Waarom knuffelen mijn katten niet met elkaar? 8 interessante redenen

Er zijn weinig dingen schattiger dan de aanblik van twee katten die samen knuffelen. Wanneer die knuffelige katten elkaar beginnen te verzorgen, smelt je hart. Helaas zullen niet alle katten met elkaar knuffelen.

Het kan ontmoedigend zijn voor uw katten om niet met elkaar te knuffelen, vooral als ze dat eerder hebben gedaan. Er zijn echter meerdere redenen waarom je katten niet met elkaar mogen knuffelen. Het goede nieuws is dat ze niet allemaal negatief zijn!

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen waarom katten niet samen knuffelen

1. Ze delen niet goed

Net als bij kleine kinderen delen niet alle katten graag hun spullen. Als uw kat een speciaal bed heeft dat hij bijzonder leuk vindt, wil hij het misschien niet delen met uw andere kat. Katten kunnen kieskeurige wezens zijn en het kan in uw huis zo zijn dat een of beide van uw katten gewoon niet geïnteresseerd zijn in knuffelen met elkaar omdat ze de ruimte niet willen delen met de andere leden van het huis.

thematische pauze

2. Ze hebben territoria bepaald

Van katten is bekend dat ze hun hulpbronnen angstvallig bewaken en het kunnen behoorlijk territoriale kleine beesten zijn. Als je een of meerdere territoriale katten hebt, willen ze misschien geen partijgrenzen overschrijden om met elkaar te knuffelen.

Territoria kunnen een specifieke betekenis hebben voor je kat, maar ze kunnen ook schijnbaar onzinnig voor je zijn. Uw kat kan bijvoorbeeld een gebied met specifieke middelen, zoals voedsel, water, beddengoed of uw aandacht, als zijn eigen territorium beschouwen. Aan de andere kant kunnen sommige katten er gewoon voor kiezen om tijd door te brengen in afzonderlijke gebieden, waarbij ze hun eigen territorium zonder reden in het bijzonder bepalen.

Gestreepte grijze kat opgerold in bed
Afbeelding Credit: João Jesus, Pexels
thematische pauze

3. Ze willen persoonlijke ruimte

Er is niets erger dan wat persoonlijke ruimte te willen hebben, alleen om iemand in je gezicht te hebben. Net zoals je misschien niet altijd wilt dat je kinderen of partner met je knuffelen, kan je kat hetzelfde voelen over je andere kat.

Soms willen katten gewoon een beetje ruimte voor zichzelf hebben. Dit kan een consistent iets zijn voor uw kat, maar het is ook mogelijk dat een van uw katten ervoor kiest om niet met de andere kat te knuffelen om wat persoonlijke ruimte te hebben.

thematische pauze

4. Ze waren niet gesocialiseerd

Socialisatie kan op elke leeftijd voorkomen, maar het is extreem moeilijk voor een kat om volledig gesocialiseerd te worden na hun eerste levensjaar of zo. Als uw kat niet gesocialiseerd was toen hij nog jong was, kan hij aarzelen om met een andere kat te knuffelen.

Gebrek aan socialisatie kan om meerdere redenen optreden. Als uw kat te vroeg bij zijn moeder en nestgenoten is weggehaald, kan dit leiden tot slechte sociale vaardigheden. Socialisatie met leden van uw huishouden en andere huisdieren terwijl hij nog jong is, kan uw kat helpen gemakkelijker te integreren in nieuwe situaties.

Net als bij mensen zijn er sommige katten die alle voordelen kunnen hebben voor een goede socialisatie, maar vanwege genetica of specifieke omgevingsfactoren worden ze mogelijk niet goed gesocialiseerd.

ziek kitten
Afbeelding Credit:
Quangpraha, Pixabay
thematische pauze

5. Ze zijn hot

Katten hebben een hogere basistemperatuur dan mensen, daarom lijken katten het leuk te vinden om tijd door te brengen in de warmste delen van het huis. Dat betekent echter niet dat je kat het niet te warm kan krijgen.

Dit is waarschijnlijk als u uw huis extreem warm houdt of als u geen airconditioning heeft en in een warm klimaat woont. Ongeacht waarom uw huis heet kan zijn, katten kunnen zo heet worden dat ze ervoor kiezen om niet met uw andere kat te knuffelen.

thematische pauze

6. Ze voelen zich veilig apart

Een van de redenen dat sommige katten graag met elkaar knuffelen, is omdat het hen een gevoel van veiligheid en comfort biedt. Voor katten die zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in uw huis, voelen ze misschien niet de behoefte om te knuffelen voor comfort en veiligheid.

Als uw thuisomgeving uw katten helpt zich veilig en zelfverzekerd te voelen, dan is dit een fantastische en gezonde omgeving voor hen. Het verlangen naar veiligheid is niet de enige reden dat sommige katten knuffelen, maar het kan vaak voorkomen, vooral in huizen met veel stress.

Twee katten in een krabpaal met krabpaal
Afbeelding credit: Romeoebaloo, Pixabay
thematische pauze

7. Ze houden niet van dezelfde plekken

Afgezien van het territorium, is het mogelijk dat beide katten zeer specifieke voorkeuren hebben voor ruimtes in uw huis. Misschien een van je katten zijn sociaal en extravert, brengen vaak tijd door in de woonkamer met het gezin, terwijl de andere kat rustige ruimtes prijst en graag een dutje doet in de lege logeerkamer. Je katten kunnen goed met elkaar opschieten en genieten van tijd met elkaar doorbrengen, maar als het gaat om downtime, kunnen ze gewoon heel verschillende voorkeuren hebben.

thematische pauze

8. Ze houden niet van elkaar

Dit is misschien niet het antwoord dat je hoopt te horen, maar er is een kans dat je katten elkaar gewoon niet leuk vinden. Dit kan zijn vanwege het gevoel dat de omgeving over het algemeen onveilig of ongemakkelijk is, negatieve ervaringen hebben met elkaar of andere dieren, trauma, het niet leuk vinden van de competitie om middelen, of een combinatie hiervan.

Hoewel er stappen zijn die u kunt nemen om uw katten comfortabeler bij elkaar te maken, is het misschien niet realistisch voor bepaalde katten om op een punt te komen dat ze elkaar leuk vinden.

katten in gras
Afbeelding Credit: Astrid Gast, Shutterstock

garen ball dividerHoe katten te laten knuffelen

Probeer je minder te concentreren op het laten knuffelen van je katten met elkaar en meer op het creëren van een gelukkige, gezonde, stressarme omgeving voor je katten. Door uw katten veilige plaatsen te bieden om samen en apart tijd door te brengen, ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot alle benodigde middelen en met hen samen te werken aan socialisatie en tijd door te brengen, zult u uw katten klaarstomen voor succes en geluk in uw huis.

Gelukkige en gezonde katten kunnen met elkaar knuffelen, maar sommige katten zullen nooit de behoefte of het comfortniveau voelen om met elkaar te knuffelen. Probeer je katten echter niet te knuffelen, want dit kan tot stress leiden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom uw katten niet met elkaar knuffelen, en sommige zijn problemen die u kunt verhelpen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat sommige katten gewoon geen knuffelaars zijn.

Het is mogelijk dat uw katten niet knuffelen vanwege een probleem, of misschien omdat ze gewoon verschillende voorkeuren hebben voor waar ze hun tijd doorbrengen en hoe ze zich het meest op hun gemak voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Raw Singapura en Pedigreed Singapura naast elkaar door Straits Singapuras gelicentieerd door CC 4.0