5 tips voor het gebruik van kattenoogdruppels (zonder bekrast te worden)

Veel katteneigenaren weten niet zeker hoe ze met de situatie moeten omgaan wanneer hun kat wordt gediagnosticeerd met een ooginfectie of iets dat met de ogen te maken heeft. Het is immers niet zo dat je je katachtige vriend gewoon kunt vragen om zijn hoofd achterover te leunen, zodat je de oogdruppels erin kunt doen, en het is mogelijk dat je kat in paniek raakt en je uiteindelijk behoorlijk krabt.

Hoewel deze tips misschien niet voor elke huisdierouder en kat werken, zijn hier een paar die we hebben gevonden die in het verleden hebben gewerkt.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 tips om kattenoogdruppels aan te brengen

1. Hulp krijgen (tweede paar handen)

Wanneer je oogdruppels in de ogen van een kat doet, kun je het beste om hulp vragen. Met andere woorden, kijk of je met een familielid kunt praten voor een tweede paar handen. Laat uw assistent de kat vasthouden terwijl u het medicijn inbrengt.

Als je een kleinere kat hebt, kun je ze in een deken of handdoek wikkelen. Dit moet uw kat kalm houden en voorkomen dat u wordt gekrabd als de kat overstuur en hectisch wordt. Helaas moeten sommige katten worden verdoofd bij het inbrengen van oogdruppels. Als uw kat niet voor u zal settelen om het geneesmiddel toe te dienen, is het het beste om met uw dierenarts over het probleem te praten.

trimmer die kat met handdoek afveegt
Afbeelding Credit: Standret, Shutterstock
thematische pauze

2. Houd het op ooghoogte

Soms helpt het om uw kat op ooghoogte te houden bij het plaatsen van oogdruppels in de ogen van de kat. Misschien moet je de kat op het aanrecht, de tafel, de bank of ergens waar je niet hoeft te bukken om je huisdier te bereiken. Niet alleen zal je rug beter aanvoelen, maar je kat zal het ook veel beter doen omdat je niet over hem heen zweeft.

kattenogen behandelen met oogdruppels
Afbeelding Credit: Ilike-Shutterstock
thematische pauze

3. Probeer positieve bekrachtiging

Het gebruik van positieve bekrachtiging wordt altijd aanbevolen als het gaat om het omgaan met uw huisdieren. Schreeuw nooit tegen je kat, scheld hem uit of sla hem als hij zich niet gedraagt wanneer je de oogdruppels probeert toe te dienen.

Vergeet niet dat de kat geen idee heeft wat er gebeurt en dat gemeen tegen hem zijn de situatie alleen maar zal verergeren. Beloon je kat in plaats daarvan met traktaties, speeltijd of speelgoed voor een goed uitgevoerde klus. Hopelijk onthoudt de kat dit en begint hij goede dingen te associëren met het laten plaatsen van de oogdruppels, waardoor het de volgende keer gemakkelijker voor je wordt.

kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock
thematische pauze

4. Organiseer jezelf

Het is gemakkelijker voor uw huisdier als het gemakkelijker voor u is. Organiseer je door een grafiek op te stellen met de medicijnen die je kat nodig heeft. U moet ook een timer op uw telefoon instellen, zodat u niet vergeet wanneer de volgende dosis geneesmiddel wordt gegeven.

pergnant vrouw met kat met behulp van smartphone
Afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels
thematische pauze

5. Vraag het uw dierenarts

Als u de oogdruppels niet in de ogen van uw kat kunt krijgen, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts of de assistent van uw dierenarts voor advies. Zij kunnen u adviseren over het kalmeren van uw huisdier voldoende om de medicatie toe te dienen. Vergeet niet om hen te vragen of er nog iets is dat u moet weten wanneer u uw kat oogdruppels geeft.

Als u uw kat niet stil kunt krijgen, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts om te zien of zij u kunnen helpen. Deze tips werken voor de meeste katachtigen, dus ze zijn het proberen waard wanneer je je kat oogdruppels geeft.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

kattenpootverdelerZet veiligheid altijd voorop

Het krijgen van de druppels in de ogen van uw kat is essentieel om uw katachtige vriend te helpen herstellen van een oogletsel of infectie. Het is ook van cruciaal belang om veiligheid op de eerste plaats te zetten.

Begin met het lezen van het etiket op de fles en bel uw dierenarts als er iets is dat u niet begrijpt, zodat ze het kunnen verduidelijken. Zorg ervoor dat u uw handen wast voor en na het toedienen van het geneesmiddel aan uw kat en zorg er altijd voor dat de applicatorpunt schoon is voordat u het opnieuw gebruikt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer uw kat een ooginfectie of een oogletsel heeft, is het laatste wat u wilt doen hem een slechter gevoel geven. Als u de kat echter niet de oogdruppels geeft, kan hij erger worden of het zicht verliezen.

De bovenstaande tips zijn ontworpen om u te helpen de kat de oogdruppels te geven, terwijl u hem kalm houdt en uzelf ervan weerhoudt om te krabben als uw kat in paniek raakt. Denk eraan, praat zachtjes tegen je kat, houd hem voorzichtig vast en doe wat je moet doen om hem te helpen weer volledig gezond te worden en weer gelukkig te zijn.

thematische pauze

Uitgelichte Imleeftijd Credit: OlegKovalevichh-Shutterstock