Hoe u uw huis kittenproof kunt maken in 12 stappen

Kittens zijn schattige toevoegingen aan elk huis. Ze zorgen voor urenlang eindeloos entertainment en plezier. Kittens zijn de meest nieuwsgierige wezens en zullen elk hoekje en gaatje in huis vinden om te verkennen. Juist deze nieuwsgierigheid is belangrijk dat je je huis kittenproof maakt met een nieuwe poes in de buurt.

Kittens komen vaak in situaties terecht die potentieel gevaarlijk en onveilig zijn. Dus hoewel het krijgen van een kitten een spannende tijd kan zijn, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen. We zullen enkele eenvoudige stappen bespreken over hoe u uw huis kittenproof kunt maken voordat u uw kat krijgt.

12 eenvoudige stappen om uw huis kittenproof te maken

Kittenproof maken van uw huis is essentieel voordat u uw nieuwe kitten toestaat om het te verkennen. Dit komt omdat kittens (vergelijkbaar met kleine kinderen) alles in uw huis zullen verkennen. Ze weten niet wat veilig is en wat niet. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat hun omgeving veilig is en vrij van alles wat schadelijk kan zijn. We hebben enkele eenvoudige stappen om uw kitten veilig te houden.

#1 Houd etenswaren buiten het bereik van kittens

Kittens zijn erg nieuwsgierig en zullen nieuw voedsel proberen, zelfs als ze niet geschikt zijn voor kittens om te eten.

Katten zijn carnivoren en volwassen katten eten kattenvoer en stukjes vlees. Kittens zullen echter bijna alles eten omdat ze verschillende smaken en texturen verkennen. Sommige menselijke voedingsmiddelen kunnen behoorlijk schadelijk zijn voor kittens en kunnen zelfs ernstige (zo niet fatale) schade veroorzaken. Voedingsmiddelen om te vermijden zijn onder meer;

Wanneer u uw huis kittenproof maakt, moet u ervoor zorgen dat voedsel snel wordt opgeborgen. Tafels en werkbladen moeten altijd worden opgeruimd na het eten met ongewenst voedsel dat wordt weggegooid in vuilnisbakken die kittenbestendig zijn. Kinderveilige sloten kunnen worden gebruikt om toegang tot de kast te voorkomen.

Als je jonge kinderen hebt, controleer ze dan terwijl ze eten om ervoor te zorgen dat ze het kittenvoer dat schadelijk kan zijn niet voeren. Als u denkt dat uw kitten een van de bovenstaande schadelijke voedingsmiddelen heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Lijst met voedingsmiddelen die katten wel en niet kunnen eten

#2 Vermijd scherpe of kleine voorwerpen

Kittenproof maken van uw huis begint met het opruimen van potentieel gevaarlijke items waarvan uw kat denkt dat het speelgoed is.

Kittens spelen met alles wat binnen hun bereik ligt. Dit omvat zeer kleine of scherpe voorwerpen die niet eetbaar zijn, bijvoorbeeld klein plastic speelgoed, veiligheidsspelden, haarbanden, elastiekjes, glas, naalden en ornamenten. Helaas kunnen ze deze voorwerpen soms inslikken. Als het item groot genoeg is, kan het een obstructie in de darm veroorzaken die een operatie kan vereisen. Kleinere items kunnen buikklachten en braken veroorzaken.

Zorg ervoor dat mogelijk schadelijke voorwerpen worden opgeborgen wanneer u uw huis kittenproof maakt. Houd vloeren en werkbladen vrij en zorg ervoor dat uw bak kittenproof is. Wees voorzichtig met kattenspeelgoed, want sommige kunnen in kleine, scherpe, schadelijke stukjes breken. Het is een goed idee om toezicht te houden op uw kitten tijdens het spelen. Gebruik nooit touw/garen/draad als speeltje met uw kitten, omdat dit een zeer ernstige darmverstopping kan veroorzaken als het wordt ingeslikt.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

#3 Minimaliseer het risico op elektrocutie

Kittens spelen graag met elektrische snoeren en stopcontacten. Houd hier rekening mee wanneer u uw huis kittenproof maakt. Elektrische snoeren vormen een reëel risico op elektrocutie. We moeten veiligheidsmaatregelen nemen om dit te voorkomen. Gebruik babystekkerinzetstukken in stopcontacten en ruim eventuele elektrische kabels op.

Elektrische draden en kabels kunnen worden ingepakt in plastic containers die aan de muur zijn bevestigd. Koppel alle elektrische apparaten los die u niet gebruikt en rol de elektrische draden op.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat een kat op elektrische snoeren kauwt

#4 Introduceer andere huisdieren langzaam

Uw nieuwe kitten moet worden voorgesteld aan de rest van het huishouden. Zorg ervoor dat je dit langzaam en voorzichtig doet.

Andere huisdieren in huis kunnen een bedreiging vormen voor het nieuwe kitten. Het introduceren van een nieuw kitten aan uw huidige huisdieren moet heel langzaam gebeuren. Dit komt omdat een nieuw kitten behoorlijk van streek kan zijn voor inwonende huisdieren en ze kunnen het kitten fysiek pijn doen.

Zelfs als ze hen niet fysiek pijn doen, kan het veel stress veroorzaken voor zowel de nieuwe als de inwonende huisdieren. Om deze reden moeten introducties langzaam worden gedaan en moeten ze goed worden onderzocht. Vraag uw dierenarts hierover om advies.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

#5 Toezicht houden op interacties met kinderen

Baby’s en jonge kinderen moeten altijd supervi zijnsed bij interactie met het nieuwe kitten. Ze moeten nooit met rust gelaten worden. Dit komt omdat baby’s en jonge kinderen niet begrijpen hoe ze met het kitten moeten omgaan.

Kinderen kunnen behoorlijk ruw zijn en ze kunnen het kitten per ongeluk pijn doen. In ruil daarvoor kan het kitten krabben of bijten als ze bang zijn. Introduceer het kitten langzaam aan kinderen en moedig positieve, zachte interacties aan.

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

#6 Controleer uw kamerplanten

Er zijn een aantal veel voorkomende kamerplanten die giftig zijn. Zorg ervoor dat uw kitten er geen toegang toe heeft.

Voordat uw kitten uw huis verkent, moet u uw planten controleren. Dit lijkt misschien een vreemde aanbeveling, maar geloof het of niet, veel planten zijn schadelijk voor katten. Lelies zijn bijvoorbeeld extreem giftig voor katten en ze hoeven maar een kleine hoeveelheid in te nemen om nierschade te veroorzaken.

Andere voorbeelden zijn narcissen, hulst, maretak, rododendrons en azalea’s. Controleer of een van uw huishoudelijke planten giftig is en geef ze bij twijfel aan iemand zonder katten.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

#7 Voorkom toegang buitenshuis

Het buitenleven is een grote plek voor zo’n klein kitten. Laat ze wennen aan hun woonvertrekken voordat je ze buiten laat verkennen.

Uw kitten moet wennen aan uw huis wanneer hij voor het eerst intrekt. Ze wennen aan de geur, geluiden en waar hun voedsel, water, bed en andere items zijn. Om deze reden moeten kittens minstens een paar weken binnen worden gehouden. Idealiter moeten kleine kittens binnen worden gehouden totdat ze ouder, volledig gevaccineerd en gecastreerd zijn.

De buitenwereld kan veel bedreigingen vormen voor een klein kitten. Kittens kunnen per ongeluk door open deuren en ramen naar buiten komen. Voorkom onbedoelde ontsnapping met behulp van babyhekjes, raamnetten of veilige schermen, veiligheidssloten of het kitten in een kamer plaatsen als de deuren open zijn.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

#8 Vermijd giftige huishoudelijke artikelen

Afgezien van schadelijk alledaags voedsel en scherpe voorwerpen, zijn het enkele andere huishoudelijke artikelen die een gifrisico kunnen vormen. Sommige alledaagse voorwerpen kunnen giftig / giftig zijn als ze worden ingenomen en dit omvat; sigaretten, elektronische sigaret vloeistof (vapen), menselijke medicatie, schoonmaakmiddelen, bleekmiddel, pesticiden, antivries en vloeibare diffusers, om er maar een paar te noemen. Houd alles wat schadelijk is buiten het bereik van uw kitten en veilig opgesloten.

Lees ook: Insecticide vergiftiging bij katten: symptomen, diagnose & behandeling

#9 Wees voorzichtig met water

Kittens weten niet hoe ze op natuurlijke wijze moeten zwemmen en kunnen in een toiletpot of andere waterbak vallen als deze niet goed kittenbestendig is.

Om het risico op verdrinking te voorkomen, houdt u altijd het deksel van de toiletpot gesloten of voorkomt u de toegang tot de badkamer. Leeg eventuele dweilemmers en vermijd diepe containers met water rond het huis. Kittens zijn geen natuurlijke zwemmers en er is een risico dat ze kunnen verdrinken als ze per ongeluk in het water vallen.

Lees ook: Waarom houden katten van kraanwater?

#10 Verstikking voorkomen

Veel huishoudelijke artikelen kunnen een verstikkingsrisico vormen. De meest voorkomende zijn jaloezieën met bungelende koorden die om de nek van het kitten kunnen worden gevangen. Controleer uw huis op mogelijke risico’s en minimaliseer het risico waar u maar kunt wanneer u uw huis kittenproof maakt.

Lees ook: De 5 beste kattenhuizen voor buiten

#11 Vermijd deuropeningsletsel

Uw kleine kitten kan gemakkelijk in een deur terechtkomen als u niet voorzichtig bent.

Veel kittens zijn gewond geraakt door een dichtslaande deur. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk te missen zijn en vast komen te zitten in de deur, waardoor letsel ontstaat. Vermijd dit risico door deurstops te gebruiken en er een gewoonte van te maken om deuren langzaam te sluiten. Kijk altijd achter je!  Wees ook voorzichtig met het sluiten van de deuren van drogers, vaatwassers, wasmachines, ovens en koelkasten. Controleer waar het kitten zich als eerste bevindt om letsel te voorkomen.

Lees ook: Hoe train je je kat om een luik te gebruiken

#12 Controleer de bank

Ligstoelen zijn vooral gevaarlijk voor kittens. Ze kunnen erin kruipen of verstrikt raken in het meubilair.

Ten slotte gebeurt een andere veel voorkomende verwonding die ik heb gezien wanneer kittens verstrikt raken in een fauteuil / stoel. Houd rekening met fauteuils en banken en controleer altijd voordat u ze sluit, omdat kittens in de bank kunnen klimmen.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

Veterinaire check-up

Nu je weet hoe je je huis kittenproof kunt maken, ben je bijna klaar om een kitten te krijgen! Het is belangrijk om uw kitten door uw dierenarts te laten controleren wanneer u hem krijgt. Dit is vooral belangrijk voordat u ze aan andere huisdieren of kinderen introduceert. Ze kunnen parasieten hebben die zich naar uw huisdieren kunnen verspreiden of een schimmelinfectie (ringworm) die zich naar mensen kan verspreiden.

Uw dierenarts zal uw kitten een volledige controle geven. Dit kan de behandeling van veel voorkomende parasieten omvatten. Ze kunnen ook beginnen met vaccinaties en castratie met u bespreken.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

Conclusie

Het kitten zit in de kattenbak

Het huis klaarmaken voor een nieuw kitten is een spannende tijd. Een deel van de voorbereiding betekent het kittenproof maken van uw huis om het zo veilig mogelijk te maken. Onze 12 eenvoudige stappen om uw huis kittenproof te maken, zorgen ervoor dat uw kitten veilig is voor veel huishoudelijke gevaren. Zodra je het huis kittenproof hebt gemaakt, kun je je nieuwe katachtige vriend laten verkennen. Het belangrijkste is dat je geniet van tijd doorbrengen met je nieuwe metgezel en samen een levenslange band opbouwt.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn woonkamer kittenproof?

Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen binnen het bereik van uw kitten, verberg eventuele blootgestelde pluggen of draden en gebruik een babyhekje als u wilt voorkomen dat uw kitten bepaalde delen van uw huis binnengaat.

Wat mag er niet rond kittens worden achtergelaten?

Laat geen giftige voorwerpen (zoals planten of schoonmaakmiddelen) achter in de buurt van uw kitten. Alles wat scherp of breekbaar is, moet ook uit de buurt van uw nieuwe huisdier worden gehouden. Verberg eventuele draden en koppel alle elektrische items los die u niet gebruikt.

Is het goed om een kitten door het huis te laten zwerven?

Dit is aan u, maar over het algemeen is het raadzaam om uw kitten in het begin alleen in een bepaald deel van het huis te houden. Hierdoor kunnen ze wennen aan hun nieuwe huis. Zorg ervoor dat uw huis kittenbestendig is voordat u ze laat rondlopen.

Waar moet een kitten ’s nachts slapen?

Kittens kunnen overal slapen, zolang het maar veilig en warm is. Idealiter moeten ze uit de buurt van andere huisdieren en kinderen worden gehouden totdat ze zich goed hebben gevestigd.