Waarom houden katten van schone was? 4 interessante redenen

Om de een of andere reden lijken katten schone was niet te kunnen weerstaan. De meesten genieten ervan om zich vers uit de droger in te graven in warme was, en velen weigeren te bewegen als ze eenmaal comfortabel diep in een wasmand vol geroosterde lakens of kleding zijn gekropen. Maar waarom houden katten zo van schone was? Voelen ze zich aangetrokken tot die heerlijke wasverse geur waar veel mensen dol op zijn, of is er iets anders dat katten aantrekt om kleren net uit de droger schoon te maken? Lees verder om meer te weten te komen over vier redenen waarom katten van schone was houden.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 redenen waarom katten van schone was houden

1. Vers gedroogd wasgoed is warm

Katten voelen zich vaak aangetrokken tot warmte. Het is een van de redenen waarom velen houden van middagdutjes in de zon en snoozen voor warme plekken zoals kachels en radiatoren. Katten hebben relatief hoge lichaamstemperaturen; alles tussen 101 en 102,5 °F wordt als normaal beschouwd.

Terwijl katten comfortabel zijn bij temperaturen tussen 86 en 97ºF Fahrenheit, grijpen velen de kans om zich te nestelen in warmere gebieden wanneer de gelegenheid zich voordoet. Wasgoed vers van de droger is vaak lekker geroosterd en heeft precies de juiste temperatuur om gezelligheid zoekende katten te verleiden.

thematische pauze

2. Katten houden van manden

Veel katten genieten ervan om zich in afgesloten ruimtes te nestelen, omdat het een gevoel van veiligheid en geborgenheid biedt. Slapen in dozen en manden geeft katten vaak het gevoel beschermd te zijn, waardoor het voor hen gemakkelijk is om los te laten en te ontspannen, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over roofdieren (of de familiehond) die hen besluipen.

Warme was in een mand raakt verschillende hoge tonen met betrekking tot katachtige voorkeuren. Kleding en beddengoed vers uit de droger zorgen voor warmte en de mand is een gezellige, veilige plek om rond te hangen.

Kat die bovenop de wasmand slaapt
Afbeelding credit: Caterina Trimarchi, Shutterstock
thematische pauze

3. Katten spelen graag met hun mensen

Katten genieten vaak van interactie met hun mensen, en zitten in het midden van je schone wasgoed geeft hen een perfecte gelegenheid om tijd door te brengen met hun favoriete persoon. Sommige katten zitten in de wasmand en maken er een spel van om hun mensen toegang te geven tot de inhoud, slaan op sokken en shirts als ze de mand verlaten om te worden gestreken of gevouwen.

Katten hebben geweldige associatieve herinneringen; ze weten dat het tijd is voor het avondeten, deels omdat ze bepaalde huishoudelijke activiteiten associëren met gevoed worden. Je kat herkent waarschijnlijk dat het vouwen van wasgoed een leuke gelegenheid biedt om met je in contact te komen, wat wordt versterkt wanneer je met je kat speelt terwijl je kleding opvouwt of de was wegzet.

thematische pauze

4. Zelfs schone was ruikt naar jou

Katten hebben geweldige neuzen. Het katachtige reukvermogen is ongeveer 14 keer acuter dan mensen. Katten houden er vaak van om in wasmanden rond te hangen, omdat deze afgesloten ruimtes gevuld zijn met de geruststellende geuren van hun favoriete mensen.

Dankzij die super katachtige olfactorische eigenschappen kan uw kat uw geur op kleding en beddengoed detecteren, zelfs nadat ze zijn gewassen. Katten kunnen ook worden aangetrokken om op schone was te zitten om bekende geuren die zijn weggespoeld opnieuw te introduceren.

Kat ruikende wasmand
Afbeelding credit: jajam_e, Shutterstock

kattenpootverdeler

Waarom houden katten ervan om op bepaalde plaatsen rond te hangen?

Katten lijken magische krachten te hebben bij het vinden van manieren om ervoor te zorgen dat hun vacht op je kleding, beddengoed, bank en ergens anders van belang blijft. En velen houden ervan om te “helpen” wanneer het tijd is om in te pakken of het bed op te maken. Katten nemen deel aan deze activiteiten, waarschijnlijk om veel van dezelfde redenen waarom ze zich aangetrokken voelen tot schone was!

Manden en bagage bieden gezellige, comfortabele omgevingen voor een beetje ontspanning. Door te helpen terwijl je aan het inpakken bent of het bed opmaakt, krijgt je kat de kans om wat plezier te hebben terwijl hij of zij met zijn favoriete persoon bezig is.

1. Kleding manden

Katten zijn berucht om het rondhangen in vuile wasmanden omdat ze zijn ingesloten (waar katten over het algemeen dol op zijn) en ruiken naar het gezin. Ze zijn ook zacht en comfortabel en vaak de eerste plaats waar mensen kijken wanneer hun katachtige metgezel nergens te vinden is. Bewaar wasmanden achter gesloten deuren of plaats een gewicht op het deksel om te voorkomen dat uw kat zich in uw vuile kleren verstopt.

thematische pauze

2. Bagage

Veel katten kunnen koffers niet weerstaan. Het zijn veilige, beschermde ruimtes die naar jou ruiken! Katten verschijnen vaak op mysterieuze wijze wanneer hun mens een koffer opent en op het bed of bagagerek legt. Veel katten springen er meteen in, maar anderen wachten tot de roedeling is begonnen, omdat menselijke kleding een mooi zacht zacht dempend oppervlak biedt om van te genieten terwijl ze een einde maken (vaak door te dutten) aan ongewenste activiteiten zoals inpakken, omdat de activiteit meestal leidt tot de afwezigheid van hun favoriete persoon.

Overweeg om je huisdier een leuke alternatieve dutje te geven (zoals een doos met een mooie warme handdoek) waar ze kunnen rondhangen en de actie kunnen bekijken.

Kat op reisbagage
Afbeelding Credit: Niik Leuangboriboon, Shutterstock
thematische pauze

3. Bedden

Het verschonen van beddengoed met een kat in huis kan een serieuze uitdaging zijn. Veel katten springen onder de dekens op het moment dat ze zich realiseren dat je ze probeert te verwijderen. Sommigen gaan zelfs slap om te voorkomen dat hun eigenaren de dingen versnellen door ze van de ene kant van het bed naar de andere te verplaatsen.

Maar de echte actie komt vaak naar voren wanneer het tijd is om het bed op te maken, omdat veel katten graag springen en op lakens slaan terwijl ze zich boven hen ontvouwen. “Het bed opmaken” met uw kat is een uitstekende mens-katachtige hechtingsactiviteit; het kan uw huisdier zelfs een beetje een training geven!

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten worden om verschillende redenen aangetrokken tot schone was, waaronder warmte en comfort. Kleding en lakens vers uit de droger zijn meestal warm en perfect om in te nestelen, vooral omdat katten meestal worden aangetrokken door warmte.

Veel katten vinden het leuk om rond te hangen of te dutten in afgesloten ruimtes, zoals manden, omdat ze zich beschermd en veilig voelen. Hoewel uw wasgoed vers gewassen kan zijn, kan de gevoelige neus van uw kat waarschijnlijk nog steeds uw geur oppikken, waardoor warme was gezellig en geruststellend wordt. Ook kan uw kat de wasdag zien als een geweldige tijd om met u om te gaan en “hulp” te bieden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock