Mijn wasmachine ruikt naar kattenplas! Hoe de geur te verwijderen & Handige tips

Als je ooit een katachtige vriend hebt gehad, weet je dat ongelukken gebeuren – vooral als het kittens zijn. En of het nu een nieuw kitten is dat de kattenbak nog niet helemaal onder de knie heeft of een oudere kat met gezondheidsproblemen, omgaan met kattenplasvlekken en -geuren kan een frustrerende en onaangename ervaring zijn. Maar wat doe je als je wasmachine naar kattenurine ruikt? Dit kan niet alleen onaangenaam zijn, maar het kan ook de geur overbrengen op je schone kleding. Gelukkig zijn er een paar stappen die je kunt nemen om kattenplasgeur uit je wasmachine te krijgen.

kat face divider 2

Hoe kattenplasgeur uit de wasmachine te verwijderen

1. Verzamel uw materialen

Verzamel eerst al je producten en schoonmaakartikelen. In dit geval heb je alleen witte azijn, zuiveringszout, een washandje en gewone hand- of afwasmiddel nodig.

zuiveringszout met azijn
Image Credit: brandpunt, Shutterstock
thematische pauze

2. Wassen met azijn

De eerste stap is om de binnenkant van de wasmachine grondig schoon te maken. Begin met het legen van de machine en veeg het interieur af met een vochtige doek. Meng vervolgens een oplossing van een deel witte azijn (maak je geen zorgen, de geur zal verdwijnen) en een deel water en giet het in de wasmachine. Voer een cyclus uit op de heetst mogelijke instelling om de oplossing af te breken en eventuele resterende urineresten te verwijderen.

thematische pauze

3. Probeer Baking Soda

Als de urinegeur van de kat aanhoudt, kunt u proberen zuiveringszout te gebruiken. Strooi een kopje zuiveringszout in de trommel van je wasmachine en voer een warmwatercyclus uit. Zuiveringszout is een natuurlijke deodorizer die zelfs hardnekkige geuren zoals kattenurine kan neutraliseren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat preventie de sleutel is als het gaat om het verwijderen van kattenurinegeur uit uw wasmachine. Als uw kat de gewoonte heeft om op kleding of beddengoed te plassen, zorg er dan voor dat u deze items zo snel mogelijk wast en overweeg een vlekkenverwijderaar of geurverwijderaar te gebruiken voordat u ze in de wasmachine stopt.

Vrouw met pot zuiveringszout
Image Credit: Dragon Images, Shutterstock

3 kat face divider

Beste methoden voor het omgaan met kattenplasvlekken en -geuren

Zodra je de kattenurinegeur uit de wasmachine hebt verwijderd, wil je voorkomen dat deze terugkomt. De beste manier om dit te doen is om ervoor te zorgen dat u rommel snel opruimt wanneer uw kat buiten de kattenbak gaat. Bij het omgaan met kattenplasvlekken en -geuren is tijd van essentieel belang. Hoe langer je wacht met het opruimen van de rommel, hoe moeilijker het zal zijn om de vlek en geur te verwijderen. Zodra je merkt dat je kat buiten de kattenbak heeft geplast, is het belangrijk om actie te ondernemen.

De eerste stap is om zoveel mogelijk van de urine op te vegen met een schone handdoek of papieren handdoek. Zorg ervoor dat u druk uitoefent en dept totdat de handdoek geen vloeistof meer absorbeert. Vermijd wrijven over het gebied, omdat dit de urine dieper in de kleding, tapijt, meubelvezels kan duwen. Er zijn eigenlijk verschillende methoden die u kunt gebruiken om kattenplasvlekken en -geuren te verwijderen. Laten we het bespreken.

Methode 1: Warm water en afwasmiddel gebruiken

Een van de eenvoudigste methoden om kattenplasvlekken en -geuren te elimineren, is om warm water en afwasmiddel te gebruiken. Deze methode is effectief voor verse vlekken die geen tijd hebben gehad om in te zetten.

Meng om te beginnen een oplossing van warm water en afwasmiddel in een kom of emmer. Maak een schone handdoek of spons nat met de oplossing en breng deze aan op het getroffen gebied. Dep het gebied voorzichtig en zorg ervoor dat u de urine niet wrijft of verspreidt. Blijf vlekken totdat de vlek niet meer zichtbaar is.

Zodra de vlek is verwijderd, spoelt u het gebied af met schoon water en dept u het droog met een schone handdoek. Als de geur aanhoudt, kunt u een natuurlijke geurabsorber zoals zuiveringszout of witte azijn gebruiken om de geur te neutraliseren.

Hoewel deze methode effectief is voor nieuwe vlekken, is het misschien niet zo effectief voor oudere of meer hardnekkige vlekken. In deze gevallen moet u mogelijk een krachtigere reinigingsmethode gebruiken.

Zeepsop in een blauw bassin
Afbeelding credit: aga7ta, Shutterstock
thematische pauze

Methode 2: Een enzymatische reiniger gebruiken

Enzymatische reinigers zijn speciaal ontworpen om de eiwitten in kattenurine af te breken, wat de geur veroorzaakt. Deze reinigingsmiddelen gebruiken natuurlijke enzymen om de vlek en geur te verwijderen, in plaats van het simpelweg te maskeren.

Om een enzymatische reiniger te gebruiken, dep je eerst zoveel mogelijk van de urine op met een schone handdoek of doek. Verzadig vervolgens het gebied met de enzymatische reiniger en laat het zitten fof 10-15 minuten. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant volgt voor de specifieke reiniger die u gebruikt.

Nadat de reiniger de tijd heeft gehad om te werken, dep je overtollig vocht op met een schone handdoek. Laat het gebied vervolgens volledig aan de lucht drogen. Het is belangrijk om het gebied volledig te laten drogen, omdat het resterende vocht kan leiden tot schimmel- of meeldauwgroei.

Enzymatische reinigingsmiddelen kunnen zeer effectief zijn voor het verwijderen van kattenplasvlekken en -geuren, maar ze kunnen duurder zijn dan andere reinigingsmethoden. De kosten kunnen echter de moeite waard zijn voor ernstige of aanhoudende vlekken.

thematische pauze

Methode 3: Baking Soda en waterstofperoxide gebruiken

Zuiveringszout en waterstofperoxide zijn twee superkrachtige reinigingsmiddelen die samen kunnen worden gebruikt om kattenplasvlekken en -geuren te elimineren. Om deze methode te gebruiken, dep je eerst zoveel mogelijk van de urine op met een schone handdoek.

Meng vervolgens 1/2 kopje waterstofperoxide en 1 theelepel afwasmiddel in een kom of emmer. Voeg 1 eetlepel zuiveringszout toe en meng goed. Breng het mengsel aan op het getroffen gebied en laat het ongeveer 10-15 minuten zitten.

Nadat het mengsel de tijd heeft gehad om te werken, dep je overtollig vocht op met een schone handdoek. Neem vervolgens je zuiveringszout en strooi het over het gebied en laat het nog ongeveer 10-15 minuten zitten. Stofzuig de baking soda op en laat het gebied volledig aan de lucht drogen.

Deze methode kan zeer effectief zijn voor oude of aanhoudende kattenplasvlekken en -geuren. Het is echter belangrijk om de oplossing eerst op een klein, onopvallend gebied te testen om er zeker van te zijn dat deze geen verkleuring of schade veroorzaakt.

Waterstofperoxide
Image Credit: sulit.photos, Shutterstock
thematische pauze

Methode 4: Commerciële huisdiervlekken en geurverwijderaars gebruiken

Soms werken natuurlijke huismiddeltjes gewoon niet, vooral voor oude geuren of die ingebed in poreuze oppervlakken. Dus als natuurlijke reinigingsmethoden niet effectief zijn voor de plasvlekken en geuren van uw kat, wilt u misschien een commerciële vlek- en geurverwijderaar voor huisdieren proberen. Deze producten zijn speciaal ontworpen om vlekken en geuren van huisdieren te elimineren en ze kunnen zeer effectief zijn.

Om een vlek- en geurverwijderaar voor huisdieren te gebruiken, volgt u de instructies van de fabrikant zorgvuldig – sommige kunnen verdunning vereisen. Meestal moet u het getroffen gebied verzadigen met de reiniger en het gedurende een bepaalde tijd laten zitten. Dep vervolgens overtollig vocht op en laat het gebied volledig aan de lucht drogen.

Houd er rekening mee dat vlekken en geurverwijderaars voor huisdieren duurder kunnen zijn dan andere reinigingsmethoden, maar ze kunnen de kosten waard zijn voor ernstige of aanhoudende vlekken.

thematische pauze

Methode 5: Een ozonmachine gebruiken

Een ozonmachine is een hightech oplossing die ozongas gebruikt om geuren te elimineren. Deze machines zien er bijna uit als kleine ruimteverwarmers. Ozon is een zeer reactief gas dat geuren op moleculair niveau afbreekt en neutraliseert.

Om een ozonmachine te gebruiken, verwijdert u eerst alle mensen of huisdieren uit de kamer. Plaats het apparaat vervolgens in het getroffen gebied en schakel het in. Laat het apparaat enkele uren draaien, of zoals aangegeven door de fabrikant.

Nadat de machine zijn gang is gegaan, ventileert u de kamer grondig door ramen en deuren te openen. Het is belangrijk op te merken dat ozon schadelijk kan zijn voor mensen en huisdieren (en kleding, schoenen, kunststoffen, meubels, enz.), Dus volg altijd alle veiligheidsmaatregelen en instructies van de fabrikant bij het gebruik ervan. Ze kosten meestal ongeveer $ 45 – $ 100.

thematische pauze

Methode 6: Een professionele tapijtreiniger inhuren

Als de plasvlekken en geuren van uw kat bijzonder ernstig of moeilijk te verwijderen zijn, kunt u overwegen om een professionele tapijtreiniger in te huren. Professionele schoonmakers hebben toegang tot krachtigere reinigingsoplossingen en -apparatuur en ze kunnen vaak zelfs de zwaarste vlekken en geuren verwijderen.

Wanneer u een professionele tapijtreiniger inhuurt, moet u een gerenommeerd bedrijf kiezen met ervaring in het verwijderen van vlekken en geuren van huisdieren.

thematische pauze

Methode 7: Het aangetaste tapijt of meubilair vervangen

In sommige gevallen kunnen kattenplasvlekken en -geuren zo ernstig zijn dat de enige optie is om gewoon het aangetaste tapijt of meubilair te vervangen. Dit kan een dure oplossing zijn (maar niet zozeer als je doe-het-zelf doet), maar het kan nodig zijn voor ernstige of aanhoudende vlekken.

Zorg er bij het vervangen van tapijt of meubels voor dat u materialen kiest die bestand zijn tegen vlekken en geuren (denk aan tegels, linoleum of hout in plaats van tapijt). U kunt ook overwegen om een waterdichte barrière onder vloerbedekking te gebruiken om te voorkomen dat toekomstige ongelukken doordringen tot de ondervloer.

mannenhanden die het tapijt snijden
Image Credit: Syda Productions, SHutterstock

kattenpootverdeler

Preventie is de sleutel als het gaat om geuren van huisdieren

De beste manier om te voorkomen dat uw huis verzandt in urinegeuren van huisdieren, is echt preventie. Dit betekent onmiddellijk actie ondernemen wanneer er ongelukken gebeuren en manieren vinden om te voorkomen dat uw kat (of hond) overal plast. Hier zijn een paar preventieve methoden om te overwegen.

Train uw kat om de kattenbak te gebruiken

Het trainen van uw kat om de kattenbak te gebruiken, kan toekomstige ongelukken helpen voorkomen – het kan enkele weken duren om te doen, maar het is zo de moeite waard. Zorg er ook voor dat uw kat te allen tijde toegang heeft tot een schone, goed onderhouden kattenbak en overweeg het gebruik van een strooiselaantrekker om uw kat aan te moedigen de doos te gebruiken.

Als uw kat buiten de kattenbak blijft plassen, kan dit een teken zijn van een medisch probleem. Zorg ervoor dat u uw kat naar de dierenarts brengt voor een controle om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Afschrikmiddelen gebruiken om uw kat uit de buurt van bepaalde gebieden te houden

Als uw kat constant in een bepaald deel van uw huis plast, kunt u overwegen een afschrikmiddel te gebruiken om uw kat weg te houden. Er zijn verschillende natuurlijke en commerciële afschrikmiddelen op de markt, waaronder citrussprays, bewegingsgeactiveerde sprays en insectenwerende middelen voor binnenkatten.

Wanneer u een afschrikmiddel gebruikt, moet u de instructies van de fabrikant zorgvuldig volgen. Het is ook belangrijk om uw kat een alternatieve ruimte te bieden om de badkamer te gebruiken, zoals een schone kattenbak.

Cat afschrikwekkende spray
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay

kattenpootverdeler

Dingen inpakken

Omgaan met kattenplasvlekken en geuren in uw wasmachine en elders kan een frustrerende en onaangename ervaring zijn. Maar met de juiste preventieve methoden en technieken kunt u die vervelende vlekken en geuren voorgoed uit uw huis verwijderen. Of u nu de voorkeur geeft aan natuurlijke remedies of hightech oplossingen, er is een methode die voor u werkt. Door onmiddellijk actie te ondernemen, de juiste reinigingsoplossingen te gebruiken en uw kat te trainen om de kattenbak te gebruiken, kunt u uw huis geurvrij en fris houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Nacho Posse, Pexels