Hoe weet je wanneer kattenarbeid voorbij is? (5 Tekens)

Als je ooit in een verloskamer bent geweest of een personage hebt zien bevallen in een televisieprogramma, heb je een idee van hoe stressvol arbeid kan zijn. Hoewel een kat in bevalling niet precies vergelijkbaar is, kan het nog steeds stressvol zijn voor u als eigenaar van de kat. Tijdens de bevalling van je kat vraag je je misschien af, wanneer zal dit ooit einde?

Hoewel arbeid er drastisch anders uit kan zien voor verschillende katten, zijn er enkele algemene tekenen die het einde van het proces aangeven. Als uw kat in verwachting is, wilt u de onderstaande informatie opfrissen.

3 kattenverdeler

De 5 tekenen die u laten weten wanneer kattenarbeid voorbij is

1. Bepaal hoeveel tijd er is verstreken sinds het laatste kitten

moeder kat beviel van kitten
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

Houd de tijd bij nadat elk kitten is geboren. Als uw kat al een paar kittens heeft gebaard en lange tijd niet meer lijkt te bevallen, kan dit erop wijzen dat haar bevalling ten einde loopt. Een goede gids om langs te gaan is 2-3 uur na de geboorte van het nieuwste kitten, met een gemiddelde van vier kittens per nest.

Dat is echter niet altijd het geval. Uw kat zou meer kittens kunnen hebben en ze zou pauzes kunnen nemen tussen het baren van haar kittens die veel langer duren dan 2-3 uur. Van sommige katten is bekend dat ze wel 12 kittens tegelijk hebben!

Er zijn ook gevallen waarin uw kat onderbroken arbeid kan ervaren. Dit gebeurt wanneer uw kat rust en haar kittens verzorgt, maar nog steeds meer kittens over heeft om te bevallen. Uw kat kan zo lang als 24 tot 36 uur rusten voordat ze haar bevalling hervat. Hoewel dit “onderbroken arbeid” wordt genoemd, wat een verstoring van de norm suggereert, is dit eigenlijk een vrij normale gebeurtenis. De kittens die na deze onderbreking worden geboren, zijn meestal net zo gezond en normaal als degenen die eerder zijn geboren.

thematische pauze

2. Controleer op tekenen van overbelasting

Er wordt voorgesteld dat u uw kat tijdens de bevalling observeert om haar welzijn te controleren, maar ver genoeg weg blijft zodat ze zich niet ongemakkelijk of bedreigd voelt. Terwijl u uw kat in de gaten houdt, is een van de meest voor de hand liggende tekenen dat uw kat aan het bevallen is, het persen. Uw kat zal zich inspannen om kittens af te leveren, wat aanzienlijk anders zal zijn dan haar typische, ontspannen gedrag.

Als uw kat voor een langere periode is gestopt met persen, is er een behoorlijke kans dat ze klaar is met haar bevalling. Het kan echter zijn dat ze gewoon een pauze neemt.

thematische pauze

3. Zoek naar tekenen van weeën

moeder kat beviel van kitten
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

Weeën zijn een ander teken om op te letten tijdens het arbeidsproces. Als u naar de spieren in de buik van uw kat kijkt, kunt u daar mogelijk de regelmatige samentrekkingen zien. Als je geen weeën kunt zien, probeer dan zachtjes haar buik te voelen. Ze is waarschijnlijk nog steeds aan het bevallen als je haar spieren voelt aanspannen.

Het kan een uitdaging zijn om te zien of uw kat nog steeds weeën ervaart, dus u kunt misschien niet bepalen of ze wel of niet aan het bevallen is alleen op basis van dit ene teken.

thematische pauze

4. Haar ademhaling is weer normaal

Tijdens de bevalling zal de ademhaling van uw kat waarschijnlijk toenemen ten opzichte van zijn normale snelheid. Dit kan er voor verschillende katten anders uitzien, maar de meeste katten zullen snel hijgen of ademen tijdens het afleveren van kittens. Deze verhoogde ademhalingsfrequentie gaat over het algemeen door tijdens de bevalling van uw kat. Als u merkt dat haar ademhalingsfrequentie weer normaal wordt na het krijgen van een kitten, kan dit betekenen dat haar bevalling voorbij is. Er is echter ook een kans dat ze gewoon rust.

thematische pauze

5. Ze verzorgt haar kittens

moederkat die een kind baart
Afbeelding Credit: Akhmad Sopiyan, Shutterstock

Als elk kitten wordt geboren, zult u waarschijnlijk merken dat uw kat de nieuwste aanwinst kort verzorgt en schoonmaakt. Door uw kat tijdens haar hele bevallingsproces te observeren, kunt u bepalen hoeveel tijd ze aan elk pasgeboren kitten besteedt voordat ze haar aandacht terugbrengt naar de bevalling van de volgende.

Als je merkt dat ze haar aandacht niet afleidt van de kittens en terug naar zichzelf, kan dit een goede indicatie zijn dat ze klaar is met het afleveren van al haar kittens. Gedurende deze tijd kunnen de kittens meer aandacht krijgen en langer borstvoeding geven dan voorheen. Een ander teken dat haar bevalling voltooid is, is als je merkt dat ze ontspant terwijl ze haar pasgeborenen borstvoeding geeft.

Wat te doen als uw kat van streek lijkt te zijn

pluizige kat zwanger bevallen en pasgeboren baby kittens_iarecottonstudio_shutterstock
Bron: iarecottonstudio, Shutterstock

Het is cruciaal om uw kat tijdens haar bevalling te observeren om te bepalen wanneer deze voltooid is en haar welzijn te waarborgen. Als uw kat het moeilijk lijkt te hebben, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Probeer een kitten niet uit het geboortekanaal van uw kat te verwijderen of op welke manier dan ook te “helpen”, omdat dit waarschijnlijk schadelijk zal zijn voor uw kat en haar kittens.

Als uw kat complicaties heeft bij de geboorte, moet ze vrijwel zeker naar de dierenarts worden gebracht. Uw dierenarts kan haar het beste door het geboorteproces helpen en kan bepalen of een operatie noodzakelijk is.

  • Mogelijke complicaties na de geboorte – Na de bevalling van de kittens kan het gemakkelijk zijn om te denken dat dit het einde van de hele zaak is. Dat is echter niet het geval, omdat er altijd een kans is op complicaties na de geboorte. Als u het volgende opmerkt, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dierenarts.
  • Retentie van foetale membranen Als uw kat de laatste foetale membranen niet kan afleveren zodra ze klaar is met het baren van haar kittens, zullen de membranen in haar baarmoeder vervallen. U kunt rusteloosheid, buikpijn en een slechte eetlust opmerken. Ze kan ook niet bereid zijn om zich te settelen met haar kittens en kan een bruingekleurde vaginale afscheiding hebben. Er moet één placenta worden afgeleverd voor elk kitten.
  • Metritis – Metritis is de ontsteking van de baarmoeder. Als uw kat aan deze aandoening lijdt, zal ze zwak, saai en niet bereid zijn om te eten. Ze zal haar kittens waarschijnlijk negeren. De buik zal gevoelig zijn en er kan een vuile afscheiding uit haar vagina worden uitgestoten.
  • Mastitis – Ontsteking van een borstklier kan optreden kort na de geboorte van kittens. Meestal is deze aandoening exclusief voor één klier. Als de borstklier van uw kat ontstoken is, kunt u merken dat deze stevig en heet aanvoelt en vergroot is in vergelijking met de anderen. Uw kat kan ook pijn ervaren.
  • Eclampsie Eclampsie, ook bekend als melkkoorts, treedt op wanneer er een plotselinge afname van calcium in de bloedbaan van uw kat is. Dit gebeurt vaak wanneer een kat een groot nest verzorgt. Tekenen van melkkoorts zijn rusteloosheid, hijgen, tremoren en gebrek aan coördinatie. Als het niet wordt gecontroleerd, kan het ertoe leiden dat uw kat stuiptrekkingen of zelfs een coma ervaart.

3 kattenverdelerConclusie

Het ondersteunen van uw kat tijdens het geboorteproces kan een stressvolle tijd zijn. De beste manier om uw kat te helpen is door uw onderzoek te doen en voorbereid te zijn. Het raadplegen van uw dierenarts wordt aanbevolen, zodat u het proces begrijpt. Als uw kat op enig moment tijdens de bevalling van streek lijkt, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen. Vergeet niet dat als het stressvolle deel eenmaal voorbij is, je een heleboel schattige kittens hebt om naar uit te kijken!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Goldziitfotografie, Shutterstock