Waarom zijn katten populairder huisdieren in Japan dan honden? (Japanse Kat Lore)

Als het gaat om het bezit van huisdieren in Amerika, is 70% van de huishoudens huisdiereigenaar, met 69 miljoen huizen die honden bezitten en 45,3 miljoen die katten bezitten. Dat zijn veel dieren! Maar hoe verhoudt het zich tot het bezit van huisdieren in andere landen? Honden zijn misschien populairder in de Verenigde Staten, maar zijn ze het populairste dier in andere landen?

Maar het blijkt dat honden niet overal het populairst zijn. In Japan zijn katten bijvoorbeeld het populairste huisdier. Maar waarom houden de Japanners meer van katachtigen dan van hoektanden? Er zijn een paar redenen die meespelen waarom mensen in Japan vaker katten bezitten dan honden. Blijf lezen voor een kort overzicht!

cat + lijnverdeler

Japanse Kat Lore

Door de geschiedenis heen heeft Japan een beetje een haat-liefdeverhouding met katten gehad, wat het des te interessanter maakt dat deze dieren tegenwoordig het populairste huisdier zijn.

Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen wanneer katten in Japan verschenen (of hoe ze daar kwamen), lijkt de eerste vermelding van een katachtige in 889 CE te zijn toen keizer Uda schreef: “Een moment van mijn vrije tijd nemend, wil ik mijn vreugde over de kat uitdrukken.” En terwijl katachtigen begonnen te worden uitgewisseld als gekoesterde geschenken, hadden deze katten zich in de 12e eeuw voldoende vermenigvuldigd om wijdverspreid te zijn in heel Japan. En toen werd het leuk.

Zoals de meeste landen heeft Japan een rijke geschiedenis van folklore en katten hebben hier een enorme rol in gespeeld. Het was de 12e eeuw toen de eerste bovennatuurlijke katachtige in Japan verscheen – de nekomata, een extreem grote, tweestaartige kat die mannen at (die in werkelijkheid hoogstwaarschijnlijk een tijger was). Het duurde niet lang voordat de legendes van de nekomata om uit te sterven, echter, en het was pas in de Edo-periode van de geschiedenis van Japan dat bovennatuurlijke katten een rage werden.

Tijdens deze periode bloeiden kunst en cultuur echt in het land – kabuki-theater, ukiyoe en de komst van de eerste drukpersen in het land. De drukpersen betekenden dat er meer leesmateriaal beschikbaar was voor meer mensen, en de mensen van Japan waren hongerig naar magische wezens. Dit was toen de bakeneko verschenen. Deze katachtigen hadden het vermogen om van vorm te veranderen in mensen, en terwijl sommige verhalen over hen dodelijke uiteinden hadden waar de bakeneka doodden hun eigenaren en namen hun plaats in, andere verhalen vertelden eenvoudigweg over deze wezens die ’s nachts wilde tijden hadden met drank, spelletjes en meer.

Er waren ook katachtige wezens die ook veel angstaanjagender waren, zoals de Kasha. Deze monsterlijke kat was er een die zo overweldigd raakte door de noodzaak om lijken te eten dat het een demon werd. Ze hadden krachten van necromantie die de doden konden opwekken en hen ook in marionetten konden veranderen. De legende van de kasha heeft een langdurige invloed gehad op de Japanse cultuur; tot op de dag van vandaag worden katachtigen uit de kamer gehouden wanneer de Japanse hold wakker wordt.

Japan heeft in de loop van zijn geschiedenis meer bovennatuurlijke katten gehad dan dit – sommige goed en sommige slecht – dus je kunt zien hoe gecompliceerd hun relatie met katachtigen is geweest.

zwarte kat met halsband die buiten ligt
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Waarom zijn katten populair?

Aangezien katten zowel vereerd als gevreesd zijn in de geschiedenis van Japan, hoe zijn ze dan terechtgekomen als het populairste huisdier in het land? Nou, daar zijn een paar redenen voor.

De grootste reden waarom meer mensen katten bezitten dan honden in het land is dat katten minder werk nodig hebben. Met name katten hebben geen dagelijkse wandelingen nodig. En het lijken de jongere generaties te zijn die minder bereid zijn om met dagelijkse wandelingen om te gaan, want uit een enquête bleek dat 59,5% van de hondenbezitters in de zeventig hun honden 30 minuten per keer uitliet, terwijl 65% van de hondenouders die in de twintig waren, hun huisdieren voor veel minder dan dat uitliet. En zelfs onder hondenbezitters zijn kleinere honden die minder beweging nodig hebben populairder.

Nog een reden waarom katten populairder zijn als huisdier? Ze zijn gemakkelijker te verkrijgen. Japan is de thuisbasis van een overvloed aan zwerfkatten, dus het krijgen van een als huisdier is net zo eenvoudig als buiten lopen. Honden moeten echter meestal worden gekocht bij een fokker of winkel.

Nog een andere mogelijke reden kan te maken hebben met de dalende geboortecijfers in Japan en de vergrijzing van de bevolking. Er zijn meer oudere mensen dan jongere in het land, en katten zijn veel eenvoudiger huisdieren om mee om te gaan als men ouder wordt.

Over het algemeen lijkt het erop dat katachtigen populairder zijn als huisdieren vanwege het gemak van de zorg voor hen in vergelijking met honden.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Katten hebben een lange en fascinerende geschiedenis in Japan, met name in de Japanse folklore. Tdoor de eeuwen heen zijn deze dieren zowel vereerd als gevreesd. Tegenwoordig zul je echter merken dat katten populairder zijn in Japan dan honden. Vooral omdat het gemakkelijker te verzorgen is. Het wordt interessant om te zien of die trend zich de komende jaren doorzet!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: FOTOGRIN, Shutterstock