,5 mg / kg) zijn. De doses kunnen door uw dierenarts worden aangepast, afhankelijk van de klinische respons. Overdosering zou een verhoogde ernst van bijwerkingen veroorzaken, waaronder lethargie, slaperigheid, incoördinatie en braken.

Wat moet ik doen in geval van een overdosis gabapentine?

Als u uw kat per ongeluk te veel gabapentine heeft gegeven, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Als de dosis te hoog is, kan de dierenarts uw kat laten braken om het medicijn te elimineren en hem vervolgens IV-vloeistoffen geven. Overdosering is meestal niet dodelijk en omvat de volgende klinische symptomen: coördinatie (wiebelige loop), slaperigheid, lethargie en diarree. De effecten zouden binnen 8-12 uur moeten verdwijnen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Gabapentine is een menselijk geneesmiddel dat als veilig wordt beschouwd bij katten en wordt toegediend voor chronische en acute pijn, epilepsie en angst. Het wordt meestal 2-3 uur voor stressvolle bezoeken aan de dierenarts gebruikt. De dosis Gabapentine moet door uw dierenarts worden bepaald. Als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Juice Flair, Shutterstock