Hoe werken kattenklauwen? Hoe trekken ze zich terug?

Katten zijn wezens van mysterie en kattenkwaad, zozeer zelfs dat zelfs hun anatomie fascinerend is. Maar geen enkel deel van het lichaam van een kat is zo mysterieus als zijn klauwen. De klauwen van een kat zijn zijn favoriete wapens; katten buigen hun klauwen op speelgoed, krabbers en soms zelfs op hun baasjes! Maar waar gaan ze naartoe als een kat ze niet gebruikt? Hoe trekken ze die in? Dit artikel gaat in op de ins en outs van hoe de klauwen van een kat werken en hoe deze van nature dodelijke gereedschappen worden ingetrokken.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Om te begrijpen hoe de klauwen van een kat werken, moeten we weten waar ze van gemaakt zijn. De klauwen van een kat, scherp als ze zijn, zijn gemaakt van hetzelfde spul als onze nagels: een harde substantie die keratine wordt genoemd.

Keratine is een eiwit dat in lagen groeit met behulp van voedingsstoffen uit het levende weefsel waaraan het is verankerd, het snelle genoemd. Keratine zit in de nagels, haren, hoorns en hoeven van dieren. Verrassend genoeg zijn de nagels van een kat bijna hetzelfde als die van ons, maar ze hebben een paar verschillen in anatomie die ze zowel scherp als dodelijk maken.

De anatomie van de klauwen van een kat

Kattenpoot op vloer
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

De klauwen van een kat zijn lagen keratine, gegroeid rond de heuvelvormige quick die aan het uiteinde van de cijfers van een kat is bevestigd. De klauwen groeien snel rond en over het bloedvat dat rijk is en taps toelopend tot een scherpe punt. Menselijke nagels, ter vergelijking, groeien in platte lagen bovenop de snelle.

Deze langwerpige groei is de reden waarom katten de buitenste lagen van de klauw zonder problemen kunnen afwerpen en waarom eigenaren soms afgeworpen klauwen (“klauwscheden”) op de vloer rond de favoriete krabber van hun kat kunnen vinden! De buitenste laag van de klauw werpt af om de uiteinden scherp, gezond en klaar voor actie te houden. Het echt interessante deel van de klauwen van een kat zijn echter de pezen, spieren en ligamenten die ze intrekbaar maken.

Spieren, ligamenten en pezen: de snelle gids

We hoeven geen hele anatomische les te doorlopen om te leren hoe de klauwen van een kat werken, maar het is essentieel om te weten hoe hun spieren, pezen en ligamenten functioneren om te begrijpen hoe ze ze intrekken.

De klauw zit in een nagelriem op het laatste segment van het cijfer van een kat, de distale falanx genoemd. De nagel is bevestigd aan het bot, wat het ondersteunt en helpt het stabiel te houden. Twee pezen lopen tussen de klauw en de botten; de oppervlakkige en digitale buigpezen zijn de cruciale onderdelen van het klauwmantelmechanisme. Beide pezen werken om de klauw of schede te verlengen, afhankelijk van welke is aangespannen en ontspannen.

Als we vanaf de zijkant naar de poot van een kat keken, sluit de oppervlakkige pees aan op de klauw aan de bovenkant en de digitale aan de onderkant. Er zijn twee groepen spieren die een kat nodig heeft om zijn klauwen langs deze pezen te strekken: de voorpootbuiger en extensorspieren. Ten slotte stelt een elastisch ligament in de tenen een kat in staat om te kiezen wanneer zijn klauwen worden ingetrokken, waardoor ze volledige controle hebben, zelfs bij het buigen van de poot of het lopen.

Hoe worden de klauwen van een kat verlengd en ingetrokken?

Kattenpoot op een menselijke hand
Image Credit: Counseling, Pixabay

Wanneer katten hun klauwen willen verlengen, trekken ze de flexor- en extensorspieren in hun voorbeen samen om de digitale flexorbanden aan te spannen. De digitale flexor hecht aan de onderkant van het bot waaraan de klauw van een kat is gekoppeld, dus als deze wordt aangespannen, trekt hij de onderkant naar achteren en verlengt de klauw naar buiten. Als een van deze spieren niet werkt, kan de klauw helemaal niet uitrekken.

Wanneer de kat klaar is met het gebruik van zijn klauwen, ontspannen deze spieren met de pezen. Vervolgens draait de digitale flexor de onderkant van het teenbot terug naar zijn oorspronkelijke positie, waardoor de klauw terug kan gaan naar zijn rusttoestand. De klauwen van een kat bevinden zich van nature in hun ontspannen positie, dus het enige wat ze hoeven te doen is deze spieren buigen om ze uit te breiden en ze weer te ontspannen om hun klauwen weg te leggen.

Strekken katten hun klauwen expres uit?

De handeling van het verlengen van de klauwen is gedeeltelijk instinctief en gedeeltelijk betekenisvol voor katten. Katten kunnen hun spieren actief gebruiken om hun klauwen naar buiten te brengen, maar soms zal dit een instinctieve actie zijn. Katten kunnen bijvoorbeeld instinctief hun klauwen strekken in tijden van stress of als ze aan het kneden zijn, wat ontspanning en tevredenheid betekent.

Houd er rekening mee dat niet alle kattenklauwen zich volledig kunnen terugtrekken. Als misvormingen in de falanx (teenbotten) betekenen dat ligamenten niet werken zoals ze zouden moeten, zal de klauw zich niet terugtrekken. Ook als de nagels erg lang zijn, steken ze nog steeds uit de voorkant van de donzige voet van je kat!

Waar gaan kattenklauwen naartoe als ze worden ingetrokken?

kattenpoten en scherpe klauwen
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay

De klauwen van een kat dop niet volledig verdwijnen wanneer ze worden ingetrokken, noch glijden ze terug in de voet van de kat. Ze zijn dus technisch nog steeds “uit”, maar ze zijn heel goed verborgen in een huidplooi en weggestopt. De ligamenten die ze intrekken, trekken ze van de grond en nestelen ze in de diepe delen van de pootbont van de katten, zodat ze goed beschermd zijn.

Waarom hebben katten klauwen? Moeten ze zich terugtrekken?

De meest voor de hand liggende reden voor katten die intrekbare klauwen hebben ontwikkeld, is voor de jacht.

Jacht

Schotse Wildcat op een grote boomstam
Image Credit: davemhuntfotografie, Shutterstock

Katten zullen hun prooi in stilte volgen en achter hen kruipen totdat de gelegenheid zich voordoet om te springen. Intrekbare klauwen zijn handig bij het sluipen en springen tijdens het jagen; wanneer hun klauwen zich terugtrekken, kan de kat stil op zijn zachte, gedempte voetzolen sluipen. Er is geen schrapen of klikken van klauwen op de grond, waardoor de kans dat de kat wordt gehoord wordt verkleind en hun prooi wordt gewaarschuwd.

Wanneer een kat wil toeslaan, strekken zijn klauwen zich uit naarmate de voorpoten reiken. Ze zijn scherp genoeg om de huid gemakkelijk te doorboren, letsel te veroorzaken en de broodnodige controle te bieden. Grote katten jagen op grote dieren, dus het hebben van klauwen terwijl ze de rug van een buffel vasthouden terwijl deze rondscharrelt om ze eraf te krijgen, kan het verschil zijn tussen leven en dood. Huiskatten hebben een goede greep op hun prooi nodig omdat ze klein en vaak snel zijn, zoals muizen.

Klimmen

zwart-witte kat leunend op een boom die op zijn prooi jaagt
Afbeelding Credit: Kapa65, Pixabay

Katten gebruiken ook hun klauwen om te klimmen, omdat ze graag hoge uitkijkpunten bereiken. Katten kunnen potentiële roofdieren, prooien of rivalen zien die hun territorium bedreigen en hun buurt in de gaten houden wanneer ze vanuit een hoog uitkijkpunt kijken. Hoge plaatsen zijn een geweldige stressverlichter voor hen en hun klauwen bieden geweldige klimuitrusting om ze aan de schors van bomen te verankeren.

De klauwen van een kat moeten intrekbaar zijn vanwege waar ze van gemaakt zijn. Keratine is sterk, maar de klauwen van een kat zijn niet dik en kunnen breken. Een gebroken nagel is pijnlijk (zoals je waarschijnlijk weet); als een kat een klauw beschadigt of afbreekt in de buurt van de snelle, kan hij bloeden. Vanuit een overlevingsperspectief gebruikt een kat zijn klauwen als zijn primaire jachtwapen en als de eerste verdedigingslinie tijdens het vechten.

Beschadigde of gebroken klauwen kunnen een kat in een potentieel fataal nadeel brengen als het gaat om de laatste kans om te voeden of een gevecht over territorium. Huiskatten hebben ook enorm veel baat bij intrekbare klauwen, want als ze ze niet konden wegleggen, zouden ze overal aan vast komen te zitten!

Voordelen van intrekbare klauwen

Schattig huisdier slijpen klauwen op krabpaal thuis
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Katten kunnen intrekbare klauwen beschermen, ze veilig en vrij van schade houden en voorkomen dat ze te veel versleten, gebarsten of gebroken worden. Het intrekken van de nagels in een opgezette positie vermindert ook het risico op zelfverwonding. Als een kat bijvoorbeeld zijn huid doorboord met een klauw, kan dit hen het risico geven op een mogelijk fatale infectie.

Ze zullen niet vast komen te zitten in meubels, beddengoed of andere oppervlakken wanneer ze rondlopen, noch wanneer ze op jacht zijn. Het hebben van intrekbare klauwen maakt het ook gemakkelijker voor katten om zich vast te grijpen en te worstelen met potentiële prooien.

Nadelen van intrekbare klauwen

Intrekbare klauwen zijn niet geschikt om te graven. Dieren zoals Dassen, Mollen en Groundhogs hebben niet-intrekbare klauwen die worden gebruikt om holen te graven en in een oogwenk aan roofdieren te ontsnappen. Intrekbare klauwen verlagen ook de snelheid. Cheeta’s gebruiken bijvoorbeeld hun klauwen om constant contact met de grond te bieden, waardoor ze naar voren worden geduwd om hun prooi te vangen. Omdat ze niet-intrekbare klauwen hebben, kunnen ze grotere snelheden bereiken dan andere grote katten.3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Welke katten hebben intrekbare klauwen?

Bijna alle katten hebben intrekbare klauwen, waaronder de huiskat, kleine wilde katten zoals ocelots en vissende katten, en de meeste grote katten zoals leeuwen, tijgers en luipaarden. De cheeta is de enige kat die dit vermogen niet heeft, omdat hij zeer gespecialiseerd is voor snelheid, zozeer zelfs dat hoewel ze nog steeds katachtigen zijn, ze hun eigen aparte geslacht hebben: Acinonyx Jubatus.

mannelijke domesetische kat krabben meubels met voorklauwen
Afbeelding Credit: Melissa Sue, Shutterstock

Zijn er andere dieren met intrekbare klauwen?

Ja! Maar het zijn er maar weinig. Dieren in de Virridae familie, zoals binturongs en civetkatten, hebben volledig intrekbare klauwen. Er is ook één soort kikker, toepasselijk de veelvraatkikker genoemd, die een soort intrekbare klauw heeft. Dit is echter kikkerklauwen zijn veel gruwelijker dan die van een kat; de kikker zal zijn botten uit zijn voeten dwingen door een dunne huid die tussen zijn tenen groeit. Deze nieuwe uitsteeksels fungeren dan als klauwen wanneer ze worden bedreigd. De meeste dieren hebben niet-intrekbare klauwen, als ze die al hebben.

kattenklauw
Afbeelding Credit: Jupri, Pixabay

Wat is Declawing precies?

Declawing is de chirurgische verwijdering van het laatste bot op de poten van een kat, het deel dat verbonden is met zijn klauwen. Deze verminking is vergelijkbaar met het afsnijden van alle vingertoppen op zowel je handen als het laatste deel van je tenen op je voeten; het is een wrede en onnodige procedure die nu in meer dan 20 landen verboden is.

Declawing is pijnlijk tijdens genezing en mogelijk voor de rest van het leven van de kat, wat fysieke pijn en ongemak, evenwichtsveranderingen en psychologische schade veroorzaakt omdat ze niet kunnen klimmen, krabben of territorium markeren.

3 katten gezichtsverdelerConclusie

De klauwen van een kat hebben een fascinerend mechanisme en eerlijk gezegd is het cool om ze te zien werken. Als u zachtaardig bent en uw kat bereid is, kunt u dit mechanisme in werking zien door lichtjes op de bovenkant van de poot van uw kat te drukken. Hun klauwen zullen zich uitstrekken als gevolg van de beweging van de ligamenten die eraan zijn bevestigd en vervolgens voorzichtig weer omhoog glijden in hun pootvacht. Kattenklauwen kunnen om allerlei redenen uitschuiven, maar de meest voorkomende die je zult zien, zijn uitstrekken om een goede kras te hebben of om aan een stuk speelgoed te klauwen. We hopen dat je dit artikel over hoe de klauwen van een kat werken net zo interessant vond als het was om te schrijven, en je weet nu precies wat er aan de hand is als je kat zich uitstrekt om te krabben aan zijn favoriete krabpaal!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock