10 Bombay Cat feiten die je zult verbazen om te leren

De Bombay Cat is een kattenras dat oorspronkelijk is ontwikkeld door het kruisen van sabel Birmese katten en Amerikaanse kortharen. Deze prachtige katten staan bekend om hun strakke zwarte vacht en exotische uiterlijk. Ondanks dat ze eruit zien als miniatuurluipaarden, zijn Bombay Cats allesbehalve ongrijpbaar en afstandelijk. Deze katten zijn sociale vlinders en staan bekend als extreem aanhankelijke en speelse huisdieren.

Er zijn veel prachtige dingen om enthousiast te zijn over Bombay Cats. Hier zijn 10 van onze favoriete feiten over de mooie en charmante Bombay Cat.

cat + lijnverdeler De 10 Bombay Cat Feiten

1. Bombay Katten komen niet uit India

Ondanks hun namen hebben Bombay Cats geen wortels in India. Deze katten zijn oorspronkelijk in de VS gefokt door fokker Nikki Horner. Horner begon het ras te ontwikkelen in de jaren 1950 en fokte uiteindelijk het eerste nest kittens in 1965. De kittens zijn ontwikkeld door het fokken van zwarte Amerikaanse kortharen en sabel Birmese katten.

Bombay Cats kreeg hun naam omdat ze eruit zagen als kleine zwarte luipaarden waarvan bekend is dat ze Bombay bewonen. Samen met het delen van vergelijkbare slanke zwarte jassen, hebben Bombay Cats een gespierde en atletische bouw die hen een wilder uiterlijk geeft dan typische huiskatten.

thematische pauze

2. Bombay katten zijn middelgrote katten

Hoewel Bombay Cats lijken op hun Birmese kattenneefjes, zijn ze meestal iets groter en hebben ze een meer gespierde bouw. Bombay Cats wegen meestal tussen de 8-12 pond, maar mannelijke Bombay Cats kunnen groter worden en iets meer dan 15 pond wegen.

Bombay Cats hebben de neiging om er gedrongen en gespierd uit te zien, maar ze zijn verrassend behendig en atletisch. Ze zullen het waarderen om veel verticale ruimtes te hebben om op te klimmen en op te springen. Omdat ze tot grotere maten kunnen groeien, is het handig om kattenmeubilair te installeren dat geschikt is voor grotere katten.

Bombay kat die buiten op gras zit
Image Credit: Viktor Sergejevitsj, Shutterstock
thematische pauze

3. Er zijn twee soorten Bombay katten

Er zijn twee hoofdvariëteiten van Bombay Cats- de Amerikaanse Bombay Cat en de Britse Bombay Cat. Beide variëteiten van dit ras hebben effen zwarte vachten, maar ze hebben verschillende oogkleuren. De Britse Bombay Cat heeft gouden, groene of koperen ogen, terwijl de Amerikaanse Bombay Cat gele of oranje ogen heeft. Afgezien van de verschillen in oogkleur, hebben de Amerikaanse en Britse variëteiten geen zeer onderscheidende verschillen in uiterlijk of temperament.

thematische pauze

4. Bombay katten zijn extravert

Bombay Cats doorbreken het afstandelijke stereotype dat aan katten wordt toegeschreven. Ze zijn heel sociaal en vriendelijk, en velen zijn niet verlegen om vreemden. Ze houden ervan om met mensen om te gaan, en sommigen kunnen zelfs spraakzaam en vocaal zijn en “gesprekken” voeren met hun eigenaren.

Omdat Bombay Cats graag in de buurt van mensen zijn, doen ze het niet erg goed om lange uren alleen thuis te zijn. Ze volgen hun familieleden graag als een schaduw door het huis en vinden het ook niet erg om samen te knuffelen en te dutten.

Bombay kat zittend op log
Image Credit: Viktor Sergejevitsj, Shutterstock
thematische pauze

5. Bombay katten zijn volledig zwart

Afgezien van hun oogkleur zijn Bombay Cats volledig zwart. Ze hebben slanke, verkochte zwarte jassen en hun poten, snorharen en neuzen zijn ook zwart. Sommige Bombay-katten kunnen witte vlekken hebben, vooral op hun borst, als ze kittens zijn. Deze plekken worden echter meestal donkerder en verdwijnen naarmate de kittens ouder worden. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, worden hun vachten meestal effen zwart. Het is hoogst ongebruikelijk voor Bombay Cats om hun witte vlekken te behouden, en de rasstandaarden van de Cat Fanciers ‘ Association (CFA) geven ook de voorkeur aan een effen zwarte vacht voor Bombay Cats.

thematische pauze

6. Bombay Cats zijn goed voor nieuwe kattenbezitters

Bombay Cats zijn vrij gemakkelijk in de omgang en aanpasbaar. Ze hebben ook de neiging om erg aanhankelijk en relationeel te zijn met mensen en uiteindelijk sterke banden met hun familieleden te ontwikkelen. Hun flexibele persoonlijkheden maken ze geschikt voor nieuwe kattenbezitters. Ze zijn meestal goed met kinderen en kunnen harmonieus samenleven met andere katten.

Bombay Katten zijn zelfverzekerd en met de juiste socialisatie kunnen ze leren omgaan met honden. Houd er rekening mee dat als ze met jonge kinderen en honden leven, ze het op prijs zullen stellen om hun eigen verticale ruimtes te hebben waar ze zonder onderbrekingen kunnen rusten. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs extraverte katten af en toe hun tijd alleen nodig hebben.

Bombay Cat loungen buiten
Afbeelding credit: Lolame, Pixabay
thematische pauze

7. Bombay katten zijn hittezoekers

De kans is groot dat je Bombay Cat graag met je knuffelt als een middel om wat warmte te krijgen. Terwijl veel verschillende kattenrassen genieten van zonnebaden, lijken Bombay Cats warmte en warmte echt te waarderen. Ze staan erom bekend dat ze zich ingraven in dekens en warmwaterkruiken en kattenverwarmingskussens waarderen. Dus als je van plan bent om een Bombay Cat mee naar huis te nemen en er een te verzorgen, is het het beste om ervoor te zorgen dat je meerdere warmtebronnen hebt die je kat kan gebruiken en genieten.

thematische pauze

8. Bombay katten hebben lage verzorgingsbehoeften

Bombay Cats hebben een slanke, korte vacht en hoeven niet echt vaak te worden geborsteld of gewassen. Ze zullen het nog steeds op prijs stellen om één keer per week geborsteld te worden, omdat borstelen kan helpen bij het verwijderen van dood haar en vuil en het verspreiden van natuurlijke oliën over het lichaam. Poetsen kan ook een goede hechtingsactiviteit zijn voor jou en je kat. Omdat Bombay Cats relatief kort haar hebben, zou het gebruik van een zachte borstel voldoende moeten zijn.

zwarte bombay kat buiten likkende mond
Afbeelding credit: Henrik Veres, Pixabay
thematische pauze

9. Bombay Cats kunnen worden aangelijnd getraind

Bombay Cats staan vaak bekend om hun hondachtige persoonlijkheden. Samen met liefhebbende mensen zijn ze gemakkelijk te trainen en velen kunnen nieuwe trucs leren. Omdat Bombay Cats nieuwsgierig en avontuurlijk zijn, kunnen ze leren om aan de lijn te lopen. Ze zullen meestal genieten van het verkennen van het buitenleven en zullen het op prijs stellen om meegenomen te worden voor buitenexcursies.

Vergeet niet om in een langzaam en zacht tempo te gaan bij het trainen van een Bombay Cat. Ze mogen nooit gedwongen worden om iets te doen waardoor ze zich ongemakkelijk of onveilig voelen. Leibandtraining vereist tijd en geduld, en te snel gaan kan uw Bombay Cat ontmoedigen om helemaal een harnas en riem te willen dragen.

thematische pauze

10. Bombay katten zijn moeilijk te vinden

Het is misschien gemakkelijk om een zwarte kat te vinden, maar Bombay Cats zijn vrij ongewoon. Hoewel de CFA hen in 1976 de kampioensstatus verleende, zijn ze door de jaren heen vrij zeldzaam gebleven. Mensen speculeren dat ze niet gebruikelijk zijn omdat hun uiterlijk en temperament zo lijken op zwarte Birmese katten.

Als u geïnteresseerd bent in het verzorgen van een Bombay Cat, kunt u het beste het fokkersregister van de CFA controleren. Hoewel ongewoon, kun je misschien ook adopteerbare Bombay Cats vinden op kattenshows.

Zwarte Birmese kat
Afbeelding credit: alitellioglu_Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Bombay Cats zijn charmante en heerlijke katten. Ze zijn speels en aanhankelijk en in staat om een glimlach op het gezicht van mensen te toveren. Als u geïnteresseerd bent in het verzorgen van een Bombay-kat, zorg er dan voor dat u contact opneemt met een gerenommeerde fokker met ethische fokprogramma’s. Het kan enige tijd duren om een Bombay Cat te vinden, maar het is de moeite waard en je zult merken dat je in het gezelschap bent van een liefdevolle en loyale vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ton van de Blaak, Pixabay