Kunnen leeuwen gedomesticeerd worden?

De meesten van ons hebben nu wel de controversiële Tiger King gezien of er op zijn minst van gehoord, en voor sommigen ontrafelde het de enge realiteit voor veel grote katten die in gevangenschap leven. Maar leeuwen die kunstjes doen voor een publiek of vriendelijk zijn tegen mensen is niet iets nieuws, waardoor je je kunt afvragen of een band tussen zo’n wild dier en een mens mogelijk is.

Kunnen leeuwen gedomesticeerd worden? Leeuwen zijn grote en wilde dieren en kunnen hun eigenaars op elk moment gemakkelijk overmeesteren en doden. Hoewel leeuwen tijdens hun welpenjaren door professionele leeuwentrainers kunnen worden getraind, zijn ze geen gedomesticeerde diersoort en kunnen ze nooit worden getemd vanwege hun potentiële agressie.

Als je meer wilt weten over de relatie tussen leeuwen en mensen, het temmen van leeuwen en waarom het geen goed idee is om grote katten als huisdier te houden, lees dan verder!

Gedomesticeerd vs. Tam: Wat is het Verschil?

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp leeuwen domesticeren en temmen, is het belangrijk dat we begrijpen wat deze termen betekenen en wat het verschil is tussen de twee.

Tamme Dieren

Hoe vriendelijk een dier als een leeuw ook lijkt, het moet duidelijk zijn dat ze nog steeds wild zijn. Wat in het wild geboren dieren tam maakt, is het feit dat zij vertrouwd zijn met mensen, en dat zij geconditioneerd zijn om hun aanwezigheid te aanvaarden.

Omdat ze genetisch nog steeds wild zijn, zal hun temmen nooit overgaan op hun nakomelingen. Hoe coöperatief en volgzaam ze ook mogen lijken en zich gedragen, er zijn geen garanties dat hun interactie met mensen op een bepaald moment in hun leven niet zal omslaan van vriendelijk naar agressief. De agressie van een getemd dier kan veel meer zijn onvoorspelbaaren gevaarlijk, in vergelijking met gedomesticeerde dieren. Een kat die vertrouwd met je is, zal je bijvoorbeeld minder snel plotseling agressief aanvallen, tenzij je hem provoceert of aan zijn staart trekt.

Gedomesticeerde Dieren

Volgens Richard Wrangham, een biologisch antropoloog, “omvat domesticatie een hele reeks genetische veranderingen die ontstaan wanneer een soort wordt gefokt om vriendelijker en minder agressief te zijn”. Dus, in tegenstelling tot temmen, is domesticatie een permanente genetische verandering zoals uitgelegd door Leif Andersson, een professor aan het Texas A&M College die stelt dat “tamme dieren tolerantie ten opzichte van mensen verwierven door regulatorische veranderingen van bepaalde genen.”

Hun verklaring vertelt ons ook dat deze veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvonden, maar dat er generaties van selectief fokken en genetische aanpassingen voor nodig waren, door menselijk ingrijpen. Gewenste eigenschappen werden geselecteerd, maar er wordt gespeculeerd dat deze dieren al eigenschappen vertoonden die hen nuttig maakten voor de mens. De domesticatie kan worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, afhankelijk van deze eigenschappen. Domesticatie voor gezelschap zoals we zien bij onze soortgenoten katten en honden, voor voedsel zoals de boerderijdieren, en ten slotte voor werk waartoe dieren als paarden, ezels en kamelen behoren.

Met andere woorden, domesticatie is, in tegenstelling tot temmen, meer permanent.

Kunnen leeuwen gedomesticeerd worden?

In de meeste gevallen was de domesticatie van dieren het product van menselijk ingrijpen. Het domesticeren van planten en dieren gebeurde op vele plaatsen, waarschijnlijk ongeveer 11.700 jaar geleden, en in sommige delen van de wereld vóór 15.000 jaar geleden. Hoewel er veel dieren waren die nuttig werden voor de mens, waren grote katten zoals leeuwen te wild om te domesticeren en er was waarschijnlijk geen nut voor hen. Hen voeden zou te duur zijn en hen vangen en trainen zou ook bepaalde voorzieningen, tijd, en de bereidheid om de gevaren van zo’n contact te overwinnen, vereisen.

Hoewel Aziatische olifanten in gevangenschap werden gebruikt als transportmiddel en door sommigen werden verondersteld gedomesticeerd te zijn, zijn zij dat nooit geweest, evenzo zijn grote katten, die ook in gevangenschap werden gefokt, nooit selectief gefokt. Maar wat als de mens duizenden jaren geleden zou hebben geprobeerd leeuwen te domesticeren door selectief fokken, of beter nog, wat als ze dat nu zouden proberen te doen? In werkelijkheid, zou een dergelijk experiment een toegewijde groep specialisten en generaties van leeuwen en waarschijnlijk mensen vergen om echt te zien of zoiets mogelijk is.

Ljoedmila Trut een 76-jarige biologe en Dmitry Belyaev hadden een halve eeuw geleden dezelfde vraag alleen in plaats van leeuwen gebruikten zij vossen voor hun experiment. Deze wetenschappers probeerden de evolutie die wolven in honden veranderde na te bootsen en zij slaagden er inderdaad in een groep vossen te domesticeren. Als zij leeuwen in plaats van vossen hadden gebruikt, zouden de resultaten vergelijkbaar kunnen zijn of zou het veel langer hebben geduurd dan een halve eeuw.

De selectie zou gebaseerd zijn op het kiezen van minder agressieve leeuwen voor elke kweek, maar tegen het einde van dit experiment zouden deze leeuwen waarschijnlijk minder op leeuwen lijken en meer op een nieuwe soort. De vossen die Belyaev wist te domesticeren hadden flaporen gekregen, ze waren niet langer rood, maar grijs, en terwijl of ze hadden witte vlekken. Als we zouden proberen hetzelfde proces te doorlopen met leeuwen, zouden hun gedomesticeerde nakomelingen een andere kleur kunnen hebben, kleiner kunnen worden en zouden de mannetjes waarschijnlijk hun manen verliezen, aangezien die aan andere leeuwen signalen geven over de fitheid en dominantie van het mannetje.

Dus, in theorie, als leeuwen gedomesticeerd zouden kunnen worden, zouden het geen leeuwen meer zijn, net zoals honden geen wolven meer zijn.

Kunnen leeuwen getemd worden?

Aangezien domesticatie van leeuwen nooit echt heeft plaatsgevonden en het ook niet de eerste zorg van wetenschappers lijkt te zijn, is het temmen van leeuwen het beste volgende?

Leeuwentemmers

De geschiedenis van het temmen van leeuwen gaat terug tot de 19e eeuwDe eerste beroemde leeuwentemmer was Isaac Van Amburgh die tussen 1838 en 1845 door Europa toerde. Een jaar later werd Miss Hilton de eerste vrouwelijke leeuwentemmer, en vrouwen met een dergelijk beroep werden Lion Queens genoemd.

Leeuwen werden getraind in circussen en ze maakten deel uit van vermakelijke acts, de temmer stak dan zijn hoofd in de open kaak, liet ze door hoepels springen of ze lieten de leeuwen op stoelen zitten. Hoewel deze eigenaars beweerden dat de leeuwen die zij trainden volgzaam waren, gebeurden er ongelukken en in veel gevallen vielen er dodelijke slachtoffers. Historisch gezien was deze training vaak niet zonder wreedheid, en Van Amburgh gebruikte geweld tegen deze arme grote katten om hen te dwingen hem te gehoorzamen.

Gelukkig heeft dierenwelzijn activisme geholpen een einde te maken aan dergelijke praktijken, maar nog steeds zijn er plaatsen in de wereld waar het temmen van leeuwen, ondanks dat het gevaarlijk is, is toegestaan.

Technieken voor het temmen van leeuwen

Tegenwoordig zijn termen als “leeuwen temmen” en “leeuwentemmer” niet meer van toepassing omdat de mensen die met leeuwen werken begrijpen dat grote katten eigenlijk niet getemd kunnen worden, daarom worden ze liever “dierentemmers” genoemd. Clyde Beatty, een circusdieren trainer die met leeuwen werkte, legt dit uit door te zeggen “niemand temt of domesticeert katten echt. Professionals kunnen met katten werken, ze showen of stylen, ze individueel trainen om verschillende trucs uit te voeren, maar ze nooit volledig temmen”.

Leeuwentraining begint met een dierenbreker, en hoewel de naam iets gewelddadigs suggereert, zoals het breken van de geest van de leeuw, leert een dierenbreker in werkelijkheid leeuwen om mensen te tolereren, de stem van de breker te herkennen, en te reageren op commando’s. Dieren trainers, aan de andere kant, zijn meestal niet betrokken bij dit proces, in plaats daarvan werken ze met leeuwen die reeds de training van de breker hebben doorlopen, en het is hun verantwoordelijkheid om leeuwen te leren hoe ze kunstjes moeten uitvoeren.

Er zijn twee trainingstechnieken voor leeuwen. De eerste werd gecreëerd door psycholoog B.F. Skinners en het heet operante conditionering waarbij “trainers dieren leren een gedrag te koppelen aan een cue (of signaal), en het dier vervolgens belonen voor correct gedrag.” Het is vergelijkbaar met de positieve bekrachtiging die we gebruiken als we ons katje een nieuw trucje willen leren, zoals het gebruik van de kattenbak.

De tweede techniek heet klassieke conditionering waarin je “train de leeuw om te draaien op je vinger-snap cue, in plaats van het doel te volgen, door het gedrag te associëren met het knippen van je vingers.” Als je ook een hond hebt dan herken je deze techniek misschien als je je eigen hondenvriend aan het trainen bent!

Waarom vallen getemde leeuwen aan?

Het komt voor u misschien niet als een verrassing dat leeuwen in staat zijn om mensen aan te vallen, zelfs als het professionele dierentrainers zijn, maar voor degenen onder u die geloven dat leeuwen echt getemd kunnen worden, zouden dergelijke incidenten u kunnen schokken. De meeste leeuwentrainers, ondersteunen het idee dat leeuwen niet echt getemd kunnen worden, en helaas bevestigen deze aanvallen de wilde aard en onvoorspelbaarheid van exotische katten.

Zo werd nog maar kort geleden, in 2020, een 35-jarige vrouw aangevallen door een leeuw in Shoalhaven Zoo in Australië. In 2021 viel een leeuw een kind aan in Gulberg, Karachi, wat niet alleen op video werd vastgelegd maar ook viraal ging op de sociale media. Sommigen zullen misschien beweren dat beide gevallen werden gedaan door leeuwen die niet onder toezicht stonden van een professionele temmer of dat ze überhaupt niet getemd waren, maar zelfs professionals die hun hele leven met leeuwen hebben gewerkt zijn aangevallen, zoals het geval was in Oekraïne waar een leeuw plotseling zijn circustrainer aanviel.

Volgens de trainer zou dit incident niet hebben plaatsgevonden als de dieren na hun aankomst enige tijd hadden gekregen om zich aan hun territorium aan te passen, in plaats daarvan waren de leeuwen gestrest en haalden uit. Deze trieste aanvallen kunnen leeuwen afschilderen als enge dieren, maar ik denk het laat gewoon zien hoe ongelukkig ze zijn, gestrest en boos zelfs om te leven in onnatuurlijke omstandigheden, weg van de veiligheid van een geschikte habitat.

Kun je een leeuw als huisdier opvoeden vanaf zijn geboorte?

Leeuwinnen in het wild baren hun welpen weg van hun leeuwengroep, de troep, en verhuizen ze naar een veilig hol. Net als bij katten zijn zij verantwoordelijk voor de discipline van hun jongen en zodra de welpen 3 maanden oud zijn worden zij geïntroduceerd in de troep waar zij gesocialiseerd worden en spelenderwijs leren jagen. Mannelijke welpen blijven tot 30 maanden bij hun moeder, daarna zijn ze volwassen genoeg om te vertrekken en blijven de wijfjes deel uitmaken van de troep.

Het timen van een volwassen leeuw zou waarschijnlijk nooit werken, omdat ze al gesocialiseerd zijn om mensen te vermijden, te jagen, en agressief te zijn tegen iedereen die geen deel uitmaakt van hun troep. Zoals bij de meeste dieren, is de beste en meest succesvolle periode om ze tam te maken en ze te leren niet bang te zijn voor mensen, wanneer ze nog baby zijn. Hoewel het succesvol kan worden gedaan met welpen, is het opvoeden van een leeuw tot uw huisdier geen goed idee, tenzij u een professionele leeuwentrainer bent.

Nog steeds, zelfs bekende professionele temmers, die jaren spenderen aan het trainen en socialiseren van leeuwen, kunnen uiteindelijk door een worden aangevallen. Net als de goochelaar Roy Horn van Siegfried & Roy’s Las Vegas show, die in 2003 werd aangevallen door een witte tijger. Dit betekende niet alleen het einde van zijn carrière, maar het traumatiseerde ook de artiest en zijn publiek. Als het al riskant is voor leeuwentemmers, kan men zich voorstellen hoeveel gevaarlijker het opvoeden van leeuwenwelpjes als huisdier is voor een doorsnee persoon die zich zo’n exotisch dier kan veroorloven.

Waarom leeuwen geen huisdieren mogen zijn?

Het fokken van leeuwen in gevangenschap, of het smokkelen van leeuwen uit Afrika of Azië is illegaal in de meeste delen van de wereld, zoals Europa en Amerika. Het houden van leeuwen als huisdier is ook verboden in 21 staten in de V.S. en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten hebben het houden van leeuwen als huisdier verboden, ondanks het feit dat het bezitten van een cheetah of een grote kat een statussymbool was.

Hoewel sommigen nog steeds proberen leeuwen als huisdier te houden of de handel in grote katachtigen in leven te houden, strijden de organisaties die deze dieren proberen te beschermen om dergelijke praktijken te bestraffen en illegaal te maken en de mensen te informeren over hoe onethisch het is. Gevallen van wreedheid tegen wilde dieren hebben geleid tot massale reacties en petities voor de handhaving van dierenrechten waarop de rechtbank in Pakistan perfect verklaarde, “de praktijk van het vangen en in gevangenschap houden van dieren is een overblijfsel van het verleden. Het is een betreurenswaardige weerspiegeling van de behandeling van levende wezens door een andere levende soort, namelijk de mens”.

Het zal nu wel duidelijk zijn dat leeuwen ook een gevaar kunnen zijn voor mensen, zelfs als ze getemd zijn, maar deze wilde dieren in gevangenschap houden is een veel grotere misdaad. Stelt u zich de behoeften van leeuwen eens voor! Leeuwen zijn de enige sociale kat, en ze leven in groepen om te overleven en elke groep bezet een territorium dat volgens onderzoek “een gebied van 100 vierkante mijl (259 vierkante kilometer) van struikgewas, grasland en bos kan omvatten”.

Leeuwen die worden gehouden voor vermaak of status zullen nooit van een dergelijke ruimte en vrijheid kunnen genieten, in plaats daarvan worden zij in kooien gehouden. Ze worden gewoonlijk gevoed door hun eigenaars of de dierenverzorgers, wat ook hun instinctieve behoefte wegneemt om op hun prooi te jagen. Met onze poesjes kunnen we tenminste een jachtervaring naspelen met speelgoed, maar leeuwen zijn grote dieren, en het naspelen van een jachtervaring met hen zou waarschijnlijk slecht voor ons aflopen.

Hoeveel mensen bezitten leeuwen?

Als we kijken naar de huidige populatie leeuwen in het wild, die geschat wordt op 20.000, is het duidelijk dat de mens veel schade heeft toegebracht aan deze prachtige dieren, naast vele andere wilde dieren. Volgens rapporten “leven er nog leeuwen in 28 Afrikaanse landen en in één Aziatisch land, maar van slechts zes beschermde gebieden is bekend dat er meer dan 1000 leeuwen leven”.

Het rapport toonde ook de redenen achter hun afnemende aantallen en legde uit dat “leeuwen het meest worden beïnvloed door de illegale jacht op bushmeat en de handel in lichaamsdelen, conflicten met de lokale bevolking als gevolg van het plunderen van vee, verlies en versnippering van habitats en in mindere mate door niet-duurzame jacht op trofeeën. “

Het is moeilijk om een schatting te maken van het aantal leeuwen dat wereldwijd in dierentuinen wordt gehouden of van het aantal leeuwen dat door particulieren als huisdier wordt gehouden, maar in Zuid-Afrika worden aantallen tussen de 7.000 en 14.000 leeuwen gefokt op 200 tot 400 farms. Maar waarschijnlijk de meest angstaanjagende vorm van gevangenschap die leeuwen doormaken is achter de tralies, op particuliere fokkerijen. Deze fokkerijen bieden toeristen de ervaring van het aaien van welpen, je kunt naast een volwassen leeuw lopen en deze voeren, en veel van deze attracties gebruiken deze leeuwen als jachtwild.

Volgens Dr. Luke Hunter, voorzitter van Panthera, een organisatie die zich inzet voor het behoud van bedreigde grote katachtigen. “Deze industrie pompt katten uit om ze in kooien af te schieten of naar Azië te verschepen om aan de vraag naar grote katonderdelen te voldoen.Leeuwenwelpen worden gebruikt als vermaak en zodra ze volwassen zijn beweren veel van deze organisaties dat ze opnieuw in het wild zullen worden geïntroduceerd, terwijl het een bekend feit is dat volwassen leeuwen meestal worden gebruikt als jachttrofeeën, voor hun huid, botten, en andere lichaamsdelen.

Het idee om leeuwen in gevangenschap te herintroduceren in het wild is ook onjuist, en volgens Four Paws, een dierenwelzijnsorganisatie, “zijn de meeste in gevangenschap gefokte katten niet geschikt voor het wild, omdat ze bijvoorbeeld niet hebben geleerd hoe ze moeten jagen en hoe ze moeten omgaan met andere roofdieren. Bovendien kan de mogelijk aangetaste genetica door inteelt van grote katten in gevangenschap een bedreiging vormen voor de wilde populatie.”

Gelukkig zijn er organisaties die deze dieren willen beschermen en Nationale Parken zoals de Serengeti in Tanzania die zowel de wilde dieren als het hele ecosysteem dat zich uitstrekt over 14.763 km probeert te beschermen2.

Kijk eens naar deze welpen in dit park die genieten van hun eerste buitenavontuur, waren er maar meer parken gewijd aan de bescherming van dit prachtige dier!

Zijn leeuwenwelpjes gevaarlijk?

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die vindt dat leeuwenwelpjes een van de schattigste babydieren zijn die er zijn. Vooral voor degenen onder ons die zijn opgegroeid met de tekenfilm The Lion King, Simba zag er zo onschuldig en knuffelbaar uit! Nu ik volwassen ben, slaat de realiteit van het aaien van een welp op een iets andere manier toe, maar naast de problematische aspecten van interactie met een leeuwenwelp, zou het ook gevaarlijk zijn?

Welpen wegen 1,5 kilogram als ze geboren worden en naarmate ze groeien, beginnen ze spelenderwijs de wereld om zich heen te verkennen. Pasgeboren welpen zijn niet echt gevaarlijk omdat ze niet echt weten hoe ze moeten aanvallen of zich verdedigenterwijl een volwassen mens gemakkelijk voor zichzelf kan opkomen als hij op straat een leeuwenwelp tegenkomt. Misschien kunnen er ongelukken gebeuren als ze eenmaal in staat zijn zich met speelse activiteiten bezig te houden, aangezien ze in tegenstelling tot kittens veel grotere en scherpere tanden en klauwen hebben.

In de handen van professionele leeuwentrainers zouden deze ongelukken minder waarschijnlijk zijn en zoals we hierboven hebben uitgelegd, is dat de beste periode om te beginnen met het trainen van leeuwen om mensen te accepteren.

Welke van de grote katten kunnen gedomesticeerd worden?

Domesticatie is een langdurig proces en het kan niet worden toegepast op een individueel dier, maar op de gehele soort. Dit betekent dat één grote kat, of het nu een leeuw, een tijger of een poema is, niet gedomesticeerd kan worden, maar een groep leeuwen, tijgers en poema’s zou door de mens gedomesticeerd kunnen worden na generaties van selectief fokken.

Volgens Suzanne Sadedin, een evolutionair biologe, zouden de meeste dieren mogelijk gedomesticeerd kunnen worden, maar bij sommige specifieke soorten zou dit een gemakkelijker te bereiken taak kunnen zijn. Dergelijke dieren zouden bepaalde eigenschappen moeten hebben, zoals sociaal zijn, zodat ze in groepen kunnen worden grootgebracht, minder agressief en angstig zijn, en in staat zijn om op training te reageren.

Wilde soorten missen gewoonlijk sommige van deze eigenschappen en wilde katten zijn gewoonlijk solitair en angstig. Terwijl leeuwen en tijgers in staat zijn te worden getraind, wordt de Cheetah, die al meer dan 5.000 jaar in gevangenschap wordt gehouden, beschouwd als de gemakkelijkst te temmen exotische kat. Door de geschiedenis heen zijn ze als huisdier gehouden, maar toch betekent dit niet echt dat ze ooit gedomesticeerd zijn geweest. Dit komt vooral omdat zij elk jaar één nest produceren, en studies hebben bewezen dat zij zich in gevangenschap niet goed voortplanten, wat het proces van selectief fokken vrijwel onmogelijk zou maken.

Hoewel grote wilde katten niet gedomesticeerd zijn, hebben kruisingen tussen huiskatten en wilde kattensoorten gedomesticeerde hybriden voortgebracht. Enkele daarvan zijn de Bengaalse kat, die het resultaat is van een kruising tussen huiskatten en niet gedomesticeerde Aziatische Luipaardkatten.

Chausie is het resultaat van het kruisen van Abessijnen met wilde Aziatische jungle katten, en een van de wildst uitziende poesjes is de Savannah, ontstaan door het kruisen van de Afrikaanse Serval met een huiskat.

Waarom heeft domesticatie gewerkt voor onze katten?

Terwijl grote katten hun wilde levensstijl behielden en alleen hun pad met de mens hebben gekruist om op ons te jagen of om gevangen te worden, hebben onze katachtige metgezellen een andere geschiedenis, dus laten we eens nader kijken naar het DNA van onze katten en hoe ze gedomesticeerd werden.

Katachtige Boom

Onze katachtige metgezellen, hoe burgerlijk ze ook mogen lijken, maken deel uit van een grote familie die bestaat uit 36 wilde kattensoorten. Nadine Lamberski, Chief Animal Health Officer verklaart dat “deze katachtigen morfologisch op elkaar lijken met afgeronde, platte gezichten, snorharen in het gezicht, grote ogen, en grote oren. Ze hebben het breedste scala aan lichaamsafmetingen van alle levende carnivorenfamilies.”

De Felidae familie kan worden onderverdeeld in twee onderfamilies:

  • Pantherinae omvat katten die brullen, zoals leeuwen, tijgers, luipaarden, en jaguars.
  • Felinae omvat de poema, cheetah, lynxen, ocelots, en de huiskat.

Om nog preciezer te zijn, alle kleine en middelgrote kattensoorten, inclusief onze huiskatten, maken deel uit van het geslacht Felis, en genetische studies hebben aangetoond dat de huiskatten “ongeveer 6,2 miljoen jaar geleden van een gemeenschappelijke voorouder in Noord-Amerika zijn afgesplitst”. Ondanks het feit dat onze katten klein zijn zou men denken dat zij meer delen dan alleen een stamboom met grote katten, wat waar is aangezien onderzoekers hebben gevonden dat “gewone huiskat ongeveer 95,6% van zijn DNA deelt met tijgers, waarvan zij ongeveer 10,8 miljoen jaar geleden op de evolutionaire boom divergeerden.

Domesticatie van katachtigen

Ik denk dat wij als katteneigenaren een zekere ondervertegenwoordiging voelen wanneer het onderwerp domesticatie ter sprake komt. Honden staan waarschijnlijk al duizenden jaren bekend als de beste vriend van de mens, terwijl katten door sommigen nog steeds worden beschouwd als half gedomesticeerd of zelfs verwilderd. Gelukkig spreekt John W.S. Bradshaw, een kattengedragstherapeut, dit geloof tegen door te zeggen dat “de huiskat het enige lid van de Felidae is dat sociale relaties aangaat met mensen, en ook, de enige kleine katachtige die intraspecifieke sociale groepen vormt wanneer hij vrij rondloopt.

Het is ook verbijsterend dat niet alleen katten hun vriendelijke aard wordt ontzegd, maar dat we eigenlijk niet veel horen over het proces van hoe ze gedomesticeerd werden. We weten allemaal dat de Egyptenaren geobsedeerd waren door katten, maar katten zijn al minstens 10.000 jaar geleden nuttige leden van menselijke gemeenschappen geweest. Wat echt fascinerend is, is dat katten in zekere zin zichzelf domesticeerden, omdat zij de rol van mousseliers op zich namen.

Ik denk dat mensen in de war raken als ze verwilderde, zwerfkatten zien, of zelfs huiskatten die ongenaakbaar zijn, denkend dat ze nog steeds wild moeten zijn, maar ze zijn allemaal leden van dezelfde soort en het zijn allemaal gedomesticeerde katten. Natuurlijk, hoe gedomesticeerd een dier ook is, het blijven dieren en ze kunnen agressief of defensief zijn, maar dat heeft te maken met vroege socialisatie, dat is een periode in hun kitten-tijd waarin ze leren om al dan niet bang te zijn voor contact met mensen en andere dieren.

Ik veronderstel dat een groot verschil tussen onze katten en leeuwen is dat ergens onderweg katten besloten onze vrienden te worden, iets wat leeuwen nooit hebben gedaan, maar wij zijn erin geslaagd een manier te vinden om hun keuze om vrij te zijn te ontkennen.

Afsluitende gedachten

Ik denk dat de meesten van ons het ermee eens zijn dat we moeten zorgen voor de wilde leeuwen, de grote katten, en alle exotische wezens en ze hun leven moeten laten leiden in hun natuurlijke habitat. Voor zover ik weet, hebben wij al onze eigen katachtige schoonheden in huis, die duizenden jaren geleden besloten dat wij cool genoeg waren om hun vrienden te zijn.

In theorie zou het mogelijk kunnen zijn om leeuwen te domesticeren, maar het temmen van leeuwen heeft ons een kleine glimp gegeven van hoe dat eruit zou zien, en zou je echt willen dat deze prachtige wezens gedomesticeerd worden?

Laat ons weten wat je denkt over het temmen van leeuwen, en of je gelooft dat leeuwen kunnen worden gedomesticeerd!