Hoe weet u of uw kat gemengd is met Bobcat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

verschil tussen bobcat en huiskat

Mensen over de hele wereld houden van het idee van hybride dieren en ook al vind ik de huiskat op zichzelf al geweldig, toch kan ik het niet helpen dat ik op zijn minst een beetje nieuwsgierig ben naar hybriden van huiskatten en wilde katten.

Wat dit zo’n verbazingwekkend onderwerp maakt, is dat hybriden echt mogelijk zijn!

Hoewel we niet snel een hond en een kat zullen zien paren, heb je waarschijnlijk wel gehoord van hybriden zoals ligers, wolf-honden, en zelfs de wereldberoemde muilezel is een hybride dier.

Maar hoe zit het met katten en bobcats? Kunnen deze twee soorten paren en zo ja, hoe kun je zien of je kat gemengd is met een bobcat?

Hoewel er katachtige hybriden bestaan onder andere soorten, is er momenteel geen genetisch bewezen hybride nakomeling tussen een kat en een bobcat- dus het is onwaarschijnlijk dat het mogelijk is. Als zo’n hybride zou bestaan, zouden we kunnen verwachten dat een bobcat/huiskat hybride groter is, een ongewone staart heeft, en mogelijk een uniek vachtpatroon heeft.

Ik weet het, dat is misschien een beetje teleurstellend om te horen, maar laten we de wereld hybriden van bobcat en huiskat eens nader bekijken.

Hoe kun je een hybride soort identificeren?

Eerlijk gezegd, is het niet gemakkelijk.

De genetica van hybride soorten is ingewikkeld genoeg dat het niet gewoon een zuivere mix is van beide oudersoorten. Dat betekent dat er geen standaard is voor hoe een coydog (coyote en hond) eruit ziet of hoe een bobcat en huiskat zou eruit zien.

Nog verbazingwekkender is dat zelfs bij soorten die hybriden kunnen produceren, de nakomelingen verschillend zullen zijn, afhankelijk van welke soort de vader en welke de moeder is. Met andere woorden, er is een groot verschil tussen een lijger met een tijgerpappa en een lijger met een tijgermama!

Als het gaat om een potentiële hybride van een bobcat en een huiskat, betekent dit dat we heel wat potentiële variatie moeten verwachten als de paring zou zijn. om succesvol nakomelingen te produceren.

Maar zonder een duidelijke visuele indicator voor hybriden, hoe kunnen we weten of een soort hybride is?

Het komt neer op genetica.

Hybride soorten hebben genetische markers van beide ouders en voor veel voorkomende hybriden zoals wolven- en hondenmengsels, zijn er beproefde en algemeen verkrijgbare tests.

Maar als het gaat om hybriden van bobcat en huiskat, wordt het een beetje moeilijker om erachter te komen.

Genetische Identificatie van Hybriden van Bobcat en Huiskat

Wolf- en hondachtige hybriden zijn uitvoerig bestudeerd en als gevolg daarvan zijn de genetische tests voor deze dieren goed ingeburgerd.

Dat is echter niet het geval als het gaat om hybriden van bobcat en huiskat, en onderzoekers hebben opgemerkt dat “Commerciële microsatelliet arrays en DNA-barcoding niet zijn ontwikkeld voor de identificatie van hybriden van bobcat/huiskat.”

Dat lijkt misschien niet zo erg, maar de noodzaak om potentiële hybriden van bobcat te identificeren komt vaker voor dan je zou denken! We zullen hieronder een paar voorbeelden bekijken.

Is het legaal om een hybride Bobcat/Domestic Cat te bezitten?

Of een kat echt een hybride is, heeft een enorme juridische impact. Hoewel het per staat kan verschillen, staan de meeste lokale wetten toe dat een hybride dier als huisdier wordt gehouden en dat geldt ook voor een mogelijke hybride van een bobcat en een huiskat.

Echter, de meeste staten (met enkele opmerkelijke uitzonderingen) staan niet toe dat een bobcat als huisdier wordt gehouden.

Hoe zit het met Rocky de Bobcat Hybride?

Een van de beroemdste gevallen van een mogelijk hybride bobcat is Rocky de (Misschien) Bobcat.

Rocky’s eigenaar beweerde dat Rocky een hybride was, wat betekende dat hij bij haar mocht wonen. De staat dacht daar echter anders over, maar het was aan hen om te bewijzen dat Rocky wel (of niet) een hybride was van een bobcat en een huiskat.

Uiteindelijk was dat niet mogelijk.

De enige beschikbare DNA test was een mitochondriale DNA test, die aantoonde dat Rocky’s moeder 100% zuivere bobcat was.

Wat zijn vader betreft… het kon in beide gevallen niet bewezen worden. Dat betekende dat Rocky bij hem thuis kon blijven!

Eerlijk gezegd, lijkt dit nogal een maas in de wet, vooral voor potentiële hybriden van bobcat’s, omdat het zo moeilijk is om een hybride bobcat genetisch te identificeren. Omdat Rocky’s eigenaar echt gelooft dat hij een hybride is en de staat het tegendeel niet kon bewijzen, mocht Rocky blijven!

Een Colorado Bobcat Hybride Zaak

Een soortgelijk geval deed zich voor in Colorado, waar een inwoner een potentiële hybride bobcat bleek te houden. Ook hier dacht de staat niet dat het dier een hybride was, maar ze moesten het bewijzen alvorens juridische stappen te ondernemen.

De autoriteiten van Colorado keken echter niet naar het mitochondriaal DNA. In plaats daarvan kozen zij voor een creatievere aanpak en zochten naar de aanwezigheid van FELV-gerelateerd DNA dat aanwezig is bij alle huiskatten.

Als u enigszins bekend bent met de veterinaire wereld, hebt u waarschijnlijk gehoord van FELV, een ziekte die de huiskat treft. Het DNA gerelateerd aan deze ziekte wordt niet gevonden bij bobkatten en het werd ook niet gevonden bij de Colorado kat, wat betekende dat de kat werd beschouwd als een bobcat.

Nu, ik ben geen DNA expert maar ik ben niet zeker dat dit een perfecte test is. Er zijn immers veel variabelen als het op hybride genetica aankomt en het lijkt een grote sprong om aan te nemen dat een hybride van een bobcat zou hebben. om dit DNA te hebben.

Nogmaals, ik ben geen professioneel onderzoeker of wetenschapper, maar het toont wel de complexiteit van hybride identificatie aan!

Hoe zit het met het Pixie-Bob ras?

Dan is er nog het pixie-bob ras dat echt het idee van een hybride van bobcat en huiskat in stand houdt. Eén blik op deze schattige kat en u kunt gemakkelijk zien waarom zoveel mensen dit ras in verband hebben gebracht met bobkatten:

Er zijn veel verhalen over dit ras en zelfs de mensen van Cat Time schrijven dat, “Het Pixie-Bob ras is vermoedelijk ontstaan uit het ongeplande nest van een bobcat en een schuurkat in 1985. De schuurkat behoorde toe aan Carol Ann Brewer, en zij noemde een vrouwelijk kitten Pixie. Pixie werd de stammoeder van dit ras. Hoewel er geen hard bewijs is dat Pixie’s vader daadwerkelijk een wilde kat was, wordt dit algemeen geloofd en geaccepteerd door fokkers.”

Ik zou echter niet zo ver willen gaan om te zeggen dat de bobcat erfenis algemeen wordt aanvaard door fokkers. Organisaties als The International Cat Association beweren niet dat dit schattige ras werkelijk een bobcat verleden heeft.

Bovendien leggen andere publicaties zoals Catster uit, “Verhalen achter de oprichting van de Pixiebob die beweren dat hij het resultaat is van paringen tussen wilde bobkatten en huismussen zijn slechts dat: verhalen. DNA-testen tonen geen teken van wilde kat afkomst.”

Hoewel we misschien nooit alles zullen weten over de oorsprong van deze uniek uitziende katachtigen, zou het niet verwonderlijk moeten zijn dat iemand een huiskat zou willen creëren die er uitziet als een bobcat. En als het op de pixie-bob aankomt, hebben fokkers precies dat goed gedaan!

Kunnen Bobcats en huiskatten paren?

Bobcats en huiskatten kunnen van tijd tot tijd met elkaar paren, maar ze zullen geen nakomelingen voortbrengen. Ze verschillen genetisch te veel om zich voort te planten.

Dat gezegd zijnde, de twee soorten lijken genoeg op elkaar, zowel in grootte als in paringsgewoonten, dat het waarschijnlijk is dat ze af en toe zullen proberen te paren. Als je ooit een krolse poes hebt gezien, mag dat geen verrassing zijn, want een poes die klaar is om te paren, zal toenadering zoeken tot zowat elk ander dier.

Dus zelfs als je een bobcat en een huiskat ziet paren, betekent dat nog niet dat er een nestje zal worden geproduceerd.

Als je bedenkt dat een krolse kat bereid is om meerdere paren aan te nemen, kun je zien hoe dit nog verwarrender kan zijn. Iemand kan een vrouwelijke huiskat zien paren met een bobcat, maar diezelfde kat niet zien paren met verschillende andere mannelijke huiskatten. Wanneer het nest geboren wordt, is het gemakkelijk om die katten te associëren met de bobcat, ondanks meerdere katachtige partners!

Hoe kun je het verschil zien tussen een gewoon poesje en een bobcat poesje?

Verwarring tussen huiskittens en wilde bobcats komt veel meer voor dan je zou denken!

Terwijl de verschillen tussen een bobcat en een huiskat meestal vrij duidelijk zijn, hoe jonger het kitten hoe moeilijker het kan zijn om het verschil te zien.

Kijk maar eens naar dit korte nieuwsbericht van een familie die zich niet realiseerde dat hun nieuwe kitten een bobcat was…totdat ze zijn niet zo kleine miauw hoorden!

Dus hoe kun je het verschil zien voordat je kitten begint uit te groeien tot een bobcat?

Laten we eens kijken naar een paar van de belangrijkste dingen om op te letten:

Staart

De staart is een goede plaats om te beginnen en bobkatten zullen altijd een korte staart hebben. Net als bij een huiskat kan het precieze aantal botten in de staart variëren, maar je moet rekenen op drie tot vier verschillende wervels.

Manxkatten hebben gewoonlijk veel kortere staarten of bijna helemaal geen staart. De staartlengte alleen is echter niet voldoende om van een bobcat te spreken en veel huiskatten hebben een even korte staartlengte.

Dat betekent dat je ook moet kijken naar het duidelijke vachtpatroon op de staart. Je kan het zien in de afbeelding hieronder, maar de staart van een bobcat heeft een zwarte vlek bovenaan en wit onderaan de staart. Dit is geen patroon dat je zou verwachten bij een gewone huiskat en in combinatie met de staartlengte kan het je een goed idee geven of een kitten een bobcat is.

Vacht

Bobcat kittens hebben vlekken, een patroon dat zeer zeldzaam is bij uw typische huiskat. Terwijl sommige tabby katten bijna lijkt alsof ze vlekken hebben, bij nadere beschouwing zal blijken dat het geen vlekken zijn maar een lichtere versie van het typische tabby-patroon.

Grootte, Leeftijd en Gebit

Als je nog steeds niet zeker bent, dan is het tijd om naar de tanden te kijken om te proberen de leeftijd van het kitten te bepalen en dat te vergelijken met hun gewicht. Bobcat kittens zullen groter zijn dan een doorsnee kitten, ervan uitgaande dat je niet te maken hebt met het onderdeurtje van het nest.

Als het op leeftijd aankomt, komen kittens meestal een pond per maand aan tot ze 6 maanden oud zijn. Om de leeftijd van een kitten te bepalen, kun je het gebit vergelijken met deze tabel.

Hoewel ik niet zou aanraden om alleen naar het gewicht te kijken als je een kitten hebt dat een maand oud lijkt te zijn, maar aanzienlijk meer dan een pond weegt, kan dat de uiteindelijke indicator zijn (samen met de vacht en de staart) dat je een bobcat kitten hebt.

Maar zorg ervoor dat het gecombineerd wordt met andere kenmerken van de bobcat en niet alleen gewicht en leeftijd.

Hoe zit het met de oren?

De schattige en kenmerkende pluimpjes aan de oren zijn geen goede indicator, omdat kittens hun pluimpjes misschien nog niet helemaal ontwikkeld hebben. Dat maakt dit een slechte indicator om te bepalen of een kitten een huiskat of een bobcat is.

Het geheel

Bekijk deze schattige bobcat kittens hieronder en je ziet alles wat we besproken hebben.

Kijk goed en je kunt de zwarte vlek aan de bovenkant van de staart zien, samen met de witte vacht eronder. De staartlengte komt ook overeen met wat we verwachten te zien bij een bobcat.

Ze hebben (nog) geen oren met pluimpjes, maar ze hebben wel veel vlekken die heel anders zijn dan bij een huiskat. We kunnen de leeftijd van deze baby bobkatten niet bepalen, maar op dit moment hebben we genoeg om te zeggen dat ze er zeker niet uitzien als een gewoon katje!

Maar als je nog steeds niet zeker bent, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je lokale wildlife rescue, zodat ze je kunnen helpen bevestigen! Hoe jonger een bobcat kitten in een opvangcentrum voor wilde dieren kan, hoe beter!

verschil tussen bobcat kitten en gewone kitten

Wat Zou Een Bobcat en Housecat Hybride eruit zien?

Oké, ook al hebben we vastgesteld dat de bobcat en de huiskat zich niet kunnen voortplanten, toch is het leuk te bedenken hoe een hybride zou kunnen eruit zien.

Denk eraan, ik ben geen geneticus en dit is niet bedoeld als academisch werk op hoog niveau… gewoon een beetje leuk om je voor te stellen hoe een hybride eruit zou kunnen zien.

Maat

Om te beginnen zouden we verwachten dat een hybride van een bobcat en een huiskat groter is dan een typische huiskat en mogelijk zelfs groter dan een bobcat. Dit is gebaseerd op het concept van heterosis dat van toepassing is op zowel planten als dieren.

Eenvoudig gezegd, resulteert heterosis vaak in nakomelingen die superieur zijn aan de individuele ouders. Het werkt niet altijd op deze manier, maar het is de manier van de natuur om het beste van twee werelden te nemen. Volgens een wetenschappelijk artikel zijn zowel het muildier als de lijger (elk een soort hybride) “groter en, volgens sommige maatstaven, krachtiger dan de ouders.”

De doorsnee huiskat weegt ongeveer 8 pond en de bobcat weegt dichter bij de 19 pond, maar gebaseerd op het concept van heterosis zouden we verwachten dat de hybride mogelijk groter zou zijn dan zelfs de bobcat. Als je een grotere kat zoals een Maine Coon in overweging neemt, die gemiddeld 18 pond kan wegen, dan is het mogelijk om je een zeer grote hybride voor te stellen!

Staart

De bobcat heeft een schattige, korte halve staart. Het is eigenlijk een beetje langer dan de pixie-bob look alike. Als het op een potentiële hybride aankomt, kan de staartlengte beide kanten op gaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat er bij andere kortstaartige katten meer dan één gen is dat de staartlengte bepaalt.

Oren

Bobcats staan bekend om hun getufte oren en net als bij de staart, kan het beide kanten op bij een hypothetische hybride. Maine coon katten hebben gelijkaardige en soms zelfs meer uitgebreide pluimen, dus het is gemakkelijk om je heel mooie oren voor te stellen bij een hybride!

Vacht

Hoewel bobcats veel vlekken hebben die de doorsnee kat niet heeft, lijken ze ook vrij veel op uw standaard tabby kat. Als resultaat zou een potentiële hybride waarschijnlijk een tabby vacht hebben in plaats van iets te exotisch.

Alles samenbrengen

Dus hoe zou deze hybride eruit zien?

Het is onmogelijk met zekerheid te zeggen, maar we zouden zoeken naar een grote kat die lijkt op een zeer grote Maine Coon maar met een korte staart! Schattig!

Als het mogelijk was, zouden er waarschijnlijk meer hybriden zijn

Ik weet dat het teleurstellend is om te ontdekken dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het idee van een hybride tussen een bobcat en een huiskat.

Een deel van wat dit idee zo populair maakt is dat het gewoon lijkt zo heel goed mogelijk.

Per slot van rekening wegen bobcats vaak rond de 19 pond, en hoewel dat veel groter is dan uw gemiddelde huiskat is het toch vrij gemakkelijk te zien hoe deze twee soorten zouden kunnen paren. Het lijkt veel aannemelijker dan dat een Deense dog en een chihuahua met elkaar paren en ze van dezelfde soort zijn!

Echter, als de hybride van de bobcat en de huiskat was. zouden we verwachten veel meer van deze hybriden te zien rondlopen. Met zoveel katten in de wereld, genoeg bobcats om rond te gaan, en een vergelijkbare grootte tussen de twee soorten als deze mix mogelijk zou zijn, zou het waarschijnlijk vrij prominent zijn.

Dus het feit dat deze kruising zo mogelijk lijkt, ondersteunt eigenlijk het idee dat het niet zo is!

Slotgedachten

Dat was het- alles wat je moet weten over hybriden van bobcat en huiskat!

Hoewel de kruising niet mogelijk is, althans op basis van onze huidige wetenschappelijke gegevens, is het toch leuk om erover na te denken. Ook al heeft je kat misschien wat bobcat-achtige eigenschappen, hij is waarschijnlijk gewoon een interessant uitziende huiskat.

Maar dat maakt ze niet minder verbazingwekkend!

Wat denk jij?