Hoe u uw kat opnieuw kunt trainen om de kattenbak te gebruiken in 5 eenvoudige stappen

Persoon die de kattentoiletbak met de hand verwijdert en schoonmaakt

Een plotselinge golf van kattenplas en poep rond het huis is zowel verontrustend als irritant. Het kan vooral frustrerend zijn als uw kat eerder goed getraind is om de kattenbak te gebruiken, misschien zelfs jarenlang.

Snel overzicht

01

Katten hebben een sterk natuurlijk instinct om te toiletteren in een schone en goed geplaatste kattenbak, en kattenbaktraining is vaak vanzelfsprekend voor kittens.

02

Een regressie in kattenbaktraining kan een teken zijn van een medisch of gedragsprobleem dat moet worden aangepakt.

03

Gebruik nooit straf om je kat om te scholen in goede kattenbakgewoonten, maar probeer van hun kattenbak de meest aantrekkelijke plek voor het toilet te maken.

Als de badkamergewoonten van uw kat een negatieve wending hebben genomen, kunt u er zeker van zijn dat ze dit niet doen om u te frustreren. Het kan een teken zijn van een onderliggend fysiek of emotioneel probleem waarmee uw kat wordt geconfronteerd, of een teken dat er iets aan zijn kattenbak gewoon niet helemaal klopt.

Als huisdierouder is het jouw taak om detective te spelen en dingen uit te zoeken. Toiletteren is een zeer gevoelige kwestie voor katten en ze zijn waarschijnlijk net zo boos over de verandering naar routine als jij.

De volgende stappen moeten helpen om uw kat weer te trainen in goede kattenbakgewoonten.

1. Sluit medische problemen uit

Ongepast toiletteren – vooral urineren op ongebruikelijke plaatsen – kan een teken zijn van een medisch probleem. Als de urine donker, bloederig of pijnlijk lijkt om te passeren, kan uw kat last hebben van blaasontsteking of een urineweginfectie.

Uw dierenarts is de persoon om dit te diagnosticeren, dus plan uw kat in voor een controle bij twijfel. Elke kat die zich inspant om te plassen, maar moeite heeft om dit te doen, moet onmiddellijk worden gezien, omdat dit kan wijzen op een urinewegblokkade, wat zeer ernstig en levensbedreigend is.

Als alternatief kan uw kat buiten de kattenbak plassen omdat ze meer drinken. Polydipsie, of verhoogde dorst, kan een teken zijn van bepaalde aandoeningen zoals diabetes, nierziekte en schildklierproblemen. Nogmaals, een reis naar uw dierenarts is de beste manier om deze problemen uit te sluiten. Uw dierenarts wil misschien wat urine- of bloedonderzoek uitvoeren om er zeker van te zijn dat uw kat ziektevrij is.

2. Doorbreek de cyclus

Soms plassen katten om een onbekende reden een keer op een nieuwe of ongewone plek, maar worden ze door de geur van hun urine teruggetrokken naar dat gebied. Zoals we allemaal weten, zijn katten gewoontedieren en af en toe worden de verkeerde gewoonten vastgesteld. Om een ongewenste toiletcyclus te stoppen, moet u ongelukken opruimen met een enzymatische reiniger.

Maak het gebied dagelijks schoon gedurende drie opeenvolgende dagen. Zelfs als het voor ons prima ruikt, kan een kat misschien nog steeds zijn eigen geur detecteren! Indien mogelijk, en vooral als de kat een tijdje op een bepaalde plek heeft geplast, probeer dan de toegang van de kat tot dit gebied gedurende een week of twee te beperken.

3. Pak eventuele gedragsproblemen of stressoren aan

Huiskat kijkt naar de kattenbak

Buiten de kattenbak gaan is een veel voorkomend symptoom van stress of angst bij katten.

Kattenbakgewoonten zijn een sterke weerspiegeling van de emotionele toestand van een kat. Alles wat stress kan veroorzaken of uw kat van streek kan maken, kan zijn toiletgedrag verstoren. Deze kunnen zijn:

  • Nieuwe huisdieren of baby’s in het huishouden
  • Buurtkatten die in je tuin komen
  • Bouw of werkzaamheden die plaatsvinden binnen hun kerngebied
  • Een verandering in de gezinsroutine

Sommige dingen, zoals nieuwe katten in de omgeving, kunnen moeilijk te controleren zijn, terwijl andere aspecten waar je misschien meer invloed op kunt hebben, zoals het geleidelijk introduceren van nieuwe huisdieren en ervoor zorgen dat je katten voldoende ruimte hebben om zich te verstoppen en zich veilig te voelen.

Er zijn een aantal producten die kunnen helpen het stressniveau van een kat te verminderen, zoals diffusers die kalmerende feromonen en kalmerende kattendiëten afgeven. Welke stappen u ook kunt nemen om uw kat zich veilig te laten voelen, zal waarschijnlijk een positieve invloed hebben op hun nesttraining.

Als u twijfelt, praat dan met uw dierenarts of vertrouwde huisdiergedragsdeskundige over hoe u uw kat kunt helpen zich gelukkig en veilig te voelen.

4. Maak hun kattenbak aantrekkelijk

Uw kat kan een zo gezond en stressarm mogelijk leven leiden, maar als ze een hekel hebben aan de kattenbak, het kattenbak, de locatie van de doos of de netheid van de doos, zullen ze daar niet naar de badkamer willen gaan. Het is belangrijk om de beste kattenbakopstelling voor uw specifieke kat te hebben.

Type kattenbak: Een verlegen of timide kat kan een kattenbak met hoge zijkanten en een deksel waarderen voor meer privacy en confinterwijl een klein kitten of een oudere artritische kat de hoge zijden op hun bak misschien moeilijk te onderhandelen vindt en het daarom beter doet met een kattenbak met laag waar ze gemakkelijker bij kunnen.

Kattenbakvulling: Evenzo hebben verschillende katten verschillende voorkeuren voor het type afval Dus als je een regressie ziet in de nesttraining nadat je net bent overgestapt van kleistrooisel naar pellets of zand, overweeg dan om terug te schakelen naar de kattenbakvulling die je kat gewend is. Vergeet niet dat het gewoontedieren zijn.

Zindelijkheid: Als algemene vuistregel geldt dat alle katten de voorkeur geven aan een schone kattenbak met een vorm van vers substraat om op te plassen of te poepen. Als de nesttraining een negatieve wending neemt, zorg er dan voor dat je de basisprincipes van schoonmaken hebt gedekt. Schep dagelijks uitwerpselen en klontjes urine eruit, maak de doos eenmaal per week grondig schoon.

Plaats: Evenzo geven de meeste katten er de voorkeur aan om weg te toiletteren van hun voer- en strooiselgebied, dus overweeg ook de plaatsing van de kattenbak van uw kat.

5. Versterking en aanmoediging

Roodharige kat in kattenbak

Bied uw kat een traktatie aan nadat ze de kattenbak hebben gebruikt om het gewenste gedrag te versterken.

We vinden het allemaal leuk om te horen dat we dingen goed doen, en je kat is niet anders. Vergeet niet om uw kat niet te straffen of uit te schelden als hij een badkamerongeluk heeft buiten zijn kattenbak. Het is OK om ze op te pakken en voorzichtig in een schone kattenbak te plaatsen als je ze toevallig vangt terwijl ze je signalen geven dat ze op het punt staan naar het toilet te gaan.

Als ze het goed hebben en in hun lade zitten, voel je dan vrij om ze te overladen met lof en aanmoediging en zelfs hun favoriete traktatie kan helpen.

Lees ook: De 6 beste automatische zelfreinigende kattenbakken in 2023

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een kat om te scholen om een kattenbak te gebruiken?

Hoe lang het duurt om een kat te trainen om een kattenbak te gebruiken, hangt sterk af van hun reden om buiten te toiletteren, evenals hoe lang ze op de verkeerde plaats hebben getoiletteerd. Als het probleem een vuile of onaantrekkelijke kattenbak is, is het mogelijk om dingen in een dag of twee recht te zetten. Als er een langdurig gedrags- of medisch probleem is dat het probleem veroorzaakt, kan het enkele weken duren om de zaken weer op de rails te krijgen.

Kun je een oude kat omscholen om een kattenbak te gebruiken?

De meeste katten willen instinctief toiletteren in een schone, aantrekkelijke kattenbak, ongeacht hun leeftijd. Katten die van jongs af aan nestgetraind zijn, pikken dingen misschien iets sneller op, maar de meeste katten zullen het nesttrainen met geduld en aanmoediging onder de knie krijgen.

Wat moet ik doen als mijn kat geen kattenbak gebruikt en ik alles heb geprobeerd?

Als u alle verstandige stappen hebt genomen om uw kat te trainen om een kattenbak te gebruiken, zoals het gebruik van verschillende kattenbakvulling, het plaatsen van de kattenbak op een acceptabele plaats en het geven van veel lof en aanmoediging aan uw kat, heeft uw kat misschien een onderliggend medisch probleem dat moet worden aangepakt. Het is een goed idee om een reis naar uw dierenarts te maken om uw kat een gezondheidscheck te laten doen.