10 veel voorkomende gedragsproblemen bij katten die u moet kennen

gedragsproblemen kat uitgelicht beeld

Katten zijn geweldige metgezellen en brengen zoveel vreugde in ons leven. Ze zijn erg intelligent en behouden veel van de wildheid die hun voorouders hadden. Het is dan ook geen verrassing dat katten gecompliceerde wezens zijn. Nu ze in huishoudens met mensen en andere katten leven, kunnen katten gedragsproblemen ontwikkelen.

We bespreken de meest voorkomende gedragsproblemen in dit artikel. Maar laten we het eerst hebben over normaal kattengedrag!

Normaal kattengedrag

Kattenverzorging likken poot

Voordat we het hebben over de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten, laten we eens kijken wat normaal kattengedrag is.

We zullen hieronder veelvoorkomende gedragsproblemen bespreken, maar voordat we dat doen, moeten we het kort hebben over normaal kattengedrag. Dit komt omdat veel van de gedragingen die we als een probleem zien, eigenlijk normaal gedrag zijn voor katten.

Het is normaal dat katten krabben, hun territorium markeren (door urinesproeien, onbedekte uitwerpselen of geurmarkering), jagen en agressie vertonen tegenover onbekende katten en in sommige gevallen angst voor mensen.

Natuurlijk, hoewel we weten dat dit gedrag normaal kan zijn, is het niet ideaal voor katten om een aantal van deze in huis te vertonen. Urinemarkering op muren of krabben aan het meubilair zijn bijvoorbeeld geen gedrag dat we willen aanmoedigen bij binnenkatten.

We willen een manier vinden om samen te leven met onze katten op een manier dat we allebei gelukkig zijn en tegelijkertijd het normale gedrag van gewone katten respecteren. Hieronder geven we je tips over hoe je dit succesvol kunt doen.

Veel voorkomende gedragsproblemen bij katten

#1 Krabben meubelen

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat meubels krabt

Ongewenst krabben is een van de meest voorkomende problematische gedragingen bij katten.

Een van de grootste problemen waar ik van eigenaren over hoor, is dat hun kat items in huis krabt. Dit zijn meestal gordijnen, banken, stoelen en tapijten. Na verloop van tijd kan het krabben van katten ernstige schade aan meubels veroorzaken, en het kan ook een negatieve invloed hebben op de band tussen mens en kat!

We moeten echter in gedachten houden dat hoewel onze kat misschien onze nieuwe favoriete bank heeft gekrabd, dit normaal gedrag is. Katten krabben van nature om hun nagels te slijpen en ook om feromonen van hun poten op items te deponeren. Dit is een vorm van geurmarkering en kan ervoor zorgen dat ze zich veiliger voelen in hun huis. Krassen fungeren ook als een visuele marker voor andere katten dat er een andere kat in het gebied (territorium) is.

Hoewel het normaal is dat katten krabben, willen we natuurlijk onze meubels beschermen tegen hun scherpe nagels. We kunnen dit doen door onze katten andere manieren te bieden om te krabben. Katten hebben krabpalen in het hele huis nodig, idealiter bij uitgangen en ingangen.

Het wordt aanbevolen om een mengsel van verticale en horizontale krabpalen te gebruiken en de verticale palen moeten hoog genoeg zijn, zodat uw kat de top met zijn poten kan bereiken wanneer hij zich uitstrekt. Alles kleiner dan dat en ze mogen het niet gebruiken!

Als u problemen ondervindt om uw katten de krabpalen te laten gebruiken, kunt u een feromoonproduct gebruiken om dit aan te moedigen (Feliway). Dit omvat het maken van krasmarkeringen op de paal (bijvoorbeeld met een schroef) en vervolgens een deel van de feromoonvloeistof hierop aanbrengen. Kattenkruid dat op de palen wordt gestrooid, kan ook helpen om het gebruik aan te moedigen.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

#2 Hun kattenbak niet gebruiken

kat met natte plek op tapijt

Misschien wel het meest gevreesde van alle ongewenste kattengedragingen, buiten de kattenbak gaan kan veel stress in huis veroorzaken.

Een ander groot gedragsprobleem is dat katten hun kattenbak niet gebruiken, ook bekend als ongepaste eliminatie. Dit resulteert vaak in katten die plassen of poepen (of beide!) door het huis. Gemeenschappelijke ruimtes die ze kiezen om te toiletteren zijn schoenen, beddengoed, kleding of in de douche / bad. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, doen ze dit niet om je te straffen. Dit is een teken dat uw kat niet blij is met zijn toiletfaciliteiten.

Katten zijn zeer schone huisdieren en het minste of geringste kan ze van hun kattenbak afhouden. Veelvoorkomende problemen zijn onder meer:

 • Kattenbak is te klein
 • Een strooiselsubstraat gebruiken dat ze niet leuk vinden
 • Kattenbak in een lawaaierig, drukbezocht deel van het huis
 • Niet genoeg kattenbakken – je hebt er 1 per kat plus 1 nodig.
 • Bedekte of onbedekte dozen – sommige katten geven de voorkeur aan onbedekt.
 • Kattenbak in een moeilijk bereikbare ruimte – dozen moeten op elke verdieping staan en gemakkelijk toegankelijk zijn, vooral voor katten met mobiliteitsproblemen.

Als je kat plotseling door het huis plast of poept, is er een reden waarom. U moet een controle voor hen plannen bij uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische reden is, bijvoorbeeld urineweginfectie. Als er geen medische reden is om het uit te leggen, controleer dan je kattenbaksituatie en kijk of er een reden is waarom je kat er niet blij mee zou zijn.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

#3 Urine spuiten

Kat die urine spuit

Het meest voorkomend bij niet-gecastreerde katten is sproeien een territoriaal gedrag.

Katten markeren van nature hun territorium in het wild en ze doen dit door urine te spuiten. Urine spuiten is iets anders dan urineren, omdat het een veel kleiner volume urine is en het is erg geconcentreerd. Ze doen dit meestal tegen muren of andere verticale oppervlakken.

Het bevat feromonen die fungeren als chemische boodschappen aan andere katten. Het is een methode waarbij katten hun territorium markeren en andere katten laten weten dat dit hun grasmat is.

Hoewel het een normaal kattengedrag is, willen we natuurlijk niet dat urinemarkering in onze huizen optreedt en als onze katten zich veilig voelen, is het onwaarschijnlijk dat ze urinespray sproeien.  Om het risico dat dit gebeurt te verminderen, is het belangrijk om niet-gecastreerde katten te castreren, omdat dit vaker voorkomt bij hele katten.

Stress kan dit gedrag veroorzaken, dus als uw kat dit plotseling is gaan doen en ze zijn gecastreerd, controleer dan op alles wat hem stress kan bezorgen. Voorbeelden van stress zijn; een nieuwe baby in huis of een nieuwe kat in de buurt of het huis.

Als je kat gestrest is, zorg er dan voor dat hij voldoende middelen heeft. Bronnen omvatten kattenbakken, krabpalen, bedden, schuilplaatsen en voedsel- en waterstations. U kunt ook een synthetische feromoonverspreider (Feliway) aansluiten om stress te verminderen en uw kat zich veiliger te laten voelen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

#4 Agressie tussen katten

Katten die in de lucht vliegen en vechten

Agressie tussen meerdere katten is een veel voorkomend gedragsprobleem.

Dus je hebt een nieuw kitten mee naar huis genomen naar je inwonende kat en er wordt veel gesist en gespuugd. Uw inwonende kat gedraagt zich zeer agressief tegenover het kitten. Waarom is dit?

Zoals we al hebben vermeld, is agressie tussen katten normaal in het wild. De voorouders van de kat waren solitaire jagers en zouden alleen hebben geleefd. Ze zouden alleen met andere katten omgaan als het tijd was om te paren. In verwilderde kolonies blijven vrouwtjes vaak bij elkaar en voeden nesten samen. Mannetjes vertrekken vaak zodra ze volwassen zijn.

Bij huiskatten is het mogelijk voor katten om vreedzaam samen te leven en zelfs metgezellen te zijn. Er is een grotere kans dat dit gebeurt als ze gecastreerd zijn en samen zijn sinds ze kittens waren (of nog beter, als ze broers en zussen zijn)! Het kan moeilijker zijn om volwassen katten te introduceren, maar het is mogelijk.

Als je een nieuwe kat introduceert bij een inwonende kat, moet je deze introductie HEEL langzaam doen. Ze mogen niet minstens een paar weken samen op pad zijn na een goede introductieperiode. In deze periode doen we dingen zoals geurverwisseling en ze elkaar laten zien door een glazen deur/kier van een deur. Het is belangrijk om negatieve interacties niet te laten voortduren.

Als je de katten bijvoorbeeld door een glazen deur introduceert en een van de katten probeert door de deur naar de andere kat te vegen en te sissen, stop dan die interactie. Scheid de katten opnieuw en probeer het een andere dag opnieuw. Als je de interacties te vroeg forceert, kan dit een negatieve relatie tussen de katten creëren die moeilijk te repareren kan zijn.

Nogmaals, vergeet niet om voldoende middelen te bieden en een synthetische feromoonverspreider aan te sluiten.

Lees ook: Zijn katten bezitterig van hun baasjes?

#5 Overgrooming

Kattentrim

Katten besteden veel tijd aan het verzorgen, maar overmatige verzorging kan een teken zijn van onderliggende problemen.

Overgrooming is een veel voorkomend gedragsprobleem. Het is in wezen wanneer katten overmatige hoeveelheden tijd besteden aan het verzorgen van hun vacht en het uittrekken van stukjes haar. Uw kat zal gebieden met haaruitval hebben (een door motten opgegeten uiterlijk), met name op zijn buiken en achterpoten.

Overgrooming kan worden veroorzaakt door stress en heeft vaak een onderliggende huidallergiecomponent. Katten die overgrooming zijn, moeten naar een dierenarts om andere veel voorkomende problemen van huidaandoeningen uit te sluiten, zoals parasieten, allergieën of ringworm. Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven om dit te helpen behandelen als er een allergie is die bijdraagt aan het probleem.

Je moet ook controleren op eventuele oorzaken van stress. Probeer eventuele stressoren te verwijderen, zorg voor voldoende middelen en sluit een synthetische feromoonverspreider aan. Ik zou het gebruik van buster collars aka de ‘cone of shame’ zonder veteri niet adviserennary behandeling, omdat dit het onderliggende probleem niet aanpakt.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

#6 Overmatig vocaliseren

Kat met mond wijd open

Schreeuwt je kat de hele nacht? Overmatig miauwen is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten.

Eigenaren zullen vaak beschrijven dat hun katten ’s nachts huilen / joggen of overmatig miauwen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat katten crepusculaire wezens zijn, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang en dit is vaak de tijd dat ze zouden jagen. Als dit het geval is, willen ze misschien buiten worden gelaten als ze buiten toegang hebben.

Jonge niet-gecastreerde katten kunnen vocaliseren om een partner te vinden. Dit kan worden opgelost door eventuele niet-gecastreerde katten te castreren. Oudere katten kunnen gevoelig zijn voor aandoeningen zoals hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) die overmatige vocalisaties kunnen veroorzaken. Als je een oudere kat hebt die dit plotseling is gaan doen, boek ze dan in voor een veterinaire controle.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

#7 Nachtelijke hyperactiviteit

Kat 's nachts buiten

Hoewel het natuurlijk is voor katten om actief te zijn rond de tijd dat je naar bed gaat, kan nachtelijke activiteit je wakker houden.

Net als bij overmatige vocalisatie kan nachtelijke hyperactiviteit door een paar dingen worden veroorzaakt. Katten zijn crepusculaire wezens, wat betekent dat ze ’s nachts actief zijn (vooral in de schemering en zonsopgang), dus dit kan de reden zijn waarom je katachtige vrienden ’s nachts zoomies doen.

Dit is normaal gedrag, maar we begrijpen dat het niet ideaal is als je probeert te slapen. Het verstrekken van veel speelgoed, met name interactief speelgoed, en feeders kan je kat ’s nachts bezig houden en vermaken.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#8 Ruw spel

Enthousiaste kat die met een speeltje speeltje speelt

Spelen met een kat is erg leuk en een nuttige gewoonte, maar wat als de kat te ruw is?

Kitteneigenaren komen vaak bij mij voor vaccinaties met gebeten en gekrabde handen. Dit kan gebeuren wanneer kittens zich een beetje laten meeslepen door het spelen en de handen of voeten van hun eigenaar verwarren met speelgoed. Spelen bijten is een veel voorkomend probleem, en hoewel het misschien geen pijn doet als ze klein zijn, doet het dat wel als ze groter worden.

Er zijn een paar tips die hierbij kunnen helpen.

 • Laat kittens NOOIT met je vingers of tenen spelen.
 • Als uw kitten uw handen of voeten aanvalt, laat ze dan niet doorgaan en zeg “ouch”.
 • Gebruik speelgoed dat aan een hengel of stok is bevestigd, zoals een hengelachtig speelgoed. Deze zorgen voor een grotere afstand tussen uw hand en het speelgoed, wat uw kitten helpt om het verschil te zien.
 • Als uw kitten overenthousiast raakt, en dit wordt meestal gevolgd door bijten / krabben, stop dan op dit punt met de speelsessie.
 • Straf je kitten niet en word niet boos op hem, hij begrijpt niet dat het je pijn doet en hij doet het niet expres.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

#9 Agressie tegen mensen

Gefrustreerd uitziende kat die wordt geaaid

Sommige katten zullen een agressieve of defensieve reactie op mensen ontwikkelen.

Een veel voorkomend gedragsprobleem is agressie jegens mensen. Dit kan voor alle mensen zijn of alleen bepaalde mensen of zelfs maar één persoon. Agressie kan een echt probleem zijn, omdat kattenbeten een vervelende infectie kunnen veroorzaken.

Agressie naar mensen toe kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan te wijten zijn aan een gebrek aan socialisatie als een jong kitten, wat kan resulteren in een kat die angstig en mogelijk agressief is tegenover mensen. Ze verdedigen zich tegen wat ze als een bedreiging zien.

Agressie kan een kat zijn die zijn baasjes bijt tijdens de speeltijd. Dit kan een gevolg zijn van kittenspel dat nooit is gecorrigeerd en aangemoedigd. Het kan resulteren in een kat die regelmatig bijt of krabt, vooral tijdens de speeltijd. Ze denken dat dit normaal speelgedrag is.

Katten kunnen agressief zijn als ze een eerdere negatieve of traumatische ervaring met mensen of zelfs maar één persoon hebben gehad. Dit kan ertoe leiden dat ze angstig en defensief zijn wanneer ze in contact komen met deze mensen.

Agressie tegen mensen is een ernstig probleem, vooral als er kinderen of immuungecompromitteerde mensen in huis zijn. Katten die agressie vertonen, moeten door een dierenarts worden onderzocht om gezondheidsproblemen uit te sluiten en vervolgens moet een geregistreerde kattengedragsdeskundige over het probleem worden geraadpleegd.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

#10 Angst/Angst

Schattige kat die geschrokken kijkt terwijl hij bij gordijnen staat

Angst is een andere veel voorkomende zorg bij katten.

Alle katten zijn anders, en net zoals sommige katten zelfverzekerd en dapper zijn, kunnen anderen timide en nerveus zijn. Dit kan te wijten zijn aan hun persoonlijkheid die mogelijk verband houdt met de persoonlijkheid van hun ouders (genetica). Sommige katten zijn nerveus of angstig vanwege een gebrek aan vroege positieve socialisatie met mensen toen ze kittens waren. Dit kan resulteren in katten die niet erg tam zijn en behoorlijk angstig kunnen zijn in de buurt van mensen.

Katten kunnen ook bang zijn als ze eerder een slechte ervaring met mensen hebben gehad. Andere katten kunnen angstig zijn als ze gestrest zijn door iets in huis, bijvoorbeeld een nieuwe baby, een nieuwe kat, een nieuwe hond en meer.

Als uw kat altijd angstig of timide is geweest, kan het zijn persoonlijkheid zijn, maar zorg ervoor dat ze voldoende middelen hebben en probeer een synthetische feromoonverspreider aan te sluiten om te helpen. Als het een nieuw probleem is, zoek dan naar oorzaken van stress en laat ze onderzoeken door uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe kattengedragsproblemen te helpen

Kat krabben op een krabpaal

Gedragsproblemen van katten kunnen worden opgelost door middel van omgevingsverrijking en andere middelen.

Ongeacht wat het gedragsprobleem is, het betekent één ding; dat je kat niet blij is met iets in zijn wereld. Het kunnen kattenbakproblemen zijn, gebrek aan krabpalen of iets stressvols in huis.

Om elk gedragsprobleem te helpen, is het belangrijk om eerst een medisch probleem uit te sluiten, vervolgens te controleren op oorzaken van stress en deze te verwijderen, voldoende middelen te bieden en een synthetische feromoonverspreider te gebruiken. Deze stappen zullen een lange weg gaan om elk gedragsprobleem te helpen. Als het gedrag niet oplost, overweeg dan contact op te nemen met een geregistreerde kattengedragsdeskundige of veterinaire gedragstherapeut om te helpen met het probleem.

Lees ook: Veroorzaakt je kat relatieproblemen? Wat te doen als uw kat in het midden is

Hoe kattengedragsproblemen niet te helpen

Dierenarts die naar een kat kijkt

Naast manieren om een kat met gedragsproblemen te helpen, zijn er veel voorkomende reacties die gewoon niet geschikt of nuttig zijn.

Katten die tekenen van een gedragsprobleem vertonen, hebben ons geduld en begrip nodig. Ze vertellen ons dat er iets mis is en dat het een alarmbel voor ons zou moeten zijn om actie te ondernemen.

Er zijn echter enkele dingen die zeker niet zullen helpen bij een gedragsprobleem en deze omvatten schreeuwen of slaan van de kat, het gebruik van een waterfles of een andere straf waarbij onnodige stress en lijden op uw kat wordt gelegd.

Negeer gedragsproblemen van katten niet; er zou een eenvoudige oplossing kunnen zijn om de situatie te helpen. Zoek hulp bij uw dierenarts (DVM) of een geregistreerde kattengedragsdeskundige.

Lees ook: Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met iets te doen?

Conclusie

Kat omvergeworpen potplant

Gelukkig kunnen bijna alle gedragsproblemen worden opgelost met tijd, geduld en begrip van de behoeften van katten.

Gedragsproblemen komen veel voor bij katten en zijn helaas een reden waarom veel katten opnieuw worden gehuisvest. Als u een probleem opmerkt zoals krabben, ongepaste eliminatie of urinemarkering bij uw kat, kunt u het beste meteen actie ondernemen.

Het verstrekken van voldoende middelen, het elimineren van oorzaken van stress en het aansluiten van synthetische feromonen kan helpen bij gedragsproblemen. Een veterinair onderzoek kan een onderliggend medisch probleem uitsluiten dat enkele gedragsproblemen kan veroorzaken.

Lees ook: Waarom gooien katten dingen omver?

Veelgestelde vragen

Wat is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten?

Veel voorkomende gedragsproblemen zijn het krabben aan meubels, het niet gebruiken van hun kattenbak en agressie tegen mensen.

Wat zijn abnormale gedragingen bij katten?

Abnormaal gedrag omvat het niet gebruiken van hun kattenbak en het doen van iets dat ze normaal niet doen. Tekenen van stress zijn onder meer wegstoppen, geen aandacht zoeken bij hun eigenaren en hun jas overladen.

Waarom heeft mijn kat gedragsproblemen?

Gedragsproblemen kunnen worden veroorzaakt door stress of problemen met hun kattenbak. Sommige gedragsproblemen kunnen een onderliggende medische oorzaak hebben.

Hoe corrigeer je slecht gedrag bij een kat?

Straf je kat nooit voor abnormaal gedrag. Zorg voor voldoende middelen (kattenbakken, krabpalen, bedden, schuilplaatsen en voedsel- en watergebieden) en sluit een synthetische feromoonverspreider aan. Bezoek uw dierenarts om een onderliggend medisch probleem uit te sluiten.