Zal mijn kat mijn baardagaam eten? Tips voor naast elkaar bestaan van huisdieren

Katachtigen en reptielen hebben een gecompliceerde relatie. Aan de ene kant jagen katten van nature op kleine hagedissen zoals gekko’s. Op hun beurt dragen deze hagedissen soms parasieten die staartvinnen worden genoemd en die uw kat kunnen doden. Als je zowel een kat als een baardagaam hebt, vraag je je misschien af, eten katten baardagamen? De Baardagaam is een van de meest relaxte reptielen op de planeet, waardoor ze behoorlijk chille huisdieren zijn. Omdat baardagamen zo chill zijn, vinden katten ze meestal niet interessant genoeg om te achtervolgen om ze te doden en op te eten. Het is eigenlijk mogelijk om een kat en een baardagaam onder hetzelfde dak groot te brengen, zolang je voorzorgsmaatregelen neemt om ervoor te zorgen dat beide soorten veilig zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Eten katten baardagamen?

Zelfs huiskatten die nog nooit een poot in de buitenlucht hebben gestapt, bezitten een prooidrift. De kracht van dat instinct hangt af van uw individuele kat. Sommige katachtigen geven er de voorkeur aan om hun dagen door te brengen in de zon zonder een zorg in de wereld. Anderen jagen rusteloos achter alles wat beweegt, inclusief levenloze voorwerpen zoals de stofzuiger. Deze katten zouden waarschijnlijk niet goed worden gekoppeld aan de Baardagaam en kunnen zelfs proberen ze op te eten.

Hoewel het mogelijk is voor je kat om je baardagaam aan te vallen en te doden, is het hoogst onwaarschijnlijk, vooral omdat de baardagaam groter wordt. Ook hebben baarden tanden en kunnen ze terugvechten, dus de kans dat ze de maaltijd van je kat worden, is niet super waarschijnlijk. Het is echter belangrijk om uw baardagaam buiten het bereik van uw kat te houden als het een baby of juveniel is, en om hem niet vrij rond te laten rennen waar uw kat hem zou kunnen vangen.

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat terwijl katten op hagedissen jagen, je kat waarschijnlijk nog nooit een baardagaam heeft gezien en hem misschien niet als prooi ziet. Maar zelfs als de kat niet echt probeert je baardagaam te vangen, kan de stress van het constant op de loer hebben van een roofdier en op de loer liggen rond het verblijf van het reptiel gezondheidsproblemen veroorzaken in je Baardagaam en is het een vorm van dierenmishandeling. Het is belangrijk om je baardagaam in een gebied te houden dat niet toegankelijk is voor je kat.

Baardagaam en wit katje ontmoeten elkaar
Afbeelding credit: Mark Bernards, Shutterstock

Kunnen een kat en een baardagaam vreedzaam onder hetzelfde dak leven?

Op enkele uitzonderingen na kunnen katten en baardagamen het uitzonderlijk goed met elkaar vinden. Zowel katachtigen als baarden voelen zich aangetrokken tot voedsel, water, zonlicht en jou, dus ze zullen vanaf het begin een aantal dingen gemeen hebben. De sleutel is vroege socialisatie. Je moet ze langzaam introduceren en onthouden om ze nooit alleen samen te laten terwijl ze nog klein zijn. Je moet bijvoorbeeld een baby Beardie niet alleen laten met een volwassen kat, of een kitten met een Beardie. Bewaar ze in aparte kamers of verblijven wanneer je het huis verlaat en zet je Beardie in een kooi als je kat tekenen van agressie begint te vertonen.

Hoewel het misschien goed is voor je kat om op het aanrecht te springen, heeft je baardagaam meer grenzen nodig omdat ze salmonella dragen. Bovendien zijn katachtigen territoriale wezens die baat hebben bij het hebben van een kamer, of op zijn minst een hoek van het huis, weg van alle andere dieren. Zo kan het toelaten van je kat in de keuken (maar niet je Beardie) beide problemen tegelijk oplossen.

kattenpootverdeler

Conclusie

In de natuur kunnen katten en reptielen meestal niet met elkaar opschieten. Baardjes en kitties lijken echter een uitzondering op de regel. Met de juiste socialisatie kunnen ze zelfs vrienden worden. Je moet ze altijd langzaam aan elkaar voorstellen. Prioriteit geven aan hun veiligheid boven snelheid verhoogt de kansen op lange termijn om de relatie te laten werken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ruzana, Shutterstock