Hoe zeg je kat in verschillende talen? Leer hoe je het moet zeggen!

Katten zijn al duizenden jaren geliefde metgezellen. Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen over de hele wereld verschillende percepties van katten. Sommige culturen zien katten als heilige wezens, sommige associëren ze met geluk en sommige daarentegen associëren ze met het kwaad. Ongeacht deze culturele verschillen zijn katten over de hele wereld uitgegroeid tot populaire huisdieren.

Taalkundig gezien zijn de meeste woorden voor katten bij verschillende katten afgeleid van de Latijnse woorden, feles of Kattus. Lees verder terwijl we kijken naar hoe het woord “kat” in verschillende talen wordt vertaald.

In dit artikel bespreken we een kort overzicht van hoe katten worden waargenomen in verschillende culturen over de hele wereld!

3 katten gezichtsverdeler

Katten in Aziatische cultuur

Al eeuwenlang, teruggaand tot de oudheid, worden katten over het algemeen gezien als beschermers, symbolen van vruchtbaarheid en geluk. Katten hebben echt een speciale plaats in het Aziatische culturele erfgoed als positieve symboliek, evenals loyale metgezellen.

In landen als China en Japan staan ze vaak in hoog aanzien als symbolen van geluk en welvaart.

Bijvoorbeeld, de Maneki-neko of “wenkende kat”, vaak gezien bij de ingang van restaurants en andere bedrijven, is een populair symbool van geluk in Japan, omdat het naar verluidt klanten aantrekt voor bedrijven om te gedijen. Evenzo worden katten vaak afgebeeld in de Koreaanse folklore en traditionele kunst als brengers van geluk, beschermers en wezens met genezende krachten.

Rode katten op zeestrand in Japan island_Saksa_shutterstock
Bron: SakSa, Shutterstock

Hoe cat te zeggen in Aziatische talen

Armeens կատու
Azeri pişik
Bengaals বিড়াল
Chinees 猫 [māo]
Georgisch კატა
Gujarati બિલાડી
Hindi बिल्ली
Hmong MIV
Japans ネコ (neko)
Kannada ಬೆಕ್ಕು
Kazachstaans мысық
Khmer ឆ្មា
Koreaans 고양이 [goyang-i]
Kirgizisch мышык
Laotiaans kat
Malajalam പൂച്ച
Marathi मांजर
Mongools муур
Myanmar (Birmees) ကွောငျ
Nepalees बिरालो
Odia ବିଲେଇ
Pasjtoe پيشو
Punjabi ਬਿੱਲੀ
Sindhi ٻلي
Singalees බළලා
Tadzjieks гурба
Tamil பூனை
Telugu పిల్లి
Thais แมว
Turks Kedi
Turkmeens pişik
Urdu بلی
Oeigoers مۈشۈك
Oezbeeks Mushuk
Vietnamees con mèo

3 katten gezichtsverdeler

Katten in de Europese cultuur

Hoewel katten populaire metgezellen zijn en tegenwoordig vaak positief worden afgebeeld in de media, werden ze aanvankelijk in een negatief daglicht gezien in het middeleeuwse Europa. Katten werden vaak geassocieerd met hekserij en magie als de favoriete metgezel van heksen.

In de Renaissance-periode begonnen katten een positievere reputatie te krijgen, omdat ze vaak werden afgebeeld in kunstwerken en als huisdieren van de rijken. Door hun associatie met hekserij werden ze symbolen van gratie, elegantie en schoonheid.

Tegenwoordig zijn katten een populaire keuze voor een huisdier in heel Europa. In de populaire cultuur wordt hun mystieke associatie met hekserij en magie nog steeds zwaar geportretteerd, maar heeft alleen maar gediend om de populariteit van katten te vergroten.

Kunnen katten slechte energie voelen
Afbeelding Credit: Kreminska, Shutterstock

Hoe cat te zeggen in het Europees Talen

Albanees foelie
Baskisch Katu
Wit-Russisch кот
Bosnisch Mačka
Bulgaars котка
Catalaans Gat
Corsicaans kat
Kroatisch Mačka
Tsjechisch Kočka
Deens Kat
Nederlands Kat
Engels kat
Estisch Kass
Fins Kissa
Frans babbelen
Fries Kat
Galicisch Gato
Duits Katze
Grieks Γάτα [Gáta]
Hongaars CICA
IJslands Köttur
Iers kat
Italiaans Gatto
Lets Kaķis
Litouws katė
Luxemburgs Kaz
Macedonisch мачка
Maltees Qattus
Noors Katt
Pools Kot
Portugees Gato
Roemeens Pisică
Russisch kот [kot]
Schotten Gaelisch kat
Servisch mачка [machka]
Slowaaks Mačka
Sloveens Mačka
Spaans Gato
Zweeds Katt
Tataars mәче
Oekraïens kіт [kit]
Welsh Cath
Jiddisch קאַץ

garen ball divider

Katten in de cultuur van het Midden-Oosten

Katten spelen een grote rol in de cultuur van het Midden-Oosten. Als overwegend islamitische regio worden katten zeer gewaardeerd en worden ze beschouwd als symbolen van netheid en geluk. In de islam stond de profeet Mohammed erom bekend dol te zijn op katten, wat leidde tot een wijdverspreide traditie van respect voor katten in de regio. Een populair verhaal in de islam vertelt over de profeet Mohammed die de mouw van zijn gewaad afsneed, zodat hij zijn slapende kat niet zou storen.

Tegenwoordig worden katten nog steeds vereerd als symbolen van geluk en zijn ze geliefde metgezellen in het hele Midden-Oosten.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Hoe cat te zeggen in talen in het Midden-Oosten

Arabisch قط [qut]
Hebreeuws חתול
Koerdisch (Kurmanji) Pisîk
Perzisch گربه

kattenpootverdeler

Katten in de Austronesische cultuur

Katten hebben een zeer rijk erfgoed in Austronesisch sprekende culturen – verspreid over de regio’s van Zuidoost-Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, Taiwan, Polynesië en Madagaskar. Afgezien van hun mystieke perceptie en afbeeldingen in kunst en folklore, waren katten ook geliefd in de samenleving vanwege hun vermogen om ongedierte te bestrijden en voedselvoorraden te beschermen.

Van katten wordt ook gedacht dat ze geluk en welvaart brengen aan hun eigenaren, waardoor ze populaire metgezellen zijn – zelfs daterend uit de oudheid, toen ze ook werden beschouwd als genezende krachten en dienen als beschermers tegen boze geesten.

verwilderde katten eten in de park_Murat An
Afbeelding Credit: Murat An, Shutterstock

Hoe cat te zeggen in het Austronesisch Talen

Cebuano Iring
Filipijns Pusa
Hawaïaans pōpoki
Indonesisch Kucing
Javaans Kucing
Malagasi Saka
Maleis Kucing
Maori Ngeru
Samoaans Pusi
Soendanees Ucing
Taiwanees 猫-mao

garen ball divider

Katten in de Afrikaanse cultuur

Katten hebben een belangrijke plaats in de Afrikaanse cultuur, met name in Egypte. De oude Egyptenaren beschouwden katten als goden en ze werden als zodanig vereerd en aanbeden. Van katten werd gezegd dat ze geluk brachten aan degenen die hen huisvestten, en werden vaak afgebeeld in de Egyptische kunst en mythologie.

Andere Afrikaanse culturen beschouwden katten als spirituele krachten die bescherming en geluk brachten. Tegenwoordig worden katten nog steeds algemeen gewaardeerd als metgezellen en worden ze vaak als huisdier gehouden.

schattige rode huiskat loopt op een dak
Afbeelding credit: Heide Pinkall, Shutterstock

Hoe kat in het Afrikaans te zeggen Talen

Afrikaans Kat
Amhaars ድመት
Chichewa Mphaka
Hausa magiër
Igbo Pusi
Kinyarwanda Injangwe
Sesotho Katse
Shona Katsi
Somalisch Bisad
Swahili Paka
Xhosa Ikati
Yoruba o nran
Zulu Ikati

kattenpootverdeler

Katten in de Noord-Amerikaanse cultuur

In Noord-Amerika worden katten zeer gewaardeerd om hun gezelschap en genegenheid. Het zijn favoriete huisdieren voor degenen die van onafhankelijke dieren houden die gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze worden vaak afgebeeld in populaire media in de vorm van strips, televisie, films en hebben zelfs een sterke online aanwezigheid in de vorm van “internetkatten”!

In Indiaans cultuur, werden katten gezien als symbolen van gratie en behendigheid. Ze werden ook gewaardeerd om hun vermogen om te jagen en de populatie van ongedierte te beheersen. Inheemse Amerikanen hebben over het algemeen een diep respect voor alle dieren en beschouwen ze als een belangrijk onderdeel van de natuurlijke wereld , inclusief katten!

ragdoll kat met blauwe ogen die buiten in de natuur staat
Afbeelding credit: Aaron Zimmermann, Shutterstock

Hoe kat te zeggen in talen in Noord-Amerika

Hoewel Engels de primaire taal van Noord-Amerika is, zijn er verschillende Indiaanse en andere talen die worden gesproken door inheemse mensen en andere etnische groepen in de Noord-Amerikaanse regio. Hieronder vermelden we de woorden voor “kat” in verschillende van deze talen, waaronder Engels:

Blackfoot poep
Cherokee Wesa
Choktaw Katos
Cree Minos
Engels kat
Eskimo Pussi
Hawaïaans Popoki
Lakota Igmu
Navajo Mosi
Ojibwe Gaazhag
Spaans Gato

garen ball divider

Katten in de Zuid-Amerikaanse cultuur

In Zuid-Amerika hebben katten een gevarieerde culturele betekenis en status, afhankelijk van de samenleving en regio. Sommige inheemse culturen beschouwden katten als symbolen van welvaart, waar ze vaak werden gehouden voor gezelschap. Sommige culturen waardeerden katten om hun jachtvermogen op kleinere dieren, zoals muizen en ratten.

Tegenwoordig worden katten gewaardeerd als gedomesticeerde huisdieren en zijn ze geliefd om hun genegenheid en persoonlijkheden.

Kat omringd door kippen
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Hoe kat te zeggen in talen in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika kunnen de belangrijkste talen worden onderverdeeld in drie brede groepen – de talen van de voormalige koloniale machten, veel inheemse talen en verschillende andere talen die door immigrantenpopulaties worden gesproken. Hier vermelden we de woorden voor “kat” in de belangrijkste talen die in heel Zuid-Amerika worden gesproken.

Aymara Phisi, Michi
Engels kat
Frans babbelen
Guaraní Mbarakaja
Portugees Gato
Spaans Gato
Quechua Michi

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel verschillende culturen verschillende percepties en respect voor katten hebben, lijdt het geen twijfel dat katten een grote rol spelen in de culturele geschiedenis over de hele wereld. Tegenwoordig zijn katten geliefde huisdieren over de hele wereld die geliefd zijn vanwege hun uitstekende gezelschap, schattige persoonlijkheden en aanhankelijke aard!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock