Waarom geeft mijn kat een kopstoot en bijt me dan?

Waarom geeft mijn kat een kopstoot en bijt me dan

Kopstoten is een van mijn favoriete kattengedragingen en ondanks de agressief klinkende naam (menselijke kopstoten zijn niet bepaald schattig) is dit katachtige gedrag meestal een teken van liefde en genegenheid.

Maar dingen kunnen verwarrend worden wanneer katten beginnen toe te voegen op een aantal andere gedragingen zoals likken of bijten aan het einde van hun kopstoot.

Betekent dit dat de kopstoot is. een teken van agressie? Waarom geven katten een kopstoot en bijten ze daarna?

Wanneer katten kopstoten en dan bijten, worden ze ofwel een beetje te enthousiast over het verspreiden van hun geur of ze proberen iets te communiceren. Het kan genegenheid en liefde zijn, een verzoek om te spelen, of ze kunnen vragen om een maaltijd, maar de context zal je helpen erachter te komen wat je kat wil.

Laten we eens nader kijken naar 5 redenen om dit vreemde en soms frustrerende katachtige gedrag te verklaren.

Reden 1: Uw kat markeert zijn territorium

Hoewel er verschillende betekenissen achter de katachtige kopstoot zitten, is het primaire doel voor een kat om hun geur te verspreiden en feromonen te plaatsen op belangrijke voorwerpen, mensen, of andere katten.

Voor sommige katten kan het bijten of knabbelen na de kopstoot een natuurlijke uitbreiding zijn van hun geurmarkering. Kopstoten leidt meestal tot wangwrijven waarbij vaak ook een beetje tanden komen kijken. Sommige katten gaan een beetje te ver en krachtig wangwrijven kan overgaan in bijten.

Dierenarts en katachtige specialist Michele Gaspar legt dit verder uit als ze schrijft dat “Katten die hun mensen bekken of liefkozend bijten, nemen dit soort markeergedrag naar een extremere positie, als je wil.”

Met andere woorden, uw kat kan net een beetje te enthousiast over het delen van hun geur met u en een knabbeltje lijkt een natuurlijke volgende stap voor uw katachtige vriend.

Reden 2: Het zou een liefdesbeet kunnen zijn

Ik kan me nog herinneren toen ik voor het eerst de uitdrukking “liefdesbeet” hoorde.

Ik was ongeveer 8 jaar oud en mijn kat beet in mijn hand. Ik vertelde het toen meteen aan mijn moeder (ik denk dat ik niet erg stoer was) en zij zei dat het gewoon een liefdesbeet was.

Dit vertelde mij dat katten het echt allemaal doorhadden, want ze hadden mensen ervan overtuigd dat ze hun agressie als liefde moesten opvatten!

Maar de katachtige liefdesbeet is een echte dus hoe is het verbonden met kopstoten?

Nou, kopstoten is niet alleen voor het markeren van geuren. Katten zullen ook kopstoten geven aan mensen of andere huisdieren waar ze om geven. Kopstoten en wrijven is een gebruikelijke manier voor katten om katachtigen te begroeten waarmee ze een hechte band hebben.

Voor jongere katten kun je bijten en knabbelen ook toevoegen aan de mix.

Dr. Karen Becker legt uit dat jonge katten en vooral kittens elkaar liefkozend knabbelen en bijten, maar dat hun huid ook veel taaier is dan de onze. Omdat onze katten ons over het algemeen als andere katten lijken te zien, schijnen ze niet te beseffen dat onze huid gewoon niet zo taai is en dat deze beten pijn doen!

We zagen iets soortgelijks toen we keken naar de redenen waarom katten mensen likken en vervolgens bijten. Het lijkt erop dat in beide scenario’s, katten beginnen met een teken van genegenheid, likken of kopstoten, en dan een stap verder gaan met bijten.

Reden 3: Uw kat kan overprikkeld zijn

Als je je kat actief aait terwijl hij je kopstoot en dan uiteindelijk bijt, dan kunnen die kluiven te maken hebben met overstimulatie.

De SPCA legt uit dat overstimulatie een reactie is op geaaid of gehanteerd worden op plekken die katten onprettig vinden of, wat vaker voorkomt, aaien dat te lang is doorgegaan.

De meeste mensen weten dat buikjes masseren een valstrik is (ook al houden sommige katten er oprecht van) en er zijn bepaalde plekken waar katten gewoon niet aangeraakt willen worden. Maar het feit dat overstimulatie kan optreden na te veel aaien kan soms verrassend zijn voor mensen.

Veel katten zijn goed in gewoon weglopen voor maar andere katten hebben moeite om dit voor elkaar te krijgen of gaan te snel van gelukkig naar overprikkeld.

Deze beten kunnen ook harder zijn dan een liefdesbeet, omdat katten in wezen zeggen: “Hé, ik heb er genoeg van!” en meer druk zullen uitoefenen om hun punt over te brengen.

Overstimulatie vereist bijna altijd aaien, dus als je kat je bijt na een kopstoot en je bent niet aaien, dan is overstimulatie waarschijnlijk niet de verklaring.

Als overstimulatie de oorzaak is, zul je ook een aantal veranderingen in lichaamstaal opmerken, omdat katten gespannener worden. De mensen van Maddie’s Fund leggen uit dat tekenen van overstimulatie zijn: “staart zwiepen, huidtrekkingen over de rug, afplatting van de oren, gespannenheid, verwijde pupillen, laag gegrom, weglopen en gaan liggen.”

Sommige van deze gedragingen, zoals gaan liggen, kunnen voelen een beetje vaag en daarom is het belangrijk om te kijken naar de algehele verandering in gedrag. Als uw kat van kopstoten overgaat naar plotseling op de grond neerploffen, kunt u te maken hebben met het begin van overstimulatie. In dat geval is het niet het op de grond gaan liggen dat uw signaal is, maar het overgang van kopstoot naar neerleggen.

Zodra je een van deze tekenen ziet, is het tijd om te stoppen met aaien. Dat houdt niet alleen je kat tevreden, maar het voorkomt ook een kauw in de toekomst.

Reden 4: Je kat wil spelen!

Voor sommige katten is bijten hun go-to manier om een speelsessie te initiëren en het kan volkomen normaal voor ze zijn om een kopstoot sessie om te zetten in speeltijd door je een kleine knabbel te geven.

Natuurlijk is dit niet bepaald ideaal katachtig gedrag, ook al werkt het soms wel voor je kat.

Als je regelmatig je hand gebruikt om met je kat te spelen, dan is de kans groot dat het initiëren van speeltijd een waarschijnlijke verklaring is voor de beet na de kopstoot. Dat is ook een van de vele redenen waarom het niet aan te raden is je hand als speeltje te gebruiken bij je kat.

Als je dit bekijkt vanuit het perspectief van je kat lijkt het ineens vrij simpel. Een hand wordt iets dat zowel aait als speelt. Als je wilt dat de hand je aait, probeer hem dan te kopstoten. Als je wilt dat hij speelt, probeer hem dan te bijten.

Simpel, toch?

Zeker eenvoudig, maar niet goed voor je!

Concentreer je in plaats daarvan op speeltjes voor speeltijd en laat een bijtincident niet veranderen in een speelsessie, want dat zal het gedrag alleen maar verder aanmoedigen.

Reden 5: Je kat verdubbelt zijn boodschap

Katten kunnen een beet gebruiken onmiddellijk na het kopstoten om je te laten weten dat ze serieus zijn over wat het ook is dat ze proberen te communiceren.

Bijvoorbeeld, als je kat een kopstoot tegen je hand geeft in een poging om geaaid te worden, maar het aaien gebeurt niet (mogelijk omdat het 3:00 uur ’s nachts is en jij doodslaapt) kunnen ze besluiten dat een kleine beet op zijn plaats is.

Hetzelfde kan het geval zijn als je kat honger heeft en je een kopstoot geeft in een poging je te laten weten dat het etenstijd is. Wanneer de kopstoten niet werken, kunnen ze overgaan tot een beet om de boodschap over te brengen.

Met andere woorden, katten kunnen de beet gebruiken als een manier om het volume op te voeren en te verdubbelen wat ze probeerden te communiceren met de kopstoot. In dit geval, als je de betekenis achter de kopstoot kan begrijpen, kan je ook de betekenis achter de beet die volgt begrijpen.

Wat moet je doen als je kat je bijt na een kopstoot?

Hoewel sommige mensen het misschien een beetje schattig vinden als een kat knabbelt na een kopstoot, is voluit bijten een ander verhaal.

Het werkt misschien voor jou en je kat, maar je wilt een katachtige vriend opvoeden die ook met andere mensen dan jij overweg kan.

Bij elk van onze verklaringen hierboven proberen katten ofwel iets te communiceren of iets te krijgen wat ze willen – en soms allebei. Of het nu gaat om het communiceren van liefde of het vragen om geaaid te worden, de combinatie van kopstoten en bijten lijkt voor sommige katten de beste aanpak.

Om het gedrag te ontmoedigen, wil je katten laten zien dat het niet de beste keuze is om te krijgen wat ze willen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door gewoon weg te lopen en je aandacht terug te trekken.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je kat geaaid wil worden. Ze besluiten je eerst een kopstoot te geven en als dat niet werkt bijten ze. Als je je kat dan aait, of enige positieve interactie geeft, moedig je het gedrag aan.

Een betere reactie is om direct na de beet gewoon weg te lopen. Dit laat uw kat weten dat bijten resulteert in het tegenovergestelde van wat ze willen- dat is jouw aandacht.

Ik weet dat het een eenvoudig voorbeeld is, maar het kan echt zo eenvoudig zijn!

Kijk eens goed naar wat je doet na je kat kopstootjes geeft en bijt. Als het iets positiefs is, dan moedig je het gedrag aan.

Afsluitende gedachten

Kopstoten is schattig… maar daarna bijten is niet zo schattig.

In de meeste gevallen gebruiken katten de beet na de kopstoot om de oorspronkelijke boodschap een stap verder te brengen. Of het nu gaat om een liefdesbeet, een poging om een speelsessie te beginnen, of een verzoek om eten, soms vinden katten het nodig om te bijten om hun punt duidelijk te maken.

Maar als je begrijpt wat je kat je probeert te vertellen, kun je ze ook een verscheidenheid aan hulpmiddelen geven om te communiceren zonder zich tot bijten te wenden!

Wat denk jij? Welke reden verklaart volgens jou het beste het kopstoten tot bijtgedrag van je kat?