Zijn kaarsen veilig voor katten?

kat die bij tafel zit met brandende kaarsen

Als je van je kat houdt, maar ook van kaarsen, kun je dan het beste van twee werelden hebben? Zijn kaarsen veilig om in de buurt van katten te hebben? Het antwoord is ja, je kunt je kat en kaarsen ook hebben, met een beetje zorg en aandacht voor de risico’s die kaarsen met zich meebrengen. Een eenvoudige aanpak zou zijn om kaarsen te gebruiken in gesloten ruimtes of buiten. Een andere zou zijn om alternatieve bronnen van omgevingsverlichting en huisgeuren te overwegen. Laten we wat meer in katten en kaarsen duiken.

Snel overzicht

01

Katten kunnen gevoelig zijn voor geuren die vaak in kaarsen worden aangetroffen, en sommige essentiële oliën zijn giftig voor katten.

02

Een open kaarsvlam en een nieuwsgierige kat gaan niet samen.

03

Er zijn katvriendelijke alternatieven voor kaarsen, evenals strategische manieren om kaarsen veilig te branden als katteneigenaar.

Welke wax – maakt het uit?

Kaarsen zijn altijd populair geweest en er is een enorme verscheidenheid om uit te kiezen. Variërend van goedkopere paraffinekaarsen tot dure biologische en veganistische waskaarsen, sommige bevatten zelfs je favoriete geuroliën, geconserveerd fruit of gebladerte. Maar als het gaat om kaarsveiligheid rond katten, is het type was belangrijk.

Paraffine is een aardoliederivaat, oorspronkelijk een bijproduct van de brandstofindustrie, en moet worden vermeden. Alle rook bevat kankerverwekkende stoffen, die kankerverwekkende deeltjes zijn. De dampen van paraffine zijn giftig en hoewel het ventileren van de kamer kan helpen, is het het risico echt niet waard.

Paraffinedampen zijn ook niet goed voor je. Ze kunnen irritatie veroorzaken aan de luchtwegen van zowel ouders als huisdieren van huisdieren, wat kan leiden tot een reis naar de dokter of dierenarts.

Het Environmental Protection Agency van de Verenigde Staten waarschuwt dat het verbranden van paraffineproducten een bron van luchtvervuiling binnenshuis is, wat ongelooflijk schadelijk kan zijn voor degenen die de dampen inademen. De EPA legt ook de risico’s van loden kernwieken uit; in plaats daarvan moeten lonten gemaakt van natuurlijke vezels worden gebruikt.

Andere zorgen die door de EPA werden geuit, waren extra kaarstoxines, zoals acroleïne, formaldehyde en aceetaldehyde, die kunnen leiden tot long- en hartaandoeningen bij mensen. Ze waarschuwen ook voor de risico’s van roet van geurkaarsen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor de mogelijke gezondheidsrisico’s die dit momenteel met zich meebrengt.

Als je besluit dat je je kaarsen niet kunt opgeven, zorg er dan voor dat je uitkijkt naar natuurlijke waskaarsen die geen giftige dampen uitstralen. Bijenwas, sojawas, kokoswas en plantaardige kaarsen zijn allemaal geweldige keuzes. Ze zijn misschien wat prijziger, maar omwille van een paar dollar is je gezondheid en de gezondheid van je kat het waard.

Zijn geurkaarsen veilig voor katten?

Geurkaarsen zijn geweldige geschenken en de meeste natuurlijk geurende kaarsen zijn vrij onschadelijk. Veel mensen gebruiken ze als luchtverfrissers, misschien om ongewenste geuren van huisdieren te onderdrukken. Katten zijn echter zeer specifieke wezens, uniek in hun voorkeuren en antipathieën.

Nieuwe geuren in huis kunnen verontrustend zijn voor katten, vooral als het een geur is die ze verafschuwen. In feite kunnen sterke geuren dicht bij het voedsel of de kattenbak van uw kat hun dagelijkse activiteiten beïnvloeden en leiden tot stressgerelateerde ziekten zoals feline idiopathische cystitis.

Hoewel uw kat de meeste geuren in kleine hoeveelheden zal verdragen, lijken sommige geuren verrassend onaangenaam voor veel katten. Veel voorkomende voorbeelden zijn citrus, menthol, eucalyptus, pepermunt, citroengras, lavendel, rozemarijn en tijm. Om je kat niet van streek te maken, wil je misschien voorkomen dat kaarsen deze geuren helemaal uitstoten.

Sommige kaarsen bevatten essentiële oliën, die problematischer kunnen zijn. Sommige essentiële oliën zijn giftig voor katten, maar het is onwaarschijnlijk dat uw kat dit weet en ze kunnen behoorlijk nieuwsgierig zijn naar nieuwe en interessante aroma’s. Giftige oliën omvatten bittere amandel, wintergroen, citrus, kaneel, ylang-ylang en tea tree (melaleuca) olie. Het risico is via inname of huidcontact.

Hoewel hete was brandwonden kan veroorzaken, kunnen producten die giftige oliën bevatten huidirritatie veroorzaken, ongeacht de temperatuur. En hoewel je misschien denkt dat het onwaarschijnlijk is dat je kat een kaars likt, kan elke was met essentiële oliën op zijn vacht worden geconsumeerd tijdens het verzorgen van zichzelf.

Tekenen van toxiciteit en extra risico’s

Tekenen van toxiciteit zijn afhankelijk van de essentiële olie waaraan uw kat is blootgesteld. De meest zorgwekkende symptomen zijn braken en diarree, ademhalingsproblemen, leverschade en neurologische symptomen, zoals tremoren en evenwichtsproblemen.

De risico’s die etherische oliën met zich meebrengen zijn groter als uw kat toegang heeft tot pure olie. Er is waarschijnlijk een hoger risico van een etherische olieverspreider, een olie- of wierookbrander, of als ze worden blootgesteld aan de vloeistof van elektrische geur plug-ins. Katten die koude olie uit branders likken, kunnen ernstige chemische brandwonden aan hun tong ervaren. De EPA noemt ook wierookrook als oorzaak van contactdermatitis en kanker bij mensen.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal je misschien verrassen

Katten en vlammen mengen zich niet

Kat op een deken kijkend naar kaarslicht

Het houden van brandende kaarsen in gesloten kamers uit de buurt van katten is de beste manier om een potentiële ramp te voorkomen.

Het lijkt duidelijk dat elke open vlam een risico is voor uw kat, maar het is gemakkelijk om te vergeten hoe behendig en avontuurlijk katten kunnen zijn. Een brandende kaars op een plank zetten lijkt misschien veilig, maar katten kunnen de meeste hoge ruimtes bereiken als ze dat echt willen. Nieuwe voorwerpen in huis die licht en een frisse geur uitstralen, zullen elke kat zeker intrigeren.

Een nieuwsgierige kat kan meer krijgen dan waar hij op had gerekend als hij te dicht bij een kaars komt. Er is een risico dat ze een kaars omver kunnen gooien, of een vlam kan hun vacht, snorharen of staart in brand steken. Net als bij mensen zijn brandwonden bij dieren zeer ernstige verwondingen en hun vacht zal hen niet meer beschermen dan onze kleding.

Kaarsen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken

Als uw kat een onderliggende ademhalingsaandoening heeft, kunnen kaarsen een groter probleem zijn. Kattenastma, ook bekend als kattenbronchitis of kattenziekte van de onderste luchtwegen, kan ertoe leiden dat uw kat aanvallen van piepende ademhaling, hoesten en kortademig is. Het kan erg alarmerend en beangstigend zijn als ze een ernstige episode hebben.

Triggers voor kattenastma zijn rookomgevingen, dampen, aerosolen, stofpollen, schoonmaakproducten en sommige voedingsmiddelen. Het is belangrijk om hun omgeving goed geventileerd en rookvrij te houden. Gebruik kaarsen alleen in kamers waar uw kat geen toegang toe heeft.

Zelfs katten waarvan niet bekend is dat ze astma hebben, kunnen irritatie van de luchtwegen en ademhalingsproblemen ervaren als ze worden blootgesteld aan kaarsrook. Het is dus een goed advies om je kat uit de buurt te houden van brandende kaarsen. Denk eraan, open altijd de ramen na het gebruik van kaarsen. Dit verwijdert eventuele resterende dampen zodra de vlam is geblust.

Kan ik kaarsen veiliger maken voor mijn kat?

Witte Britse kat in de kamer op de tafel snuffelen kaarsen

Kaarsen met LED-verlichting zijn een geweldig katvriendelijk alternatief voor kaarsen met brandbare lonten.

Het is belangrijk om de risico’s van het gebruik van kaarsen af te wegen en uit te zoeken of er een veilige manier is om ze te gebruiken zonder uw kat in gevaar te brengen. Ervoor zorgen dat je natuurlijke producten gebruikt, zoals bijenwaskaarsen, en je kamer goed ventileren is een must. Laat huisdieren nooit alleen in een kamer met een brandende kaars, hoe hoog je hem ook neerzet.

Zelfs als u toezicht houdt op uw kat, is het gebruik van een glazen kaarsendeksel of het plaatsen van de kaars in een lantaarn ook verstandig. Op die manier zal je kat moeite hebben om de kaars aan te raken, zelfs als ze het proberen.

Het gebruik van een kaars op zware basis kan voorkomen dat deze per ongeluk omvalt. Bovendien houden sommige mensen ervan om kaarsen in een ondiep waterbassin te zetten. Vandaar dat eventuele ongelukken ertoe leiden dat de kaars wordt ondergedompeld en de vlam onmiddellijk wordt geblust.

U kunt ook kaarsen alleen bewaren voor gebruik buiten onder toezicht. Of, nog beter, blijf bij kaarsen en feeënlichtjes op batterijen. Deze huisdierveilige opties zijn supermooi en gaan lang mee. Je kat kan het zelfs leuk vinden om je nepkaarsen te onderzoeken, terwijl je er 100% zeker van kunt zijn dat ze hun poten niet zullen verschroeien of je huis in brand zullen steken.

Katten en kaarsen: het laatste woord

Over het algemeen stoten natuurlijke waskaarsen zulke lage niveaus van dampen en geuren (inclusief essentiële oliën) uit dat ze redelijk veilig zijn wanneer ze af en toe en voor een korte tijd worden verbrand. Maar open vuur moet altijd zorgvuldig worden beheerd en er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor katten met onderliggende luchtwegaandoeningen.

Risico’s nemen toe bij frequente en langdurige blootstelling. Gebruik geen kaarsen die giftige essentiële oliën bevatten. Hoewel de oliën niet sterk geconcentreerd zijn, is het gewoon het risico niet waard, en er zijn nog veel meer katvriendelijke opties die er zijn.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Zijn geurkaarsen schadelijk voor katten?

Katten hebben meer last van sommige geuren dan van andere. Hoewel de meeste geurkaarsen relatief veilig zijn, zijn ze misschien niet naar de smaak van uw kat. Sterker nog, je kat kan zelfs worden afgestoten door de geur. Bovendien kunnen sommige essentiële oliën katten schaden als ze nauw contact hebben met de geconcentreerde olie.

Geurkaarsen produceren verhoogde roetspiegels in de omgeving, wat astma en andere ademhalingsaandoeningen kan veroorzaken. Ze kunnen dus het beste worden vermeden als uw kat een onderliggende longziekte heeft.

Welke kaarsen mogen niet worden gebrand rond katten?

Paraffinekaarsen mogen nooit rond katten worden gebrand, of zelfs mensen trouwens, omdat ze giftige dampen uitstoten. Kaarsen met essentiële oliën zoals bittere amandel-, wintergroen-, citrus- en tea tree-olie moeten worden vermeden.

In hun pure vorm kunnen deze essentiële oliën extreem giftig zijn voor katten. Om helemaal veilig te zijn, kunt u besluiten dat uw kat niet in dezelfde kamer mag als een brandende kaars – dit is verreweg de eenvoudigste oplossing.