Skip to Content

Hoe rennen katten? De verbazingwekkend complexe details!

Katten zijn op veel verschillende manieren indrukwekkend, niet in de laatste plaats in hoe ze prestaties zoals klimmen en rennen er gemakkelijk uit laten zien. Kattenouders zullen bekend zijn met de gracieuze bewegingen en elegantie van hun katachtige vriend, zelfs wanneer ze met hoge snelheden rennen, maar hoe rennen katten precies en wat maakt ze zo snel? Het antwoord is complex en hangt echt af van wat de kat op een bepaald moment probeert te bereiken. Lees verder om een overzicht te krijgen van hoe katten rennen.

3 kattenverdeler

Hoe rennen katten?

De manier waarop katten zijn gebouwd en waarvoor ze zijn gebouwd (jagen in het wild) heeft veel te maken met hoe ze rennen en waarom ze rennen zoals ze doen. De manier waarop ze rennen wordt ook bepaald door hoe snel ze moeten gaan.

Wandelen

Een wandelende kat zou bijvoorbeeld eerst een voorpoot en het achterbeen ertegenover naar voren schuiven, naar voren bewegen in een diagonale beweging en in een beweging van vier slagen. De poten zouden niet allemaal tegelijkertijd de grond raken. Twee of drie voet zou de grond raken, de beslissende factor hiervoor is de snelheid waarmee de kat beweegt. De staart zou recht en onder de wervelkolom worden geplaatst.

Noorse boskat die buiten loopt
Afbeelding Credit: Elisa Putti, Shutterstock

Draven

Als de kat zou doorgaan naar een draf, zouden de tegenovergestelde (diagonale) poten tegelijkertijd de grond raken, het hoofd kan zakken en de staart zou laag worden geplaatst en op een recht-naar-buiten manier worden gehouden. De kat zou vooruitgaan in een bewegingspatroon van twee slagen.

Lopend

Als een kat nu op snelheid rent, begint het echt interessant te worden. Een kat loopt in een patroon van drie slagen en er kunnen fasen zijn waarin de benen de grond helemaal niet raken. Dit wordt een enkele of dubbele ophangingsfase genoemd. Tijdens de ophangfase zijn de achterpoten verantwoordelijk voor het voortstuwen van het lichaam van de kat in een voorwaartse beweging.

Een van de voorpoten raakt net voor de andere en het achterste uiteinde wordt onder het lichaam getrokken, op welk punt de achterpoten op dezelfde manier kunnen landen als de voorpoten – de ene een fractie van een seconde voor de andere. De achterpoten komen heel dicht bij de voorpoten wanneer ze landen, waardoor wat lijkt op een soort begrenzende beweging ontstaat.

blauwe Russische kat die in de natuur rent
Afbeelding Credit: ddisq, Shutterstock

Hoe snel katten katten rennen &waarom?

Huiskatten zijn in staat om snelheden tot 30 mijl per uur (48,28 kilometer per uur) te bereiken. Veel factoren dragen hieraan bij, waaronder het feit dat katten digitigrade zijn, wat betekent dat ze op hun tenen lopen. Hierdoor kunnen ze niet alleen sneller bewegen, maar het zorgt ook voor een stealthier roofdier. Als digitigrades zijn katten beter in staat om stil te blijven als ze bewegen.

Bovendien draagt de manier waarop het lichaam van een kat wordt gevormd in grote mate bij aan hoe snel ze kunnen bewegen. Om te beginnen zijn hun stekels erg flexibel. Elastische schijven zitten tussen de spinale botten, waardoor soepelere, meer vloeiende bewegingen mogelijk zijn. Dit verklaart ook waarom katten er zo sierlijk uitzien als ze springen, klimmen en rennen.

Om hieraan toe te voegen, verbindt bot het schouderblad van de kat niet met het lichaam – spieren wel. Hierdoor wordt het schoudergebied niet gehinderd door een hard materiaal en kan het vrijer bewegen.

Katten kunnen ook luchtweerstand vermijden in een ophangfase (wanneer hun voeten de grond helemaal niet raken), kunnen hun klauwen gebruiken voor extra grip tijdens het hardlopen en hebben sterke, krachtige achterpoten en rugspieren om ze naar voren te duwen. Ten slotte is hun natuurlijke gevoel voor balans onberispelijk, waardoor ze op koers en rechtop kunnen blijven terwijl ze hun topsnelheden bereiken.

kat die op groen gras rent
Afbeelding Credit: YuliaPodlesnova, Shutterstock

3 kattenverdelerLaatste gedachten

De manier waarop een kat rent is anders dan de manier waarop ze lopen en zelfs draven, maar wat duidelijk is, is dat de ongelooflijke fysiologie van de kat – het feit dat ze digitigrades zijn en een uitstekende balans, flexibiliteit en kracht in de achterpoten hebben – verantwoordelijk is voor de voortreffelijke gratie en snelheid van onze donzige vrienden.

Dus, zelfs als je kat een beetje aan de dikke kant is en liever de dag weg snoozen om te verkennen, onthoud dan dat onder die luiaardachtige buitenkant een echte kleine krachtpatser is!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock