Hoe maak je van een binnenkat een buitenkat (10 geweldige tips)

Een van de meest voorkomende vragen die kattenouders hebben, is of katten binnen moeten worden gehouden of buiten vrij mogen rondlopen. Veel dierenartsen en organisaties zijn het erover eens dat katten niet vrij mogen rondlopen vanwege het verhoogde risico op gevaar voor hun gezondheid en welzijn.

Buitenkatten lopen een veel hoger risico om infecties op te lopen, betrokken te raken bij ongelukken en iets giftigs te eten of te drinken, zoals antivries of insecticiden. Een alternatief voor gratis roaming is het creëren van een veilige buitenomgeving voor uw katten. Als dit niet mogelijk is, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om de kans dat uw kat buiten in gevaar komt te verkleinen.

In dit bericht delen we enkele tips om je binnenkat aan de buitenwereld te introduceren en ervoor te zorgen dat hij buiten veilig blijft.

Lees ook: Buitenkat binnen houden: Tips om jouw kat te laten genieten van het leven binnenshuis!

cat + lijnverdeler

De 10 tips om van een binnenkat een buitenkat te maken

1. Laat uw kat eerst wennen aan het binnenleven

Als je onlangs een kitten mee naar huis hebt genomen of een volwassen kat hebt geadopteerd, moet je huis altijd hun “basis” zijn. Laat ze niet meteen buiten en geef ze in plaats daarvan de tijd om te wennen aan de binnenkant van je huis. Een gelukkig binnenleven betekent dat je kat eerder thuis wil komen en hem het gevoel geeft dat hij altijd een veilige plek heeft om naartoe te gaan als hij genoeg heeft van het buitenleven.

oude calico kat
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

2. Ga langzaam

Voor een kat die gewend is om al zijn tijd binnenshuis door te brengen, kan de ervaring van buiten zijn in het begin overweldigend zijn. Begin met het buiten laten (onder toezicht) van uw kat voor korte periodes van maximaal 10 minuten per keer en verhoog vervolgens geleidelijk de hoeveelheid tijd die ze de komende dagen en weken buiten doorbrengen. Als je nerveus bent om je kat voor de eerste keer buiten te laten, probeer dan een harnas en riem te gebruiken.

Het is het beste om de momenten waarop je je kat uitlaat te laten samenvallen met hun voedingsschema. Wanneer het tijd is om terug naar binnen te komen, roep dan de naam van je kat en geef een verbale aanwijzing zoals “diner!”, en voer ze vervolgens. Dit zal hen aanmoedigen om terug te komen wanneer ze later worden opgeroepen.

Amerikaanse Polydactyl kat die buiten loopt
Afbeelding credit: Jenny Margarette, Shutterstock
thematische pauze

3. Heb een routine

Het is een goed idee om je kat in een binnen-buiten routine te krijgen. Laat ze uit en bel ze elke dag op hetzelfde tijdstip terug. Katten zijn gewoontedieren en waarderen dit soort consistentie. Als u van plan bent om uw kat vrij te laten rondlopen, is het het beste om hem ’s nachts niet buiten te laten blijven, omdat katten in het donker meer kans lopen op gevaar.

een verdunde calico kat met halsband zittend op gecementeerd pad
Afbeelding Credit: Raychan, Unsplash
thematische pauze

4. Laat uw kat op bepaalde tijden niet uit

Het is het beste om te voorkomen dat je je kat uitlaat als hij bang wordt, zoals bij vuurwerk of afgaan of als er een onweersbui is. Houd ook de weersomstandigheden in de gaten – als het te warm, koud of regenachtig is, houd je kat dan binnen.

kat zit bij raam
Afbeelding Credit: Olegdoroshin, Shutterstock
thematische pauze

5. Overweeg om uw tuin te beveiligen

Indien mogelijk kunt u overwegen om een buitenverblijf te maken of gewoon uw tuin te beveiligen om ervoor te zorgen dat uw kat daar alleen zijn buitentijd doorbrengt. Als je het sluwe type bent, kun je online een aantal geweldige ideeën vinden voor doe-het-zelf kattenverblijven en -huizen in de buitenlucht.

Een ander idee is om je tuin kattenproof te maken met hekwerk. We kwamen bijvoorbeeld schuine netbarrières tegen die aan het hoofdhek zijn bevestigd om te voorkomen dat katten eroverheen klimmen. Het beveiligen van uw tuin biedt u gemoedsrust dat uw kat niet afdwaalt en het risico loopt gewond te raken.

ragdoll kat liggend op balkon hoek egde
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

6. Microchip uw kat

Chippen is belangrijk voor alle katten, maar vooral voor katten die vrij buiten gaan rondlopen. Een microchip vergroot de kans dat uw kat bij u wordt teruggegeven als hij verdwaalt. Je kunt ook een halsband en ID-tag op je kat plakken, maar zorg ervoor dat de halsband een veiligheidssluiting heeft voor het geval ze ergens aan vast komen te zitten. Dit soort halsbanden worden ook wel “breakaway” kragen genoemd.

Microchip implantaat voor kat
Afbeelding: Ivonne Wierink, Shutterstock
thematische pauze

7. Koop een Pet Tracker

Huisdiertrackers zijn apparaten die u aan de co van uw huisdier bevestigtllar en dat laat u zien waar uw huisdier is in real time met behulp van GPS-technologie. Deze kunnen helpen uw kansen op het lokaliseren van uw kat te vergroten als hij niet op tijd thuiskomt of in de problemen komt.

kat draagt gps halsband
Afbeelding Credit: Nils Jacob, Shutterstock
thematische pauze

8. Zorg ervoor dat uw kat is gevaccineerd

Omdat buitenkatten meer risico lopen op infecties, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat hun vaccinaties up-to-date zijn voordat u ze uitlaat. Als u niet zeker weet of uw kat een boostershot moet krijgen, neem dan contact op met uw dierenarts.

kattenvaccinatie
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock
thematische pauze

9. Vlooienpreventiemiddelen toepassen

Vlooien zijn een andere zeer reële mogelijkheid als uw kat tijd buiten doorbrengt. Naast het veroorzaken van ongemak bij uw kat en het risico lopen op andere parasieten zoals lintwormen, kunnen vlooien uw huis besmetten, dus vlooienpreventiemiddelen zijn van het grootste belang. Topische vlooienpreventiemiddelen worden meestal eenmaal per maand toegepast.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding Credit: Csaba Deli, Shutterstock
thematische pauze

10. Steriliseer/castratie van uw kat

Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw kat wordt gesteriliseerd (vrouwtjes) of gecastreerd (mannetjes) als u overweegt om hem tijd buiten te laten doorbrengen.

sterilisatieprocedure voor katten
Afbeelding Credit: De Visu, Shutterstock

garen ball divider

Buitenkatten: Levensverwachting

Levensverwachting is iets waar alle kattenouders met buitenkatten zich zorgen over maken. Onderzoek heeft aangetoond dat de levensverwachting van een buitenkat slechts 2-5 jaar is, terwijl binnenkatten een verwachte levensduur van ongeveer 15-17 jaar hebben. Dit contrast is behoorlijk onthutsend en bewijst dat de risico’s voor vrij rondlopende katten veel groter zijn.

Dat gezegd hebbende, binnenkatten lopen ook het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas en, bijgevolg, diabetes. Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw binnenkat elke dag voldoende beweging krijgt en een uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit eet.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Binnen versus buiten kan een behoorlijk moeilijke beslissing zijn voor kattenouders. Er zijn zoveel dingen om af te wegen – de veiligheid en kwaliteit van leven van uw kat zijn de belangrijkste overwegingen. Als het mogelijk is, is het altijd het beste om uw kat een veilige buitenruimte te bieden. Als u besluit om ze vrij te laten rondlopen, neem dan voorzorgsmaatregelen om de kansen van uw kat om veilig te blijven te vergroten.

Als je je binnenkat voor het eerst aan de buitenwereld introduceert, vergeet dan niet om langzaam en in hun tempo te gaan. Wees geduldig – het kan weken of zelfs maanden duren voordat uw kat zich volledig op zijn gemak voelt om tijd buitenshuis door te brengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elisa Putti, Shutterstock